FPS nollasi Hermeksen

Forssan Palloseura pelasi eittämättä yhden kauden parhaista otteluistaan, kun se kaatoi Kokkolan Hermeksen selkein 3-0-lukemin. Nollapelin pelannut Pasi Keinänen ei joutunut hirmuiseen kiekkosateeseen, mutta hoiti Hermeksen harvat kunnolliset paikat varmasti. Fyysisessä ottelussa FPS:n telaketjuosasto jyräsi Hermeksen vastaavan, eikä voittajasta jäänyt epäselvyyttä.

Heti ottelun alkuun FPS:n iso pikkumies Jarno Kantelus näytti kuka tänään talossa määrää. Kantelus niittasi jo puolen minuutin kohdalla Hermeksen sveitsiläispuolustaja Marc Gautschin laitaan ja rajusta alusta yllättynyt Gautschi keräili tovin kamppeitaan.

FPS lähes dominoi erän ensimmäistä puoliskoa, vaikka ensimmäinen vaarallinen tekopaikka tulikin Hermekselle, kun FPS-hyökkääjä Marko Ronkainen antoi jalkojen välistä silmät kiinni -passin suoraan maalin edessä odottaneen Jari Jääskeläisen lapaan. Jääskeläinen ei kuitenkaan kyennyt Keinästä yllättämään.

Kuuden ja puolen minuutin kohdalla Hermeksen Karo Koivunen lähetettiin jäähylle koukkaamisesta, eikä Palloseura jättänyt illan toista ylivoimaansa käyttämättä. Anssi Rantanen toimitti kiekon maalin kulmalla odottaneelle Jukka-Pekka Koistiselle, joka kiersi maalin ja antoi täydellisen syötön takatolpalla väijyneelle Kantelukselle, eikä voimalaiturille jäänyt juuri muuta vaihtoehtoa kuin laittaa lapa jäähän ja nimi lehteen.

Pian maalin jälkeen Hermeksen Gautschi otti illan ensimmäisen jäähynsä, mutta FPS-ylivoima ei tuottanut kaivattua tulosta. Jäähyilyn jälkeen erä tasottui kummasti, mutta edelleen FPS oli hallitseva osapuoli. Välillä Hermes kävi Keinäsen maalia ahdistelemassa varsinkin Jari-Pekka Pajulan johtaman viisikon toimesta, mutta laiturit Mikko Sivonen ja Lamich eivät kyenneet toimittamaan kiekkoa maaliin paikoista huolimatta.

Hermes painostaa, FPS maalaa

Toiseen erään Hermes tuli kovemmalla sykkeellä kuin ensimmäiseen ja se näkyi kentällä. Nyt Hermes luisteli forssalaisilta jalat alta, mutta kunnollisiin vetopaikkoihin vierailijat eivät tupanneet pääsemään. Neljän minuutin pelin jälkeen FPS:n Tapio Ahtonen sai kakkosen koukusta, mutta Hermes ei kyennyt käyttämään kotijoukkueen seisonutta alivoimaa hyväkseen. Vetopaikkoja tuli kyllä, mutta turhaan kokkolalaiset säästelivät laukauksiaan.

Kun Hermes ei saanut painostuksestaan huolimatta valmista aikaan, sai FPS etsikkoaikansa kun Gautschin tie vei jälleen jäähyboksiin. Jäähyn koitettua lähes puoliväliin ykkössentteri Koistinen purjehti siniviivan läpi aina Hermeksen päätyyn asti, josta lähti takapassi viivalta noussellee Anssi Rantaselle. Rantanen otti muutaman metrin tyhjää pois ja veti napakan rannarin tolpan kautta Vesa Lahtosen vartioiman maalin perukoille.

Edellisestä ei ehtinyt kulua kuin 19 sekuntia, kun taas kolisi. Rami Jokinen syötti kiekon aivan yksin maalin edessä olleelle Marko Ronkaiselle, joka kuitenkin vielä syötti maalin takana olleelle Matti Rauniolle. Raunio ihmetteli hetken, kun kiekko olikin hänen lavassaan, mutta ymmärsi syöttää takaisin Ronkaiselle joka veti suoraan syötöstä Lahtosen puikoista lukemat kolmeen nollaan.

Hermes-luotsi Pasi Arvonen sai merkkausvirheistä tarpeekseen ja otti aikalisän. Myös yleisö opasti entistä FPS-valmentajaa. "Pasi älä huura pojille, kylä ne parhaas yrittää", nauratti forssalaiskatsomoa, mutta Arvosta tuskin joukkueen esitykset paljoa naurattivat.

Pian aikalisä toikin tulosta, kun ensin Anssi Rantanen passitettiin jäähylle koukkaamisesta ja juuri Rantasen jäähyn päätyttyä Ronkaiselle tarjottiin 2+10 minuuttinen selästä taklaamisesta. Hermeksen ylivoima ei tälläkään kertaa tuottanut tulosta, mutta nyt sentään laukauksia tuli Keinäsen vartioimaa maalia kohti. Erän loppuun vielä Mikko Sivonen sai kokea suomalaisen tuomarilinjan, kun täysin puhtaasta taklauksesta Sivoselle vihellettiin kakkonen ryntäyksestä.

