BOS - CBJ 2.00
STL - DAL 4.30

Mestis-kierros: Panoksena runkosarjan voitto, puolivälierien kotietupaikka ja paikka puolivälieriin

MESTIS / Kierrosennakko
Mestiksen runkosarja vuosimallia 2017−18 päättyy keskiviikkona, ja panokset ennen sarjan viimeistä kierrosta ovat vielä jännittävät. Ainoastaan sarjanousija Ketterä on sinetöinyt sijoituksensa, ja se on päätöskierroksen jälkeen kolmas. Muuten kaikki sijat kahdeksan parhaan joukossa ovat auki, joskin KeuPan runkosarjan voitto on jo käytännössä varma.

Runkosarjan voiton vie hyvin todennäköisesti KeuPa HT, vaikka siihen hallitsevalla mestarilla SaPKollakin on vielä saumat. Koska keuruulaisten maaliero on kuitenkin +51 ja SaPKon +32, voi päätöskierrokselle kärjessä lähtevän joukkueen kruunata melko varmaksi runkosarjan voittajaksi.

Puolivälierien viimeisestä kotietupaikasta pelaavat mahdollisesti tuossa vaiheessa kohtaavat K-Vantaa (78 pistettä) ja TUTO (76), myös viimeinen jatkajan paikka on auki Espoo Unitedin (68 pistettä), LeKin (68) ja RoKin (65) kesken.

Espoolaisten maaliero on -5, LeKin -12 ja RoKin -23, joka on siis käytännössä ulkona jatkosta.

Pistepörssin voitosta sen sijaan vääntävät Ketterän Jesse Juntheikki (20+40=60) ja Joona Jääskeläinen (29+30=59). Kolmatta paikkaa miehittävät KeuPa HT:n Markus Jokinen saldolla 29+22=51 ja TUTOn Niclas Lucenius lukemin 13+38=51.

IPK
2 - 4

IPK selätti vaikeudet - RoKilla tekemätön paikka?

IPK rynni sittenkin jatkoon, vaikka aiemmin kevättalvella joukkueen vire näytti syöksevän sen ulos pudotuspeleistä tyystin. RoKin kausi sen sijaan päättynee keskiviikkona, sillä vaikka se kolme pinnaa ottaisikin, on maaliero karu verrattuna pahimpiin kilpailijoihin Espoo Unitediin ja LeKiin.

Iisalmelaiset ovat olleet viime aikoina etenkin puolustamista tuijottamalla loistavassa iskussa. Viidessä edellisessä kamppailussa omiin on mennyt 12 maalia, ja se on kolmanneksi vähiten kaikki joukkueet huomioiden. Taakse ovat jääneet muun muassa SaPKo ja Mestiksessä vähiten takaiskuja ottanut TUTO. Vire on lupaava, sillä kuten tiedetään, pudotuspeleissä etenkin puolustaminen nousee suuresti esille.

RoKi jää runkosarjaan ja päättää kautensa keskiviikkona ilman mitään uskomattomia maalikarkeloita. On jännä nähdä, saako RoKi ladattua peliin energiaa ja onko sillä halua, sillä kuten todettua, pudotuspelipaikka on pienesti mahdollinen.

Lauantainen 3−2-voitto ja sen ohut kahden pinnan saalis oli paha takaisku RoKille. Joukkue jätti kentälle kaiken, mitä se itsestään löysi.

Voisi kuvitella, että keskiviikkoinen peli olisi sama, kuin söisi kylmää puuroa maanantaiaamuna. Toisaalta, ehkä vieraat eivät tule helpolla nöyrtymään, vaan he päättävät kautensa kunnialla.

Tilastot

KeuPa HT kruunaa iltansa runkosarjan voittoon?

Runkosarjan kotiyleisönsä edessä päättävä Jokipojat nähnee ottelun päätteeksi vieraiden juhlat, kun nämä voittanevat runkosarjan.

