Hallitseva mestari Järvenpäässä

MESTIS / Ennakko
Järvenpään Haukat ja Mikkelin Jukurit kohtaavat torstaina mielenkiintoisessa ottelussa. Haukat on esiintynyt kahdessa aikaisemmassa Jukurit-ottelussaan hyvin, vaikka Mikkelissä joutuikin tunnustamaan isännät voittajiksi. Onko jälleen kotivoiton aika?

Jukureiden ja Haukkojen ottelut ovat tarjonneet kotiyleisölle aihetta riemuun. Kauden avausottelussa Haukat nappasi maukkaan jatkoaikavoiton ja Mikkelissä pelatussa ottelussa Jukurit oli tehokkaan viimeistelynsä turvin parempi. Tällä kertaa isäntäjoukkueena toimii jälleen järvenpääläisryhmä, joka poissaoloistaan huolimatta on vaarallinen. Jukurit kärsii puolustajapulasta, kokoonpanoon mikkeliläiset saanevat vain kuusi miestä.

Hyökkäävä isäntäjoukkue etsimässä tehojaan

Haukat kärsii muutamasta poissaolosta hyökkäysketjuissaan, varmoja poissaolijoita ovat Juha Jusslin, Sami Laine sekä Jani Taanonen. Lisäksi järvenpääläisten uhkana on seurassa kiertävä kuumetauti, jolta Jukurit toistaiseksi on välttynyt.

Haukkojen alkukaudesta tehokkaasti toiminut hyökkäys on viime peleissä tuskaillut tehojensa kanssa. Tämän myötä voittojen ottaminen on ollut vaikeaa, eivätkä petolinnut ole maaleilla juhlineet K-Vantaan kaadon jälkeen. Vaasassa Haukkojen ykkösketju Sakko-Vilhunen-Vilen osoitti vaarallisuutensa luomalla paikkoja, mutta maaliin asti kiekkoa se ei vielä saanut. Muistakin ketjuista löytyy kyvykkäitä pelimiehiä maalintekoon, joten on vain ajan kysymys, koska punalamppu jälleen alkaa palaa.

- Sport-pelissä molemmilla oli omat paikkansa. Meillä oli kuitenkin selviä ongelmia maalinteossa: jos ei saa kiekkoa sisään, niin on hankala voittaa, totesi valmentaja Jan Lehti maalinteko-ongelmista.

Haukkojen puolustus ei ole ollut hyökkäyksen tasolla, mutta asiassa on menty eteenpäin, maalivahti Heikki Kokkonen on löytänyt hyvän pelivireen. Toinen vakiovahti Janne Valkama on sivussa, kakkosena on nyt Joonas Lindberg. Haukkojen maaliin on tehty toistaiseksi 89 maalia, toiseksi eniten Mestiksessä. Tällä osa-alueella on selkeästi parantamisen varaa, voitoista taisteleminen on vaikeaa jos omissa soi neljästi. Jukureita vastaan tiivis puolustus ja hyvä maalivahtipeli entisestään korostuvat, sillä tiukasti puolustavaa vierailijaa vastaan maalipaikkoja siunaantunee niukalti.

Jukureilla poissaoloja puolustuksessa

Jukureita on pitkin kautta vaivannut kapea puolustus. Tällä kertaa vakiomiehistöstä puuttunee kaksi miestä, Teppo Tuomasen pelaamattomuus on varma, Matti Kuusistonkin poissaolo on todennäköistä. Kuusiston puuttuminen on paha takaisku, sillä FPS-kasvatilla on suuri vastuu puolustuksen kiekollisesta pelistä. Jukurit saanee kuitenkin jalkeille kuusi puolustajaa, valmentaja Risto Dufvan mukaan ongelmia ei pitäisi olla.

Vierailijan hyökkäysarsenaalin vaarallisinta osaa on vaikea nimetä. Petri Lehtosen johtama nyrkki on tehokkain kokonaisuus, mutta myös muista ketjuista löytyy vaarallisia pelaajia. Muutaman ottelun unessa ollut Jani Väänänen iski Kokkolassa tehot 1+1, samoin Hakkaraisen ketjun toinen lenkki Tomi Lindfors on paha pideltävä. Luottoketju Piiroinen-Koponen-Sipiläinen pitää tasonsa illasta toiseen, mutta ei yksin kykene otteluita ratkaisemaan. Kun nelosketjustakin löytyy potentiaalisia pelaajia, on Jukureiden hyökkäysosaston tilanne valoisa, kaikki miehet ovat terveinä.

Haukat paha vastus Jukureille

Vaikka Jukurit on selkeästi Haukkoja edellä sarjataulukossa, on järvenpääläisjoukkue kyennyt molemmilla kerroilla hyvään peliesitykseen. Mikkelissäkin joukkue hallitsi kenttätapahtumia, mutta kotiyleisön kannustama Jukurit oli tarkempi maalipaikoissa pitäen pisteet kotonaan.

- Edellinen peli Mikkelissä oli täysin meidän hallinnassa. Paha se kuitenkin on sanoa, sopiiko jokin jengi vastustajaksi toista paremmin, ja nythän Jukureilla on ollut kokoonpanomuutoksiakin. Huomenna sen sitten näkee, mitkä ovat voimasuhteet nyt, kommentoi Jan Lehti torstain ottelua.

Risto Dufva oli samoilla linjoilla Haukkojen hyvistä peliesityksistä Jukureita vastaan:

- Todella hyvin ovat pelanneet. Toki me ollaan kolme pistettä saatu, mutta oltiin pelillisesti huonompia siinä pelissä, mikä me voitettiin.

Avausmaalin tekeminen on, kuinkas muuten, tärkeässä asemassa. Haukat on ollut otteluiden alut usein vaikeuksissa, viimeisessä 13 ottelussa se on pystynyt avausmaaliin vain kahdesti.

- Joka pelissä on kyllä yritetty olla hereillä alusta asti. Junnujengin puutehan se on, että alut ovat usein sellaista kyttäilyä ja katsomista. Ja lisäksi veskarit ovat myös usein olleet alut unessa - nyt vasta muutamassa viime pelissä ovat olleet hereillä alusta asti, pohti Haukka-luotsi Lehti asiaa.

Asetelmat illan kamppailuun ovat mielenkiintoiset, Haukat on kolmesta perättäisestä tappiostaan huolimatta valmis yllättämään Jukurit toistamiseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle