Tasainen ja viihdyttävä pläjäys Kouvolassa

KooKoon voittoputki jäi yhdeksän ottelun mittaiseksi, kun Kuopion KalPa onnistui nipistämään pisteen oikeutetuilla luvuilla 2-2 (1-0, 1-1, 0-1). Taklauksia ja nahinointia runsain mitoin sisältänyt peli ei jättänyt yli tuhatta katsojaa kylmäksi. Erotuomari Tuomas Pöyhönen ei saanut kehuja yleisöltä eikä kummaltakaan valmentajalta.

Viikonlopun pelirupeama sai aikaan tungosta KooKoo-hyökkääjien sairaslistalle. Petri Anttilan lisäksi kotijoukkueelta sivussa olivat Vaasassa kiekon päähänsä saanut Marko Levänen sekä Timo Nurmberg, jonka vanha polvivamma oli ärtynyt. Nurmbergin korvaajaksi kaavailtu Ossi Louhivaara joutui jättämään leikin kesken jo ensimmäisen erän jälkeen. Myös KalPalla oli miesvajausta. Pitkäaikaistoipilas Mikko Ruhtinaalle sai tehdä seuraa Hokki-pelissä polvensa vääntänyt Veli-Pekka Pekkarinen. Jere Kolari, Simo Vidgren ja Joni Kotilainen puolestaan taistelivat pisteistä A-junnujen mukana.

Ennen ottelua monet arvelivat KooKoon pyrkivän nopeaan ratkaisuun, sillä eilinen vääntö Vaasassa sekä bussimatka varmasti näkyisivät vielä ottelun edetessä. Näin kävikin. Parin minuutin pelin jälkeen KalPa-maalia oli hätyytelty vaarallisesti jo kahteen otteeseen. Ensin Teppo Liukkonen kiersi maalin ja vippasi kiekon rystyllä Ari Luostarisen suojuksiin pienestä kulmasta ja hetkeä myöhemmin kuopiolaispakit joutuivat siivoamaan lätyn pois maalialueelta Atik Ismailin ottein. Muutamaa minuuttia myöhemmin kouvolalaispuolustus antoi loistavan syötön omalta maaliviivaltaa siniviivalle, mutta kiekko karkasi Reino Soijärven lavasta, ja veto jäi hätäiseksi.

Ottelun ensimmäinen rangaistus tuli kotijoukkueen kipparille Mikko Mattilalle ajassa 5.10 kampituksesta. KalPan ylivoima ei kuitenkaan ehtinyt käynnistyä kunnolla, kun Tatu Miettinen ajoi miestä minuuttia myöhemmin kakkosen arvoisesti. Siirretyn rangaistuksen aikana myös Sami Simonen torppasi vastustajan aika rajusti päin seiniä, mutta päätuomari Tuomas Pöyhönen ei nähnyt tilanteessa tuomittavaa. Alivoimansa KalPa pelasi vahvasti ja varmasti.

Tasakentällisin pelatessa taistelu oli molemminpuolin kovaa. Taklauksia jaeltiin huomattavasti enemmän kuin kauden muissa peleissä Kouvolassa. Seuraavien minuuttien aikana KooKoo oli pelissä hivenen niskan päällä, hyökäten tasaisin väliajoin. Vastaavasti puolustuspäässä kotijoukkueen otteet olivat ajoittan hivenen epävarmoja, mutta KalPa ei onnistunut käyttämään harhasyöttöjä ja kiekonmenetyksiä hyväkseen.

Vajaan kolmentoista pelatun minuutin jälkeen molemmat joukkueet olivat lähellä avausmaalia. Ensin Juha Alastalo säikytteli Sami Heikkistä, ja vastahyökkäyksestä Tatu Katteluksen laukoma kiekko oli pomppia ohi Luostarisen. Hetkeä myöhemmin yli sata viimeistä peliminuuttia maalinsa puhtaana pitänyt Luostarinen järjesti kummallisen kohtauksen: kiekon ja muiden pelaajien kurvaillessa jo muualla, kuului KalPan maalinsuulta "Ai!" ja mies jäi kieriskelemään jään pintaan alavatsaansa pidellen. Jokin oli ilmeisesti arkaan paikaan osunut, mutta pienen tauon jälkeen Luostarinen oli jälleen valmis jatkamaan.

Luostarinen joutuikin venymään melkein heti. Vikkeläkinttuinen Tomi Lindfors karkasi läpiajoon, ja Mikko Kinnunen pääsi iskemään reboundin lähietäisyydeltä, mutta Luostarinen torjui muurinvarmasti. Avausmaalille hän ei kuitenkaan voinut mitään. Ajassa 15.08 Jari Keltanen yritti maalia vahvan nousunsa päätteeksi vanhanaikaisella ja Jari Raattama iski irtokiekon varmasti sisään. Maali oli kokeneen puolustajan kauden ensimmäinen. Selvä maali kuumensi jostain syystä KalPan Jarno Niinimäen, joka palkitsi Keltasen suoralla iskulla leukaperiin. Ei kuitenkaan jäähyn arvoisesti - ainakaan Pöyhösen mielestä.

Jäähyn paikan kotkalaistuomari sen sijaan näki tilanteessa, jossa Marko Ahosilta menetti kiekon Jani Haapalaiselle ja kaatui. Haapalaisen jäähyn aikana KalPa sai heti alussa aikaiseksi pari hyvää vetoa viivalta, mutta loput alivoimasta KooKoo selvitti varmoilla purkukiekoilla. Paras maalipaikkakin tuli isännille 3-1-vastahyökkäyksen muodossa. Keltanen yritti yksin ja Luostarinen koppasi kiekon. Pari minuuuttia ennen erän päätöstä Simo Mälkiä lajoitti vielä kiekon suoraan maalin edessä olleelle Tero Varoselle, joka ei kuitenkaan onnistunut käyttämään tarjottua tasoitusmahdollisuutta hyväkseen.

Tasaisena pysyy

Toiseen erään KooKoo lähti ketjut uusissa kuoseissa. Ossi Louhivaara satutti olkapäänsä edellisen erän lopussa, eikä enää jäälle tullut. Ensin Louhivaaraa paikkasi kahdessa ketjussa urakoinut Teemu Timoskainen, myöhemmin sentterit kiersivät ketjusta toiseen.

KooKoon toinen maali oli upea taidonnäyte Tomi Lindforsilta. Lindfors luisteli ohi kuopiolaispuolustuksen sellaisella vauhdilla, että kipinäsuihku näkyi varmasti Niiralanmontussakin ja syötti tolpalta maalin eteen, josta Mikko Mattila siirsi kauden kahdeksannella maalillaan isännät 2-0-johtoon kun toista erää oli pelattu vain minuutti ja yksi sekunti.

Myös seuraava jäähy tuli KooKoolle, kun maalivahti Sami Heikkiselle tuomittiin kauden ensimmäinen rangaistus korkeasta mailasta ajassa 22.34. KalPan ylivoimapeli oli todella pehmeää, ja kun kouvolalaisnelikko taisteli vahvasti, ei kiekko kauaa hyökkäysalueella viihtynyt. Jäähyn jälkeen KalPa sai pelattua parikin kertaa kiekon maalille, keskelle hyvää ruuhkaa, mutta vielä ei kiekko kuopiolaisille pomppinut.

KooKoollakin oli paikkansa tehdä eroa suuremmaksi. Teemu Peltola pääsi hyvästä syötöstä nokikkain Luostarisen kanssa, mutta veti kiekon kymmenkunta senttiä ohi alanurkan. Ennen erän puoltaväliä Mikko Kinnunen pelasi Reino Soijärven läpi, mutta linjatuomari Lindqvist näki tilanteen katsomon kanssa toisin, eli paitsioksi.No, eipä voi ainakaan miestä syyttää kotiinpäin vetämisestä. Kovasti taistellut Sami Simonen otti KalPan toisen kaksiminuuttisen ajassa 30.12. Erikoistilanne oli kummaltakin joukkueelta huimaa yrittämistä, vieraat vetivät kuitenkin pitemmän korren, sillä KooKoo ei saanut aikaiseksi yhtään vaarallista laukausta.

