Mestis-kierros: Tanssi pudotuspeliviivan päällä jatkuu

MESTIS / Kierrosennakko
Keskiviikkoillan Mestis-kierroksella taistelu pudotuspelipaikoista jatkuu. Viiden ottelun kierroksella Espoo United, Jokipojat ja IPK ovat kahden pisteen sisällä toisistaan pudotuspeliviivan tuntumassa. Kierroksen jälkeen joukkueet voivat hyvinkin vaihtaa paikkoja pudotuspeliviivan puolelta toiselle. Häntäpäässä Hermes ja Peliitat pyristelevät pois karsintasarjasta.

Pystyykö K-Vantaa katkaisemaan vierastappioputkensa?

Otteluun Imatralla lähdetään tiukoista asetelmista, kun K-Vantaa miehittää kolmatta ja Imatran Ketterä viidettä sijaa sarjataulukossa. Joukkueet ovat kohdanneet kaksi kertaa tällä kaudella. Voitot kohtaamisissa ovat tasan, kun molemmat ovat napanneet voiton vieraskentältä. Kohtaamisissa on nähty paljon maaleja, sillä ensimmäisessä ottelussa joukkueet iloittelivat yhdeksän maalia ja toisessa seitsemän maalia. Jatkuuko samanlainen mässäily keskiviikkonakin?

K-Vantaa on pelannut heikosti vieraskentällä. Lohipaidat ovat hävinneet peräti viisi peliä peräkkäin vieraissa. Tappiopelit ovat olleet tiukkoja, sillä kaksi otteluista on päättynyt maalin erolla ja kolme kahden maalin erolla.

Ketterä koki kaksi tappiota vuoden alkuun, mutta on pystynyt tappioiden jälkeen ottamaan kaksi vakuuttavaa voittoa Espoo Unitedista ja Kokkolan Hermeksestä. Isossa kuvassa imatralaisilla pyyhkii hyvin, sillä joukkue on voittanut viimeisestä kymmenestä pelistä peräti kahdeksan.

Joukkueista löytyy tulivoimaa maalikarkeloihin, sillä Mestiksen seitsemän parhaan pistemiehen joukosta löytyy neljä otteluparin pelaajaa. Ketterästä Jesse Juntheikki ja Tomi Iso-Mustajärvi sekä K-Vantaasta Juuso Perttilä ja Janne Kivilahti. Pistenikkarit ovat kaikki latoneet yli 30 tehopistettä.

Nousukiidossa oleva Peliitat haastaa mustan viikon kokeneen Espoo Unitedin

Espoo United on kaatanut tällä kaudella Heinolan Peliitat jo kaksi kertaa. Pisteet kotiottelusta olisivat pudotuspeliviivan päällä tanssiville espoolaisille todella tärkeät, sillä taisto pudotuspelipaikoista käy tiukkana. Sarjajumbo Peliitoilla on puolestaan kymmenen pisteen matka pois karsijan paikalta. Heinolalaisten peli on piristynyt viime aikoina, mutta riittääkö se Espoossa pisteiden ryöstöretkeen?

Unitedin viime viikko oli synkkä, kun joukkue hävisi kaikki kolme pelaamaansa ottelua. SaPKoa vastaan joukkue päästi suurimman osan maaleistaan läpiajoista, sillä viisikon välimatkat olivat liian pitkät. Ennen mustaa viime viikkoa espoolaisilla oli hyvä vire päällä, kun joukkue viiletti neljän ottelun voittoputkessa. Unitedin tehoketjusta Juuso Forsström on poissa noin viikon verran.

Unitedin synkän viikon taustalla olivat puolustuksen vuotaminen ja huono maalivahtipeli. United-vahti Nico Vikstén päästi kahdessa pelaamassaan pelissä peräti kymmenen maalia ja torjuntaprosentti peleissä oli 75 prosentin luokkaa. Lauantaina maalille heitetty Mika Norja joutui lähtemään otteluun kylmiltään, sillä konkari oli pelannut viimeksi 13. joulukuuta. 

Peliitat on saanut lisää potkua pelaamiseen uuden vuoden puolella. Tuloksena kolme voittoa neljästä viime pelistä. Sarjajumbo riisti päänahan TUTOlta ja IPK:lta jopa kaksi kertaa.

Viime otteluissa heinolalaiset ovat näyttäneet, että he uskaltavat toteuttaa hyökkäysvoittoista pelitapaansa. Tästä esimerkkeinä Samuel Salonen, Severi Lahtinen, Tatu Vihavainen ja Roope Mäkitalo, jotka ovat onnistuneet ratkomaan otteluita pisteillään.

Vastapainona Peliittojen puolustus on ollut edelleen hukassa. Heinolalaisten kokoonpano lieneekin liian kapea ajatellen pudotuspelipaikkaa.

2 - 0

Puolustuspää avainasemassa Turussa

Neljäntenä Mestiksessä majaileva Lempäälän Kisa porskuttaa kolmen ottelun voittoputkessa. Kuusi pistettä perässä oleva TUTO on kärsinyt loukkaantumisista ja etenkin hyökkäyspään materiaali on ollut todella kapea. Turussa ottelun tulee ratkaisemaan kotijoukkueen kenttätasapaino ja LeKin kyky murtautua turkulaisten puolustusalueelle.