Varmistelua

Viimeisessä erässä ei juuri elämää suurempaa kiekkoa nähty, sillä FPS oli varsin tyytyväinen nykytilanteeseen eikä Hermeksellä tuntunut olevan avaimia ylittää forssalaisten siniviiva. Parhaiten tässä onnistuivat jälleen Pajulan johtama viisikko, mutta tehottomuus vaivasi kolmikkoa. Keinäsen ei tarvinnut paraatipelastuksiin venyä ja puolustus pelasi varsin mallikkaasta kassarin edessä.

Erän ainoa kunnollinen maalintekopaikka tuli pari minuuttia ennen erän loppua, kun tsekkivahvistus Lamich karkasi Heikki Saarisen virhearvioinnin seurauksena läpiajoon. Lamich yritti yllättää Keinästä längistä, mutta FPS-vahti piti mailan jäässä ja sinetöi kauden ensimmäisen nollapelinsä.

FPS:lle täydet pinnat, Hermes tehottomana

Forssan Palloseuran pelissä tuntui ensimmäistä kerran pitkään aikaan olevan jonkinlaista järkeä - jonkinlaista systemaattisuutta. Puolustuspaketti pysyi kasassa kiekon putoamisesta summerin sointiin, eikä Hermeksellä ollut kunnon maalintekopaikkoja kuin yhden käden sormilla laskettava määrä. Usein laukaukset tulivatkin varsinaisen maalintekosektorin ulkopuolelta, joiden kanssa Pasi Keinäsellä ei ollut hätäpäivää.

Someron Pallosta vast'ikään FPS:aan siirtynyt Juha Sinkkonen oli takalinjojen ehdoton ykkösmies. Varsinkin parissa ensimmäisessä erässä isokokoinen Sinkkonen taklasi kaikkea mitä liikkui ja teki sen vielä varsin puhtaasti. Myös uusvanha mies Pasi Harju selviytyi toisesta Mestis-ottelustaan puhtain paperein, eikä ulos kokoonpanosta jätettyä Vesa Lehtistä juuri tullut ikävä ottelua seuratessa.

Hyökkäysosaston ehdoton herra ja hidalgo oli tänään Jarno Kantelus. Avausvaihdosta lähtien Kantelus pelasi loistavaa fyysistä peliä loppuun asti, jonka lisäksi voittomaali merkattiin miehen nimiin. Myös Mestiksen maajoukkueeseen varamiehen nimityksen saanut Jukka-Pekka Koistinen oli oivalla pelipäällä ja antoi kaksi loistopassia maaliin johtaneissa hyökkäyksissä.

Vierailija Hermeksen onnistuneiden kaarti olikin roimasti kapeampi. Oikeastaan ainoa kenttä joka sai painettua peliä forssalaisten päätyyn oli Martin Lamich - Jari-Pekka Pajula - Mikko Sivonen. Varsinkin tsekkivahvistus Lamich oli jatkuvasti pahanteossa, mutta häntä vaivasti sama tauti kuin muitakin kokkolalaisia tänään: tehottomuus.

Hermeksen kovan onnen soturi oli tänään Marc Gautschi, joka ensin sai tuta Kanteluksen taklauksen ja myöhemmin otti kolme pientä rangaistusta. Toisen erän loppupuolella Marko Ronkaisen selkääntaklauksen uhriksi joutunut Gautschi selvisi tärskystä ehjin nahoin, vaikkakin keräsi hieman happea ennen kuin palasi tositoimiin.

Maalilla pelannutta Vesa Lahtosta ei juuri käynyt kateeksi toisessa erässä, kun kolmesta maalintekopaikasta kotijoukkue kuittasi kahdesta. Kuitenkaan Lahtosella ei ollut osaa eikä arpaa tehtyihin maaleihin, joten hän selviää ottelusta puhtain paperein.

Myös illan erotuomari Kimmo Nurminen lukeutui illan onnistujiin. Nurminen antoi joukkueiden pelata kovaa ja kun raja ylitettiin, sakotettiin siitä rankalla kädellä. Nurminen vihelsi kaksi henkilökohtaista kymppiä selkääntaklauksista kotijoukkueelle ja oli päätöksissään varsin jämäkkä. Ainoaksi kauneusvirheeksi jäi Sivosen rangaistus toisen erän lopulla, mutta summana Kimmo Nurminen on ehdottomasti parhaita Mestis-tuomareita joita on tällä kaudella Forssassa nähty.

Tauolle puristuksissa

Kotijoukkue FPS helpotti asemiaan huomattavasti sarjataulukon peräpäässä, kun samaan aikaan Kajaanin Hokki kukisti KJT:n kotonaan 4-2. Palloseura nousi kymmenenneksi ja jätti KJT:n taakseen pudotusviivan alapuolelle, eikä joukkue mieli takaisin mikäli tämän päivän esityksestä voi yhtään päätellä.

Vierailija Hermes on vielä kahdeksantena viimeisellä playoff-paikalla, mutta takaa tulee lujaa TuTo ja Hermeksellä on täysi työ pitää kiinni playoff-paikastaan. Ainakin viimeistelyn tulee parantua huomattavasti, mikäli Hermes aikoo pitää kovakuntoisen turkulaisryhmän takanaan.

Mestis vetäytyy maajoukkuetauolle, kunhan Kiekko-Vantaa ja KalPa saavat selvyyden toisistaan tiistain kamppailussa. Kun tauolta palataan, FPS isännöi Ahmoja 15.2. lauantaina ja Hermes vielä pudotuspeleistä haaveilevaa Kajaanin Hokkia.