Kärkiottelussa ei ollut aikaa hengähtää

Voitto sarjakärjestä maistui.
Taklauksia, vauhtia ja tilanteita mutta vain vähän maaleja tarjosi Mestiksen kärkikamppailu Vaasan Sportin ja TUTOn välillä. Ottelu oli kuin toisinto turkulaisten edellisestä vierailusta Vaassa: isännät veivät peliä, mutta vierailijat korjasivat kaksi pistettä jatkoajalla lukemin 1-2 (0-0, 1-1, 0-0, 0-1).

Kuten kärkikamppailuun kuuluu, tunnetta ei pelistä puuttunut. Taklauksia jaettiin armotta, ja kavereita syleiltiin varsin hellästi molempien maalien edustoilla. Muutamat tekivät myös lähempää tuttavuutta toisiinsa keskutelemalla varsin kiivastii tilanteiden jälkeenkin.

Pelistä odotettiin ennakkoon taisaista, ja sitä se maalien valossa myös oli. Isäntäjoukkue Sport loi enemmän maalintekopaikkoja, mutta vierailijat käyttivät tilanteensa paremmin. Paikoin ottelussa oli enemmän vauhtia kuin järkeä, mikä näkyi kentällä ajoittaisina virheinä.

− Meillä on tässä takana raskaita viikkoja, kun ollaan pyritty kuromaan Sportia kiinni. Tänään tehtiin paljon hyviä asioita, ja olen tyytyväinen joukkueen suoritukseen, kiteytti ottelun TUTOn päävalmentaja Ismo Lehkonen.

TUTO joutui alati puolustuskannalle, mutta etenkin toisessa erässä ja jatkoajalla turkulaiset pystyivät myös kontrolloimaan peliä. Turkulaisten käy kiittäminen kahden pisteen voitosta myös maalivahtiaan Kimmo Meriläistä, joka piti joukkuettaan pystyssä ottelun vaikeimpina hetkinä. Myös Sportin päädyssä Joonas Kuusela pelasi hyvän ottelun, eikä täten kummankaan joukkueen ottelu kaatunut maalivahtipeliin.

− Tämä oli kokonaisuudessaan hyvä kamppailu. Oli paljon hyviä ja rehtejä taklauksia. Meillä on ollut kotona vähän vaikeaa viime aikoina, ja meillä oli selkeä tavoite korjata se nyt. Ei onnistuttu tällä kertaa, harmitteli Sport-käskijä Pasi Räsänen ottelun jälkeen.

Tutun vahva alku

Kuparisaaressa on totuttu näkemään jokaisessa ottelussa vahva Sport heti alussa. Myös TUTOa vastaan kotkalauma liisi alusta asti tehokkaasti luoden painetta vierailijoiden päätyyn jatkuvasti. Sport-kapteeni Antti Uitto johti esimerkillään joukkueen vyöryä kohti turkulaisten päätyä, mutta Meriläinen ja TUTO-puolustus onnistuivat kuitenkin pitämään pikkumustan maalin ulkopuolella, eivätkä isännät pääseet rokottamaan.

Turkulaisten oli vaikea päästä omistaan pois avauserässä. Vierailijat onnistuivat luomaan muutaman kohtuullisen laukaisupaikan, mutta Sport-vahti Kuusela ei ollut ohitettavissa. Vauhtia ja taisteluilmettä oli riittämiin asti, mutta ensimmäinen erä ei tarjonnut maaleja.

− Ensimmäisessä erässä pelattiin hyvää kiekkoa. Ei vain saatu palkintoa yrityksille, analysoi Räsänen.

TUTO oli keksinyt erätauolla uudet eväät Sportia vastaaa, ja se tulikin huomattavasti tehokkaampana toiseen erään. Pian erän alun jälkeen Sportille tapahtui vaihtovirhe, jonka seurauksena keskialueella makasi kourallinen pelaajia ja TUTO pääsi Olli-Pekka Heinimäen ja Anton Kokkosen voimin Kuuselaa vastaan. Sportin maalilla hyviä otteita esittänyt Kuusela venyi kuitenkin upeaan torjuntaan, ja turkulaisten maali jäi toistaiseksi haaveeksi.

