TuTon voittokulku jatkui

MESTIS / Raportti
TuTo jatkoi hyvää virettään voittamalla jo seitsemännen ottelun putkeen. Tällä kertaa turkulaisten möyhennettäväksi joutui sarjajumbo Forssan Palloseura.

FPS ei kyennyt haastamaan TuToa missään vaiheessa ottelua, vaikka joukkue taistelikin viiden ensimmäisen maaliin asti yritteliäästi.

- Numerot olivat tänään aika tylyt. Saattaa olla paikallisille vähän outoa, mutta minusta tuossa oli paljon halua kamppailla. Eipä siinä ole paljoa mitään seliteltävää, FPS:n päävalmentaja Karri Kivi tuumi.

Kuvia ottelusta

niin niitä kuvia
[katso kuvat]

Keskiviikkona KOO-VEE:ta vastaan esiintyneestä vastustajan aliarvioimisesta ei ollut TuTon otteissa enää merkkiäkään. Voidaan jopa sanoa, että TuTo lähti otteluun varovaisesti. Sitä selittää myös peluutus.

- Eka neljän kentän peli loppuun asti koko kautena. Kun saatiin neljä ketjua kasaan, niin päätin että niillä kaikilla vedetään loppuun vaikka väkisin. Ellei sitten olisi tullut joku todella vaikea tilanne, TuTon Ismo Lehkonen paljasti.

Huono erä - vain kahden maalin johto

Avauserä ehti vanheta karvan alle kymmenen minuuttia ennenkuin päästiin maalin makuun. Kotijoukkue TuTo siirtyi johtoon, kun ykkösketjuun Tero Forsellin ja Jouni Virpiön rinnalle nostettu Jari Kesti sai sutia kiekon ohi jo heittäytyneen FPS:n maalivahti Juho Santasen.

FPS:lla ei ollut tuurikaan myötä, kun Veli-Matti Savinainen ohjasi maalin edessä painiessaan Anton Kokkosen nollakulmasta tulleen vedon ohi maalivahtinsa.

TuTon leirissä ensimmäiseen erään oltiin tyytymättömiä, vaikka erätauolle mentiin kahden maalin johdossa.

- Ensimmäinen erä oli todella surkeata. Parempaan olisi pitänyt pystyä. Laukaukset ja maalipaikat jäivät vähiin. Taisi olla maalipaikat tasan, Lehkonen harmitteli.

Ilmeisesti Lehkonen löysi erätauolla TuTon peliin uuden vaihteen. Toisessa erässä turkulaisten Pasi Järvinen pääsi lisäämään kotijoukkueen johdon jo kolmeen maaliin tiukalla rannelaukauksella aivan maalin edestä.

Tilanne turhautti selvästi vierasjoukkuetta ja se lisäsikin selvästi taklauspeliään. Taklaukset olivat kovia ja puhtaita, mutta ne eivät lannistaneet tai edes hidastaneet TuTon vauhtia. Forssalaiset joutuivat rikkomaan ja saivat paljon kampitusjäähyjä.

Kun TuTon Tero Forsellin tarkka rannelaukaus painui ylänurkkaan ja hetki tästä Anton Kokkonen iski maalin edestä Santasen kolme kertaa eteensä torjuman kiekon, oli peli käytännössä ohitse

- Toisessa erässä pelasimme niin kuin mä haluankin pelata. Se oli tosi hyvää myllyttämistä ja muutenkin vauhdikasta, Lehkonen hehkutti.

Päätöserässä TuTo löysäsi selvästi pelikuriaan ja FPS sai lohdutukseksi
maalitilinsä auki. Kokkosen ryntäysjäähyn aikana FPS:n Timo-Pekka Heikkinen pääsi nokikkain TuTon maalia vartioineen Juha Kuokkasen kanssa ja harhautettuaan tämän heitti kiekon rystyltä maaliin.

