Hokki jätti karhunutut nollille – IPK jäähyili itsensä ulos pelistä

Niklas Näppi ja Markus Korkiakoski olivat keskiviikkona Hokin parhaimmistoa. Näppi iski avausmaalin ja Korkiakoski kirjautti syötöt molempiin maaleihin.
Kuva © Antti Varonen
Iisalmen Peli-Karhut ei pystynyt horjuttamaan karsintasarjassa laadukkaasti puolustanutta Hokkia vieraskentällä. IPK sortui perisyntiinsä jäähyilyyn ja Hokki korjasi sarjapisteet toisen erän ylivoimamaaleilla 2-0.

Kajaanin Hokki aloitti ottelun vahvasti ja pitikin pieniä vieraiden painostusjaksoja lukuun ottamatta pelin ohjat käsissään. Karhupaidat joutuivat heti pelin alkuminuuteilla ahdinkoon, kun Ville Leskinen kirjasi helpohkon näköisesti itselleen kakkosen poikittaisesta mailasta.

Hokin ylivoima pyöri mallikkaasti, mutta tässä vaiheessa vielä tehottomasti ja Tuomas Tolonen IPK-maalilla sai vielä varsin vaivatta pidettyä pelin tasoissa.

Erä kulki jäähyn jälkeen varsin tasaisissa merkeissä, eikä juuri maalipaikoilla erässä juhlittu. Kentän laidalle ottelu näytti etenevän hienoisesti kotijoukkueen hallinnassa. Hieman yllättäen tilastoista Hokki-vahti Tuukka Smuralle oli erään saatu 12 torjuntaa, kun virkaveli Tolonen torjui toisella maalilla kymmenen kertaa.

Kotijoukkueen valmentaja Jari Laukkanen ei aivan tyytyväinen omiensa esiintymiseen erässä ollut ja herätteli omiaan kopissa toiseen erään.

− Vähän sellaiseksi läpiluisteluksi tuo ensimmäinen erä meni. Erätauolla pidettiin sellainen lämminhenkinen puhuttelu, ja sen jälkeen olin tyytyväinen siihen pelilliseen valmiuteen, joka pojilla oli pitää omasta pelisuunnitelmasta kiinni, Laukkanen tiivisti.

Vieraat katsoivat ratkaisuja jäähypenkiltä

Laukkasen puhuttelu erätauolla auttoi ja Hokki pääsi entistä paremmin pelin päälle. Kun Saku Kinnunen joutui kampittamaan itsensä kakkoselle heti toisella minuutilla, tarjoutui Hokille illan toinen ylivoimamahdollisuus.

Tällä kertaa punanutut eivät tilaisuuttaan jättäneet käyttämättä. Markus Korkiakoski ja Risto Mattila pelasivat nopeasti kiekon siniviivalle kiiruhtaneelle Niklas Näpille, joka sivalsi IPK-pakin varusteiden kautta pikkumustan verkon perukoille.

Myös IPK loi erässä maalipaikkoja etenkin vastaiskuista. Parhaat paikat tarjoutuivat Aleksi Hämäläiselle, joka jäätyi avoimen maalin edessä, eikä saanut edes vetoa aikaan sekä Niko Putkoselle, joka murtautui läpi puolustuksen yhdessä tilanteessa vahvasti pelanneen Jere Savolaisen kanssa. Putkonen nostikin kiekon ohi Smuran, mutta tilanne tuomittiin videoiden tarkastelun jälkeen vain ylärimaksi.

Hokki sitä vastoin onnistui. Joona Tolvanen oli pakotettu koukkaamaan maalille nousseen Hokki-pelurin nurin heti Putkosen maalipaikan jälkeen, ja seuranneesta ylivoimasta kotijoukkue juhli jälleen.

Tällä kertaa kiekko pelattiin maalille, jossa Joni Piipponen ja Tino Metsävainio saivat sutia pukkimustaa Tolosen maaliin turhan vapaasti. Lopulta toisella tai kolmannella yrittämällä homma onnistui. Maali merkittiin Piipposen nimiin.

IPK:n turhautuminen purkautui jäähyinä

Kolmanteen Janne Sinkkonen oli sekoittanut IPK-ketjuja hakien sillä virtaa joukkueen peliin. Virtaa valmentaja saikin, mutta valitettavasti se purkautui vääriin asioihin. IPK ei missään vaiheessa saanut kiriä aikaiseksi, sillä joukkue istui jäähyllä erässä kaikkiaan kolmeen kertaan.

Täysin typeriä jäähyjä näistä oli Jevgeni Fofanovin huitominen, kun mies löi kiekottomalta Anton Ollikaiselta mailan kädestä sekä Damir Galinin 2+10 minuutin rangaistus. Venäläisjätti tarttui vaihtoaitiosta virnuillutta Joni Piipposta rinnuksista ja pyysi miestä mukaan illan viimeisille hitaille.

− Pettynyt olen meidän kurittomuuteen. Meidän on herättävä todelliseen raivoon, mikäli me halutaan sarjapaikasta taistella. Toisaalta vain kaksi päästettyä maalia, joten siinä mielessä me voimme näissä peleissä voitoista tapella, Sinkkonen harmitteli.

Voitto keskiviikkona ratkesikin pitkälti nälkään pelata joukkueelle ja erikoistilannepelaamiseen, joissa molemmissa Hokki oli vierailijaansa valovuoden edellä.

IPK:n ongelmat kulminoituivatkin etenkin ylivoimapeliin, jossa pelkästään kiekon tuomisessa alueelle ja pelin rauhoittamisessa oli suuria vaikeuksia. Viimeistä ylivoimaa lukuun ottamatta ei edes karhulauman ykkösnyrkki pystynyt luomaan pitkiä paineita Smuran maalille, ja kotijoukkueen alivoimanelikolla oli helppo työ selvittää IPK:n yritykset.

− Erikoistilanteet ratkaisivat ja niissä olimme vahvoja. Kuten tähän sarjaan lähdettäessä totesin, niin omilla vahvuuksilla mennään. Meidän vahvuus on puolustus ja sen kautta kun lähdetään, niin meitä on vaikea voittaa tässä sarjassa, Laukkanen kiitteli omiaan.