Ennen erän puoltaväliä vierailijat kuitenkin iskivät avausosumansa. TUTO sai ylivoiman hiukan ennen erän puoliväliä. Turkulaiset heittivät kiekkoa maalille, josta se kimpoili Anrei Hakuliselle, joka nosti sen Sport-puolustaja Joni Haverisen selän kautta maaliin. Näin vierailijat siirtyivät maalin karkumatkalle.

Miestä laitettiin laitaan surutta.
Kuva © Kristian Salminen - kristian.salminen@jatkoaika.com

Konkari löysi kiekon mentävän aukon

Toisen erän ollessa tasaisempi myös tilanteet jakautuivat tasaisemmin. Vaikkakin Sport oli ensimmäisessä erässä luonut enemmän paikkoja, niin palkinto tuli vasta toisen erän lopulla. Sportin Jani Kiviniemi teki hyvää työtä ja sai karvattua kiekon pois turkulaisilta. Tilanteesta Michal Kristof sai kiekon ja syötti sen Sportin konkarihyökkääjä Marko Luomalalle, joka pääsi tuulettamaan isäntien tasoitusosumaa. Pian Luomalan maalin jälkeen eräsummeri soitti, ja erätauolle mentiin tasatilanteessa.

− Pitäisi tehdä ylivoimalla maaleja, mutta meni tänään vähän roiskimiseksi. Ei saatu oikein hyviä lähtöjäkään. Osa oli sinisellä seisoskelemassa ja osa odotteli omissa, analysoi maalin tehnyt Luomala.

Kolmannessa erässä ratkaisun avaimia tarjoiltiin puolin ja toisin. Erän puolivälin tienoilla vieralijat olivat melkoisessa sillassa, mutta isännät eivät saaneet mistään maaliin, vaikkakin pyörittivät ajoittain pitkän aikaa vierailijoiden päädyssä. Myös turkulaisilla oli etenkin erän alussa ja lopussa tilanteita, mutta maalivahdit olivat tänään herroja tonteillaan.

Kolmas erä ei tarjonnut maaleja, joten kärkikamppailun ratkaisemiseen tarvittiin jatkoaikaa.

Jatkoajan alussa isännillä oli muutamia hyviä paikkoja. Vaasalaisten maalinteko oli kuitenkin jälleen kotijäällä hyvin vaikeaa. Lyhyen viisiminuuttisen aikana pelikääntyi loppua kohden päälaelleen, ja jatkoajan viimeisillä minuuteilla vaasalaisilla oli suuri vaikeuksia päästä omistaan liikkeelle.

TUTO sai luotua yhä enemmän painetta Sportin päätyyn. Vierailijoiden saatua aloitus vaasalaisten päätyyn, ja TUTO-luotsi Lehkonen otti aikalisän. Aikalisällä pohditut kuviot menivät vihkoon, mutta reilu kymmenen sekuntia ennen jatkoajan päättymistä Antti Virtanen iski vierailijoille voittosuman komealla rannevedolla.

Sen enempää Kuparisaaren runsaslukuinen yleisö kuin Sportin pelaajatkaan eivät maalia helpolla sulattaneet, sillä maalia ennen Sportin Markus Piispanen lensi kumoon keskialueella. Tilanne näytti jäähyn arvoiselta, mutta tuomarit eivät tilanteeseen reagoineet.

− Olen pettynyt siihen, että hyvä kamppailu kariutui tuohon räikeään tuomarivirheeseen, harmitteli Sport-luotsi Räsänen.

Oli tilanne mikä tahansa, niin TUTO onnistui viemään kaksi pistettä Kuparisaaresta. Näin ollen turkulaiset kirivät Sportin karkumatkaa kiinni pistellä ja hengittävät vaasalaisten niskaan enää vain kolmen pisteen päässä.

TUTO nähdään seuraavan kerran jäällä perjantaina, kun Kupittaalle saapuu vieraaksi Joensuun Jokipojat. Sport puolestaan kohtaa lauantaina kotonaan Heinolan Peliitat.