KalPa taisteli mestariksi

Jukurien ja KalPan välinen Mestiksen finaalisarja huipentui viidenteen kohtaamiseen täyden salin edessä Mikkelin Kalevankankaalla. Jukurit hallitsi alkua, mutta KalPa kiri vähitellen rinnalle ja sankariksi nousi Matti Tiihonen synkentäen mikkeliläisten mielet jatkoerässä. Loppunumerot kirjattiin 2-3 (2-0, 0-1, 0-1, 0-1).

Otteluun lähdettiin hyvin tasaisista ennakkotunnelmista. Molemmat olivat pystyneet finaalisarjassa kertaalleen nappaamaan koti- ja vierasvoiton. Pelillisesti tasaiset ottelut ennakoivat myös viidennestä huipennuksesta tasaista, ja siltä osin ennustukset pitivät paikkansa.

Jukurit aloitti vahvasti

Ottelu käynnistyi varovaisissa merkeissä. Molemmat välttelivät virheitä, eikä vaarallisempia tilanteita avautunut. Mikko Hakkaraisen jäähyn aikana KalPa järjesti ensimmäisen kunnon mylläkän kotijoukkueen maalille Sami Salosen ketjun toimesta. Mikael Vuorio Jukurien maalissa kuitenkin torjui varmasti.

Ottelun avausmaali syntyi hieman yllättäen, kun vielä osa yleisöstä kiipeili hallin portaita ruuhkaiselta Kalevankankaan parkkipaikalta saapuessaan. Tilanteen rakensi keskialueelta kotijoukkueen Mikko Hakkarainen, joka syötti Tuomo Jormakan laukaisupaikkaan. KalPan puolustus kuitenkin esti Jormakan tilanteen, mutta kiekko ajautui laitaan Tero Touruselle, joka laukoi kovaa maalia kohti. Hakkarainen itse oli jo ehättänyt maskiin KalPan maalivahti Pasi Kuivalaisen eteen ja kiekko livahtikin takanurkaan.

Erän puolivälissä vieraille tarjoiltiin mahdollisuutta tasoitukseen, kun Matti Kuusisto ja seuraavalla minuutilla myös Markku Erholtz tuomittiin jäähylle. KalPan ylivoima ei kuitenkaan toiminut ja Jukurit onnistui tappamaan minuutit tarkasti. KalPa sai ylivoimiensa ansiosta hieman otetta, mutta varsinaisia tilanteita he eivät kyenneet luomaan. Jussi Savolaisen jäähyn ansiosta paine kuitenkin siirtyi jälleen vieraiden kenttäpäätyyn.

Jukurit ei onnistunut hyödyntämään ylivoimatilannettaan, mutta ote pysyi kotijoukkueella myös jäähyn jälkeen ja parhaan mylläkän järjesti erän lopulla Petri Lehtosen johtama ketju, joka iski kiekon jälleen reppuun. Tilanteessa Antti Laakso pelasi vahvasti päädyssä karvaten kiekon pois KalPan puolustuksesta ja syötti maalin edustalle Lehtoselle, joka jatkoi avopaikkaan Lasse Kanervalle ja erätauolle siirryttiin kotijoukkueen kahden maalin johdossa.

KalPa heräilee

Jukurit jatkoi toisen erän alussa vahvaa otettaan, mutta jälleen jäähyily sotki kuviot. Kuusiston ”tuplakakkonen” oli lopulta liikaa ja KalPan ylivoimakuvio tuotti tulosta. Ville Piekkola ampui siniviivalta kohti maalia ja Vuorio ei tukevan maskin takaa nähnyt kiekkoa, joka pian olikin verkossa.

Ottelu jatkui tasaisissa merkeissä, mutta Jukurit sai jälleen pienen otteen KalPan vuorostaan jäähyiltyä erän puolivälissä. Vesa Reinikaisen ja Henri Huohavaisen kakkoset Aleksi Rantala vihelsi sen verran perätysten, että Jukurit pääsi kahden miehen ylivoimalle yli puolentoista minuutin ajaksi. Lehtosen ketju rakensi parhaat tilanteet, mutta Kuivalainen kesti maalilla pommituksen.

