Yleisö huusi tuomarit maan rakoon SaPKon voittaessa TUTOn - "Se oli törkeä polvitaklaus"

MESTIS / Raportti
Turussa piisasi tunnetta maalineduskahinoiden merkeissä.
Kuva © Timo Savela
SaPKo otti jo neljännen voittonsa TUTOsta tällä kaudella kiihkeän kamppailun jälkeen lukemin 2−1. Kovan paineen alla olleet tuomarit saivat kuraa niskaan niin TUTO-leiriltä kuin Kupittaan ennätysyleisöltäkin.

Ottelun avauserä oli tunteellisesti erittäin latautunut, mikä ilmeni kovina taklauksina ja vihellyksien jälkeisinä rähinöinä. Tästä kertoi myös se, että ensimmäisen neljän minuutin aikana molempien joukkueiden pelaaja vieraili jäähyaitiossa.

− Tämä oli esimakua pudotuspelien tunnelatauksesta. Todella fyysinen peli, ja kaikki meidän pelaajat olivat valmiita siihen, TUTO-käskijä Miika Elomo avasi kiihkeää tunnelmaa.

− Meillä tunnelataus pysyi hyvin kasassa ja pää kylmänä, SaPKo-luotsi Pasi Räsänen kehui joukkueensa tunnelatausta.

Pelillisesti peli oli huolimatonta ensimmäisen kymmenen minuutin ajan, minkä vuoksi molemmille joukkueille syntyi maalipaikkoja. Erän jälkipuoliskolla SaPKo hallitsi kiekkoa ja loi maalipaikkoja. Pässipaitojen viimeistely oli kuitenkin kehnoa eikä maaleja syntynyt. 

− Tämä oli niin kuin pudotuspeli. Olimme valmiita pelaamaan, ja nämä on vaan näitä kevään pelejä. Kun molemmat joukkueet ovat hyviä, niin tällaista tämä on, tyytyväinen Räsänen kertoi tyynesti pelistä.

− Tämä oli tiukka kevään kamppailu, maalin peli jatkoajalla. Molemmat joukkueet antoivat kaikkensa, Elomo kommentoi tiukkaa peliä.

SaPKo ruman polvitaklauksen seurauksena kuskin paikalle

Toisessa erässä tuomaristo tuomitsi peräti 33 minuuttia jäähyjä, joista suurin osa koostui erän puolivälin jälkeen TUTOn Sami Salmisen rumasta polvitaklauksesta. Salminen sai taklauksesta pelirangaistuksen, ja SaPKon William Mäkinen loukkaantui tilanteessa.

Tapaus johti valmentajien väliseen huuteluun, kun Elomo kävi antamassa palautetta Räsäsen joukoille vaihtoaition laidalla.

− Mielestäni se oli törkeä polvitaklaus. Toivottavasti ei ole Mäkisen kausi ohi, mutta en ota kantaa tuomaritoimintaan. Pohditaan niitä sitten kevätristeilyllä, Räsänen piti pään kylmänä.

Salmisen viisiminuuttista rangaistusta kerkesi kulua pari minuuttia, kun TUTOn Mikke Levo lähti istunnolle huitomisesta. Pari vaihtoa aiemmin pässipaitojen Jaakko Lantta huitaisi TUTO-pelaajaa mailalla kasvoihin, mutta tilanne jäi tuomaristolta huomiotta. Tuomaristo päätti tasoittaa tilanteen harvinaisella tavalla, sillä myös Lantta joutui jäähylle huitaisustaan.

SaPKo onnistui hyödyntämään ylivoimansa, kun savonlinnalaisten Henri Keskilohko yritti syöttää maalin eteen, mutta kiekko kimposi TUTO-puolustuksesta Julius Pohjanoksan taakse. Erä oli muutenkin pässipaitojen hallintaa, mutta turkulaiset puolustivat tiiviisti eikä SaPKolla ollut paljoa maalintekopaikkoja.

Tuomarit ottivat roolia

Päätöserässä jäähyily jatkui, kun SaPKo otti heti erän alkuun kaksi jäähyä. Tässä tilanteessa TUTO-käskijä Elomo päätti käyttää aikalisän. Kahden miehen ylivoima tuotti tulosta, kun TUTO-kippari Niclas Lucenius pamautti siipimiehen paikalta kiekon takakulmaan.

Erän puolivälissä oli kotijoukkueen vuoro käydä miettimässä syntejään jäähypenkillä. Ensin Mikke Levo istui kaksi minuuttia korkeasta mailasta ja otti vielä käytöskympin päälle. Tämän jälkeen turkulaiset hölmöilivät joukkuerangaistuksen muodossa, kun kentällä oli kuusi kenttäpelaajaa.

Varsinaisella peliajalla ratkaisua ei syntynyt.

Yleisö huusi tuomarit nuijiksi

Jatkoajalla kuumuusaste lisääntyi entisestään, kun TUTOn Nico Friman kaadettiin hyökkäysalueella, mutta tuomarien pillit eivät soineet. Seuraavassa tilanteessa kotijoukkueen päädyssä TUTOn Aki Keinäselle tuomittiin huitomisesta jäähy, jota TUTOn pelaajat sekä valmennus kritisoivat.

Samalla Luceniuksen hermot pettivät, ja kippari sai käytöksestään kymmenen minuutin rangaistuksen. Lisäksi TUTOn toimihenkilö Marko Kiprusoff heitettiin ulos epäurheilijamaineisen käytöksen takia.

Rangaistukset saivat yli 2000-päisen turkulaisyleisön haukkumaan tuomarit. Haastattelussa Elomo ei suostunut kommentoimaan tuomaripeliä, mutta kiukku purkaantui SaPKo-luotsi Räsäseen.

− Jätän tuomaritoiminnan kommentoimatta. Uskon, että yleisö näki, mitä tapahtui. Toivon, että tuomaritoiminnankin taso nousee pudotuspeleihin, Elomo säästeli kiukkuaan.

− Vittu yritä näiden kanssa sitten pelata, saatana! Elomo antoi palautteensa tuomareista Räsäsen suuntaan.

SaPKon Jimi Kuronen ratkaisi kiihkeän ottelun tarkalla rannekudilla ja pisteet matkasivat Savonlinnaan.

− Olen tyytyväinen omaan joukkueeseen. Meillä oli paljon miehiä sivussa, mutta ne ketkä oli paikalla, antoivat kaikkensa, Elomo summasi. 

» Lähetä palautetta toimitukselle