Tuskaa

Mitä tämäniltaisen tapaisesta pelistä oikein voi kirjoittaa? Kehua voittajaa ja haukkua häviäjää. Valittaa liian tarkasta tuomarilinjasta. Moittia kotijoukkueen puolustajia ja sääliä maalivahtia, joka yksin taistelee tuulimyllyjä vastaan. Ihastella vierailijan sulavaa ylivoimapeliä. Täydellistä tuskaa se jokatapauksessa oli, ainakin Jääkotkille ja kotikatsomolle - luultavasti myös valmentajalle ja seuran päättäville elimille.

TuTo teki maalit

Sarjakauden avaus Uudessakaupungissa oli kerännyt 313 katsojaa jäähalliin kun TuTo saapui kotijoukkueen vieraaksi.

Yleensä turkulaiset aloittavat nämä vierailunsa rajulla vauhdinpidolla, mutta nyt ei oikeastaan sellaista hurjaa alkurynnistystä näkynyt. Toki vauhtia riitti alusta lähtien, mutta aivan pelin alku oli molemmilta joukkueilta aikamoista sähellystä. Maltti tuntui puuttuvan
otteista.

Maalinteon aloitti TuTo Maksim Ivanovin jäähyn aikana. Marko Kuikka tuikkasi kiekon ruuhkan takaa Matias Valavuon selän taakse. Tämän osuman jälkeen saatiin näyte Jääkotkien
ylivoimapelistä, kun Mikko Markkanen istui 2 minuuttia koukkaamisesta. Tehotonta se oli ja TuTon maali pysyi puhtaana. Kotijoukkue pysyi vielä suhteellisen hyvin TuTon vauhdissa mukana, mutta selvästi oli nähtävissä edellisten pelien heikkous. Puolustajille tuotti koko ajan vaikeuksia avata hyökkäyksiä ja pakkiparien yhteispeli ei oikein löytänyt yhteistä säveltä. Valavuolle tulisi koittamaan hikinen iltapuhde.

Erän kuluttua kolmisen minuuttia yli puolenvälin, heilutti pelätty
turkulaisten ykkösketju Jääkotkien maaliverkkoa. Osuman viimeisteli Tero Forsell ja syötti Markku Vuorisalo. Runsaan minuutin kuluttua tästä Markus Leppänen pääsi Sami Häätylän heikon
purkukiekon seurauksesta pujottelemaan maalille asti ja Jääkotkien pakit katselivat vierestä kun hän vei joukkueensa jo kolmen maalin johtoon.

Tämän jälkeen Aki Mykkänen otti omilleen
aikalisän, mutta tuon turkulaisten kolmannen osuman jälkeen oli kaikki oikeastaan menetetty. Tästä eteenpäin kaikki oli otsikon mukaisesti pelkää tuskaa. Nuo kaksi maalia minuutin sisään taisivat katkaista Jääkotkien henkisen kantin. Niitä ennen kaikki oli mahdollista. Pistää varmasti ainakin Rami Kaupinsaloa mietityttämään ne kolme avopaikka, joista hän ei saanut kiekkoa maaliin. Jos joku noista kolmesta olisi mennyt perille, pelin kulku olisi saattanut olla jatkossa erilainen. No,eihän häntä voi tappiosta yksin syyttää, mutta hänellä olivat tässä erässä ne kirkkaasti parhaimmat tekopaikat.

Jääkotkat saa kuparisen rikki

Toinen erä oli maalillisesti ja laukauksellisesti tasaisin. Tosiasiassa lähes koko erän loppupuolisko
pelattiin Jääkotkien pelialueella. Nuo torjunnat Henri Launoselle syntyivät oikeastaan pistohyökkäysten ja kahden miehen ylivoiman aikana.

Tuomas Jalava pisti kumilaatan Valavuon taakse erän kuudennella minuutilla. Turkulaisten ykkösviisikko sai juoksuttaa mielin määrin koko ukilaisten viisikkoa ja ainakin pakit olivat täysin pyörällä päästään. Kiekon purku oli välillä tosi vaikeaa kotijoukkueelle, puhumattakaan hyökkäysten käynnistämisestä. Peliväline saatiin kyllä siniviivan paremmalle puolelle, mutta siellä oli lähes aina turkulainen vastassa ja palautti sen Jääkotkien päätyyn kuin biljardipallon.

