Varamiehisinä yllätyksettömästi

Kiekko-Vantaa otti viimeisessä kotiharjoitusottelussaan odotetun voiton luokkaa heikommasta forssalaisvierailijastaan. Kotijoukkue vei peliä välillä miten tahtoi, mutta FPS:n maalivahti Pasi Keinänen piti alun lahjansa jälkeen numerot tasaisina hyvällä torjuntatyöskentelyllään. Molemmilta joukkueilta oli sivussa useita avainpelaajia.

Kiekko-Vantaa lähti otteluun yhtä miestä vaille täydellä neljällä kentällisellä, mutta sopimuspelaajia kokoonpanosta puuttui kuusi. Otteluun eivät pukeneet puolustaja Thomas Heinrichs ja hyökkääjät Tommi Sova, Mikko Kainulainen, Petteri Linnonmaa, Heikki Löfman sekä Tuomas Nikoskelainen, jonka forssalaisten Matti Raunio iski mailallaan sairaslomalle joukkueiden edellisessä kohtaamisessa.

Vihreäpaitaisten forssalaisten poissaolot heikensivät joukkuetta vantaalaisiakin enemmän. Hyökkäyksestä puuttuivat Raunio, Marko Ronkainen, Juha Nurmisto, Tapio Ahtonen, Jesse Huuhanmäki ja testissä ollut Jaakko Kallio, joten FPS lähti otteluun vain seitsemällä hyökkääjällä. Vierasjoukkue sai kolme hyökkäysketjua täyteen, kun puolustajista Rami Mattila ja Heikki Saarinen pelasivat laitahyökkääjän tonteilla.

Keinäseltä yksi eteen

Ensimmäiset vaihdot edettiin tasaisissa merkeissä, mutta pelin edetessä Kiekko-Vantaan pelillinen ylivoima tuli selkeästi esille. Parhaimmillaan tai pahimmillaan FPS:n hyökkäysten väli laskettiin jopa minuuteissa, mutta vantaalaisten tehottomuus ja FPS-vahti Pasi Keinäsen onnistunut ilta pitivät pelin pitkään tasaisena. Parannettavaa kotijoukkueelle jäi puolustukseen, sillä FPS oli saada harvoista hyökkäyksistään useita vaarallisia maalintekopaikkoja.

Ottelun avausmaali oli täydellinen lahja muuten hyvin torjuneelta Keinäseltä. Forssalaisvahti laukoi purkukiekon päin karvannutta Henri Ekholmia, josta kiekko kimposi suoraan forssalaisten omaan maaliin.

Forssalaisten tähtihetki oli avauserän puolessa välissä. Puolustaja Jussi Kulmalan rystyvippaus hyvän nousun päätteeksi oli sen verran lähellä maalia, että pakkipari Asko Rantanen erehtyi jo tuulettelemaan. Seuraavassa vaihdossa Rami Jokinen karkasi puolittain läpi, ja ainoastaan kotijoukkueen maalivahdin Joni Hallikaisen hieno kilpikäden torjunta esti forssalaistasoituksen. Lopulta tasoitus syntyi, kun vierailla oli ylivoimalla onneakin matkassa. Vesa Lehtisen lämäri siniviivalta hidastui vantaalaispelaajan mailasta ja liukui maalin etukulmalle suoraan Janne Kinnusen haltuun. Kinnunen yllätti Hallikaisen helpohkosti.

Erän loppu oli täysin Vantaan. 2-1-johtomaalissa Petja Pietiläinen ketju loi painetta forssalaisten maalille, ja Hannu Väisäsen laukauksesta jääneen irtokiekon löi maaliin Tero Kotilainen. Kolmaskin osuma oli lähellä, mutta Pete Suonpään vapauttamana nokikkain Keinäsen kanssa päässeen Henri Ekholmin laukaus osui harhautusten päätteeksi ylärimaan.

Maali vai ei?

Vihreiden miesten lentävä lähtö toiseen erään piti lukemat tasoissa yli ottelun puolen välin. Erää ehdittiin pelata vain 39 sekuntia, kun Jussi Kulmalan terävä rannelaukaus upposi maalin ylänurkkaan. Esityön teki hyökkäyspäässä vahvasti vääntänyt Rami Jokinen, joskin syötön sijasta kiekko näytti yksinkertaisesti karkaavan hänen mailansa lavasta, mutta väliäkö tuolla – kiekko joka tapauksessa päätyi Kulmalalle ja sitten maaliin.

