Salamat niukkaan voittoon

Isäntäjoukkue Salamat ja Järvenpäästä saapunut vierailija Haukat väänsivät Kirkkonummen perjantai-illassa tiukasti. Vahvasti junioripitoisella joukkueella liikkeellä ollut Haukat pystyi antamaan hyvän vastuksen, mutta taipui lopulta rangaistuslaukauskilpailussa.

Pirteästi esiintynyt haukkajoukkue pystyi haastamaan selvänä ennakkosuosikkina otteluun lähteneen isäntänsä kunnon taisteluun. Varsinainen peliaika päättyi lukemiin 2-2, ja kun Salamat-turnauksessa ei sääntöjen mukaan pelata lainkaan jatkoaikaa, ratkaistiin joukkueiden paremmuus rangaistuslaukauskisassa. Kun järvenpääläisten ensimmäiset laukojat, Vili Mustonen ja Marko Sakko, epäonnistuivat samalla kun Salamoiden Karo Koivunen ja Simo Romo maalasivat vakuuttavasti, kirkkonummelaiset saivat paikallisvastustajansa päänahan jo toisen kerran kuluvalla harjoituskaudella.

Ottelun avauserä alkoi lievän haukkapainostuksen merkeissä, mutta ensimmäinen tilastomerkintä tehtiin vasta kun Salamat siirtyi 1-0-johtoon ottelun neljännellä minuutilla. Täysosuma syntyi, kun Karo Koivunen ajoi vahvasti Haukkojen päädyn kautta maalille ja siirsi pelivälineen jäätä pitkin pömpeliin.

Jatkossa molemmat joukkueet jäähyilivät vuoronperään, ja tilanteita saatiin luotua kumpaankin päätyyn. Haukoista parhaissa paikoissa olivat pirteästi esiintyneet Jussit, Haapasaari ja Salmi. Toisessa päässä muun muassa Kai Öhberg ja Jesse Welling pääsivät kokeilemaan vetojensa tarkkuutta, mutta kun molemmat maalivahdit, Salamoiden Juha Korhonen ja Haukkojen Tomi Räisänen, hoitivat tonttinsa mallikkaasti, lisämaaleja ei ensimmäisessä erässä nähty.

Haukat nousee

Heti toisen erän alussa Haukkojen Juha Jusslin pääsi nokakkain salamavahti Korhosen kanssa, mutta järvenpääläisen ratkaisuyritys pysähtyi patjatorjuntaan. Haukkojen tasoitus näki kuitenkin päivänvalon ajassa 23.25, kun kapteeni Jaska Vilen ajoi sivusta maalille ja nosti rystyltä limpun verkon perukoille.

Pian Haukkojen avausmaalin jälkeen järvenpääläiset pääsivät yrittämään jo johtomaalin tekoa, kun päätuomari Ville Huohtaniemi käskytti Tomi Karlssonin jäähylle. Vajaan minuutin pyörityksen jälkeen Matti Lievonen löysikin maalin edestä Marko Sakon, joka jatkoi poikittaissyötön suoraan maaliin.

Haukkojen johtomaalin jälkeen Salamat sai otteisiinsa selvästi lisää terävyyttä, ja Tomi Räisänen järvenpääläisten maalilla joutui kunnon myllytyksen keskelle. Hyviin maalintekopaikkoihin pääsivät muun muassa 2-1-hyökkäyksen töpeksineet Karo Koivunen ja Jesse Welling sekä avopaikan tuhlannut Iippo Suutarinen.

Kun Salamoiden myllytys ei tuottanut tulosta, ote siirtyi jälleen Haukoille. Peliväline saatiin hyvin pyörimään kirkkonummelaisten maalille, ja ajoittain täysosumakin "roikkui ilmassa". Marko Sakon maalin yli liidellyttä suoraa jatkolaukausta lähemmäksi 3-1-johtoa keskiuusmaalaiset eivät kuitenkaan päässeet. Toisen erän lopussa Salamoiden Kai Öhberg käskytettiin vielä jäähylle, mutta kun järvenpääläisten ylivoima oli surkeaa, eivätkä kotijoukkueen alivoimalla paikkoihin päässeet Immo Suutarinen ja Ari Katavistokaan onnistuneet maalinteossa, päätöserään siirryttiin vierasjoukkueen 2-1-yllätysjohdossa.

