SaPKo paikkasi välieräpettymystään pronssimitalilla − Matias Lainio kruunasi läpimurtokautensa hattutempulla

MESTIS / Raportti
Matias Lainio teki pudotuspeleissä 11 maalia.
Kuva © Antti Varonen
SaPKo ja Jokipojat pelasivat Talvisalossa kauden päätösottelunsa kamppaillen pronssisista mitaleista. Niin Joonas Toivonen kuin Sebastian Ylönenkin torjui illan aikana varmasti, mutta pronssiottelun kaikkein näkyvimmäksi pelaajaksi nousi kolme maalia tehnyt Matias Lainio.

SaPKon ja Jokipoikien lähtökohdat perjantain pronssiotteluun olivat varsin erilaiset. Pässipaidoilla oli allaan kaksi lepopäivää kirvelevään tappioon päättyneen välieräsarjan jälkeen. Jokipojat oli puolestaan saanut huilata yli viikon hävittyään välierissä KeuPalle suoraan neljässä ottelussa.

Savonlinnalaisjoukkueen mahdollisuus mestaruuden uusimiseen lipesi, mutta se päätti kautensa pronssisiin mitaleihin voittamalla Jokipojat 3−1.

− Seitsemäs ottelu ja kotona turpaan. Siitä sitten aika pienellä aikavälillä tuohon [pronssiotteluun], niin täytyy olla ylpeä joukkueen suorittamisesta tämän päivän pelin osalta. Jotenkin löytyi tietynlainen rentous tekemisessä, Pasi Räsänen kommentoi.

− Koko kautta jos lähdetään analysoimaan, niin siihen menee tässä varmaan monta tuntia, Räsänen virnuili.

Jokipoikien Jouni Varis jakoi puheenvuoronsa alussa kunniaa valmentajakollegalleen.

− Ihan ensimmäisenä, tuossa vieressä kollega kolme kautta tehnyt Savonlinnassa tosi hyvää työtä. Ei ensimmäisellä kaudella saanut mitalia. Toisella kaudella napakymppi, ja ei se nyt kaukana ollut varmaan tälläkään kaudella.

− Ennen kaikkea kunnioitan Pasia, mitä työtä hän tekee Savonlinnassa, ja yleensäkin suomalaisen kiekon eteen. Tästä on kolmen kauden aikana lähtenyt muutama äijä vähän ylempiin ympyröihin.

Ottelun avauserässä Jokipojat pelasi rauhallisesti kiekolla, mutta joukkueen hyökkäykset katkesivat usein hyökkäyssiniviivan läheisyydessä. Joensuulaiset eivät saaneet aikaiseksi painetta SaPKon puolustusalueella, ja keskialueella kiekko päätyi usein SaPKo-puolustukselle ja sitä kautta kotijoukkueen haltuun.

Avauserässä Jokipojat ei laukonut ykkössektorilta kertaakaan, kun SaPKo taas tulitti alueelta yhdeksän laukausta. Pässipaidat olivat hyökkäysalueen pelaamisessaan Jokipoikia vahvempia ja etenivät usein Jokipojat-maalille.

Sebastian Ylönen torjui laukaukset kuitenkin varmasti, eikä jättänyt SaPKo-hyökkääjille irtokiekkoja sudittavaksi maaliin. Aivan kaiken tielle Ylönen ei venynyt, sillä Matias Lainio vei kotijoukkueen johtoon Mikko Lahtelan ja Waltteri Ruuskasen alustuksesta.

Matias Lainio nousi pääosaan

Toisessa erässä Jokipojat sai pelivälineen aiempaa paremmin SaPKon hyökkäysalueelle, ja myös erän alussa saatu ylivoima edesauttoi pelin painopisteen kääntämistä SaPKo-päätyyn.

Joukkueen ylivoima ei tuottanut tulosta, mutta hetkeä myöhemmin joensuulaisten ottelun paras maalipaikka avautui Ville Haloselle, joka riisti kiekon Ruuskaselta ja pääsi nokikkain Joonas Toivosen kanssa.

Ylösen tavoin läpi illan varmasti torjunut Toivonen kuitenkin nollasi Halosen yrityksen räpylällään. Kokonaisuudessaan Jokipoikien kiekollinen pelaaminen puolustus- ja keskialueella oli aiempaa varmempaa.

Jokipojilta läpiajoon rynnisti erän aikana myös Eetu Rissanen, mutta SaPKo-puolustus ja Toivonen yhteistyössä hoitivat tilanteen edukseen. Erän loppupuolella SaPKolle avautui kaksi tilaisuutta lisätä johtoaan ylivoimalla, ne päättyivät kuitenkin tuloksettomina.

Päätöserässä kumpikin joukkueista pyrki pelaamaan riskittömästi vältellen virheitä, jolloin ottelun tempokaan ei noussut korkeaksi. Ajassa 46.06 kotiyleisö repesi huutoon, kun Matias Lainio kasvatti SaPKon johtoa 2−0:aan päästessään vapaasti nousemaan Jokipoikien alueelle.

− Tänään SaPKo oli meitä parempi, ja se näkyi pelissä. En nyt halua ruveta peliä sen enempää analysoimaan, Varis sanoi.

Jokipojat sai viimeiset oljenkortensa kavennusmaaliin, kun SaPKo otti päätöserän jälkimmäisellä puoliskolla kaksi jäähyä. Joonas Larinmaan johdolla Jokipojat avasi maalihanansa ja samalla rikkoi Toivosen nollapelin ajassa 59.51.

Sitä ennen Lainio oli viimeistellyt illan kolmannen maalinsa tyhjään maaliin ja varmistanut SaPKon seurahistorian toisen Mestis-mitalin. Hattutempun tehnyt Lainio teki pudotuspeleissä yhteensä 11 maalia ja pitää hallussaan kärkipaikkaa pudotuspelien maalipörssissä.

− Kyllä me olimme iso joukkue, jäi vain se isoin palkinto saamatta. Pitää olla tyytyväinen tähän, ja tästä on hyvä jatkaa hommia eteenpäin, Räsänen kertoi ja suuntasi katsettaan osittain myös ensi kauden joukkueen lopulliseen kokoamiseen.

Jokipojat sijoittui runkosarjassa kuudenneksi, ja vaikka kausi päättyi tappioon, kiitti Varis suojattejaan.

− Meillä on ollut nousujohteinen kausi, ja totta kai haluan pelaajia kiittää.

− Pojat pani kaikkensa likoon, ja kuitenkin runkosarjan kolmonen pystyttiin kellistämään. Sitten tuli runkosarjan ykkönen, ja sitä pystyttiin horjuttamaan. Tänään tuli hallitseva mestari ja runkosarjan kakkonen. Tulos on taululla, sitä pitää kunnioittaa, Varis kertasi.

» Lähetä palautetta toimitukselle