Mestarit nöyrtyivät Heinolan betoninäyttämöllä

Peliitat on enää voiton päässä Mestis-paikan uusimisesta.
Kuva © Arno Hämäläinen
Suomi-sarjan mestaruuden voittanut JHT on ollut Mestis-karsinnoissa vaikeuksissa Heinolan Peliittoja vastaan. Heinolalaiset karkasivat ottelusarjassa jo 3–0 johtoon ottamalla betonihallissaan 4–1 (3–1, 0–0, 1–0) kotivoiton.

Mestiksen runkosarjan hännille jäänyt Peliitat on näyttänyt karsintapeleissä olevansa Mestis-paikan arvoinen. Mikään itsestäänselvyys sarjapaikan pitäminen ei kuitenkaan ole ja sen saivat heinolalaiset jälleen huomata nostaessaan jalkaa ylös kaasupolkimelta.

− Ajoittain pelattiin hyvin ja ajoittain ei pysytty pelisysteemin mukana, virkkoi Peliittojen kakkosvalmentajan paikalle runkosarjan lopussa nostettu Marko Nyman.

Ottelun ensimmäiset minuutit olivat kuin brutaalin härkätaistelun seuraamista. Punaiseen asuun sonnustautunut kotijoukkue toimitti matadorin virkaa vieraiden joutuessa sarvettoman lehmänvasan rooliin.

Samuel Salosen ylivoimamaali ja puolustaja Ilari Metsolan rystykynäilymaaleilla tilanne oli jo 2−0 ottelun kolmannella minuutilla. JHT:n pelaajien ajatus ja taistelutahto oli jäänyt jo alkumatkasta jonnekin Sikabaarin nurkille Ylivieskan ja Nivalan välimaastoon.

− Meiltä alkuun hyvä lataus. Puolustettiin keskusta hyvin. Ei annettu avopaikkoja vastustajalle ja JHT joutui ampumaan sivusta maalivahti Väliharjun hoitaessa ne, Nyman kommentoi.

Aikalisä pelasti JHT:n

Näytti vahvasti siltä, että lauantaina Kalajoelta 8−0 rökälevoiton ottanut Peliitat tulisi takomaan taululle kaksinumeroiset lukemat. Vierasjoukkueen päävalmentaja Joni Petrellin ottama aikalisä oli yksi ottelun avaintapahtumista.

Aikalisän venyttäminen vaihtoakin pidemmälti olisi suurella varmuudella tiennyt pian lisää takaiskuja JHT-maalia vartioineen Petrus Lintosen taakse. Petrellin herätysmessu toimi ja joukkue pystyi nousemaan jaloilleen.

Jesper Ahlgrenin upea 2−1-kavennus herätti Junkkarit Hockey Teamin taistelemaan. Ahlgren kiersi vauhdilla Peliittojen vasemman pakin ohi harhauttaen lopuksi maalivahti Sami Väliharjun totaalisesti. Ajassa 8.12 päivänvalon nähnyt maali syntyi ylivoimalla.

Kotijoukkueen löysäily kahden maalin johtoasemassa kostautui jälleen pelin puuroutumisena. Hyökkäyspelistä katosi ajatus ja sitä myötä vähenivät maalipaikat. Peliitat onnistui kuitenkin loihtimaan komealla kuviolla tärkeän 3−1 maalin vielä ensimmäisen erän viime minuuteilla.

Komean, lähes kymmenkunta syöttöä sisältäneen syöttöketjun päätteeksi Tatu Vihavainen kiskaisi kiekon kolmannen kerran ohi Lintosen.

Peliitat jatkoi huonojen kakkoseriensä sarjaa keskiviikkoiltana. Heinolalaiset ottivat erässä viisi kahden minuutin rangaistusta ja yhden käytöskympin Junkkarien selvittyä yhdellä pikkukakkosella. JHT sortui kuitenkin jälleen tehottomuuteen maalipaikoissa. Läpi ottelun laukaukset olivat edellisen kotiottelun tapaan laaduttomia ja ratkaisut hyvissäkin maalipaikoissa luokattomia.

Ottelun seuraavaa ja samalla viimeiseksi jäänyttä maalia saatiin odottaa ottelun viimeisille minuuteille saakka. Ajassa 57.25 tullut ja videotarkistuksen jälkeen hyväksytty Niko Kivelän 4−1-maali vesitti JHT:n takaa-ajon. Petrell ihasteli kotijoukkueen tehokkuutta maalipaikoissa.

– Olisi ehkä ansaittu enemmän mitä saatiin. Peliitat käytti maalipaikkansa todella tehokkaasti hyväkseen.

Tuomareiden pikkutarkkuus ei ollut Petrellin mieleen

Kolmattakin erää sävyttivät jäähyt, jotka jakaantuivat tällä kertaa vieraspainotteisemmin. Peliittojen Ville Niemisen ja JHT:n Iiro Ojalan kevyestä nuhjustelusta tuomittiin 2+2 minuuttia kummallekin.

Isompaa kakkua oli luvassa JHT:n Ville-Veikko Väkeväiselle, jolle tuomittiin pian 4−1-maalin jälkeisessä vaihdossa 5+20 minuuttia keihästämisestä, jonka uhriksi joutui 1+1 tehot urakoinut Vihavainen.

Väkeväiselle suihkukomennus oli erittäin harmillinen, sillä ottelu saattoi olla hänen uransa viimeinen vanhassa kotihallissa.

Tuomarilinja ei ollut pudotuspeliksi mitenkään erityisen salliva. Kenties turhankin tarkka tuomarilinja latisti osaltaan sopivan kuumaveristä tunnelmaa. Tunteet ovat olleet sopivasti pinnassa joukkueiden edellisissä kohtaamisissa. Ylilyönneiltä on kuitenkin vältytty. Vierasjoukkueen valmentajaa tuomarilinja ei tyydyttänyt.

– En ole tyytyväinen tuomarilinjaan. Nyt pitäisi antaa pelata eikä viheltää jokaista töytäisyä. Siellä oli paljon taistelupareja, kuten Kalle Moisio ja Väkeväinen, mutta tiukka linja tappaa tunnelman.

Neljästä voitosta ratkeava ottelusarja on katkolla ensi perjantaina Kalajoella.