Koulupoikien jälki-istunto

Historia toisti jälleen itseään Heinolan perjantai-illassa. Titaanit ei ollut ennen tätä iltaa voittanut 2000-luvulla kertaakaan Heinolassa ja sama laulu toistui nytkin. Titaanit jäi lopulta nuolemaan näppejään HeKin kääntäessä ottelun edukseen ottelun viime hetkillä. Maali-iloittelu päättyi lopulta HeKin voittoon lukemin 7-5 (2-2, 0-0, 5-3).

Heinolan Kiekosta on tullut Kotkan Titaaneille varsinainen riippakivi. Heinola on osoittautunut tällä vuosituhannella kotkalaisille ylitsepääsemättömäksi paikaksi. Kaiken kukkuraksi HeKi on päässyt rellestämään myös kotkalaisten kotikentällä. Toissa vuonna HeKi juhli Mestis-nousua Kotkassa ja haki viime elokuussa turnausvoiton edellä mainitusta satamakaupungista.

Titaanit oli tällä kertaa lähempänä voittoa kuin kenties kertaakaan aiemmin. Tryoutilla Kotkassa oleva jenkkisentteri Cole Koidahl vei kymenlaaksolaiset lupaavasti 3-4-johtoon kolmannen erän seitsemännellä minuutilla. Kotijoukkueen yllätysratkaisija Henri Manninen muutti kuitenkin ottelun kulun 4-4-tasoituksellaan. Siitä käynnistyi heinolalaisten raivoisa takaa-ajo, joka koitui lopulta Titaanien kohtaloksi.

Kaislikossa suhisee

Heinolan sarja-avauksen ensimmäinen erä oli odotetun hermostunutta. Jännitys tuntui olevan kovempaa vierailijoiden osalta, mutta kyllä mailat myös kotijoukkueen pelaajilla käsissä vapisivat. HeKillä oli kaikki eväät ratkaista ottelu jo ensimmäisessä erässä, mutta tehottomuuden ja oman pään virheiden takia peli oli ensimmäisen erän jälkeen tasan 2-2.

HeKi kävi johdossa kaksi kertaa ja Josse Mielosen tekemä 2-1-maali näytti jo ratkaisseen ottelun. Heinolalaisten avauserän molemmat osumat syntyivät ylivoimalla. Titaanien tasoitus tuli Markus Rämän toimesta, joka upotti kiekon toistamiseen ohi HeKi-vahti Jan-Erik Kaislan.

Kaisla ei ehtinyt kahden takaiskun lisäksi torjua erässä kuin kahdesti ja valmennusjohto teki tästä omat ratkaisunsa ja vaihtoi maalin suulle loppupelin ajaksi viimekautisen luottovahtinsa Janne Kurikan.

- Kaisla vaihdettiin herätyksenä joukkueelle. Oli havaittavissa pientä epävarmuutta hänen otteissaan. Ei haluttu odottaa enää enempää, tämä oli sellainen nopea reagointi valmennukselta, HeKin valmentaja Jari Blomberg valotti vahdin vaihdon syytä.

Ottelun toinen erä jäi molemmin puolin melkoiseksi sohimiseksi. HeKi hallitsi mitä suurimmalta määrin kenttätapahtumia, mutta peliä vaivaisi selkeä tehottomuus. Hyvästä hallinnasta huolimatta laukaukset ja maalintekotilanteet jäivät kovin vähiin.

Kolmas erä näytti jääkiekon parhaat puolensa yleisölle, joskaan peli ei varmasti ollut lainkaan valmentajien mieleen. Forssassa viime kaudella pelannut Ossi Häkkinen johdatti joukkueensa 3-4-johtoon kolmannen erän alkuminuuteilla. HeKin Marko Pöyhönen kuitenkin kuittasi neljä minuuttia myöhemmin, mutta vieraat menivät jenkkivahvistuksensa avustuksella pian tasoituksen jälkeen jälleen johtoon.

Titaanit nappasi 3-4-maalin ansiosta vahvan otteen peliin ja heinolalaisten laiskasti pelannut puolustus oli hätää kärsimässä. HeKin pelastaja löytyi yllättävältä taholta, kun alkukauden loukkaantuneena ollut Henri Manninen puurti itsensä laidalta läpi ja laukoi vedon aivan ylänurkkaan ohi kotkalaisvahti Kai Tillasen ja toi joukkueensa tasalukemiin 4-4.

Avauserässä ylivoimalla töpeksinyt Ville Väkeväinen lahjoitti vieraille 2-2-maalin, mutta korvasi aiheuttamansa pahan moninkertaisesti viedessään isännät 5-4-johtoon vain nelisen minuuttia ennen pelin loppua. Tämä sai vierasjoukkueen valmentaja Jari Helteen viittilöimään käsiään pahemman kerran vaihtoaitiossa.

Helle viittoi joukkueelleen aikalisän ja otti maalivahti Tillasen ulos maalinsuulta. Riskipeli kosahti kuitenkin nololla tavalla. Titaanipuolustaja Jani Haapalaisen omalla alueella antama poikittaissyöttö kopsahti Oskar Essenin luistimeen ja lirui siitä omaan maaliin ratkaisten ottelun viimeistään kotijoukkueelle. Karvaamassa ollut HeKi-kapteeni Olli Sinkkonen merkittiin 6-4-maaliin lopulta tekijäksi, koska hän oli viimeinen isäntien pelaaja, joka koski kiekkoon ennen maalia.

Titaanit tuli vielä kerran maalin päähän Vili Mustosen toimesta, mutta Olli Sinkkosen illan toinen tyhjään titaanimaaliin tuikkaama kiekko sinetöi loppulukemiksi 7-5 HeKin hyväksi.

Vierasjoukkue Titaaneilla oli paras tilaisuus vuosikausiin voittopottiin Heinolassa, mutta joukkue hukkasi mahdollisuutensa omiin virheisiinsä. HeKi taas toisaalta päästi kotkalaiset suotta mukaan peliin. Kotijoukkueen puolustuspeli oli ajoittain todella lepsua ja oli sitä etenkin ensimmäisessä erässä. Myös hyökkäyspeli oli katsomoon nähden jokseenkin arkaa ja laukaukset loistivat poissaolollaan. Hyökkäyspeli ei kerta kaikkiaan vakuuttanut.

Koulupojille kotiläksyjä

Lehdistötilaisuudessa nähtiin kaksi hyvän tuulista valmentajaa. Vierasjoukkueen valmentaja Jari Helle otti tappion asiallisesti, mutta ei silti säästänyt omiaan ripitykseltä.

- Ei ehkä huipputasokas ottelu ollut, mutta tasokas. Ihan 10-vuotiaiden pelaajien tasoisiin virheisiin ottelu ratkesi, sääli sinänsä, Helle harmitteli.

- Tuollaisia kolmannen erän virheitä ei saa sattua, ne ratkaisevat varmasti pelit, Helle jatkoi harmitustaan.

Voittaneen kotijoukkueen valmentaja Jari Blomberg oli voitosta huolimatta vain osittain tyytyväinen joukkueensa esitykseen.

- Aloitettiin hyvällä liikkeellä. Ensimmäisen erän olisi pitänyt olla eri lukemissa. Peli olisi pitänyt ratkaista ensimmäisessä erässä.