Titaanit päätti LeKin voittoputken

Suomi-sarjan pudotuspeleissä sekä Mestiksen karsintasarjassa voitosta voittoon edennyt Lempäälän Kisa kohtasi viimein parempansa, kun joukkue matkasi vahvaan nousuvireeseen päässeen Kotkan Titaanien vieraaksi.
Kuvakooste

Tunnelmia Kotkan illasta
[katso kuvat]

Otteluruuhkasta selvästi väsyneiden ryhmien taisto päättyi lopulta enemmän voittoa halunneiden punapaitaisten isäntäjoukkueen pelaajien juhliin. Titaanit löysi varastosta lopulta sen verran enemmän menovettä illan kamppailuun, että se väänsi väkisin LeKin kumoon lukemin 5-2 (3-1,1-1,1-0).

Kotijoukkue tuli tutunlaisesti todella rajulla liikkeellä ottelun alkuun. Titaanien pyrkimyksenä oli ilmiselvästi aikainen avausmaali ja tietynlainen hurmos sekä maalin tuoma yliote vastustajaan. Varsin vajaamiehisenä otteluun lähtenyt LeKi joutuikin alussa lähinnä rikkomaan peliä ja puolustamaan. Tämä kuitenkin toimi, eivätkä titaanipelaajat saaneet hyvistäkään paikoista huolimatta kiekkoa vierasveskari Arto Nuoran selän taakse.

Tämän jälkeen nähtiin tuttuakin tutumpi kuvio, kun näennäisesti kenttätapahtumia hallitseva sekä tilanteita luova joukkue ei onnistu, iskee vastustaja voimalla vastaan ensimmäisestä paikastaan.

Pienimuotoisen hässäkän ja titaanipelaajien keskinäisen sekaannuksen jälkeen pääsi LeKin Jaakko Kolari aivan varkain nokitusten isäntien maalivahti Jaakko Valkaman kanssa. Kolari harhautti poikittaisliikkeeseen joutuneen maalivahdin taidokkaasti jäihin ja nosti pienestä kulmasta pelivälineen titaanimaalin kattoon vieden LeKin 0-1 -johtoon.

Titaanit sekosi hetkeksi

Titaanien peli sekosi lähes totaalisesti avausmaalin jälkeen ja alun vahvasti painostuksesta ei ollut enää kuin muisto jäljellä. Hieman tarkemmalla sihdillä ja huolellisemmalla pelaamisella olisivat vieraat voineet iskeä lisää kiekkoja titaanirysään. Sen verran pihalla kotkalaiset olivat, ettei edes joukkueen saama ylivoimapeli tuntunut tuovan millään loppua pelaajien sekoiluun ja roiskimiseen.

Niin vain pari pientä onnistumista voi kääntää jälleen koko paletin ylösalaisin. Täysin tuuliajolla ollut titaanimiehistö sai vihdoin ja viimein nopeilla siirroilla murrettua LeKin keskialueen sumpun. Puolittaiseen läpiajoon laidasta päässyt Jaakko Viljanen ampui varsin minimaalisesta kulmasta rystyllä kohti maalia ja kiekko lipsahti LeKi-veskari Nuoran kainalosta verkon perukoille. Titaanien tehosentteri huudatti maalillaan varsin runsaslukuista (1144 katsojaa) kotiyleisöä ensimmäisen kerran ottelussa.

Tasoitusmaalin jälkeen peli kääntyi Titaanien hallinnaksi ja joukkue loi jatkuvalla syötöllä mylläkkää LeKin maalille. Vieraat kuitenkin jaksoivat vielä tässä vaiheessa puolustaa nöyrästi, eivätkä titaanihyökkääjät päässet kunnollisiin tekopaikkoihin hyvästä pyörityksestä huolimatta. Vaikka Titaanit painoikin hyvällä draivilla peliä nimiinsä, pääsi LeKi iskemään muutaman kerran vaarallisesti vastaan. Suurimmat vaaranpaikat hoiteli tyylikkäästi isäntien maalivahti Valkama.

Kotkalaisten vahva liike alkoi lopulta purra ja LeKi-pelaajat joutuivat rikkomaan jäähyjen arvoisesti vikkelämpiä isäntiään. Titaanien ylivoimapeli ei tuntunut millään ottavan tuulta purjeisiinsa ja huolimattomuus sekä hätäily kiekollisena leimasi pelaajien otteita kaukalossa. Lopulta Titaanit kuitenkin onnistui maalinteossa miesylivoimansa turvin. Tosin maali syntyi nopealla vastahyökkäyksellä vaihtamaan lähteneiden lempääläläisten uinuessa. Roope Mustonen polki vahvasti sisään alueelle, kiersin maalin ja millimetrin tarkasti poikki kentän takatolpalle liukuneelle Tomi Haapalalle, jolla oli lopulta helppo työ iskeä kiekko tyhjään LeKi-maaliin.

