FPS jäi jyrän alle

MESTIS / Raportti
Torstai-iltana TuTo sai parannella heikoksi haukuttua ylivoimaansa ponnettoman Forssan Palloseuran kustannuksella. Varsinkin TuTon ykköskenttä oli liekeissä.

- Meillä on paljon turkulaisia pelaajia ja itsekin olen viettänyt Turussa aikaa. Siihen nähden tämä oli aika karmea esitys. Yksi hyvä puoli tälläisessä pelissä oli, että huomiseksi saatiin treenien jälkeen erittäin hyvä opetusvideo, FPS:n valmentaja Karri Kivi kertoi ottelun jälkeen hiljaa.

Forssalaiset eivät pysyneet lainkaan TuTon mukana vauhdissa. Kun illan päätuomari Mika Lindholm oli lisäksi valinnut linjakseen alkukaudella muotia olleen nollatoleranssin, niin vierasjoukkue sai tutustua urakalla Kupittaan jäähyaitioon.

- Pakko myöntää, että jouduimme niin paljon juoksemaan perässä. Yleensä meillä on ollut hyvin vähän jäähyjä peleissämme. Kyllä me olimme niin vaiheessa kuin vaiheessa voi olla, kun se kipsi jämähti päälle, Karri Kivi manasi.

Ottelun avausmaali oli kuitenkin TuTon illan ainoa tasakentällisen tehtailtu osuma. Sitä jouduttiin odottamaan viitisen minuuttia ja siitä vastasi kotijoukkueen ykköskenttä. Kai Syväsalmi tarjoili oivaltavan syötön ja Tero Forsell ohjasi maalinkulmalta kiekon Juho Santasen vartioiman forssalaismaalin.

Paria minuuttia tästä nähtiin oikeastaan pelin käännekohta. Santanen haparoi maalilla ja lipsautti hanskapuoleltaan Mikko Jortikan heikon vedon taaksensa.

- Sen näki koko päivästä, että latinki oli jengissä hyvä. Sen näki kaikesta. Kun siihen alkuun oltaisi saatu kahden miehen ylivoimalla peliin maalin johto, niin tämä olisi ollut ihan erinlainen peli. Sitten annoimme kaksi helppoa maalia ja lataus meni sen sileän tien. Koko asetelma kääntyi meitä vastaan. Koetettiin saada hyvä alku ja jännitys pois, mutta siinä kävi juuri päinvastoin, Kivi selitti.

TuTo ei hellittänyt, vaan kolmas maali näki päivänvalon kauniin sommitelman tuloksena. TuTon kapteeni Tapio Laakso levitti hyvällä poikittaissyötöllä ja Aki Keinänen lämäsi tarkasti.

TuTon musertavaa yliotetta kuvaavat ensimmäisen erän torjuntalukemat: TuTo neljä torjuntaa ja Santanen 20 torjuntaa. Erä oli erittäin viihdyttävä, ellei sattunut olemaan vierasjoukkueen kannattaja.

Toisen erän alussa TuTon surkeaksi leimattu ylivoima pääsi kaunistelemaan tilastojaan. Poikittaissyötön tarjosi Atte Saunamäki ja Jouni Virpiö latasi pitkälleen jäähän rämähtäneen Santasen yli kiekon jo neljännen kerran.

TuTon maalilaulua saatiin kuunnella neljän minuutin päästä uudelleen. Santanen haparoi jo toistamiseen ja tähän otteluun toipuneen Timo Salon maskiton laukaus yllätti forssalaisvahdin hanskakäden
puolelta.

- Kun Salo tuli tuolta, niin se oli meidän joukkueelle iso ilopilleri. Nyt muutkin vähän lopettavat sen jännittämisen Timon kautta, TuTon Ismo Lehkonen kertoi.

Vieraat saivat pientä säälipalaa, kun TuTon Juhamatti Hietamäen hirveä harhasyöttö kopsahti suoraan TuTon maalin eteen huilaamaan jääneen Forssan Veli-Matti Savinaisen lapaan. Savinainen ei häkeltynyt, vaan pisti lätyn pussiin ensimmäisen kerran ohi hieman tasapainostaan pois olleen Juha Kuokkasen. Osuma oli ottelun toinen tasakentällisin tehty maali.

