Vaisua sählyä jäällä

MESTIS / Raportti
Kotikisoihinsa valmistautuva Suomen nuorten maajoukkue päätti Mestis-kiertueensa 1-1-tasapeliin Kouvolassa. Molemmat joukkueet pyrkivät varmaan puolustuspeliin, joten kovin suurta viihdenäytelmää ei katsojille tarjoiltu. KooKoo oli saanut jo muutaman kuumepotilaan takaisin ruotuun, mutta sivussa oli yhä kahden kentällisen verran miehiä.

Nuorten päävalmentajan Hannu Aravirran johdettua HIFK:n peliä Tapparaa vastaan vastasi joukkueen peluutuksesta ja kommenteista tällä kertaa Risto Dufva. Mikkeliläinen oli tyytyväinen sekä joukkueen tämäniltaiseen että koko syksyiseen yleisilmeeseen.

- Tämä oli ensimmäinen ja viimeinen kerta yhdessä tälle joukkueelle, joten yhteispeli oli luonnollisestikin hakusessa. Ilme työnteon suhteen ja se, että pelaajat ymmärtävät puolustuspelin tärkeyden olivat kuitenkin näkyvissä, Dufva kommentoi.

Nuorten maajoukkueen Mestis-urakka ei alkanut kovinkaan ruusuisesti. Viidestä ensimmäisestä pelistään se hävisi suhteellisen selvästi neljä. Viimeisistä neljästä pelistään se voitti kuitenkin kolme ja päätti kokeilun tasuriin.

- Mestis-turneellamme oli selvä nousujohtoinen trendi ja tämä oli sille tyylikäs loppu. Näiltä peleiltä haettiin juuri ilmettä joukkueelle, ja siihen olen tyytyväinen.

Maajoukkueen johtoryhmä pitää tänään illansuussa puhelinkokouksen jossa huomenna julkaistava kisamiehistö valitaan. KooKoo-ottelulla oli Dufvan mukaan vielä merkitystä valintojen suhteen.

- Tänään meillä oli puolitoista viiva kaksi kentällistä potentiaalisa pelaajia joukkueessa. Muut ovat sitten enemmän tulevien vuosien nimiä, Dufva valotti.

Tikkaselta taidonnäyte

Ensimmäisessä erässä kotijoukkue oli selvästi valmiimpi osapuoli ja hallitsi peliä. Ensimmäiset maalipaikat sai kuitenkin nuorten raumalaispuolustaja Ilkka Heikkinen. Heikkinen pääsi heti ensimmäisen vaihtonsa aikana laukomaan kaksi kertaa melko vapaasti, mutta veti kumpaseillakin kertaa ohi.

Ensiminuuttien aikana paikkansa sai myös Ossi Louhivaara, joka harhautti itsensä maalipaikkaan laittamalla kiekon puolustajan länkien välistä. KooKoon valkokypärä oli tutun energinen tänäänkin, mutta hukkasi kiekon viime hetkillä lähes järjestään.

Seuraavan kerran tapahtui erän puolenvälin tietämillä. Ensin kotijoukkueen Reino Soijärvi pelattiin upealla kokokentänsyötöllä vapaasti läpi. Laituri veti kuitenkin karkeasti maalin ohi. Toisessa päässä Arsi Piispanen puolestaan sai hetkeä myöhemmin lahjapaikan, mutta vetäisi kiekon melko ponnettomasti päin KooKoo-vahti Jaakko Suomalaista.

KooKoon ylivoima on tällä kaudella ollut sarjan surkeinta. Arttu Virtanen ei kuitenkaan tällä kertaa joutunut kauaa boksissa istumaan. Kaj Lindström veti kovaa suoraan Tatu Katteluksen aloitusvoitosta ja lätkä kimposi Mikael Vuorion torjunnasta suoraan Harri Tikkasella. Puolustaja otti kiekon maltilla haltuun ja sijoitti sen sitten kylmäverisesti veskarin längistä sisään. Tyylikäs maali, ja juuri tuollaisia otteita joukkueen ykköspakiksi hankitulta Tikkaselta toivotaan jatkossakin.

Seuraavien vaihtojen ajan Vuorio oli maalillaan melkoisessa pyörityksessä, mutta kiekot kimpoilivat torjunnoista ja puolustajistakin ohi. Nuoret saivat rivinsä kuntoon KooKoon Tappara-laina Atte Pentikäisen jouduttua jäähylle. Ylivoiman aikana ei vetoja kuitenkaan nähty.

