Sivosen edustuskelvottomuus uhkaa Hermeksen pisteitä

MESTIS / Raportti
Hermes teki tasapaksun Mestis-kamppailun molemmat maalit lauantai-iltana, mutta sarjapisteiden kohtalo ratkeaa vasta myöhemmin. Hermes peluutti uutta laitahyökkääjäänsä Mikko Sivosta, joka oli todennäköisesti edustuskelvoton oltuaan kaksi päivää aiemmin Ilveksen kokoonpanossa SM-liigassa. Ahmat jättää tapauksesta vastalauseen.

Hermes hankki hetki ennen siirtoajan päättymistä riveihinsä kolme uutta pelaajaa, jotka olivat kaikki joukkueen kokoonpanossa lauantaina Hyvinkäällä. Heistä laitahyökkääjä Mikko Sivonen, 25, oli torstaina Tampereen Ilveksen kokoonpanossa Tapparaa vastaan. Kilpailusääntöjen mukaan SM-liigasta Mestikseen siirryttäessä pelaaja on edustuskelpoinen vasta kolmantena kalenteripäivänä, eli Sivosen tapauksessa sunnuntaina.

Ahmat jättää tapauksesta vastalauseen maanantaina. Vastalauseen hyväksyminen ei tarkoita automaattisesti ottelun lopputuloksen muuttamista Ahmojen hyväksi, vaan sarjapisteiden kohtalosta päätetään tapauskohtaisesti.

Lamichilla salama-alku

Itse ottelu oli tasainen koitos, joka jäi pelillisesti melko vaisuksi. Vieraileva Hermes loi hieman enemmän maalipaikkoja ja ansaitsi voittonsa hyödynnettyään paikoistaan kaksi.

Avausmaalin kokkolalaisvieraat iskivät vain 55 sekunnin pelin jälkeen. Joukkueen uusi tshekkihyökkääjä Martin Lamich kurvasi Sami Kitinpramin vartioimalle maalille ja ohjasi siniviivan tuntumasta tulleen laukauksen maaliin heti ensimmäisessä Mestis-vaihdossaan. Hermeksen sarjapisteiden kannalta saattaa olla raskauttavaa, että kiekon laukoja ja maalin syöttäjä oli nimenomaan eduskelvottomuudesta epäilty Mikko Sivonen.

Pelillisesti avauserä oli tasaväkinen. Ylivoimaa harjoitellut Ahmojen ykkösnykki pyöritti miesylivoimalla näyttävästi, mutta tällä kertaa tuloksetta. Hermeksen uusista tshekeistä myös puolustaja Jiri Dobrovolny pääsi avoimeen maalipaikkaan, mutta laukoi Jani Kylmämaan ja Niko Papinahon tarjoilemasta tilanteesta niukasti ohi.

Toisessa erässä kotijoukkue joutui pelaamaan seitsemän minuuttia alivoimalla, ja Hermes voitti maalia kohti suunnatut laukaukset 12-3. Maaleja ei kuitenkaan nähty. Lähinnä oli maajoukkuehyökkääjä Aku Joki-Erkkilä, jonka lyöntilaukaus kilahti maalin sisätolppaan.

Kolmannen erän aluksi Ahmat pääsi pelaamaan 29 sekuntia kahden miehen ylivoimalla, mutta vaikka isäntien ylivoima pyörikin tänään melko mukavasti, pystyi Hermes tarkalla puolustuspelillä ja Vesa Lahtosen varmalla torjuntatyöskentelyllä pitämään maalinsa puhtaana.

Ottelun jälkimmäinen maali nähtiin ennen päätöserän puoliväliä. Niko Papinaho vapautti Jani Kylmämaan läpiajoon ahmapuolustajien välistä, ja Kylmämaa onnistui ohittamaan Kitinpramin. Myöhemmin erässä Mikko Sivonen pääsi metrikaupalla karkuun liian innokkaasti hyökänneiltä Ahmoilta, mutta toistamiseen Kitinprami ei suostunut läpiajosta ohitetuksi tulemaan.

Maalivahdit onnistujia

- Tasaista, ympäripyöreää. Peli pelien joukossa. Nollapeli oli hyvä Lahtoselle, totesi Hermeksen otteluun johdattanut Jouni Vuorinen. Päävalmentaja Pasi Arvonen kärsi viimeisen ottelun toimitsijakiellostaan katsomon puolella, ja kakkosvalmentaja Marko Rahikaisella oli työeste.

- Eiväthän ne ihmeitä esittäneet. Samaa harmaata massaa, Vuorinen totesi joukkueensa uusista vahvistuksista.

Perjantaina Suomeen saapuneet Lamich ja Dobrovolny eivät ehtineet osallistua yksiinkään joukkueen harjoituksiin ennen ottelua. Näppärä Lamich vaikutti potentiaaliselta pelimieheltä, mutta puolustaja Dobrovolny oli vaisumpi.

Lievän puujalan saanut Jani Uski ei pelannut, ja toinen sentteri Mikko Kaukokari on keuhkokuumeen jäljiltä pitkään sivussa. Kaukokari ei pääse viikkoon tai pariin edes jäälle.

- Helmikuussa on kaikkein eniten kiinni siitä, kuka haluaa eniten voittaa. Meillä ei tahtoa tänään riittänyt. Siihen olen tottunut, että tietyt kaverit taikoisivat maalit paikasta ja tilanteesta riippumatta, lausui kotiryhmän luotsi Janne Tormonen.

Huonosti ei Ahmojen maineikas ykkösketju tänäänkään pelannut, mutta Hermes puolusti onnistuneesti, eikä onneakaan ollut tällä kertaa matkassa. Kokonaisuutena Ahmat jätti itsestään vaisun kuvan, eikä Hermeskään ihmeitä esittänyt.

Onnistujia olivat molemmat maalivahdit. 27 kertaa erehtymättä kiekot pysäyttänyt parikymppinen Vesa Lahtonen jatkoi onnistuneita esityksiään, eikä hieman useammin töihin joutunut Sami Kitinprami juurikaan jäänyt jälkeen. Vaikka Sami Heinonen oli nähtävissä ainoastaan katsomon puolella, ei Ahmat lauantaina kaatunut hänen lähtöönsä, ellei sitten Heinonen vienyt hyökkäystehoja mukanaan.

Kentälliset:

Ahmat

13 Miikka Jäske – 9 Juha-Pekka Loikas – 31 Jukka Penttinen

19 Tuomas Tikkanen – 17 Jan Eriksson – 21 Jani Bäf

24 Raine Pulkkinen – 16 Markus Juvakoski – 12 Jaakko Kolari

25 Janne Lehtinen – 4 Turo Virta

23 Juha Kaunismäki – 34 Tuomo Hirvonen

7 Kim Sjöblom – 2 Pasi Tamminen

Maalissa 33 Sami Kitinprami (35 Jarno Ekman)

Hermes

24 Aku Joki-Erkkilä – 32 Tero Tourunen – 17 Jari Jääskeläinen

36 Mikko Sivonen – 20 Jari-Pekka Pajula – 12 Martin Lamich

11 Jani Kylmämaa – 29 Niko Papinaho – 22 Karo Koivunen

7 Aapo Aro – 10 Sami Nummi

6 Marc Gautschi – 4 Jiri Dobrovolny

8 Marko Kotajärvi – 9 Raine Hartus

Maalissa 34 Vesa Lahtonen (44 Mikko Hankaniemi)

» Lähetä palautetta toimitukselle