Puolivälissä erää TuTo sai peräkkäiset jäähyt ja Jääkotkat pääsi pelaamaan hetken aikaa kahden miehen ylivoimalla. Tuloksena oli kavennusmaali jonka viimeisteli Maksim Ivanov. Sami Häätylä
löysi hänet maalin nurkalta ja Ivanov jaksoi rauhassa odottaa, että Launonen menee jäihin. Sen jälkeen oli helppo työ nostaa kiekko maaliin. Runsaan minuutin kuluttua tästä osumasta Jääkotkien Matti Aho taklasi ruman näköisesti turkulaispelaajaa TuTon päädyssä selkään. Ihme kyllä,
päätuomari Tommy Grönlund antoi rangaistukseksi vain 2 minuuttia. Rangaistus tuli siten Vuorisalon mailan lavasta. Petri Tähtisalo syötti hänelle poikittain maalin nurkalle ja välittömästi lähtenyt laukaus meni Valavuon polvisuojia kopauttaen maaliin. Ei siinä jäänyt Valavuolle paljon mahdollisuuksia. Omat puolustajat oli pelattu pihalle ja matka maalin nurkalta toiselle oli tällä
kertaa liian pitkä.

Lopun erää pelattiinkin sitten lähes koko ajan Jääkotkien päädyssä. Edellisen
maalin päätteeksi Lari Virtanen otti 2+10 minuuttia päähän kohdistuneesta taklauksesta. Matti Kesseli ja Sami Terho nahistelivat vielä kakkosen arvoisesti ja lopuksi Joni Aurasuo otti kakkosen koukkaamisesta. Enempää maaleja ei syntynyt vaikka tekopaikkoja ainakin turkulaisilla oli.

Yksi erinomainen paikka oli kotijoukkueellakin. Ivanov ja Kaupinsalo pääsivät kahdestaan maalivahtia vastaan, mutta kuten ensimmäisessä erässäkin, Kaupinsalo ei saanut kiekkoa yli poikittain
heittäytyneen Launosen. Jos oli toivotonta Jääkotkien pelaaminen erän lopulla, niin se kyllä näkyi muutamien pelaajien ilmeestäkin kun luistelivat vaihtoon. Ne harvat hyökkäyksenpoikaset sai yleensä aikaiseksi Topi Riutta, mutta muun joukkueen tuki puuttui. Tomi Sykkö väläytteli ajoittain, mutta pysähtyi useimmiten TuTon pakkeihin.

TuTo kaunistelee loppulukemia

Kolmas erä oli jo tilastojenkin perusteella vieraitten hallintaa. Torjunnat Valavuolla 14 ja Launosella vain 4.

Erän alussa Kesseli ja Mikko Rantanen lensivät peräkkäin jäähylle. TuTo jauhoi
ylivoimalla Tuukka Pulliaisen mailanlavasta tilanteeksi 1-6.

Ajassa 53.16 sai Markkanen 2 minuuttia Riutan koukkaamisesta ja Riutta vastaavasti kympin sukeltamisesta. Näkemyskysymys tuo sukeltaminen, pahempiakin tapauksia olen nähnyt ja niistä ei ole rangaistu. Tilanne toi kuitenkin pientä iloa Jääkotkille maalin muodossa. Matti Kesseli syötti aloituksen jälkeen maalin eteen leikanneelle Häätylällä, joka ohitti hallitusti Launosen. Täytyy myöntää, että ne harvat maalit jotka kotijoukkue pystyi tekemään, olivat nättejä suorituksia kaiken muun koheltamisen seassa. Pari minuuttia ehti kulumaan ja Sami Terho purjehti laidasta maalille tekaisten TuTon seitsemännen maalin. Tovin päästä Janne Laitila sai mennä kunniakujaa pitkin Valavuon nenän eteen ja sohia turkulaisille kahdeksannen osuman.

Vielä erän lopulla Matti Kesseli otti 2 minuuttia huitomisesta ja sekunti ennen pelin loppua Pasi Reunanen pääsi tilastoihin saamalla 2+10 minuuttia
väkivaltaisuudesta ja käytöksestä. Mitä muuta tuo loppu oli kuin kurittomuutta ja turhautumista. Kaikkea tuota kuvaa se, että maalivahti Valavuo ei tullut lopun kättelyyn, vaan painui pukukoppiin
aika kiivaan oloisesti.

Puhdas nolla

Nolla komeille tämänkin pelin jälkeen Jääkotkien sarakkeessa. Tehtyjä maaleja 7 ja päästettyjä 24. Koskaan edellisinä kausina lukemat eivät ole olleet näin murheelliset, vaikka tappioita onkin tullut.

Kun on nähnyt ensimmäisen pelin kotona, voi todeta, että kaikki ennakolta odotetut kauhukuvat toteutuvat. Hyökkääjät eivät saa kiekkoa maaliin avopaikoista ja ovat liian kevyitä laidassa. Puolustajia viedään kuin pässiä narusta ja selvää kurittomuutta osoittaa runsas jäähyjen määrä.
Vaikka tänä iltana oli allekirjoittaneenkin usein moittima Tommy Granlund päätuomarina, ei ole
hänen syytään Jääkotkien suuri minuuttimäärä. Kyllä penkillä istuneet sankarit saavat katsoa peiliin
ja miettiä tekojaan.