Toinen erä saattoi olla kotijoukkueen kannattajille paitsi iloista, myös tuskaista katsottavaa. Vantaalaiset veivät peliä täysin ja voittivat erän laukaukset peräti 22-6, mutta johtomaali antoi odottaa itseään pitkään. Lopulta kotijoukkue kuitenkin pääsi erätauolle maalin johdossa, kun kiekko löysi tiensä maaliviivan yli valtaisasta maalinedusruuhkasta. Tekijäksi merkittiin Sportista siirtynyt sentteri Ari-Pekka Pajuluoma.

Lopullisesti ottelu ratkesi kolmannen erän alun 4-2-maaliin, sillä sen verran vaisu vajaamiehinen forssalaishyökkääjistö oli, että kahden maalin tappioasemasta nouseminen olisi vaatinut roppakaupalla onnea. Kotijoukkueen neljäs maali oli siitä erikoinen, että kaikki katsomossa eivät koskaan nähneet kiekon maaliviivaa ylittäneen, mutta päätuomari Sebastien Auger näki, ja sehän riittää. Tommi Hannuksen tulinen laukaus Pete Suonpään jättösyötöstä kilahti ylärimaan ja siitä maaliviivalle, ja ilmeisesti myös jossain vaiheessa maalin puolelle.

Parin viimeisen minuutin aikana tunteet kuumenivat syystä tai toisesta sen verran, että päätuomari Auger joutui jakamaan muutaman kymmenminuuttisen paritanssin yrityksistä.

Näkyvät näytöt Hannukselta

Kiekko-Vantaa tiivisti miehistöään päätöseräksi kolmeen pelaavaan kentälliseen, ja viimeistään tuolloin kävi selväksi, mikä hyökkäysketju oli kaukalon ylivoimaisesti paras. Kolmikko Henri Ekholm – Pete Suonpää – Tommi Hannus pisti sekä itsensä että kiekon liikkeelle, ja pyöritti peliä alituiseen näyttävästi hyökkäyspäädyssä. Etenkin aiemmin KalPassa testissä käynyt turkulaishyökkääjä Tommi Hannus oli erinomaisella pelipäällä, mutta lukuisat hukatut tekopaikat laskevat arvosanaa.

Toinen näyttävästi peliä pyörittänyt vantaalaiskentällinen oli Ari-Pekka Pajuluoman johtama ketju, jossa pelasivat laidoilla Petri Pitkäjärvi ja Teemu Kuusisto. Suuri kiitos ketjun pirteästä pelistä kuuluu Kuusistolle, sillä viime kauden tehohyökkääjän siirryttyä lopussa sivuun laski myös koko ketjun pelitaso.

Markus Helaselta ykkösvahdin paikan täksi kaudeksi perinyt Joni Hallikainen ei erityisen koville joutunut. Ensimmäinen takaisku olisi ollut torjuttavissa, mutta vastapainoksi Hallikainen ehti esittää pari pelastustakin. Yhteensä torjuntoja kertyi 20, kun kollegalla kaukalon toisessa päässä niitä oli peräti 49.

FPS:n parhaita olivat maalivahti Pasi Keinäsen lisäksi puolustaja Jussi Kulmala ja hyökkääjät Rami Jokinen ja Jukka-Pekka Koistinen. Ehjän ottelun puolustanut Kulmala oli esillä myös hyökkäyspäässä, sillä yhden lauotun maalin lisäksi toinenkaan täysosuma ei ollut kaukana. Syöttöpisteen saanut Jokinen sai fyysisellä pelillään järjestettyä muutaman muunkin vaaran paikan. Koistinen pystyi tekemään hyökkäysalueella peliä läpi ottelun, vaikka ei ketjukavereiltaan liiemmin apuja saanut. Toisella laidalla maalin iskenyt Janne Kinnunen väläytteli etenkin ottelun alussa, mutta vaipui sittemmin näkymättömiin. Viime kauden junioreista maininnan ansaitsee keskushyökkääjä Jussi Tapio, joka esitteli ottelun kovimman taklauksen ja kuumensi vastustajista Petja Pietiläisen jopa pudottamaan hanskansa.