Joensuulaislauma sen sijaan pääsee ylpeilemään pudotuspelipaikalla. Jos esimerkiksi aiemmin mainittu LeKi oli alkukaudesta terävä ja nyt vastaavasti ote on lipsunut, Jokipojilla käsikirjoitus on mennyt pienellä otannalla toisinpäin.

Joukkue ratkaisi edellisessä pelissään nimenomaan LeKiä vastaan jatkopaikkansa painamalla neljä maalia päätöserässä. Jokipojat on kaikkinensa ollut tasainen ja vahva, sillä oli kyseessä mikä tahansa kuntopuntari (5, 10, 15, 20, 25 tai 30), on joukkueen sijoitus vähintään kuudes − eli sama kuin sarjataulukonkin sija.

Vieraslauma KeuPa HT on ollut koko sarjan paras joukkue läpi kauden, sitä ei tarvitse kierrellä yhtään. Sarjakärki on kerännyt 30 suoraa voittoa ja jäänyt vain 15 kertaa nollille. Joukkue on tehnyt lisäksi eniten maaleja (179) ja päästänyt toiseksi vähiten (128, TUTO 126).

Tasaisesti niin peliesityksiä kuin tuloksiakin tuijottamalla esiintynyt KeuPa vienee runkosarjan voiton. SaPKon pitäisi voittaa Ketterä vähintään 20 maalilla ja KeuPan pitäisi jäädä nollille, jotta runkosarjan voitto lipuisi KeuPalta. Teoriassa kaikki on siis mahdollista, muttei enää käytännössä.

5 - 3

Tuntumaa puolivälieriin ja karsintoihin

Viidentenä oleva TUTO hakee keskiviikkona kotietupaikkaa puolivälieriin, Hermes puolestaan suuntaa katseensa jo hiljalleen sarjakarsintoihin.

Turkulaisjoukkue pelaa hyvää, tiivistä puolustuspeliä, hyökkäyspeli vastaavasti on jäänyt etenkin kärkilaumoja vastaan laihaksi. Jos TUTO saa Hermestä vastaan pelin pyörimään, koitoksesta tulee hyökkäysvoittoinen ottelu isäntien osalta.

Koitos onkin iso juuri kotiedun takia − turkulaiset ovat vieraissa keränneet huomattavasti vähemmän pisteitä. Yksilöistä esille nousee maalivahti Julius Pohjanoksa, joka on ollut yksiselitteisesti vakuuttava viime aikoina.

Pitkään pudotuspelipaikassa roikkunut Hermes puolestaan pullahti lopulta ulos jatkosta, eikä se selvinnyt edes kuivilla. Joukkue joutuu yrittämään sarjapaikan uusimista karsinnoissa.

Kokkolalaisten haaveet ylemmistä jatkopeleistä romuttivat kolme tehotonta ottelua viime kuun puolessa välissä. Se jäi SaPKoa ja "kuuden pisteen pelissä" IPK:ta vastaan nollille, noiden välissä pettymys tuli myös LeKi-pelissä, joka päättyi 2−3-tappioon.

On sanomattakin selvää, että maalihanojen aukeaminen ennen karsintoja olisi elintärkeää Hermeksen kannalta.

12 - 3

Nouseeko LeKi vielä haudan partaalta elävien kirjoihin?

Lempäälässä ohjelmassa on kahden sarjan alavireisimmän joukkueen kohtaaminen. LeKi on kymmenen ottelun kuntopuntarin huonoin kahdeksalla pinnalla ja Peliitat viimeistä edellinen yhdeksän pisteen turvin.

Kotijoukkue on osoittanut uhkaavia merkkejä hiipumisesta, kun sen tulokset ovat olleet juuri sellaisia, mitä keväällä vähiten voi toivoa. Viidestä edellisestä pelistä neljä on päättynyt maalin tai kahden tappioon, eivätkä tiukat pelit ole meinnanneet kääntyä millään eduksi − toisin kuin syksyllä.

Lempääläläisten kannalta karu fakta on se, että menestystä toivottaessa tulosten pitäisi olla juuri toisinpäin.