Minuutti jäähyn päätyttymisen jälkeen pikkuleijonien Jussi Makkonen veti vuorostaan kovan kudin. Kiekko jäi pomppimaan vaarallisesti KooKoon maalille, mutta maassa maanneella Suomalaisella oli tuuriakin mukana. Pari viimeistä minuuttia erästä KooKoo joutui taas pelaamaan alivoimalla, kun toinen hätäapumies, HPK:n Juhamatti Yli-Junnila, istui kakkostaan. Pelintekijää nuorista ei löytynyt tähänkään pakkopeliin.

Immonen tasoittajana

Toinen erä alkoi suhteellisen vauhdikkaasti. Louhivaara vapautti Yli-Junnilan läpiajoon jo ensimmäisen minuutin aikana. Veto meni kuitenkin niukasti ohi ja hyökkääjän polvi kolahti kipeän näköisesti maalirautoihin.

Maajoukkue sai pelin toisen ylivoimansa kun mailasta kasvoihinsa saanut Jari Raattama komennettiin boksiin. Heti pakkopelin aluksi HIFK-pakki Juha Uotila sai lauottua hyvän maskin takaa. Aivan jäähyn viime sekunneilla Ilkka Heikkinen tykitti kohti maalia. Kiekko jäi torjunnan jälkeen alueelle ja KooKoon ote herpaantui kuulutuksen kerrottua rangaistuksen loppuneen.

Kouvolalaislähtöinen Jarkko A. Immonen käytti isäntien lepsuilun hyväkseen ja nosti irtokiekon sisään ajassa 23.32. Immosen johtama ketju, laidoilla Joni Lappalainen ja Petteri Nokelainen oli läpi pelin vieraiden vaarallisin.

Ottelun puolenvälin tietämillä KooKoo löysi jälleen varastoistaan virtaa ja vyörytti peliä vastustajan päätyyn. Kokenut Tatu Kattelus antoi oppitunnin nuoremmilleen, pyörittäen peliä yksin lähes puolen minuutin ajan. Nuorukaiset eivät kiekkoa saaneet mieheltä pois, mutta eipä onnistunut Katteluskaan yllättämään Vuoriota.

KooKoon kakkosvitjan kovan pyörityksen aikana Matti Uusivirta joutui rikkomaan rangaistuksen arvoisesti. Maali tehtiin kuitenkin toiseen päähän - hylätty sellainen tosin. Lennart Petrell käytti hyväkseen Jaakko Suomalaisen pomputtelun, mutta sysäsi kiekon maaliin kädellään.

Nuorten alivoima jatkui heti perään, kun Reino Soijärvi polki väkisin laidalta läpi. Aitioon miestä koukkimaan joutunut Rami Hovinen. Ylivoima oli edelleen onnetonta, ja maali lähempänä toisessa päässä. Leijonapaidat pääsivät jäähyn päätyttyä ylivoimahyökkäykseen, mutta jäähyaitiosta hyökkäykseen rynnistänyt Hovinen ei saanut syöttöä haltuunsa.

Samaan tahtiin mentiin myös seuraava jäähy. Maalintekijä Immosen istuttua aitiossa Arsi Piispanen pelasi Petrellin läpi, mutta Jaakko Suomalainen pelasti kouvolalaiset häpeältä. KooKookin sai sentään muutaman vedon kohti maalia. Hienoin oli Louhivaaran kova kääntölaukaus suoraan syötöstä.

Vähän ylivoiman jälkeen kotijoukkue sai kiekon jo tolpan juureen, muttei survotuksi sisään. Toisen erän pari viimeistä minuuttia olivatkin nuorten pyöritystä, josta KooKoo selvisi osittain tuurillakin.

Väsähtänyttä peliä

Ottelun viimeiset 25 minuuttia eivät enää tarjonneet lainkaan sitä vähääkään visuaalista nautintoa millä kaksi ensimmäistä erää olivat ajoittain viihdyttäneet. Suomalaiselle merkittiin kuusi ja Vuoriolle kymmenen torjuntaa, mutta kovin harvassa hyökkäykset olivat. Lähinnä keskialueella pelailtiin flipperiä puolin ja toisin.

Toni Niemen kakkosen aikana KooKoo sai lauottua kahdesti, mutta kummallakaan kertaa kiekko ei mennyt edes Vuoriolle asti. Jäähyn päätyttyä nuoret olivat lähellä maalia. Puolustaja laukoi Petrellin aliotusvoiton jälkeen kiekon maalille, jonne se jäi pomppimaan. Sisään sitä ei kuitenkaan kukaan saanut tyrkättyä.

