Murskavoitto nosti TuTon Mestiksen kärkeen

MESTIS / Raportti
RoKi kärsi toisen ruman tappion vuorokauden sisään, kun TuTo löylytti rovaniemeläisiä Kupittaalla Iiro Memosen ja Jussi Tapion johdolla. Voitto nosti TuTon Mestiksen piikkipaikalla.

RoKille viikonlopun etelän matka oli murheellinen. Joukkue hävisi vuorokauden sisään kaksi ottelua 8-1-lukemin.

– Sanoin pojille kopissa, että uidaan aika syvällä. Tammisen sanoja lainatakseni, suunnitelma a ei tänään toiminut. Alussa oli paikat. Me pelattiin itsemme liian syvälle. TuTo käänsi pelin nopeasti ja iski kovalla prosentilla paikoista maalit, murehti RoKin päävalmentaja Aki Kokkonen.

TuToa vastaan RoKi pysyi ottelussa mukana ensimmäiset kymmenen minuuttia. Vieraat pystyivät luomaan pari maalipaikkaakin, mutta Joni Ortio TuTon maalilla esti vieraiden maalintekoyritykset ottelun alussa.

– Vähän oli vaikea lähtö peliin. Kun joululoma lähenee, niin vähän arvelin, että voi tulla vaikea ilta. Ortio oli oikeilla hetkillä mies paikallaan, kiitteli TuTon Petri Niukkanen.

Memonen ja Tapio liekeissä

Kun RoKi ei alussa onnistunut maalinteossa, meni TuTo menojaan. Varsinkin kaksikko Iiro MemonenJussi Tapio oli iskussa. Memonen merkkautti tehot 3+2. Tapio säesti tehopistein 2+1.

Ensimmäisen erän puolessa välissä RoKin Antti Kauppila ei pystynyt pitämään hyökkäyssinistä kiinni ja Arttu Niskakangas porhalsi laidalta läpi, leikkasi siniviivan jälkeen keskelle ja kiskaisi yläputken kautta kiekon ohi Timo Lindströmin.

Pari minuuttia myöhemmin TuTo iski uudelleen. Illan tehokaksikko Iiro Memonen-Jussi Tapio järjesti illan ensimmäisen osumansa. Memonen antoi RoKi-pakkien välistä poikkisyötön ja Tapio ampui suoraan b-pisteiden välistä kiekon verkkoon.

– Saatiin pari maalia oikeaan aikaan ja paikat sattuivat oikeille kavereille. Toiseen erään jalat alkoivat toimia. Lintulan ketju oli liekeissä.

TuTo meni menojaan

Toisessa erässä TuTo painoi kaasun tosissaan pohjaan. TuTo käytti ylivoimansa tehokkaasti ja Memonen maalasi kahdesti. Varsinkin toisen erän puolessa välissä nähty Memosen toinen maali oli upea. Arttu Virtanen tarjoili lättysyötön b-pisteen kaarelta takakulmalle, jonne Memonen liukui ja jatkoi kiekon ylänurkkaan.

RoKille tarjoutui vielä toisessa erässä mahdollisuus nousta hätyyttelemään turkulaisia, kun vieraat pääsivät kahden miehen ylivoimalle. TuTo kuitenkin kesti ja heti jäähyjen loputtua turkulaiset iskivät viidennen maalin, joka viimeistään katkaisi RoKin selkärangan. Nopean vastahyökkäyksen päätti Jussi Tapio Iiro Memosen syötöstä.

– Peli kulminoitui siihen 5-3-alivoimaan. Taisteltiin se hyvin ja heti perään iskettiin maali, hehkutti Niukkanen omiaan.

Kolmanteen erään RoKi vaihtoi maalinsuulle Karri Herrasen. Hänen nollansa kesti vain runsaat kolme minuuttia. Tuukka Pulliainen ampui rangaistuslaukauksesta kiekon hanskakäden puolelta sisään. Pari minuuttia myöhemmin Lasse Lintula ampui Tommi Hannuksen syötöstä jo TuTon seitsemännen maalin.

RoKi onnistui rikkomaan Joni Ortion kuparisen, kun TuTo-puolustuksen pienen sekoilun jälkeen Henri Kivioja tarjoili poikittaissyötön Juha Silvanderille, eikä Ortio ehtinyt poikittaisliikkeeseen mukaan.

Illan viimeisen maalin viimeisteli kentän kuningas Iiro Memonen muutama minuuttia ennen päätössummeria adjutanttinsa Jussi Tapion syötöstä.

Maccarone ei vakuuttanut

RoKiin isolla kohulla hankittu Matt Maccarone ei erottunut lauantaina kentältä mitenkään muuten kuin koollaan. RoKi-valmentaja Aki Kokkonen ei turhaan kainostellut arvioidessaan kanadalaisen esitystä.

– Ei olla missään tapauksessa tyytyväisiä. En tiedä miten hänet meille scoutattiin, mutta meriittien perusteella odotin johtavaa pelaajaa pukukoppiin. On ollut suuri pettymys. Eurooppalaiseen peliin ja suunnanmuutospeliin on suuria vaikeuksia tottua.

– Jos ulkomailta hankitaan vahvistus, niin sen pitäisi olla ykköskentän jätkä. Ei ole täyttänyt sitä paikkaa missään tapauksessa, analysoi Kokkonen nelosketjussa pelanneen kanadalaisen esitystä.

Ennen joulutaukoa TuTolla on edessään testi keskiviikkona Vaasassa Sportia vastaan. RoKi puolestaan kohtaa maanantaina kotonaan Kajaanin Hokin. Ari Kokkosella on paljon mietittävää ennen tuota ottelua. RoKin on pakko pystyä parempaan peliin maanantaina.

– Täytyy yrittää nollata tämä etelän reissu, joka oli meille susimusta. Jos meinataan vähänkään pysyä tässä sarjassa mukana, niin Kajaanista on pakko raapia keinolla millä hyvänsä pisteet. Yksi iso kysymys on, paljonko tällaiselle Maccaronelle antaa peliaikaa. Meillä on helvetin paljon parempia pelaajia odottamassa pelipaikkaa, totesi Kokkonen.

» Lähetä palautetta toimitukselle