TUTO tasoitti finaalisarjan tyylikkäällä esityksellä - "Vähän helpolla päästettiin kaveri maalintekoon"

MESTIS / Raportti
Julius Pohjanoksan vire oli KeuPalle liikaa. 23 torjuntaa napsinut TPS:n kasvatti tylsytti vieraiden hyökkäyksen peli-ilon.
Kuva © Timo Savela
TUTO ja KeuPa tarjoilivat Mestiksen neljännessä finaalissa erittäin viihdyttävän jääkiekkonäytelmän. Kotijoukkue TUTO tasoitti finaalisarjan voitot 2−2-lukemiin odotuksiin nähden varsin harvalukuisen kotiyleisön edessä maalein 4−1.

Kotijoukkue TUTO sai otteluun unelma-alun, kun vajaan kahden minuutin pelin jälkeen Mikke Levo huudatti kotiyleisöä. Levon siniviivalta lähetetty laukaus otti kimmokkeen KeuPan pelaajan mailasta ja painui vastustamattomasti yläkulmaan ohi hölmistyneen KeuPa-vahti Lassi Lehtisen.

Maalin jälkeen KeuPa otti pelin hallintaansa ja TUTO ei päässyt kunnolla edes omalta alueeltaan pois. Sekä vierasjoukkueen Jesse Pelamolla, että Miro-Pekka Saarelaisella oli takatolpilla edessään enää tyhjä maali, mutta molemmat löivät vuorollaan kiekosta ohi. TUTO sai erän lopulla mahdollisuuden ylivoimalla tuplata johtoaan, mutta ylivoima oli todella kehnoa. 

— Pienet asiat ratkaisi tänään. Aloitukset, kiekollinen huolellisuus ja vähän helpolla päästettiin kaveri maalintekoon, totesi KeuPan päävalmentaja Mikko Heiskanen.

Toiseen erään uudestisyntynyt kotijoukkue

Keskimmäinen erä tarjosi erittäin viihdyttävää jääkiekkoa, ja molemmat maalivahdit olivat täystyöllistettyjä erän aikana. Kotijoukkue TUTO sai erätauolla jalat liikkeelle, ja varsinkin erän alku mentiin isäntien hallinnassa. Reilun viiden minuutin pelin jälkeen vierasjoukkueen puolustus unohti Nico Frimanin vapaaksi puolustusalueellaan. Matias Lehtonen löysi Frimanin, joka latasi kiekon yläriman kautta vieraiden maaliin.

TUTOlla oli erän edetessä useita mahdollisuuksia iskeä illan kolmas osuma, kun esimerkiksi Juho Virtanen ja Kalle Valtola koettelivat yläriman kestävyyttä Lehtisen takana.

— Meiltä jämäkkä esitys. Pysyimme omassa jutussamme, vaikka välillä tolpatkin kolisi, TUTO-käskijä Miika Elomo summasi.

Erän loppupuolella vierasjoukkue pääsi erään paremmin mukaan, mutta Pohjanoksan ohittaminen tuntui olevan tervanjuontia. Edes kahden miehen ylivoimahyökkäyksestä kiekkoa ei saatu maaliin.

Erän viimeisillä minuuteilla vieraat saivat huipputilaisuuden kavennukseen, kun TUTOn Aki Juusela ja Manu Honkanen nappasivat rangaistukset vain 14 sekunnin välein. KeuPa ei kuitenkaan erän lopulla maalinteossa onnistunut, mutta sai jatkaa vielä yli minuutin kahden miehen ylivoimaa kolmannen erän alussa.

KeuPa ei tarttunut tilaisuuteen

KeuPa loi muutaman paikan ylivoimallaan, mutta viimeistään Pohjanoksan huipputorjunnat tekivät ylivoimasta tehotonta. Erän kahdeksannella peliminuutilla KeuPa onnistui vihdoin kavennuksessa, kun Saarelainen ohitti Pohjanoksan hienolla laukauksella.

— Paikat oli meilläkin maalintekoon. Nyt hyvät palauttelut ja eteenpäin huomista kohti. Kovaa taistelua tämä on ja niin pitää ollakkin tässä vaiheessa, Heiskanen päätti.

TUTO karkasi takaisin kahden maalin johtoon erän puolivälin jälkeen, kun Aki Juuselan millintarkka rannelaukaus painui Lehtisen kilpipuolelta yläkulmaan. Tuomaristo varmisti maalin synnyn vielä videolta, mutta tarkistuksesta selvittiin nopeasti. 

KeuPa viritteli vielä kiriä ja sai joitain tilanteita luotua, mutta Aki Kangasmäki varmisti TUTOn 4−1-kotivoiton lyömällä kiekon tyhjään maaliin. 

— Ei tämä merkkaa taaskaan kuin sen yhden kiinnityksen. Kova henkinen puristus, kun alle vuorokauteen pelataan kaksi huippupeliä. Huomisesta tulee hieno päivä, Elomo ennakoi.

» Lähetä palautetta toimitukselle