Matias Valavuota ei missään nimessä saa syyttää tappiosta. Jo yksin 40 torjuntaa pelissä osoittaa miten tukala ilta hänellä on ollut. Kun puolustus edessä ei kestä ja hyökkääjienkin tuki
puolustukselle on olematon, niin pidä siinä yksin joukkuetta pystyssä.

Tommi Suutari ja Marko Paananen eivät ole Mestis tason puolustajia. Eivät olleet ainakaan tänä iltana, jos jotain olivat, niin olivat koko pelistä ulkona kuin lumiukot. Mikko Rantanen yritti
kovasti ottaa miestä, mutta pelasi itsensä välillä pahasti pois tilanteista. Matti Kesseli oli välillä
hyvä, mutta kuten Rantanenkin - oli usein väärässä paikassa. Lari Virtanen on varjo viime kaudesta.

Hyökkääjistä Riutta ja Aurasuo kaipaavat maalintekijää kolmanneksi lenkiksi. Nytkin Kaupinsalo
missasi kolme avopaikkaa. Voisiko ehkä Ivanovia kokeilla heidän rinnallaan. Uudet TPS-avut Sykkö ja Aho yrittivät kovasti, mutta nuoruuden into ei riitä jos ajatus ja voima puuttuu. Hannu
Pajunen oli kuin seipään niellyt ja Pasi Reunanen kankea vaikka vauhtia riitti loppuun asti. Muut eivät erikoisemmin loistaneet, etenkin Häätylä on kuin haamu viime kaudesta vaikka tekikin tehot 1+1.

TuTon ykkösketju oli hyvä, kuten muukin joukkue. Tätä tietysti korostaa vielä vastustajan huonous. Oli kuin kentällä olisi ollut Mestiksen ja II divisioonan joukkue vastakkain. Ilmankos Anatoli
Bogdanovin suojatit olivat niin iloisella tuulelle - olen joskus nähnyt totisempiakin naamoja Ukin
hallissa.

Entä jatko...

Seuraavaksi Jääkotkilla on vastassa Sport Vaasassa, KalPa kotona ja Jukurit Mikkelissä. Yhtään pistettä ei irtoa, jos jotain ei joukkueessa tapahdu - ainakin tänään nähdyn perusteella.

Jos jotain vinkkejä voisi antaa, niin kannattasi varmasti katsoa nauhalta miten TuTo pelasi ylivoimaa. Valavuo sai koko ajan liikkua maalin nurkalta toiselle, kun turkulaiset sahasivat kiekkoa kentän laidalta toiselle. Vuorisalon 1-5 osuma oli kuin kouluesimerkki ylivoiman peluusta.

Alivoimalla luulisi löytyvän muitakin pakkeja kentälle kuin Suutari, joka on täysin hyökkääjien riepoteltavissa.

Hyökkäyspäässä voisi tosiaankin ykkösketjussa kokeilla Kaupinsalon tilalla jotain muuta pelaajaa. Ivanovin rinnalle pelaajia, jotka hyötyvät hänet mainiosta liikkeestä ja kiekon
hallinnasta. Isojen pelaajien Pajunen ja Reunanen olisi syytä käyttää kokoaan paremmin hyväkseen maalinedustalla.

Ja ennen kaikkea, joukkue tarvitsee persoonan ja sytyttäjän kentälle. Nyt kun Sami Häätyläkin on alamaissa, ei ole ketään joka antaisi omalla esimerkillään virtaa muulle joukkueelle. Mistä löytää
uusi Väkiparta ja Neuvonen Jääkotkille? Kun rahaa ei ole, tehtävä on aika vaikea. Ainoa vaihtoehto on, että joku pelaajista ”nousee” muitten yläpuolelle ja omalla esimerkillään johtaa joukkuetta parempaan menestykseen. Sen nimittäin tästä pelistä näki, että eivät pelaajat niin huonoja ole miltä
tänään näyttivät. Pitää vain löytää joku, joka saa heidän kykynsä esille.

Ja ehkä kannattaisi viedä koko joukkue Raumalle katsomaan seuraavaa Lukon kotipeliä, voivat jopa oppia jotain niin valmentaja kuin pelaajatkin. Sen verran hyvin ainakin tänään Raumalla peli kulki.

Seuraavat kolme peliä ovat kova koitos niin pelaajille kuin valmentaja Mykkäsellekin. Jos pistepussi näyttää edelleenkin nollaa, kun joukkue lähtee paluumatkalle Savosta kohti Vakka-Suomea, saattaisi käydä mielessä
jättää joku seuraavalle pysäkille.

Ai niin, palkittiinhan pelissä parhaat pelaajatkin. TuTosta Vuorisalo ja Jääkotkista Aurasuo. Omat tähdet menivät kotijoukkueesta eri miehille, edellinen teksti ehkä antaa ymmärtää miksi. Ivanov pääsee herkuttelemaan pizzalla tehtyään kotijoukkueen avausmaalin.

Ja kyllä Tommy Grönlundista vielä kelpo tuomari tulee, tänään linja piti hyvin.