2-1 –johtomaalin jälkeen titaanipelaajat kuitenkin hölmöilivät jäähyjen merkeissä ja LeKi pääsi ensimmäisen kerran ottelussa kokeilemaan pelättyä ylivoimapeliään 5vs3 -tilanteessa. Joukkueen kiekon siirtely sekä liike olivat todella hidastaa ja ihmetellä täytyy miten tuollaisella pakkopelillä on verkkoa heilutettu aiemmissa peleissä niin useasti.

Titaanit taisteli hienosti kapteeninsa Jussi Onnelan johdolla ja joukkue kesti LeKin lähentelyt helposti. varsinkin Onnelan heittäytymiset laukausten eteen kotiyleisö palkitsi raivoisin kannustushuudoin sekä taputuksin.

Kuin pisteenä hienon alivoimapelaamisen päälle, pääsi titaanihyökkääjä Pietari Kolhonen syötönkatkosta läpiajoon. Lappeenrannan pikajunanakin tunnettu nuori hyökkääjä vei LeKi-maalivahti Nuoran kylmästi vipuun ja uitti limpun patjojen välistä pömpeliin, räjäyttäen kotiyleisön villiin huutoon.

3-1 –maali aivan ensimmäisen erän loppuun ja vieläpä alivoimalla oli varmasti henkisesti todella kova isku vierasjoukkueelle.

Maalin jälkeen isännät ottivat vielä yhden jäähyn lisää ja se tiesi toisen erän alkamista LeKin 5vs3 –ylivoimalla. Vieraat saivat näin heti paikan tulla peliin mukaan takaiskun jälkeen.

– Ei oltu alusta asti hereillä, ja vaikka saatiin avausmaali, oli Titaanit selvästi meitä parempi varsinkin ensimmäisessä erässä. Meillä oli kotijoukkueen sekoillessa paikat lyödä lisää maaleja taululle, mutta väsymys näkyi pelaajien otteissa selkeästi, jutteli LeKin päävalmentaja Jyrki Rantala.

– Vaikka peli lähtikin hyvin käyntiin, niin taas meillä näkyi hieman liikaa puristusta sekä lievää väsymystä otteissa. Tähän nähden koottiin itsemme hienosti takaiskun jälkeen ja koko porukka taisteli suurella sydämellä läpi illan, summasi illan antia puolestaan Titaanien Jari Helle.

Väsymystä havaittavissa molemmissa leireissä

Titaanit jatkoi toisen erän alussa siitä, mihin ensimmäisen erän lopun mallikas alivoimapeli jäi. Kotijoukkue selvitti varsin helposti LeKin ylivoimapyörityksen, eikä kavennusmahdollisuuksia juuri vieraille suotu.

LeKin vaisuuteen oli erätauolla reagoinut myös joukkueen valmennusjohto. Vieraat rupesivat koventamaan kontaktipeliään sekä erityisesti karvaustaan tasakentällisin ja tämä ajoi titaanipuolustajat suurin vaikeuksiin omalla alueella.

Railakkaammat otteet piristivät myös selvästi lempääläläisten peliä ja joukkue sai juonesta taas kiinni, vieden peliä mielin määrin toisen erän alkupuolella. Tämä piristysruiske poimi myös varsin onnekkaan kavennusmaalin LeKille.

Pitkän pyörityksen jälkeen saivat LeKi-pelaajat kasattua titaanimaalille monen miehen voimin aikamoisen lihamuurin, joka peitti Jaakko Valkaman näkökentän totaalisesti. Tämän maskin hyödynsi jälleen Jaakko Kolari, jonka lyöntilaukaus kimposi maalin edessä kamppailleista pelaajista kaaressa ohi hölmistyneen Valkaman, kaventaen tilanteeksi 3-2.

Titaanien peli sekosi jälleen totaalisesti LeKin tehtyä maalin ja kotiyleisö kerkesi pelkäämään jo pahinta vieraiden myllyttäessä pitkät tovit titaanipäädyssä. LeKin haaveet tasoituksesta teki kuitenkin tyhjäksi päästämästään tuuripompusta selvästi tulistunut sekä otteitaan terästänyt Valkama. Mies napsi tukun hienoja koppeja ja piti näin omalla esimerkillään isännät maalin johdossa.

Kun tasoitusmaalia ei kovasta yrityksestä huolimatta nähty, alkoi LeKi-pelaajilta selvästi usko loppua. Väsymyksen painaessa päälle, joukkue sortui pariin todella tyhmään jäähyyn, jotka lopulta käänsivät peliä vielä enemmän Titaaneille.

LeKin hölmöilyn seurauksena kotijoukkueen saama 5vs3 –ylivoima toimi vihdoin ja viimein. Pienen alkuvalmistelun jälkeen viivaan pelattiin laukaisupaikka puolustajan paikalla olleelle Aki Korhoselle, jonka kudin Arto Nuora torjui vaivoin sivulle. Maalivahdin huonoksi onneksi peliväline kimposi suoraan isäntien Tatu Katteluksen lapaan, eikä tämä kokenut kehäkettu jättänyt veskarille mitään saumoja jatkotorjuntaan. Katteluksen voimalla maalin ylänurkkaan laukoma kiekko vei Titaanit 4-2 –johtoon.