Vaikeaa on ollut myös Heinolassa, tosin se on ollut sitä koko kauden. Peliittojen luotsi Santeri Heiskanen sai lähteä taannoin hieman outoon aikaan. Hetken aikaa näytti siltä, että aggressiivisesti hyökkäävä ja puolustuksen rakoilunkin uhalla hyökkäämiseen keskittyvän joukkueen peli saattaisi aueta.

Karsintoja mietittäessä Peliitat tarvitsee LeKin vieraana maaleja, jotta hanat olisivat auki ja itseluottamus katossa myöhemmin taistelussa sarjapaikoista.

Tilastot

Edelliset ottelut

LeKi

10.04
LeKi - KeuPa HT
5 - 8
06.04
LeKi - KeuPa HT
3 - 2

Peliitat

8 - 3

Yksilöiden esiinmarssi?

Savonlinnassa kohtaavat joukkueet, jotka lukeutuvat sarjan eittämättä mielenkiintoisimpien laumojen joukkoon. Isäntänippu ei ole kärsinnyt mestaruuskrapulasta pätkääkään, sillä SaPKo lähtenee pudotuspeleihin runkosarjan kakkossijalta.

Kotijoukkue näyttää edelleen jatkavansa pelaajien loistavaa kasvatusta, sillä esimerkiksi eilen Iltalehti uutisoi, että pienikokoinen Niklas Salo suuntaisi ensi kaudeksi Pelicansin liigajoukkueeseen. Tällä kaudella Liigassa rooliin ovat päässeet Pelicansin Casimir Jürgens ja Jukurien kakkosveskari Juhana Aho.

SaPKo on ollut yksilöiden johdolla iskussa, sillä esimerkiksi pistepörssin 20 parhaan joukkoon mahtuvat myös Mikko Lahtela, Joona Monto ja Matias Lainio − jokainen pelaaja on iskenyt vähintään 40 pinnaa.

Yksilöt ovat liekehtineet myös sarjanousijan leirissä. Pistepörssin kärkikaksikko on aiemmin mainittu duo Jesse Juntheikki - Joona Jääskeläinen, viitospaikkaa miehittää Santeri Vuoti.

Maalivahtien torjuntatilastossa isäntien Roope Urpolahti on kahdeksas ja Ketterän Santeri Lipiäinen yhdeksäs. Voisiko keskiviikkonakin olla luvassa henkilökohtaisia taidonnäytteitä?

Kotietupaikka vai vieraissa pudotuspelien aloitus, taivas vai helvetti?

Pääkaupunkiseudun derby on yksi päätöskierroksen mielenkiintoisimmista taisteluista. Kotijoukkue pelaa siis jatkopaikasta ja kauden jatkumisesta, vieraspoppoo puolestaan yrittää saada puolivälieriin kotietupaikan.

Espoossa fiilis vaikuttaa olevan hyvä keskiviikon peliin. Osaamista riittää, eli kyse joukkueen kohdalla on hölmöjen virheiden karsimisesta. Vastus runkosarjan päätökseen on paras mahdollinen mittari, eli tuttu ja läheltä. Luvassa onkin taatusti kova peli, kaukalossa viilettävät kaksi toisensa tuntevaa kovasti hyökkäävää joukkuetta.

K-Vantaalla on allaan erikoinen putki, sillä se on pelannut ennen runkosarjan päätöstä peräti viisi ottelua kotonaan. Edellinen pidempi reissu sillä on kolmen viikon takaa, jolloin lohipaitainen lauma kävi häviämässä niin Rovaniemellä kuin Kokkolassakin.

Pudotuspeleihin rynnivä joukkue on ollut melkoisessa vuoristoradassa. Esimerkiksi Ketterän se kaatoi taannoin 1−0, mutta karsintoihin joutuvilta Peliitoilta ja Hermekseltä käkättimeen tuli 2−7 ja 1−6. Mystinen joukkue, jonka puolustamisesta eikä toisaalta hyökkäämisestäkään ole saanut viime viikkoina minkäänlaista käsitystä.