Lättyä pussiin, häh?

Kolmannen erän alussa TuTo porhalsi menojaan, kun Virpiö viimeisteli illan toisen häkkinsä ylivoimalla.

Lukemien revähdettyä rumiksi forssalaiset alkoivat harrastaa ikävää jälkipeliä, mutta linjatuomarien pelinluvun ansiosta ikävämmiltä torikokouksilta säästyttiin.

Kuudes ylivoimamaali ja yhteensä seitsemäs maali nähtiin, kun Hietamäki hyvitteli aiempaa virhettään ja puolustajan siniviivaveto yllätti pahassa maskissa olleen Santasen. Tämä jäi myös maalirikkaan ottelun viimeiseksi kassiksi.

TuTo muokkasi toisessa erässä kokoonpanojaan. Pasi Järvinen ja Atte Saunamäki jättivät pelin kesken. Heidän paikkansa ottivat Hietamäki ja Teemu Mäki.

- Ei mitään. Ne olivat huomista varten (poissa loppuottelun). Me olimme kuitenkin Mikkelissä liikkeellä aika pienellä ryhmällä, Lehkonen valaisi.

Jatkoajan saamien tietojen mukaan Atte Saunamäellä oli vatsatautiin viittaavia oireita ja Pasi Järvinen tunsi vihlaisun nivusissaan ja hänet laitettiin sivuun varotoimenpiteeksi.

FPS oli torstaina varsin surkea nippu. Harmaasta massasta on vaikea poimia onnistujia. Maalivahti Santanen joutui hirveään kiekkosateeseen, mutta tosiasia oli että mies päästi kaksi helppoa maalia henkisesti erittäin pahoilla hetkillä. Kakkoskentän laitahyökkääjä Pekka Rautio oli oikeastaan ainoa, joka kykeni kiekottomalla pelillään jotenkin estämään TuTon röyhkeän itsevarmaa pelinrakentelua.

TuTon ykköskenttä oli hurjassa vireessä. Tero Forsell 1+4, Jouni Virpiö 2+0 ja Kai Syväsalmi 0+3. Lehkonen oli erityisen iloinen Syväsalmen panoksesta.

Kuvia ottelusta

- Meillä on kaksi pakkia – Palmroth ja Syväsalmi – joilla on niin kova luisteluvoima. Jos mietitään sitä visiota, joka meillä on heistä, niin he pelaavat vielä eri tasolla. Pitää olla kärsivällinen. Niistä molemmista tulee tosi hyviä pakkeja, Lehkonen hehkutti ja jatkoi.

- Se luisteluvoima, joka niillä on ja ne paikat joita ne pystyvät järkkäilemään ja vedot joita – varsinkin Syvis – vetävät, niin ennemmin tai myöhemmin ne rupeavat napsahtelemaan kohdallensa. Olisihan se kiva, että tuossa saisi olla kädet pystyssä koko ajan, mutta ei se mene sillä tavalla kun puhutaan nuorista pelaajista. Se vaatii sen kokemuksen hakemisen. Vaikka tuolla hinkataan treeneissä, niin se on peleissä ihan eri juttu. Siellä on hyvät visiot pojista, kunhan eivät vain itse ahdistu.

Lehkosen puheista huolimatta Syväsalmi ei nykytasolla ole mikään raakile, vaan pelaa kiekollisena korkealla tasolla.

- Pelaa pelaa, mutta onhan se tuota hinkannutkin. En olisi ikinä uskonut, että Syväsalmi pelaisi edes tuolla tasolla. Mätsky (Raimo Määttänen) puhui sen tuohon kokoonpanoon. Mun kuitenkin luotettava aika kokeneen valmentajan näkemykseen. Kyllähän Syväsalmi tulee vieläkin parantamaan tuosta

» Lähetä palautetta toimitukselle