Virta johdattaa TuTon jumbofinaaliin

MESTIS / Ennakko
Mestiksen jälkijoukkojen ns. neljän pisteen ottelun asetelmat muuttuivat dramaattisesti perjantaina, kun TuTo vapautti pitkään palvelleen Anatoli Bogdanovin valmentajan tehtävistään. Sysimustassa yössä taivaltanut turkulaisjoukkue luistelleekin Ahmoja vastaan kaukaloon uudella ilmeellä Pekka Virran otettua valmennusvastuun.

Itsenäisyyspäivän jumbofinaalin tärkeyttä joukkueille ei liiaksi voi korostaa. Joukkueiden erot karsintaviivan päälle ovat kuusi ja kahdeksan pistettä, ja nousu alkaisi olla jo kovin tuskaista, mikäli pahimmalta kilpailijaltakin tulisi kuokkaan. Keskinäisessä vertailussa TuTon on kahden pinnan marginaalilla edellä, mutta Ahmat on pelannut yhden ottelun vähemmän.

Pitkään maalinteon kanssa tuskailleelle Ahmoille mennyt viikko on ollut varsin hyvä. Maanantaina joukkue otti ensimmäisen puhtaan voittonsa lyömällä Haukat 3-2, ja torstaina Kokkolassa maalihanat aukesivat kunnolla. 6-9-tappio hyvävireiselle Hermekselle ei ollut häpeä.

Yksi Pohjanmaan reissun mieluisin tapahtuma ahmalaisittain oli nuoren puolustajan Lauri Mattilan uran ensimmäinen Mestis-maali. Mattila lämäsi kiekon Janne Lehtisen voittaman aloituksen jälkeen tolppien väliin.

Vähemmän onnistunut osa-alue Ahmoilla oli maalivahtipeli, eikä valmentaja Kari Lehtinen ollut vielä perjantai-iltana varma, aloittaako Turussa Tommi Niemelä vai Aki Kemppi.

Puolustuksen pitäisi olla vaihteeksi kunnossa. Pasi Järvinen palasi kaukaloon jo torstaina, eikä Pasi Tamminenkaan ole enää työesteinen. Olli Tukonen loukkasi olkapäänsä Hermestä vastaan, mutta vamman pitäisi olla lievä ja nuorukaisen lauantaina kaukalossa.

Hyökkäyksestä puuttuu yhä selkäänsä poteva Pasi Reunanen, mutta Tero Kotilaisen tervehtymisen myötä neljä hyökkäysketjua on kasassa.

Virta herättää painajaisesta?

Turkulaisisännillä menneet ottelut ovat olleet yhtä painajaista. Seitsemän ottelun tappiokurimuksessa tarpovan TuTo ei kolmessa viimeisimmässä ottelussa ole kyennyt enää edes taistelemaan voitosta, vaan KalPa, FPS ja Sport ovat takoneet turkulaismaaliin kiekkoja seitsemän maalin ottelukeskiarvolla. Osaltaan liukuhihnamaalailua on edesauttanut luottovahti Timo Kinnusen koiven lepuuttaminen, jolloin torjuntavastuu on ollut parasta pelituntumaansa vasta etsivällä Ari Reunasella.

Umpisolmun avaamiseksi TuTo päätti perjantaina tehdä yllättävän odotetun päätöksen ja vapauttaa vuosikauden joukkuetta luotsaneen Anatoli Bogdanovin tehtävästään. Ratkaisu saattaa olla hyvinkin merkityksellinen lauantaisen Ahmat-ottelun kannalta. Valmentajanvaihdoksen pitkäaikaisvaikutusten suuruus selviää vasta myöhemmin, mutta perinteisesti joukkue kuin joukkue on nostanut huomattavasti tasoaan ensimmäisessä ottelussaan uuden valmentajan alaisuudessa – etenkin kotiareenalla. Luultavaa onkin, että Ahmat saa vastaansa pää allapäin luistelevan TuTon sijaista joukkueen, joka painaa kaukalossa sata lasissa.

Materiaalin osalta joukkueissa ei suuria eroja ole. Kummallakin joukkueella on sinällään kelvollinen, mutta kovin kovin kapea pakkikalusto, joka on viime pelissä kokenut kovia. Hyökkäyksessä TuTolla on enemmän Mestis-tasolla säännöllisesti ratkaisuihin pystyviä pelaajia, mutta toisaalta parin viime pelin aikana Ahmat on Janne Lehtisen ketjun uusiovireen myötä ollut viimeistelyssä terävämpi.

Kotietu ja valmentajanvaihdon oletettavasti aiheuttama ryhtiliike tekevät TuTosta suosikin. Suurten paineiden ottelussa juuri minkäänlainen lopputulos ei kuitenkaan yllättäisi.

» Lähetä palautetta toimitukselle