FPS löi vaisun KJT:n

MESTIS / Raportti
Lauantaina Järvenpäässä nähtiin ennakko-odotuksiin nähden hyvin laimea kamppailu. Molemmat maalivahdit pelasivat hyvin, mutta FPS karkasi kolmannen erän loppupuolella 5-2-voittoon. Tappion myötä KJT voi hylätä viimeisetkin pudotuspelihaaveensa ja keskittyä täysillä taistelemaan FPS:n kanssa karsintojen välttämisestä.

Ottelu pyörähti käyntiin forssalaisten jäähyilyn merkeissä, kun Jarno Virkki ja Asko Rantanen vihellettiin molemmat vajaan minuutin sisällä jäähypenkille poikittaisen mailan seurauksena. KJT ei kuitenkaan esittänyt ylivoiman aikana ihmeitä, ja ainoiksi ratkaisuyrityksiksi jäivät Jaska Vilenin ja Kai Öhbergin suhteellisen ponnettomat laukaukset.

Kellon raksutettua kuuden minuutin verran KJT:n Tomi Laaksonen ja Riku Rahikainen karkasivat hyvään maalintekopaikkaan, mutta forssalaisten maalilla urakoinut Juha-Matti Taponen hoiti tilanteen varmasti. Tämän jälkeen peliä ehdittiin jatkaa vain kahden sekunnin verran ennen kuin KJT:n isokokoinen Matti Lievonen määrättiin jäähylle. Ponneton forssalaisylivoima sai tuotettua kuitenkin ainoastaan Heikki Saarisen laukauksen, jonka KJT:n Jaakko Suomalainen koppasi helposti.

Ajassa 9.56 nähtiin ottelun ensimmäinen maali. KJT:n puolustus sähläsi pahasti omalla alueellaan, jonka seurauksena kiekko ajautui Rami Mattilalle. Mattila vetäisi kiekon ruuhkan keskeltä jäätä pitkin maalia kohti, eikä Jaakko Suomalainen mahtanut tilanteelle mitään.

Molemmilla joukkueilla oli ottelun ensimmäisessä erässä selviä käynnistymisvaikeuksia, mutta etenkin KJT:n pelinrakentelu oli täysin hakusessa. Puolustajien avausyritykset karkasivat järjestään pitkiksi kiekoiksi ja peli oli muutenkin ponnetonta. Forssalaisetkaan eivät kuitenkaan olleet täysin hereillä, joten maalipaikkoja syntyi molempiin päätyihin.

Erän 13. minuutilla KJT:n isokokoinen sentteri, Tuomas Forss, karkasi vaarallisiin tekopaikkoihin; ensimmäinen veto kohti Taposen jalkoväliä kimposi torjunnasta miehen lapaan, mutta jatkoyrityskään ei päätynyt tolppaa lähemmäksi maalipuiden väliä.

Reilua minuuttia myöhemmin oli järvenpääläisten Niko Harjun ja Toni Mustosen paikka yrittää vuorollaan maalintekoa, ja pelin 4. viimeisen minuutin käynnistyessä forssalaispakin virheestä yksin läpi karannut Miikka Lindholm laukoi kiekon jopa ylärimaan. Taponen oli kuitenkin mies paikallaan FPS:n maalilla, eikä KJT saanut tasattua tilannetta.

FPS sai erän viimeisellä minuutilla vielä paikan siirtyä jo kahden maalin johtoon, kun Jukka-Pekka Koistinen ja Juha Nurmisto karkasivat 2-1-hyökkäykseen. Suomalainen osoitti kuitenkin olevansa myös mies paikallaan järvenpääläismaalilla, joten lisämaaleja ei ensimmäisessä erässä enää nähty.

Kokonaisuutena ensimmäinen erä mentiin FPS:n komennossa – eipä tosin forssalaistenkaan peli täysin uomissaan ollut. KJT ei päässyt yhteenkään todella hyvään maalipaikkaan, ja Taponen hoiteli loput tilanteet tyylillä. KJT:n puolustus oli välillä helisemässä FPS:n hyökkääjien kanssa – tosin myös muun joukkueen luistelu ja syöttöpeli oli täysin sekaisin – mutta Suomalainen piti numerot KJT:n kannalta siedettävinä.

Laiskaa pelailua

Ottelun toiseen erään lähdettiin FPS:n hienoisessa painostuksessa. Parhaan paikan sai joukkueen sisäisen pistepörssin johtaja, Matti Raunio, joka laukoi irtokiekon maalin edestä vähän yli.

Hetkeä myöhemmin nähtiin ensimmäinen illan oudoista tuomariratkaisuista: FPS:n Jesse Huuhanmäki jäi jäälle makaamaan saatuaan ilmeisesti iskun naamaansa. Ottelun tuominnut Marko Virolainen pohti tilannetta aikansa, jonka jälkeen päätti passittaa KJT:n Patrik Lostedtin jäähypenkille. Forssalaisylivoiman ainoan vedon sai aikaan Anssi Rantanen, jonka laukauksen KJT-vahti Suomalainen kuitenkin nappasi helposti räpylällään.

Illan ehkä ihmeellisin tuomio nähtiin ajassa 24.09; FPS:n Juha Sinkkonen taklasi KJT:n pelaajaa täysin puhtaasti, mutta Virolainen passitti miehen jäähypenkille – muka kampituksen takia. Selvää paikkailun makua oli havaittavissa viitisentoista sekuntia myöhemmin, kun KJT:n Juha Jusslin taklasi forssalaispelaajaa laidan lähellä. Jusslin passitettiin jäähylle varsin heppoisin perustein, joten peli jatkui tasavajaalla.

Vajaalla pelatessa parhaaseen paikkaan pääsi FPS:n Jesse Huuhanmäki, jonka ratkaisuyrityksen Suomalainen kuitenkin torjui varmasti.

Molemmat maalivahdit jatkoivat hyviä otteitaan pelin edetessä: ensin FPS:n Taponen torjui järvenpääläishyökkääjä Toni Mustosen rannelaukauksen maalin edestä, jonka jälkeen oli KJT:n Suomalaisen vuoro paikata alakerran virheitä Marko Ronkaisen ja Matti Raunion karatessa 2-1-ylivoimahyökkäykseen.

FPS:n illan toinen osuma syntyi KJT:n Riku Rahikaisen ollessa jäähyllä: Anssi Rantanen lämäsi siniviivalta ylös, eikä maskissa ollut Suomalainen mahtanut tilanteelle mitään.

Pitkään ei kulunut ennen kuin KJT nousi taistelemaan pelin voitosta. Matti Luoma sai sohittua kiekon maalinedushässäkässä Iippo Suutariselle, joka pujotteli maalin edessä puolustajan ohi, harhautti Taposen ja nosti pikkumustan pömpeliin.

Erän lopussa yleisölle ei enää tarjottu ihmeitä, vaikka KJT pääsikin maalinsa myötä peliin paremmin mukaan. Viitisen minuuttia ennen erän loppua KJT:n puolustajana tänään jatkanut hyökkääjä, Matti Lievonen, nosti kiekon siniviivalta maalin eteen, josta Niko Harju pääsi yrittämään maalintekoa. Taponen kuitenkin torjui – jälleen kerran. Kolmanteen erään lähdettiin siis tiukoista 1-2-lukemista.

FPS karkasi voittoon

KJT lähti päätöserään hyvällä sykkeellä, ja jo kahden peliminuutin jälkeen uutena miehenä FPS:n vahvuudessa esiintynyt Pasi Harju koukkasi KJT-pelaajan kumoon oman maalinsa takana. Nyt järvenpääläiset saivat aikaan useita vetojakin, kun Matti Lievonen laukoi siniviivalta kahdesti ja Riku Rahikainenkin kerran reboundista. Nämä, ja myös Ville Raatikaisen suoraan Taposta päin suuntaaman laukauksen FPS-vahti kuitenkin poimi varmaotteisesti.

Maalipaikat olivat kolmannen erän alkupuoliskolla vähissä, ja peli oli molemmin puolin sähläystä. Suomalainen piti KJT:n hyvin pelissä mukana varmoilla torjunnoillaan samalla kun järvenpääläisten hyökkäyspään pelinrakentelu tökki pahasti: ylivoimahyökkäyksissä kiekkoa ei lainattu kaverille, vaan ratkaisua yritettiin usein huonoistakin paikoista itsekkäästi.

Ajassa 51.41 järvenpääläiskatsomo heräsi jo toivomaan täyttä pistesaalista, kun Patrik Lostedt laukoi kiekon jäätä pitkin maalin perukoille. Maalin jälkeen KJT sai hyvän tsempin päälle, ja etenkin Toni Mustosella oli kova yritys päällä.

Järvenpäässä pelit tuppaavat usein menemään kotijoukkueen pyristelyistä huolimatta saman kaavan mukaan: vastustaja ratkaisee pelin itselleen loppuhetkillä. Käsikirjoituksesta ei poikettu tälläkään kertaa, sillä Jarno Kantelus veti kiekon etunurkasta ylös maaliin FPS:n 3-1-ylivoimahyökkäyksen päätteeksi.

KJT:n paras puhti lopahti todella tyhmiin jäähyihin. Ensin joukkue otti kaksiminuuttisen vaihtovirheen seurauksena, jonka jälkeen ei kulunut pitkään ennen kuin Marko Virolainen päätti muistaa KJT:n kakkosvalmentajaa, Mika Nymania, joukkuerangaistuksella tämän kerrottua mielipiteensä pelitapahtumista. KJT:n pääluotsi Seppo Repo kertoi ottelun jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa Nymanin vain huomauttaneen Virolaista siitä, että FPS:llä olisi ollut jatkuvasti liikaa miehiä jäällä.