TUTO on kärsinyt hyökkääjien loukkaantumisista. Turkulaiset pelasivat viime perjantaina kymmenellä hyökkääjällä ja lauantaina vain kahdeksalla hyökkääjällä. Tästä huolimatta Kupittaan joukot onnistuivat kaivamaan kotivoiton K-Vantaasta perjantaina ja taipui lauantaina Vantaalla vasta jatkoajalla.

Keskiviikkona Aki Keinänen palaa TUTOn kokoonpanoon, mutta sen sijaan Eetu-Ville Arkiomaa ja maaliruisku Aki Juusela ovat aiempien loukkaantumisten lisäksi sivussa. Yhteensä turkulaisilla on sivussa kuusi hyökkääjää, mutta ei yhtään puolustajaa.

TUTOn viisikkopuolustus on parantunut syksystä, eikä vaarallisia vastahyökkäyksiä ole tullut enää niin paljon omaan päätyyn. Tämä on tärkeä säilyttää LeKiä vastaan, sillä nopeajalkaiset lempääläläiset ovat ennenkin hyödyntäneet TUTOn huonoa kenttätasapainoa.

LeKillä avainasemassa on pitää turkulaisten pistenikkarit poissa maalipaikoilta, mutta myös luoda hyökkäyspeliä. Viime kohtaamisessa TUTOa vastaan LeKi ei saanut luotua maalipaikkoja, ja ottelu oli lempääläläisille pelkkää puolustustaistelua.

SaPKo ennakkosuosikkina Joensuuhun

Toisena Mestiksessä majaileva SaPKo saa vastaansa pudotuspelipaikasta taistelevan Jokipojat. Joensuulaisille pisteet kotiottelusta olisivat todella tärkeät, sillä IPK ja RoKi hengittävät Jokipoikien niskaan pudotuspeliviivan alapuolella. SaPKo puolestaan pyrkii Joensuussa varmistelemaan kotietua pudotuspeleihin.

SaPKolta on jäänyt viimeaikoina alkukauden tapaiset voittoputket saamatta. Viimeksi Mestiksen jumbojoukkueisiin kuuluva Hermes katkaisi savonlinnalaisten kolmen voiton putken. SaPKo lähtee otteluun kuitenkin selvänä ennakkosuosikkina, sillä Jokipoikien kuntokäyrä on ollut alaspäin.

Jokipoikien kahdeksasta viime ottelusta, kuusi on päättynyt tappioon. Toisaalta joukkoon mahtuu voitto sarjakärki KeuPasta, joten löysäilyyn SaPKolla ei ottelussa ole varaa. Kolme edellistä keskinäistä kamppailua ovat olleet tasaisia, mutta ne ovat päättyneet savonlinnalaisten yhden maalin voittoihin.

Kummastakaan joukkueesta ei löydy Mestiksen pistepörssin kärkinimiä. Jokipoikien kohdalla tämä kertoo tehtyjen maalien vähyydestä. SaPKon paras pistemies Joona Monto on pistepörssissä sijalla 25 ja pisteitäkin on kasassa ainoastaan 25. SaPKon laaja materiaali on kuitenkin jakanut pistevastuun useammalle pelaajalle, mikä selittää sarjan kakkospaikan.

IPK
3 - 6

Hermes pyristelee pois karsijan paikalta IPK:n kustannuksella

Iisalmen Peli-Karhut hakee katkaisua viiden ottelun tappioputkelle kotiottelussa Kokkolan Hermestä vastaan. Hermeksen viime ottelut ovat olleet tasaisia ja kokkolalaiset ovat onnistuneet napsimaan niistä myös voittoja. Ottelusta odotetaan tasaista, sillä kaksi joukkueiden kolmesta kohtaamisesta on päättynyt vasta jatkoajalla.

IPK on tasapisteissä Jokipoikien kanssa, mutta huonommalla maalierolla pudotuspeliviivan alapuolella sijalla yhdeksän. Iisalmelaiset ovat hävinneet viimeiset viisi ottelua, joista kaksi kertaa sarjajumbo Peliitoille. Tappioputkea edelsi neljä voitettua ottelua. Nyt IPK:n olisi aika kääntää kurssi jälleen kohti voittoja, mikäli joukkue mielii pudotuspeleihin.

Hermeksen kuudesta viime ottelusta viisi on päättynyt vasta varsinaisen peliajan jälkeen. Näistä otteluista kolme on päättynyt kokkolalaisten voittoon. Hermeksellä on kahdeksan pistettä pudotuspeliviivaan, ja keskiviikkoillan ottelu antaa mahdollisuuden kaventaa eroa kaksi ottelua enemmän pelanneeseen Peli-Karhuihin. Pois karsijan paikalta kokkolalaisilla on matkaa seitsemän pistettä.

Hermeksen uuden valmentajan Ari-Pekka Pajuluoman tuomat muutokset ovat näkyneet pelillisenä muutoksena ja joukkueessa oleva potentiaali on nousemassa esiin.

Molempien joukkueiden ongelmana on ollut vähäinen tehtyjen maalien määrä. Ottelussa kohtaa kaksi Mestiksen vähiten maaleja tehnyttä joukkuetta. Samaan aikaan Hermes on päästänyt toiseksi eniten maaleja ja IPK kolmanneksi eniten.