Erän lopulla molemmilla oli vielä tilasuutensa. Hakkarainen järjesti Aku Joki-Erkkilälle paikan maalin eteen, mutta Joki-Erkkilän nosto viuhui niukasti maalin yli. Viimeisellä minuutilla Kuusiston jäähyn aikana Samuli Suhonen pääsi laukaisemaan vaarattoman näköisesti siniseltä ja hieman nukuksissa ollut Vuorio kuuli takanaan yläriman kilahtavan, mutta kiekko kimposi maalin yli.

Jännitystä riitti

Jukurit passivoitti peliään kolmanteen erään ja tämä avasi KalPalle maukkaita tilanteita. Erän alku vielä väännettiin tasaisesti, mutta viiden minuutin jälkeen Marko Ahosillan terävä nousu aloituksen jälkeen oli jo merkki siitä mitä KalPa ottelulta vielä halusi. Tilanteita vyöryi Vuorion maalille tasaiseen tahtiin. Huohvanaisen terävä laukaus kilahti alarautaan ja Keinäsen puolittaisen läpiajon Vuorio pystyi torjumaan.

KalPa oli menettää hyvän otteensa erän puolivälin jälkeen pariin jäähyyn. Jukurien ylivoimapelin tarkoituksena ei kuitenkaan ilmeisesti ollut maalin teko, sillä sen verran heikonlaista tilanteiden rakentelu oli. Minuutit valuivat kotiyleisön silmissä tuskaisen hitaasti, varsinkin kun kotijoukkue tyytyi vain roiskimaan kiekkoa pois omalta alueelta.

KalPa kuitenkin taisteli sitkeäsi ja joukkueessa selkeästi uskottiin tasoitukseen, joka lopulta syntyikin. Tilanne sai alkunsa Juha Alastalon kiekonmenetyksestä, jonka seurauksena Kanerva pääsi ampumaan siniviivalta kohti Kuivalaisen maalia. Laukaus viuhui ohi maalin, mutta kiekko palautui laukauksen voimasta nopeasti Jukurien omalle siniviivalle, josta KalPa rakensi nopean tilanteen. Alastalo itse taisteli kiekon laukaisupaikkaan, josta Salonen suti kiekon Vuorion ali verkkoon. Sitkeästi omiaan kannustanut parisataapäinen KalPan faniryhmä sai siis viime hetkillä mieluisan palkinnon.

Kotiyleisön odottama voitto varsinaisella peliajalla jäi tasan kahden minuutin päähän. Kotiyleisön joukossa oltiin kuitenkin luottavaisia jatkoerän suhteen, sillä eihän Jukurit ollut vielä tänäkään keväänä hävinnyt kertaakaan pudotuspeleissä jatkoerien aikana.

Matti Tiihonen nousi KalPan sankariksi

Jatkoerä oli alusta alkaen lievästi kotijoukkueen hallintaa. Heti ensimmäisellä minuutilla Joki-Erkkilä runnoi kiekon Hakkaraisen esityöstä jäässä maanneen Kuivalaisen maskiin. Vieraiden harvat tilanteet jatkoerän aikana järjesti jälleen Salosen ketjun, jonka mylläkkä aiheutti aina kotiyleisön joukossa pelonsekaisia tunteita.

Jukurien selvästi paras paikka jatkoerässä oli Ville Hyrkkäällä, joka karkasi KalPan puolustuksen välistä läpiajoon, mutta nosti kiekon yli maalin. Jukurien tilanteet jatkuivat, kun Piekkola sai rangaistuksen kiinnipitämisestä. Jussi Timosen kovaa laukausta kummoisampaan maalintekotilanteeseen Jukurit ei kuitenkaan ylivoimalla kyennyt.

Jatkoerä jatkui tasaisissa merkeissä ja erän puolivälin jälkeen alkoi näyttää siltä, että tarvittaisiin vielä yksi erätauko.. Ottelut kuitenkin ratkeavat usein varsin mitättömän näköisiin virheisiin ja niin tämäkin. Jukurit oli avaamassa peliään oman maalinsa takaa ilman minkäänlaista hätää Lehtosen kentän toimesta, kunnes kotijoukkueen epäonnensoturiksi nousi Ville Hyrkäs, joka maalin kulmalla sählätessään menetti kiekon KalPan Matti Tiihoselle, joka välittömästi sutaisi kiekon ohi hölmistyneen Vuorion ja aloitti kuopiolaisten juhlat.