Joka tapauksessa KJT jatkoi peliään kahden miehen vajaalla, minkä Asko Rantanen hyödynsikin laukaisemalla pelivälineen b-pisteiden välistä Suomalaisen olkapään yli. Tilanteessa oli jonkin verran maskia, joten sitä ei voi ainakaan täysin pistää KJT-vahdin piikkiin.

Ottelun viimeisellä minuutilla forssalaiset vielä kaunistelivat loppulukemia 2-5:een, kun Jesse Huuhanmäki lähetti kiekon b-pisteeltä KJT:n tyhjään maaliin.

FPS nappasi tärkeät pisteet

Lauantaina kentällä nähtiin vain varjo siitä joukkeesta, joka viikko sitten taisteli kynsin hampain voitosta paikalliskamppailussa Ahmoja vastaan. KJT:n peli oli pahasti sekaisin, eikä tilannetta helpottanut yhtään se, että Seppo Repo oli pistänyt ketjukoostumukset uuteen uskoon. Toni Mustosen, Iippo Suutarisen ja Jani Taanosen kyvyt menivät hukkaan heidän joutuessa pelaamaan heikkotasoisempien pelureiden kanssa.

KJT:n syötöt olivat myös osoitteettomia hämmästyttävän suurella prosentilla. Muutenkin tuntuu siltä, että vain ainaiset työmyyrät, Iippo Suutarinen ja Jaska Vilen, pistivät tänään kaikkensa peliin. Järvenpääläismaalilla Jaakko Suomalainen torjui sen, mitä torjuttavissa oli, eikä häntä voi syyttää tappiosta.

FPS lähti otteluun uuden valmentajan alaisuudessa, eikä senkään peli ollut täysin uomissaan. Peli oli pitkään tasaista vääntöä, mutta forssalaiset onnistuivat lopussa nousemaan kolmen maalin voittoon. Kaiken kaikkiaan FPS oli tänään vain kahdesta huonosta joukkueesta se vähemmän huono – ei kumpikaan joukkue tänään esittämänsä tasoisella pelillä pitkälle tule pötkimään.

Forssalaisonnistujiin voisi lukea ainakin varmaotteisesti torjuneen maalivahti Juha-Matti Taposen, sekä 1+1 –tehot mättäneet Rami Mattilan ja Anssi Rantasen. Rantanen palkittiin ottelun parhaan forssalaispelaajana. Myös yhden maalin viimeistellyt Jarno Kantelus oli FPS:n pelinrakentelun kantavia tekijöitä. Uusista vahvistuksista ei vielä saanut kunnon kuvaa, mutta ehkäpä heistä on jatkossa hyötyä FPS:lle.

FPS:n uusi valmentaja, aikaisemmin HPK:n a-nuoria luotsannut Kai Rautio, oli suhteellisen tyytyväinen ottelun tapahtumiin. Mies oli kuitenkin vetänyt ensimmäiset harjoitukset vasta eilen, joten hän ei ollut vielä aivan perillä joukkueensa onnistujista. Niinpä päävastuun peluutuksesta ainakin Järvenpäässä kantoi kakkosvalmentaja.

- Kyllä joukkue kaikkensa antaa. Jengin sisällä on positiivinen ilmapiiri ja tästä on hyvä jatkaa. Olen tyytyväinen siihen, että pystyttiin nollaamaan tilanne toisella erätauolla ja nousemaan voittoon. Kyllä tässä kuitenkin vielä menee vähän aikaa joukkueeseen tutustumiseen, Rautio mietiskeli ottelun jälkeen.

KJT:n Repo harmitteli sitä, että voitto karkasi jälleen ottelun loppuhetkillä.

- Tuskaksi meni taas. Taas vastustaja sai tehtyä voittomaalin ottelun lopulla. Alussa oli vaikeuksia saada jalkoja liikkeelle, sitten kone lähti käyntiin, mutta lopussa homma kaatui jälleen. Nähtiin voimakas kamppailu pisteistä molemmilta joukkueilta, Repo kertaili ottelun tapahtumia.

Voittonsa myötä FPS hengittää KJT:n niskaan jo pisteen päässä karsintaviivan tuntumassa. Voitto antaa varmasti paljon muutoksia viime aikoina kokeneella joukkueelle lisää itseluottamusta, joten se saattaa hyvinkin nousta KJT:n ohi ja jättää järvenpääläiset tukalalle karsijan paikalle. Toisaalta tänään nähtiin jo KJT:n 12. voitoton ottelu putkeen, joten nuoren joukkueen henkinen takalukko alkaa muodostua jo ylitsepääsemättömäksi esteeksi. Jatkossa tämän illan osapuolet tulevat taistelemaan tiukasti sarjapaikkansa puolesta – eihän kumpikaan halua raskaalle karsijan paikalle.

KJT jatkaa taisteluaan ylihuomenna hyvässä vireessä olevaa Hokkia vastaan Kajaanissa. FPS taasen yrittää jatkaa voittojen tiellä samana päivänä kotonaan Hermestä vastaan käytävässä mittelössä.

» Lähetä palautetta toimitukselle