Salamat vääntää tasoihin

Kotijoukkue pääsi tuloksettomasti yrittämään tasoitusta heti päätöserän alussa, kun Haukkojen Timo Ahonen joutui jäähypenkille miettimään tekosiaan. Pelikellon raksutettua reilun neljänkymmenenviiden minuutin verran punalamppu kuitenkin syttyi hyviä otteita esittäneen haukkavahti Räisäsen selän takana: Jesse Welling laukoi pelivälineen maalin edestä päin Räisästä, jonka torjunnasta kiekko jäi pyörimään maaliviivalle. Karo Koivusella oli helppo työ siirtää pikkumusta viivan paremmalle puolelle ja nostaa Salamat samalla tasoihin.

Puoli minuuttia tasoitusmaalin jälkeen Salamat oli siirtyä jo johtoon, mutta ex-KJT Iippo Suutarisen b-pisteeltä lähtenyt laukaus osui takatolppaan ja kimposi siitä takaisin kentälle. Kotijoukkueesta myös Mikko Lepola ja Anssi Michael pääsivät loistopaikkoihin, mutta joutuivat totemaan Räisäsen päivän kunnon liian kovaksi. Salamoiden painostus jatkui vielä hetken, kun joukkue pääsi yrittämään ylivoimamaalin tekoa Haukkojen Marko Sakon istuessa jäähypenkillä. Salamat saikin luotua järvenpääläisten päätyyn hyvää pyöritystä, mutta todellisia maalipaikkoja ei syntynyt.

Erän loppu mentiin molempien joukkueiden jäähyillessä vuorotellen. Lähimmäksi ratkaisua päästiin, kun salamavahti Korhonen torjui loistavasti Marko Sakon lähentely-yrityksen. Kun lisämaaleja ei nähty, siirryttiin rangaistuslaukauskilpailuun, jonka Salamat voitti Karo Koivusen ja Simo Romon maaleilla.

Haukat haastoi yllättävän hyvin

Selvänä haastajana illan otteluun lähtenyt vahvasti junioripitoinen Haukat yllätti hyvällä taistelullaan. Järvenpääläiset olivat itse pelitapahtumissa ehkä jopa hivenen isäntiään edellä, ja Juha Korhonen Salamoiden maalilla sai tehdä täyden päivätyön. Kun järvenpääläisten ykkösvahdiksi aiemmin kesällä kaavailtu Jaakko Valkama ei pelannut, lankesi torjuntavastuu Tomi Räisäselle, joka esittikin varsin mainioita otteita. Räisänen torjui varmasti monen monta Salamoiden paikkaa, eikä selän taakse lipsahtaneita maalejakaan voi varsinaisesti pistää hänen piikkiinsä. Pientä säröä Räisäsen muutoin loistavaan iltapuhteeseen toivat satunnaiset arviointivirheet, joiden seurauksena järvenpääläismaalille syntyi pari vaaratilannetta.

Järvenpääläishyökkääjistä pirteästi esiintyivät etenkin vikkelä Jussi Haapasaari, työmyyrä Jussi Salmi, ikitaistelija Jaska Vilen sekä terävien peliesitysten lisäksi myös pari jäähyä istunut Marko Sakko. Kokonaisuutena Haukkojen peli oli varsin toimivaa ja paikkoja syntyi vaivattomasti; vielä kun viimeistelyyn saadaan lisää tarkkuutta, on lupa odottaa paljon parempiakin tuloksia. Ennakkoon heikkona pidetty puolustuskin pysyi tänään suhteellisen hyvin Salamoiden vauhdissa mukana.

Salamoiden riveissä pelasi kolme viime kaudella järvenpääläisten riveissä taistellutta pelaajaa: puolustajat Mikko Sairanen ja Kai Öhberg sekä hyökkääjä Iippo Suutarinen. Ikitaistelijoina tunnetut Suutariset - Iippo sekä kaksi vuotta vanhempi veljensä Immo - kuuluivatkin tänään ehdottomasti Salamoiden parhaimmistoon. Kotijoukkueen tehomiehinä kunnostuituivat tänään Salamoiden molemmat pelitilannemaalit mättänyt Karo Koivunen sekä ne syöttänyt Jesse Welling. Salamoiden maalilla pelivuorossa ollut Juha Korhonen torjui kelpo pelin.

Hayley Wickenheiser oli tänään lepovuorossa, mutta pelaa huomenna, kun Salamat kohtaa Kiekko-Vantaan klo 18.30 alkavassa loppuottelussa. Haukat saa kello 14.00 alkavassa pronssiottelussa vastaansa Forssan Palloseuran.