Viimeisten minuuttien aikana molemmille joukkueille vihellettiin vielä jäähy. KooKoo sai sen väärästä vaihdosta. Osa yleisöstä tosin epäili linjurin laskutaitoa kyseisessä tilanteessa. Kehujakin linjamiehet kyllä saavat, sillä toisin kuin Mestiksessä normaalisti pistettiin kiekko aloituksissa jäähän viiden sekunnin säännön mukaisesti.

Nuoret ottivat jäähyn yhteydessä aikalisänkin, mutta mahdollisuus kuivui kasaan Joni Lappalaisen jäähyn myötä. Pelin viimeisellä sekunnilla kotijoukkueen Kattelus pääsi vielä säikäyttämään Vuorion. Kattelus nousi vahvasti maalille, mutta maalivahti sai pidetyksi kainalonsa kiinni. Jatkoajalla jäällä olisi ollut tilaa, mutta kumpikaan ei paikkoja saanut luotua. Lähimpänä oli kertaalleen laukonut nuorten Pasi Salonen.

- Viimeisen erän hyökkäyspelimme oli varsin kevyttä, mutta puolustimme hyvin. Kotijoukkue ei juurikaan maalipaikkoja saanut. Peli kulki jaksoissa. Ilman toisen erän jäähyjä olisi meillä kulkenut vielä paremmin, Dufva kommentoi.

Flunssa vielä KooKoon kiusana

Muutaman sairastelleen KooKoo sai tähän otteluun jalkeille, mutta pelaajia puuttui vielä pari kentäälistä. Kumpikin uusista pelaajista debytoi kohtuullisesti. HPK:n Yli-Junnila pelasi kakkosketjussa laidoillaan Ossi Louhivaara ja Jari Keltanen. Kolossi toi kiekon pariin otteeseen näyttävästi alueelle, mutta nopeissa vastahyökkäyksissä vauhti ei riittänyt ketjukavereiden mukana pysymiseen. Puolustaja Atte Pentikäinen pelasi Jari Raattaman parina fiksua peliä. Keskenkuntoisuutta ei ainakaan tässä matsissa huomannut.

Parasta KooKoolta esittivät hyökkääjistä Tatu Kattelus, joka punnersi kiekon muutamaan otteeseen väkisin maalille, sekä läpi ottelun vakuuttavasti pelannut Eero Lajunen. Puolustuksessa virheitä ei juurikaan sattunut kenellekään, mutta avaukset olivat jälleen melko luokattomia.

Maalivahdit onnistuivat hyvin kummassakin päädyssä. KooKoon Jaakko Suomalainen oli ajoittain epävarma, mutta selvitti urakan kiitettävästi. Nuorten maalia vartioinut Mikael Vuorio puolestaan pelasi joukkueessa kolmannen ja parhaimman pelinsä.

Nuorista esiin jäi Lukon Ilkka Heikkinen, joka oli puolustajista paras. Heikkinen liikkui sujuvasti, luki peliä hyvin ja tuki ajoittain hyökkäystä. Hyökkäyksessä näkyi selvästi se, ettei ketjukaverit olleet kovin tuttuja. Varsinkin Petrell-Piispanen-kaksikko oli useammankin kerran kovin eri aaltopituuksilla.

Vaikka nuorilla olikin jalkeilla melko kookas miehistö, näkyi joukkueiden ero selvimmin fyysisyydessä. KooKoon pelaajat olivat selvästi vahvempia ja maajoukkue joutuikin sitomaan melko tavalla. Joukkueen taktiikka oli ainakin tänään hyvin varovainen, eikä se kovin hanakasti lähtenyt edes vastahyökkäyksiin.

- Maalintekotilanteet olivat vähissä. Molemmat joukkueet pyrkivät tiiviiseen puolustupelaamiseen onnistuneesti. Kyllähän meilläkin vielä riittää paljon tekemistä yhteispelissä eikä hyökkäyskään ole ihan uomissaan. Pisteeseen pitää kuitenkin olla tyytyväinen ja yritetään niitä nyt vielä ennen joulua raapia kasaan niin paljon kuin mahdollista, KooKoon Reijo Mansikka tiivisti.

KooKoo pelaa seuraavan pelin jo huomenna, kun se saa vastaansa Kokkolan Hermeksen.

» Lähetä palautetta toimitukselle