Titaanit sai ylivoimamaalistaan selkeästi lisää virtaa pohkeisiinsa ja joukkue painoi kovalla tahdolla sekä liikkeellä kiekkoa jatkuvalla syötöllä kohti LeKin maalia. Tämä yritys myös palkittiin, sillä totaalisesti väsähtäneet vierasjoukkueen pelaajat alkoivat napsia jäähyjä vinhaan tahtiin. Tässä vaiheessa alkoi vääjäämättömästi näyttää siltä, että LeKi putoaa kelkasta.

Lukuisista ylivoimistaan huolimatta Titaanit ei saanut iskettyä lopullista niittiä vieraiden arkkuun. Tuntui lähinnä siltä, että jatkuva ylivoimapelaaminen sekoitti myös titaanipelaajien ajatuksia ja peli meni täydelliseksi sohlaamiseksi. Toisen erän viimeiset viisi minuuttia olivat ehkäpä huonointa peliä, mitä Kotkan jäähallissa on tällä kaudella nähty.

– Meillä oli matkassa aika vajaa porukka, mukana mm. 3 A-junnua. Kova pelirasitus alkoi toisessa erässä näkyä entistä selvemmin, pettyneen oloinen Rantala tyytyi toteamaan.

– Onneksi saatiin pidettyä LeKi takana myös toisessa erässä, sillä meillä on ollut vaikeuksia pitkin kautta säilyttää ensimmäisen erän hyvä ote myös seuraavalla 20-minuuttisella. Pelaajien väsymys näkyi varsinkin kiekollisessa pelissä, joka oli paikka paikoin varsin luokatonta. Tässä myös syy ylivoimapelin toimimattomuudelle, jatkoi Helle ja sai hyväksyvän nyökyttelyn myös LeKin valmennukselta.

Titaanit varmistelee voiton kotiin

Kolmas erä oli lähes alusta loppuun asti päätössummerin odottelua, eikä kumpikaan joukkue syttynyt enää parhaimpaansa koko erässä.

LeKi hallitsi kenttätapahtumia lähinnä näennäisesti. Huippuvaarallisia paikkoja ei kummaltakaan joukkueelta liiemmin nähty, vaikka vieraat selvästi enemmän maalia kohti kiekkoa toimittivatkin. Titaanipelaajien nöyrä, jo keskialueelta asti lähtenyt oman pään puolustuspeli sekä Jaakko Valkaman varmat kopit, karistivat vieraiden otteista viimeisimmätkin toivonrippeet mahdollisesta voitosta.

Mitä pidemmälle kolmas erä eteni, sitä sekavammaksi kävivät otteet kentällä. Punainen lanka tuntui järjestelmällisesti hukkuneen lähes kaikilta kentällä liu’uskelleista pelaajista ja peli meni päämäärättömäksi päästä päähän luisteluksi.

Edes titaanipelaajien napsimat lukuisat jäähyt kolmannessa erässä, eivät tuoneet lisäpuhtia saati yritystä täysin puhki olleeseen vierasjoukkueeseen. Vaikka LeKin valmennusjohto teki kaikkensa aikalisää myöden joukkueen herättämiseksi, ei vierasjoukkue enää noussut sillasta takaisin voittokamppailuun.

Lopullisen niitin LeKin näennäiselle pyristelylle iski Jaakko Viljanen tyhjään maaliin muutama sekunti ennen ottelun päätöstä, sinetöiden näin Titaanien tärkeän kotivoiton lukemin 5-2.

– Täytyy syvästi ihmetellä mitä liikkuu karsintasarjan otteluohjelman laatijoiden päänupeissa, kun tällaisella tahdilla pistetään amatöörijoukkueet pelaamaan pelejä. Ei ole ihme, että väsy painaa eikä parasta saada joka ilta irti, puuskahti lopuksi LeKin päävalmentaja Jyrki Rantala.

– Tämäniltaisen ottelun jälkeen on huomattavasti helpompi ja vapautuneempi fiilis lähteä haastamaan LeKiä vieraskaukaloon. Hattua täytyy nostaa jokaiselle meidän porukan kundille. Kaikki taistelivat esimerkillisesti läpi ottelun vaikka väsymys painoi päälle. Tärkeä voitto meille, herkutteli puolestaan Jari Helle.

Joukkueet kohtaavat välittömästi uudestaan heti tulevana torstaina (22.3.). Lempäälässä pelattava kamppailu ratkaisee myös Suomi-sarjan mestaruuden kohtalon. Tuohon meriittiin Titaanit nappasivat tämäniltaisella 5-2 –voitollaan vahvan otteen, mutta torstai-ilta vielä kaiken muuttaa voi.