TuTo jäi Jukureiden jalkoihin

Viime aikoina hyviä otteita esittänyt TuTo Hockey jäi täysin Mikkelin Jukureiden jalkoihin sunnuntai-iltana Kupittaalla. Erien alkuihin terävästi tullut Jukurit ratkaisi ottelun käytännössä jo ensimmäisessä erässä vieden sen puhtaasti 3-0.

Illan ottelu ei ehtinyt vanhenemaan kuin 12 sekuntia, kun TuTon maalivahtina aloittanut Henri Launonen joutui ensimmäisen kerran poimimaan kiekon verkon periltä. TuTon ykkösketjun takana puolustavalle Petri Tähtisalolle sattui ottelun yksi mustista hetkistään kun mies tarjoili kiekon omalla alueella kulmasta suoraan siniviivalla olleelle Jukureiden Teemu Sirenille. Viime kaudella liigassakin kokeilemaan päässyt Siren tyytyi vain sutaisemaan kiekon kohti maalia, mutta niin vain helpon oloinen laukaus yllätti TuTo-vahti Launosen.

Ensimmäisestä maalista ei ehtinyt kulumaan kuin reilu kaksi minuuttia kun punavalo paloi kuin paloikin TuTon maalin takana. TuTossakin kiekkoillut keskushyökkääjä Tero Koponen vapautti illan sankarin Olli Sipiläisen puolittaiseen läpiajoon. Sipiläisen laukauksen Launonen sai vielä torjuttua, mutta paikalle ehti ensimmäisenä Jukureiden ärhäkkä Niko Kantelinen, joka pisti kiekon maaliin. Ensin näytti siltä, että Launonen sai poimittua Kantelisenkin vedon, mutta hetken päästä maalituomari kuitenkin sytytti punavalon ja linjatuomari näytti maalin syntyneen. Ottelun päätuomari Tero Toivola vei kiekon keskiympyrään keskusteltuaan ensin toisen linjatuomarin kanssa.

Ottelun voittomaalikin syntyi jo ensimmäisessä erässä. Jälleen Launonen pompotteli kiekkoa Tuomo Jormakan laukauksen jälkeen ja paikalla oli ensimmäisenä Jukureiden Antti Laakso. Edellisessä ottelussa neljä maalia tehnyt Laakso pääsi nostamaan lähietäisyydeltä aivan vapaasti kiekon TuTon maaliin ja tämä riitti Launoselle. TuTo otti tähän paikkaan aikalisän ja maalille luisteli ensimmäistä kertaa tällä kaudella harjoitusotteluissa välillä taitojaan väläytellyt Ossi Ojanen.

Kokonaisuudessaan ensimmäinen erä oli täydellistä Jukuri-hallintaa. TuTon hyökkäykset puuroutuivat jatkuvasti keskialueelle huonojen syöttöjen seurauksena. Turkulaisilla oli suuria vaikeuksia saada välillä edes yhtä onnistunutta syöttöä oman joukkueen pelaajan lapaan. Ensimmäisen kunnon vedon Jukureiden maalia kohti TuTo sai aikaiseksi, kun ensimmäinen erä oli ehtinyt vanhenemaan jo yli 17 minuuttia.

Jukurit tyytyi TuTon vauhtiin

Toisen erän alku oli lähes toisinto ensimmäisestä erästä. Jukurit lisäsi johtonsa jo neljään maaliin alle minuutin pelin jälkeen. Molempien joukkueiden vaihtojen ollessa hieman kesken pääsi Olli Sipiläinen nousemaan vasemmalta laidalta ja ampui kovan lyöntilaukauksen Ojasen maalin etuyläkulmaan.

TuTolle tuli vielä hieman lohtua, kun illan harvoihin TuTo-onnistujiin lukeutunut Jussi Sipponen pääsi ohjaamaan onnenkantamoisen maalilla muutoin melko työttömänä seisoneen Tommi Nikkilän selän taakse. Maaliin merkittiin syöttäjiksi TuTon parasta ketjua johtanut Jari Mannila ja puolustaja Kalevi Aitio.

Toisessa erässä ottelun vauhti laski selvästi, kun Jukurit tyytyi TuTon vauhtiin turvallisessa kolmen maalin johdossa. Mikkeliläisten valmentaja Risto Dufva otti vielä erän lopussa varmuuden vakuudeksi aikalisän kun TuTo pääsi hieman peliin mukaan Jukureiden pelaillessa jo puolivaloilla.

