Joni Kotilainen laukoi ratkaisun

Kuopion KalPa jatkoi voitokkaiden kotiotteluidensa sarjaa kukistamalla värikkään väännön jälkeen Turun TuTon. KalPa hankkiutui ottelussa neljään otteeseen maalin johtoon, mutta TuTo punnersi kerta kerran jälkeen väkisin tasoihin.

TuTo aloitti ottelun vahvasti. Paras paikka turkulaisille syntyi heti avauserän alkupuolella KalPan Sami Simosen katastrofimaisen harhasyötön seurauksena. Simonen vapautti omalla syötöllään vieraiden Mikko Niinikosken vapaaseen maalintekopaikkaan, jonka Ari Luostarinen kuitenkin torjui maailmanluokan maalivahdin elkein.

Avauserässä jäähyjä otettiin tasatahtia. KalPa sai rakenneltua ensimmäisen kunnollisen maalintekotilanteensa TuTon Mikko Lehtimäen otettua kyynärpäätaklauksesta kaksiminuuttisen. Ylivoima tuotti tulosta ja KalPa siirtyi kymmenenminuutin pelin jälkeen johtoon. Avausmaalin teki Saku Kekäläinen, joka ohjasi taitavasti Antti Hintikan siniviivalaukauksen verkon perukoille. Kovinkaan kauan Kuopiolaiset eivät kuitenkaan saaneet johtoasemallaan juhlia. TuTon Markku Vuorisalo iski ottelun tasoihin Arto Ryömän ja Tuomas Jalavan alustuksesta ylivoimalla ajassa 14.41. Jäähyllä istui väkivaltaisuudesta boksiin joutunut Veli-Pekka Pekkarinen.

TuTo tulee sitkeästi takaa tasoihin

Toiseen erään luisteli jonkin verran virkeämpi kotijoukkue kuin ensimmäisessä erässä. Heti alkuun pirteitä otteita pitkin ottelua esittänyt Veli-Pekka Pekkarinen näytti nuoremmalle KalPakaartille, miksi maalia kohti kannattaa aina laukoa, huonommastakin paikasta. TuTo-vahti Henri Launonen torjui Pekkarisen laukauksen eteensä ja Henri Huohvanainen kieputti reboundista kiekon maaliin. Ottelun juonen mukaisesti maalista ei ehtinyt montaakaan minuuttia kulua kun TuTon Tuukka Pulliainen juoni tasoituksen. Assistenttinä toimi ottelussa 0+3 tehot summannut Arto Ryömä. TuTon tasoitukseen liittyi tilanne jossa päätuomari Jarkko Kosonen oli vaihteeksi täysin kuutamolla. TuTo hyökkääjän raju laukaus osui KalPavahti Luostarista suoraan maskiin. Tälläisissä tilanteissahan peli yleensä vihelletään poikki. Kosonen ei kuitenkin reagoinut mitenkään ja niin Tuukka Pulliainen pääsi vapaasti tykittämään tasoituksen.

Simonen alustaa kauden komeimman osuman

Toisen erän loppuminuuteilla Niiralanmontun yleisölle tarjottiin makeaa mahan täydeltä. Veli-Pekka Pekkarisen avauksesta lähtenyt hyökkäys huipentui vasenta laitaa nousseen Sami Simosen huikeaan syöttöön maalinkulmalle liukuneella Sami Saloselle. Ketjun sentteri Salonen kiitti ja siirsi kiekon tyylikkäästi tyhjään reppuun. Syötön maaliin antanut Simonen pelasi kaksijakoisen ottelun. Avauserässä miehen peli oli melkoisen epävarmaa ja syötöt kolahtelivat harakoille. Loppua kohti tapahtui kuitenkin huima parannus. Simonen otti kapteenille kuuluvaa roolia omakseen ja näytti joukkueelle suuntaa. Kokonaisuutena vitja, jossa sentterinä hääri Sami Salonen, laidoilla Henri Huohvanainen ja Simonen pelasi hyvän ottelun.

Kotilainen huudattaa kotiyleisöä

Ottelun kolmannessa erässä jatkettiin vanhaan malliin. TuTon Marko Leppänen tasoitti ottelun vajaan puolentoista minuutin pelin jälkeen. Kymmenenminuuttia myöhemmin KalPan Jarno Niinimäki veivasi rystyltä kotijoukkueen jo ratkaisevan tuntuiseen 4-3 johtoon. TuTo nousi kuitenkin tuttuun tapaa muutaman minuutin viiveellä tasoihin. Vieraiden tehomies Tero Forsell taituroi maalinedusruuhkasta kiekon Luostarisen taakse. Maalin jälkeen molemmat joukkueet pelasivat varmistelevaa riskejä kaihtavaa peruspeliä. Tässä vaiheessa hätäisimmät ryhtyivät jo odottelemaan jatkoaikaa. Sitä ei kuitenkaan koskaan tarvittu, kun kotiyleisö sai kaipaamansa lopun ottelulle. Hieman yli minuutti ennen peliajan umpeutumista Joni Kotilainen laukoi siniviivalta komeasti TuTomaalin ylänurkkaan voitto-osuman.

Jälkipelit

KalPalla riittää vielä tekemistä viisikkopelaamisen kuntoon laitossa. Joukkue jaksaa pelata hyvällä draivilla vain ajoittain. Usein maalin tai parin johtoasemassa joukkueen pelaaminen loppuu ja aloite annetaan vastustajalle. Kyse on jonkinasteisesta hyvänolontunne-syndroomasta, joka huipentuu yksittäisten pelaajien yksityisyritteliäisyyteen. TuTo ottelussa KalPan pelasti isommalta romahdukselta pitkälti Ari Luostarisen loistava maalivahtipeli. Puolustuspäässä ehjintä peliä esitti pakkipari Pekka Parviainen-Veli-Pekka Pekkarinen. Ehkä joukkueen aliarvostetuin pelaaja Pekka Parviainen, pelasi varmaa ja lähestulkoon virheetöntä peruspeliä. Parviainen onkin tasaisen varmoilla otteillaan noussut KalPa puolustuksen tukipilariksi.

TuTo pelasi kaiken kaikkiaan hyvän ja tasapainoisen ottelun. Ilman KalPan Ari Luostarisen huikeita torjuntoja pisteet olisivat matkanneet suurella todennäköisyydellä Turkuun.