- Tänään oli ruodussa yhdeksän laitahyökkääjää, joista mä löin kolme senttereiksi. Se missä näitten laiturien pelaaminen keskellä näkyi oli, että kolmisen kertaa meidän sentteri oli siellä yksinään. Se on ihan tällainen tottumiskysymys. Tuossa temmossa tuollaisia lapsuksia vain tuli, Kivi selitti.

TuTo oli päättänyt olla häviämättä eräkään, kun illan hahmo Anton Kokkonen viimeiseli rangaituslaukauksella TuTon kuudennen maalin häntä katsomaan tulleiden scouttien iloksi.

Viimeistään tässä vaiheessa Santanen lopetti pelaamisen. Jo muutaman kerran kiekkoja puolihuolimattamasti potkinut maalivahti imaisi oikein kunnolla Kai Syväsalmen siniviivasuutaisun.

- Kolmas erä nyt meni vähän pumpulissa pelaamiseksi ja jotenkin varovaiseksi. Tässä on sellainen mahdollisuus, että tulee sellainen jäähykierre. Sellainen voi muuttaa pelin vaikka se olisi 5-0. Se kuulosta paljolta, mutta jos tulee oikein suuri jäähyongelma, niin vastapuoli voi äkkiä tehdä 3-4 maalia ja olla yllättäen maalin päässä, Lehkonen spekuloi.

FPS:n vaihtuvuudesta

Forssan pelaajaruletti on ollut melkoista. Tällä kaudella FPS:n vihreän pelipaidan on pukenut ylleen jo 80 pelaajaa. Pelaajien nimiä ei ehditä ompelemaan pelipaikojen selkiin, vaikka valmentajakin tarvitsisi niitä erottaakseen kuka olikaan kuka.

- Olemme monta kertaa luulleet, että operaatio tyhjentyminen on saatu lopetettua, mutta se onkin jatkunut. Se on meidän vahvuus. Aika kova tammikuu on tässä edessä. Pojat kovassa paikassa nyt, Kivi sanoi.

- Eihän tämä palvele enää ketään. Tai palvelee – noita poikia, jotka joutuu välilllä kovaankin paikkaan. Pelaaja tarvitsee kehittyäkseen peliaikaa ja lahjakuutta. Siinä erottuu ne pelaajat, jotka ovat taitavia, he menevät eteenpäin. Ne, jotka eivät ole, niin vaikka he pelaisivat kuinka paljon, niin mitään ei tapahdu. Sitten on tälläisiä Essenin ja Savinaisen tyylisiä.

Kova vaihtuvuus tekee Kiven työstä kivistä, sillä pelisysteemin toteuttaminen on hankalaa, jos naamat pukukopissa vaihtelevat viikosta toiseen. Se näkyi tänään siinä, että yhteisen sävelen puuttuessa forssalaisten hyökkäyspeli meni yksinäänpuurtamiseksi.

Toinen FPS:n näkyvimmistä ongelmista on alakerran kapea materiaali. Kiekollista osaamista on vain rajallisesti. Liekö sitten hyökkääjien alitajunnassa tämä tieto, sillä ylivoimalla ei liian usein kiekkoa siniviivalle lainata. Omassa päässä taas harhasyöttöjä annettiin heti, kun vastustaja lisäsi karvaustaan yhdellä pykälällä.

- Mua harmittaa tämä kuorma. Minua harmittaa heittää joukkue tilanteeseen, johon se ei ole valmis. Matias Huikari tuli Joensuun päästä mukaan try-outille, että saisimme kokoonpanon täyteen. Toivotaan, että hänelle kävisi, että kun saa peliaikaa, niin homma skulaa.

Yksi erityisen mukava piirre oli ottelun linjatuomarit, jotka viheltelivät kitsaasti pitkiä kiekkoja. Se toi peliin mukavaa intensiteettiä ja esti ottelua muuttumasta rikkonaiseksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle