Play offien makua Kupittaalla

Syksyn alakanttiin pelannut TuTo Hockey sai sunnuntaina Kupittaalla vastaansa viime aikoina huikeassa vireessä olleen Kajaanin Hokin. Vauhdikas ottelu päättyi vierailijoita enemmän tyydyttäneeseen tasapeliin lukemin 4-4 (1-1,2-1,1-2).

Kotijoukkue TuTo pääsi tärkeään otteluun parhaalla mahdollisella kokoonpanolla. Viikolla Turkuun kahden ottelun testiin saapunut Hermeksen Juha-Matti Tomunen ei pelannut koeaikansa toista otteluaan. Valmennusjohdon mielestä Tomunen ei ollut loukkaantumisensa jälkeen Mestis-tason kunnossa ja miehen jatkosta keskustellaan alkavalla viikolla.

Loukkaantumisistaan toipuneita Patrik Forsbackaa ja Timo Hurskaista ei vielä haluttu nostaa voitokkaaseen kokoonpanoon.

Joukkueiden kaksi edellistä kohtaamista vienyt vierailija Hokki tuli Turkuun vain reilulla kolmella kentällisellä. Joukkueesta oli sivussa kentällisen verran pelaajia erilaisten syiden takia. Hokin voimia ottelussa verotti vielä edellisen illan tiukka taisto Vaasassa. Yönsä vierasjoukkue oli viettänyt Porissa ennen Turkuun saapumistaan.

Häkkinen tulituksessa

Viimeksi joulukuun alussa hävinnyt Hokki joutui ottelun avauserässä melkoiseen pyöritykseen. Ensimmäiset kymmenen minuuttia pelattiin lähes taukoamatta Pasi Häkkisen vartioiman maalin läheisyydessä. TuTon jokainen kentällinen pystyi luomaan paineen vieraiden kenttäpäätyyn, kun vierailijat joutuivat vain roiskimaan kiekkoa pois omalta alueeltaan. Parhaiten erän kulkua kuvaakin maalivahtien torjunnat, joita kertyi Häkkiselle peräti 23, kun toisessa päässä Tuomo Karjalainen joutui venymään kiekon tielle vain kolme kertaa.

- Ensimmäinen erä oli meiltä tänään parasta kiekkoa. Järjestettiin paljon maalintekopaikkoja ja pelattiin muutenkin niin kuin oltiin sovittu. Liike ja syötöt olivat kohdallaan ja näin päästiin helposti vastustajan alueelle, kertaili Anatoli Bogdanov kotijoukkueen hallitsemaa ottelun alkua.

Selkeästä hallinnasta huolimatta TuTo joutui tyytymään tasatilanteeseen erätauolle mentäessä.

Erän alussa turkulaisille tutun Lauri Lahesalun rangaistuksen aikana kotijoukkue pääsi maalin makuun, kun Tuukka Pulliaisen johtama kakkosketju pyöritti ylivoimaa tuloksekkaasti. Ketjun keskusmies Pulliainen syötti oikealla laidalla olleelle Matti Aholle ja tämä laukoi kiekon Häkkisen jalkojen välistä maaliin.

Sama ketju oli erän lopulla juonimassa taas ylivoimamaalia, mutta tällä kertaa osuma syntyikin toiseen päähän. Tuukka Pulliainen pyöritti ylivoimaa, mutta viimeisen syötön väliin pääsi Kimmo Happo, joka vapautti juuri jäähyltä pois päässeen Sami Siltavirran läpiajosta tasoittamaan lukemiksi 1-1.

Jäähyt sotkivat peliä

Ottelun toista erää sävytti lukuisat rangaistukset. Ottelun päätuomari Tommy Grönlund puhalsi erässä kaiken kaikkiaan yhdeksän kakkosta ja yhden kymmenminuuttisen.

Erän ensimmäisestä erikoistilanteesta vieraiden Zdenek Eichenmann vei Hokin ottelussa ensimmäisen kerran johtoon. Arto Ryömän jäähy ei ehtinyt vanhenemaan kuin neljätoista sekuntia, kun Mikko Saavinen laukoi viivalta ja Eichenmann korjasi Karjalaisen eteensä torjuman kiekon verkon perille.

TuTon tasoitusta ei tarvinnut odottaa kuin reilu kaksi minuuttia. Petri Tähtisalo järjesteli ylivoimalla sellaisen paikan maalin edessä olleelle Tuomas Jalavalle, josta TuTon paras maalintekijä ei voinut erehtyä.