TuTon valmentaja Anatoli Bogdanov ei lähtenyt surkean ensimmäisen erän jälkeen suurempia muutoksia kentällisiin tekemään. Ainoa muutos ottelun alkuun verrattuna oli Mikko Markkasen istuttaminen penkillä toisen erän ajan.

TuTolla vielä mahdollisuus nousta peliin mukaan

Kolmannen erän alussa TuTolle tarjottiin vielä mahdollisuutta tulla peliin mukaan. Ajassa 41.50 Mikko Markkanen pääsi laukomaan b-pisteen kaarelta helpohkosti kavennuksen Nikkilän jalkojen välistä. Maalin jälkeen TuTon muutoin täysin unessa ollut Tero Forsellin johtama ykkönen sai hyvän myllytyksen aikaiseksi Jukureiden kenttäpäätyyn, mutta kuitenkin ilman tulosta. Vielä kun TuTon kakkosketjun laituri Mikko Niinikoski pääsi kolisuttelemaan maalin kehikoita, näytti, että TuTo aikoo vielä tosissaan kamppailla ottelun voitosta.

TuTon pienoinen takaa-ajo loppui kuitenkin lyhyeen kun Jukureiden puolustaja Pasi Järvinen viimeisteli ottelun loppunumerot 2-5. Järvinen sai hyvän puolen vaihdon Olli Sipiläiseltä, jonka jälkeen Järvinen nousi maalille, harhautti Ojasen maalillaan sivuun ja ujutti kiekon etukulmasta sisään.

Olli Sipiläisellä tehokas ilta

Ottelun jälkeen Jukureiden Risto Dufva oli luonnollisesti tyytyväinen omiensa otteisiin.

- Voiton avaimet tänään oli ottelun alku. Saatiin siinä 2-0-johto niin ettei keritty oikein esittämään mitään.

- Toinen erä oli aika sekava meiltä ja sekava vastustajalta. Kuitenkin se kolmen maalin johto säilyi sinne viimeiseen erään ja luotin siihen, että se pystytään pitämään.

- Pisteet lämmittää, Turku on aina paha paikka pelata. Aina ollaan tyytyväisiä, jos pisteet täältä saadaan. Hyvä voitto, Dufva summasi.

Illan hahmo oli Jukureiden kakkoskentän laidassa hyökännyt Olli Sipiläinen. Viime kaudella SaiPassa pelannut Sipiläinen oli tehnyt ennen tätä ottelua kuudessa pelaamassaan pelissä kolme tehopistettä. Tänään Sipiläinen tuplasi tämän kauden saldonsa yhdellä maalilla ja kahdella maalisyötöllä. Myös valmentaja Dufvaa lämmitti Sipiläisen onnistuminen.

- Sipiläisen Ollilta erittäin hyvä peli tänään, hyvä luistelu ja hyvä liike.

Sipiläisen ohella Jukureista onnistui erittäin hyvin Tero Koponen, joka Sipiläisen kanssa oli jatkuvasti järjestämässä pahoja tilanteita TuTon päätyyn. Jukureiden puolustuksessa Ville Hyrkäs nousi hyvin tukemaan hyökkäyksiä ja maalin tehnyt Pasi Järvinen oli mies paikallaan kentän molemmissa päissä.

TuTon ykkösketju pimennossa

Ennen illan ottelua Mestiksen pistepörssin kärkipäästä löytynyt TuTon ykkösketju Tuomas Jalava, Tero Forsell ja Markku Vuorisalo oli Jukureita vastaan täysin hukassa. Hyökkäysketjun lisäksi ykköskentällisessä epäonnistui tänään puolustaja Petri Tähtisalo, joka oli ajoittain todella pahoissa vaikeuksissa nopeiden Jukuri-hyökkääjien kanssa.

TuTosta peliinsä voi olla tyytyväinen kokonaisuudessaan Jari Mannilan kolmosketju, jossa laidoilla pelasivat nuoret Jussi Sipponen ja Markus Leppänen. Kesken ottelun maalille tullut Ossi Ojanen voi olla suoritukseensa myös tyytyväinen.

TuTon valmentaja Anatoli Bogdanov näki oman joukkueen ongelmana tänään olleen lukuisat keskialueen kiekonmenetykset ja huonon luistelun, etenkin kiekollisena.

Alkavalla viikolla TuTo matkustaa keskiviikkona KJT:n vieraaksi ja perjantaina Kupittaalle saapuu Kokkolan Hermes. Jukurit kohtaa keskiviikkona puolestaan kotonaan Vaasan Sportin ja lauantaina on ohjelmassa vierasottelu Kuopiossa KalPaa vastaan.