Sipponen laukoi voiton TuTolle

TuTon taitava laitahyökkääjä Jussi Sipponen ratkaisi ottelun kotijoukkueelle keskiviikkona Hyvinkään Ahmoja vastaan. TuTo nousi ottelussa kahden maalin takaa lopulta 3-2 (0-0,1-2,2-0) voittoon.

Viime viikolla tukun sopimuksia tehneeltä TuTolta sivussa illan pelistä olivat runkomiehistä puolustaja Santeri Kilkki ja hyökkääjä Joni Aurasuo. Vierasjoukkueen riveissä luisteli turkulaisille muutama tuttu pelaaja, kun viime talvena TuTossa käyneet Patrik Forsbacka ja Juha-Matti Tomunen hakevat pelipaikkaa Ahmoista.

Ottelun avauserässä jäätiin vielä ilman maaleja. Molemmat joukkueet pitivät kiitettävästi vauhtia, mutta ajatus ei aina kulkenut samaan tahtiin jalkojen kanssa. Hyvätkin hyökkäykset kuivuivat usein heikkoihin ratkaisusyöttöihin. Lähimpänä erässä maalintekoa oli vieraiden Forsbacka, joka kuitenkin hukkasi avopaikkansa laukomalla kiekon maalin yli. TuTon parhaat paikat järjesteli Ville Luoman johtama kakkosketju, laidoilla Jussi Sipponen ja Markus Leppänen. Muutaman ottelun yhdessä pelannut vitja alkaa näyttää jo valmiilta yhdistelmältä alkavaa kautta silmällä pitäen.

Ahmat yritti irtiottoa

Toisen erän alussa TuTon parempi liike pakotti Ahmat rikkomaan, mutta TuTo ei onnistunut ylivoimiaan hyödyntämään. Varsinkin TuTon nuorisoketju Anatoli Bogdanov jr. – Ville Aaltonen – Tapio Laakso oli vauhdissa, mutta sekään ei maalinteossa onnistunut vaikka myllytti pariin otteeseen pitkän tovin Ahmojen kenttäpäädyssä. Erän puolivälissä Ahmat vaihtoi maalivahtia, kun Aki Kemppi luisteli maalinsuulle erinomaisesti pelanneen Tommi Niemelän tilalle.

Tapio Laakson kaksiminuuttisen aikana Ahmat iski ottelun avausmaalin. Juha-Matti Tomunen vapautti syötöllään Tuomas Tikkasen, jonka tarkka rannelaukaus painui ohi TuTon maalissa pelanneen Ari Reunasen. Maaliin sai myös syöttöpisteen ennakkoluulottomasti pelannut nuori puolustaja Teemu Jäske.

Ahmat näytti karkaavan ottelussa, kun ajassa 36.28 vierailijat menivät 2-0 –johtoon. TuTon puolustukselle sattui karmea virhe oman maalin kulmalla, jonka seurauksena Ahmat pääsi painamaan kiekon väkisin viivan yli. Lopulta Reunasen omista luistimista mennyt maali merkittiin Tero Willströmin nimiin.

Riutta jälleen tehoille

Syksyn harjoitusotteluissa TuTon ykköspyssynä häärinyt Topi Riutta otti joukkoineen lopulta ohjat käsiinsä ja nosti TuTon tasoihin. Vain reilu minuutti Ahmojen toisesta maalista, Niklas Mattsson kavensi ottelun lukemiin 2-1. Mattsson jätettiin yksin Kempin vartioimalle maalille, jonne Riutta ja Ilkka Saarela toimittivat kiekon. Mattssonilla oli helppo työ laukoa kavennus lähietäisyydeltä.

Heti kolmannen erän alkajaisiksi Riutta tasoitti ottelun. Mattsson ja puolustaja Kalevi Aitio vapauttivat Riutan vasemmalta laidalta maalintekoon. Tiukka maskiton laukaus upposi Kempin jalkojen välistä maalin perukoille.

Ottelun lopullinen ratkaisu nähtiin, kun pelikellossa oli enää reilu minuutti aikaa jäljellä. Luoman ketju pelasi vahvan vaihdon ja lopulta Sipponen onnistui maalin edestä nostamaan irtokiekon Ahmojen maaliin.

Viimeisellä minuutilla Ahmojen hakiessa tasoitusta ilman maalivahtia, pääsi Riutta yrittämään toista maalia, mutta laukaus kilahti tolppaan.

Kotijoukkueen parhaimmistoa oli jälleen kaksi ensimmäistä kentällistä. Ilkka Saarela tekee ykkösketjussa hyvin tilaa kahdelle muulle hyökkääjälle, jotka keskiviikkona olivat parhaan pelinsä TuTo-paidassa pelannut Niklas Mattsson ja Topi Riutta. Riutan peli tuntuu kulkevan illasta toiseen, oli pelipaikka sitten keskellä tai laidassa. Puolustuksesta erottui pari Kalevi Aitio – Matti Kesseli. Varsinkin Kesseli tuo kaivattua ryminää TuTon takalinjoille ja ruutia maalin eteen siivoamaan vastustajat irtokiekoilta.

Ahmojen näkyvin, hyvin pelanneen maalivahti Tommi Niemelän lisäksi, oli Patrik Forsbacka. Ässä-lähtöinen Forsbacka oli useasti nokikkain TuTon maalivahti Reunasen kanssa, mutta onnistumiset jäivät vielä odottamaan. Puolustuksessa kokeneiden pelurien elkein hääri nuoret Teemu Jäske ja Antti Uitto.