Erän jälkimmäisellä puolikkaalla jäähyaitioiden ovet kävivät tiuhaan tahtiin. Tilaa kentälle tuli, kun Hokin Janne Pesonen sai harvinaisen rangaistuksen keihästämisen yrityksestä. Päätuomari Grönlund tuomitsi tilanteesta aivan oikein 2+2+10 minuuttia, mutta kuulutussekoilut aiheuttivat hämmennystä niin pelaajien kuin yleisönkin keskuudessa. Ennen Pesosta omia rangaistuksiaan jäähyaitioissa istuivat TuTon Matti Aho sekä Hokin Mikko Saavinen.

Samalla hetkellä kun Ahon rangaistus päättyi, siirtyi TuTo ylivoimalla johtoon. Illan kotijoukkueen hahmo, Tuomas Jalava, malttoi odottaa niin kauan, että Häkkinen meni jäihin ja nosti rauhallisesti kiekon maalin kattoon.

- Tämänpäiväisiin jäähy- ja virhemääriin on varmasti yhtenä syynä se, että meillä oli eilen tiukka peli Sportia vastaan ja oltiin ehkä vähän väsyneitä. Aika kova puhuttelu oli tuossa yhden sankarin kanssa kun noita kymppejä ja kakkosia tuli, selvitti Hokin valmentaja Timo Meriläinen ottelun jälkeen.

Mannila piti TuTon play offs –taistossa

Kolmanteen erään johdossa tullut kotijoukkue näytti erän alussa hukkaavan molemmat pisteet Kajaaniin vietäviksi.

Ensin Hokin pirteästi pelannut Tuomo Yläisen kolmosketju pääsi tasoittamaan ottelun ajassa 45.11. Yläinen itse voitti aloituksen ns. 100-0, josta puolustaja Mikko Palomäki pääsi kiskaisemaan suoraan kovan lyöntilaukauksen aivan maalin yläkulmaan. Toiseksi syöttäjäksi maaliin merkittiin Juha Silvander.

Vain reilu minuutti edellisestä ja vieraat olivat kääntäneet erän alun tappiotilanteen johdokseen. Hokin ykkösketjusta, Happo-Eichenmann-Kaartinen, merkkautti jokainen itselleen tehopisteen, kun Happo pääsi nousemaan kulmasta maalille ja nosti rystyltä kiekon ohi Karjalaisen.

Erän loppua kohden Hokin pelaajien luistelussa alkoi selvästi näkymään edellisen illan rasitus ja TuTo pääsi painamaan peliä vieraiden päätyyn.

Ajassa 57.19 TuTon viime aikoina pirteällä pelipäällä ollut Jari Mannilan ketju onnistui tasoittamaan pelin. Jalava ja Arto Ryömä karvasivat kiekon keskialueella ja vapauttivat Mannilan, joka pisti kiekon ohi hyvin pelanneen Häkkisen.

Molemmilla joukkueilla oli vielä paikkansa erän lopussa, mutta molemmat maalivahdit pitivät huolen siitä, että jatkoajalle mentiin.

Jatkoajalla TuTo haki selvästi vieraitaan hanakammin voittoa, mutta muutamasta hyvästä paikasta huolimatta oli TuTon tyytyminen tasapeliin.

Meriläinen tyytyväinen viikonloppuun

Hokin valmentaja Meriläinen oli silminnähden tyytyväinen illan tulokseen.

- Ollaan tässä nyt kaksi viikonloppureissua tehty, edelliseltä tuli neljä pinnaa ja nyt kolme. Monta reissua tehtiin alkusyksystä saamatta yhtään pistettä. Täytyy olla tyytyväinen tämän hetkiseen suoritustasoon. Meillä on loukkaantuneena kentällisen verran ukkoja ja pystytään kuitenkin kolmella kentällisellä vääntämään pisteitä.

Erityisesti Meriläinen oli tyytyväinen loistavan ottelun pelanneeseen maalivahti Pasi Häkkiseen ja Eichenmannin ykkösketjuun.

Kotijoukkueen piiskuri Anatoli Bogdanov antoi tunnustusta vastustajan maalivahdille ja harmitteli omiensa heikkoa viimeistelyä.

- Piste on aina piste, hyvä kun ei hävitty, heitti Bogdanov loppuun.

TuTon taistelu paikasta kahdeksan parhaan joukkoon jatkuu viikolla ensin keskiviikkona vierasottelulla Kiekko-Vantaata vastaan ja lauantaina Kupittaalle saapuu UJK. Hokin ohjelma jatkuu kahdella kärkipään joukkueen kohtaamisella. Keskiviikkona Kajaaniin saapuu KalPa ja lauantaina on vuorossa vierasottelu Mikkelissä Jukureita vastaan.