KalPan kavennusmaali syntyi ajassa 34.20. Mikko Honkonen laukoi nopean hyökkäyksen päätteeksi kiekon ranteella kohti maalia, ja niin vain kiekko lipsahti sisään Heikkisen räpylän kautta. Pari minuuttia kavennuksen jälkeen KooKoolla oli kaksi loistavaa paikkaa lisätä johtoa. Hienon klap-klap -yhdistelmän päätteeksi Antti Huuhka pääsi vetämään maalinkulmalta, mutta Luostarinen venyi upeasti. Kymmenkunta sekuntia myöhemmin Reino Soijärvi karkasi vartijoiltaan, mutta laukoi yli maalin. Erän lopussa Pöyhönen antoi ensimmäisen salomonintuomionsa, komentamalla jäähyaitioon Soijärven ja tätä tintanneen Samuli Suhosen. Selvempiäkin nahinoita oli ottelussa jo runsaasti ollut, ja tällä kertaa sääntöjen rikkominen oli varsin yksipuolista.

Ahosilta väläyttää

Kolmanteen erään lähdettiin selvistä asetelmista. KooKoo pyrki rajulla karvaamisella estämään kuopiolaisten hyökkäystenrakentelut, ja onnistuikin tässä aika hyvin. Useimmat KalPa-hyökkäykset olivat "pitkä päätyyn ja perään" -tyylisiä. Vastaavasti kotijoukkuekaan ei turhan hanakasti lisäosumia hakenut, vaan kyttäsi lähinnä vastahyökkäyksiä.

Muutama maalipaikka erässä kuitenkin oli. Jani Väänäsen laukaus muutti vaarallisesti suuntaa KooKoo-maalin edessä, mutta meni lopulta ohi. KooKoo-ikoni Mikko Outisen kakkosen aikana Antti Hintikan veto meni ohi maalin vain muutamalla sentillä.

Ennen viimeisen kympin alkamista Mikko Kinnunen väänsi itsenä maalilta maalille, vaikka vierasta mailaa kainalossa koko ajan olikin. Tuomari Pöyhönenkin huomasi rikkeen, kun talkoisiin osallistui jo kolmas kuopiolainen puutavaransa kanssa. Ilman Nurmbergia ja Louhivaaraa pelannut KooKoo kärsi kuitenkin ongelmista kiekon ylösviennissä, eikä saanut myllyä pyörimään kuin vasta aivan jäähyn viimeisillä sekunneilla.

Väsymys alkoi selvästikin painaa kohti loppua kuljettaessa. Soijärvi pääsi viitisen minuuttia ennen päätössummeria puolittaiseen läpiajoon, mutta törkkäisi kiekon voimattomasti Luostariselle. Toisessa päässä Ahosilta oli yksi kiekon kanssa, mutta odotteli ja hidasteli liikaa menettäen kiekon helposti. Kavennusmahdollisuutensa KalPa sai 56.20, kun Henri Huohvanainen kaatui kädet ilmassa heiluen KooKoon maalin edessä. Jäähyaitioon komennettiin Tony Grönroos, ja KalPa otti aikalisän.

Luostarinen oli maalillaa jo lähtökuopissa, muttei ehtinyt koskaan aitioon asti. Samuli Suhonen ja Sami Simonen kokeilivat Heikkisen patjoja tuloksetta, mutta kiekko jäi elämään. Täysin pimennossa koko ottelun ollut Ahosilta haistoi loistavsti paikan, ja iski irtokiekon tarkasti ylös, ja joukkueensa tasoihin 18 sekunnin ylivoiman jälkeen.

Jatkoajan kolmannen minuutin alussa KalPa oli lähellä täyttä pistepottia. Juha Kurosen veto pomppi Tatu Miettisen kropasta tolpan väärältä puolelat, ja hetekä myöhemmin Miettinen itse onnistui jo kiertämään Heikkisen, mutta hukkasi kiekon lavastaan tyhjän maalin odottaessa. Kotijoukkuekin olisi saattanut saada maalipaikkoja aikaiseksi, mikäli Pöyhönen olisi uskaltanut kitkeä koukut ja kampit pois.

"Tuomari oli tasapuolisen huono"

Kuten jo aiemmin totesinkin, oli peli fyysisin mitä tällä kaudella Kouvolassa on nähty. Komeimpia taklauksia jakelivat Antti Huuhka ja Matti Tiihonen. Tuomaritoiminta vaikutti hyvältä ensimmäisen erän ajan, sillä miehet pelasivat kovaa, mutta rehdisti, eikä turhia jäähyjä vihellelty. Koukkujen ja kahvojen lisääntyessä Pöyhönen ei kuitenkaan reagoinut mitenkään, joten pelaajat saivat itse määrätä miten pelasivat.

-Raitapaidalta puuttui tänään jämptiys. Vihellyksissä ei ollut selkeyttä, ja homma meni arpomiseksi, Reijo Mansikka valitti.

-Kuten vaihtoaitiomme takana istuneille KooKoo-faneille sanoinkin, oli tuomari tänään tasapuolisen huono, säesti KalPan Mika Pieniniemi, joka kolmannessa erässä kävi ahkerasti keskustelua aition takana istuneen keski-ikäisen kolmikon kanssa. Summerin soitua trioa vielä jäähdytettiin KalPan urheilujuomasuihkulla.

Viimeisissä kolmessa pelissään KalPa on päästänyt vain neljä maalia.

-Älyttömän tyytyväinen olen siihen, kuinka hyvin tämä tiivis ottelurupeama on sujunut. Tämä oli liostava vieraspiste. Kaikki kauden kolme meidän välistä peliä on olleet hyviä ja vauhdikkaita, tänäänkin yleisölle tarjottiin viihdettä koko rahan edestä, Pieniniemi sanoi.

-Pisteen arvoa nostaa vielä se, että nousimme 0-2-takaa-ajoasemasta tasoihin. KooKoon ensimmäistä maalia edelsi meiltä pieni huolimattomuusvirhe, ja toisessa lIndfors käytti hyväkseen meidän vahvimpia aseitamme, hän kertasi.

KooKoolle tasapeli tiesi voittoputken jäämistä yhdeksään peliin. Mansikka oli luonnollisestikin tyytyväinen tappiottoman sarjan jatkumiseen, vaikkei tämä peli aivan nuottien mukaan mennytkään.

-Peli oli täynnä tunnetta, ja molemmat joukkueet olivat latautuneet peliin hyvin. Yleisö sai upean jääkiekkoillan, ja pistejako oli oikeutettu. Meilläkin oli omat mahdollisuutemme; kolme-neljä läpiajoa, joita emme kuitenkaan käyttäneet.

-Ei tässä tietenkään kovin pettynyt voi viime peleihin olla täälläkään. Ammulla jouduimme muuttelemaan kokoonapnoja, ja sitten vielä pelin aikanakin. Mutta se kuuluu lajiin. kaikki ovat terveinä korkeintaan juhannusaattona, ja silloinkin seuraavana aamuna on jollain päänsärkyä, Mansikka sanoi.

Louhivaarasta, Leväsestä sekä Nurmbergista Mansikka ei vielä osannut mitään, mutta lupaili Mikkeliin lähtevän keskiviikkona neljä täyttä ketjua. KalPan urakka jatkuu maanantain tv-pelissä Kiekko-Vantaata vastaan.