Tahdon riemuvoitto

Pisteet sai mukaansa se, kumpi niitä enemmän tahtoi. Ahmat ei halunnut lähteä pudotuspeleihin toista kuukautta kestänyt voitoton putki niskassaan, ja se näkyi myös kaukalossa. Erinomaisella asenteella läpi ottelun taistellut kotijoukkue palasi voittokantaan kukistettuaan vaisun Sportin ansaitusti 4-3. Miikka Jäske jäi harmittavasti pisteen päähän uudesta pistepörssiennätyksestä.

Alku ei kotijoukkueelle liikoja lupaillut. Ensimmäisellä minuutilla puolustaja Turo Virran avaus omasta päädystä kimposi oman pelaajan luistimen kautta maalin edustalle, jossa siihen ehti ensimmäisenä kaksi Sportin hyökkääjää. Kalle Mattila pyyhki vain pölyt kiekon päältä, mutta takaa tulleen Tatu Backmanin laukaus heti perään yllätti Ahmojen maalia vartioineen Jarno Ekmanin. Veteraanivahti Ekman pääsi tolppien väliin, kun aamujäiden jälkeen selvisi, että Sami Kitinpramin kipeä polvi esti pelaamisen.

Alun maali ei muuttanut sitä seikkaa, että kotijoukkue oli asennoitunut erinomaisesti, mutta vierailija ei niinkään. Jatkossa kiekko viihtyikin paremmin Sportin puolustusalueella, joskin vaasalaisten terävien vastaiskujen ansiosta maalipaikat menivät kutakuinkin tasan. Vaarallisimmillaan Sportin hyökkääjät saivat ujutettua kiekon lähes nollakulmasta jo maaliviivalle, josta ahmapakki Tuomo Hirvonen ehti putsaamaan sen väljemmille vesille viime hetkellä.

Erätauolle lähdettiin tasatilanteesta 1-1 pitkästä aikaa varsin iloista kiekkoa pelanneen Ahmojen tehovitjan vastattua tasoituksesta. Miikka Jäsken hyvästä pystyavauksesta Juha-Pekka Loikas karkasi jo ties kuinka monennen kerran talven aikana vastustajien puolustajien välistä läpiajoon. Sport-vahti Håkan Danielsson torjui, mutta Loikas jatkoi reboundin sisään.

Toisen erän ensimmäisellä puoliskolla Jarno Ekman näytti voittajan luonnettaan. Pitkän pelaamattomuuden jäljiltä konkarin torjuntatyyliä ei voi parhaalla tahdollakaan pitää sulavan varmaotteisena, mutta tehokas se oli. Kuuluisa hanskakäsi pysäytti sekä Markus Jämsän että Kalle Mattilan läpiajot pitäen Ahmat tasoissa. Valitettavasti vain jälkimmäinen torjunta oli liikaa, eivätkä konkarin paikat kestäneet taaskaan. Juniori Tommi Pärmäkoski luisteli Ahmojen maalille tällä kertaa viitisen minuuttia myöhemmin kuin helmikuussa Forssassa, jossa Ekman aloitti ensimmäisen kerran maalilla.

Erän loppupuoli oli Ahmojen. Sport yritti kurittaa Pärmäkoskea laukomalla ahkerasti kauempaakin, mutta ahmalupaus ei virheitä tehnyt. Kaukalon toisessa päässä vilinää riitti enemmänkin, ja kotijoukkue karkasi 3-1-johtoon Tuomas Tikkasen kahdella maalilla. Ensimmäisen hän laukoi maalin kulmalta suoraan Aki Elomaan ja vaihteeksi sentterinä pelanneen Janne Lehtisen syötöistä, ja jälkimmäisen läpiajosta Sportin puolustajien sählättyä omalla puolustussiniviivallaan.

Veikö Sportin tietämättömyys Jäsken ennätyksen?

Päätöserän alussa vapaasti maalille nousemaan päässyt Sport-laituri Kristian Hjerpe joutui toteamaan maalivahti Pärmäkosken paremmakseen, ja pian sen jälkeen kotijoukkue iski ottelun voittomaalin ylivoimalla. Miikka Jäske antoi kiekon Turo Virralle viivaan, tämä laukoi, ja Juha-Pekka Loikas ohjasi.
Saatu syöttöpiste nosti Jäsken pisteen päähän Mestiksen uudesta piste-ennätyksestä.

Viimeisen 12 minuutin aikana aneeminen Sportkin sai otteisiinsa ryhtiä valmentaja Kenneth Westerbackin ottaman aikalisän jälkeen. Jatkoajan otteluennakossa oli tarjottu Ahmojen maalinteko-ongelmien ratkaisuksi kunnon tuuriosumaa, mutta vinkistä ottikin vaarin Sport. Antti Hildenin lyöntilaukaus keskialueen puolelta muutti onnekkaasti suuntaa kenttäpelaajasta, eikä Pärmäkoski ahmamaalilla voinut kuin ihmetellä kiekon pompattua maalin takakulmaan: 4-2.

Vajaat pari minuuttia ennen loppua Sport kavensi 4-3:een Ahmojen ykkösketjun unohdettua puolustamisen hakiessaan Miikka Jäskelle puuttuvaa tehopistettä. Maalille vapaaksi unohtunut Tatu Backman ujutti kiekon maaliin jäihin heittäytyneen Pärmäkosken ali.

- Toinen jalka oli jo hyökkäyksessä, totesi Ahmojen valmentaja Janne Tormonen.

Viime hetkillä Jäske menetti loistomahdollisuuden ennätyspisteen hankkimiseksi tyhjään maalin tehtävällä osumalla, kun katsomon odotuksista huolimatta maalin tappiolla ollut Sport ei vaihtanut maalivahti Håkan Danielssonia kuudenteen kenttäpelaajaan, vaikka sai parikin kertaa aloituksen hyökkäyspäähän. Danielssonkin viittoili vaihtopenkin suuntaan, mutta komennusta ei koskaan kuulunut.

- En tiennyt Hokki-pelin tilannetta, joten en halunnut ottaa riskiä, valmentaja Kenneth Westerback perusteli päätöstään.

Hokki voitti omassa ottelussaan FPS:n vasta jatkoajalla, joten vaikka kajaanilaiset nousivat tasapisteisiin Sportin kanssa, jäi vaasalaisten maaliero paremmaksi selvällä viiden osuman erolla. Westerback olisi siis voinut huoletta tasoitusta riskilläkin hakea, jos olisi tilanteen tiennyt.

”Hellunen” Sport

- Meidän toiminta oli hampaatonta. Aamujää oli jo hellunen, ja koko reissu oli hellunen. Ajatukset olivat luultavasti jo edessäpäin, mutta 12 viimeisen minuutin rutistus osoitti, että haluttiin kuitenkin voittoa tosissaan, valmentaja Westerback sanoi.

Lauantaina alkavissa pudotuspeleissä KalPan kohtaavan Sportin pelin täytyy parantua melkoisesti Hyvinkäällä nähdystä, mikäli joukkue mielii jatkopaikkaa. Parempi asenne ja sentteri Patrik Westerbackin pelaaminen auttanevat huomattavasti. Ahmoja vastaan paras oli kahden viimeistellyn maalin myötä Tatu Backman.

- Yritettiin saada yksi voitto runkosarjan loppuun, ja se sytytti joukkueen pelaamaan. Tänään virtaa riitti alusta loppuun, kehui Janne Tormonen.

- Ekman on viimeisen päälle pelimies kyvyiltään. Harmi, että pitkän pelaamattomuuden jälkeen paikat eivät kestäneet. Myös Pärmäkoski pärjäsi hienosti, arvioi Tormonen maalivahtejaan.

Ahmat oli merkinnyt kokoonpanoonsa pitkään loukkaantuneena olleen puolustaja Marko Fromin, mutta lämmittely ennen ottelua osoitti, ettei Fromista ollut vielä tositoimiin. Joukkue puolustikin läpi ottelun viidellä miehellä eli neljällä pelikuntoisella puolustajalla ja Jan Erikssonilla. Hyökkääjistä Raine Pulkkinen ja Jani Bäf olivat sivussa selkävaivaisina.

Ahmat jatkaa urakkaansa play offseissa kohtaamalla Kouvolan KooKoon. Runkosarjan loppuun saatu voitto antaa joukkueelle varmasti uskoa, vaikka maanantaisella esityksellä se tuskin vielä KooKoolle pärjää.