Mestiksen parasta antia Vaasassa

Sport ja Jukurit tarjosivat lähes 1400-päiselle yleisölle todellisen viihdeillan. Ottelussa nähtiin aimo annos vauhtia, maaleja, taklauksia ja jännitystä. Kaikkea mitä nykyjääkiekko parhaimmillaan tarjoaa.

Itse ottelun alla Vaasa Areenan käytävät täyttivät tulevien eduskuntavaalien ehdokkaat. Sportin pelipaita päällä ja vaalinumero selässä yrittivät kansanedustaja-kandidaatit kääntää lupauksillaan kiekkoihmisten päät, mutta ainakaan tämä poliittinen pakana ei jaksanut kiinnostua pätkääkään moisesta; kiitos muutaman vuoden takaisen Vaasan jäähallikiistan. Taisi muutama hallihankkeen vastustajakin kaupunginvaltuuston riveistä olla nyt hallissa keräämässä ääniä faneilta. Saa nähdä kuinka käy... No, se politiikasta.

Itse ottelu oli täynnä vauhtia ja tapahtumia. Jos kirjoittaisin juttuun kaikki maalipaikat mitä joukkueet saivat aikaan niin tämä kirjoitus olisi kesken vielä playoffsien aikana. Niin paljon tilanteita ottelussa molemmat saivat aikaan. Maalinteon aloitti Jukurit. Ottelun toisella minuutilla Mikkelin keltapaidat saivat ensi kertaa paineen Sportin päätyyn. Antti Laakso sai kiekon maalin takaa ja Laakson nopea laukaus kilahti tolppaan ja irtokiekon suti sisälle Tuomo Jormakka. Heti perään Jukurit saivat toisen paikan kun samainen kentällinen pääsi ylivoimahyökkäykseen, mutta poikittaissyöttö livahti hieman liian pitkäksi ja kunnon laukausta ei saatu aikaan. Neljän minuutin kohdalla Sport-pakit hukkaavat kiekon omalla alueellaan ja paikalla on jälleen Antti Laakso. Tällä kertaa Härkönen saa pidettyä kiekon maaliviivan etupuolella ja peittää takanaan vapaana olleen kiekon. Haaroista lipunut laukaus oli lirua maalin puolelle.

Sport tulee tasoihin alivoimalla. Pasi Kuusiston purkukiekko osuu pystyssä laidan saumaan ja viivalle vastaantuleva Jukurien puolustaja kaatuu, tämä avaa 2-1 hyökkäyksen Sportille. Tatu Backman ajaa sisään vasemmalta ja heittää lättysyötön oikella viilettävälle Vesa Myllyaholle. "Vellin" laukaus suoraan syötöstä ei ole kova mutta sitäkin tarkempi. Maalivahti Vähäsalo liikkuu vasemmalle, mutta kiekko menee hänen oikealta puolelta verkkoon aivan tolpan juuresta. Vähäsalolla ei ole torjuntaan mitään mahdollisuuksia.

Kymmenen minuutin kohdalla Mestis-maajoukkueen stara Niko Kantelinen saa Sport-pakiston lapojen yli pompanneen kiekon keskialueella itselleen. Läpiajon päätteeksi Marko Härkönen venyttää kilpensä laukauksen tielle.

Sport menee ottelun ensi erässä vielä johtoonkin. Kristian Hjerpe toimitetaan puolittaiseen läpiajoon, mutta kiekko jää Hjerpen luistimiin. Jukurit eivät saa kuitenkaan lyötyä kiekkoa Hjerpen luistimista väljemmille vesille vaan maalin takana kiekon nappaa Niklas Fogström. Hän kääntyy maalin takaa laitaa pitkin kohti omaa päätyä ja löytää tarkalla syötöllä takatolpalta Pasi Kuusiston. Syöttö haltuun ja takatolpalle liukuva Vähäsalo kahville ja etutolpalta kiekko tyhjään maaliin.

Ensimmäinen erä lievää Sportin hallintaa mutta tekopaikkoja oli kummallakin joukkueella tukuttain.

Toiseen erään Jukurit tuntui ottavan unelma-alun. Ensi minuuteilla Sport oli hieman altavastaajana ja minuutin pelin jälkeen Kantelinen jälleen yksin läpi. Tällä kerralla taskuraketti ei ampunut vaan yritti harhauttaa Härkösen. Siinä Kantelinen osittain onnistuikin, mutta kiekko karkasi lavasta ennen kääntöä takaisin etutolpalle.

Tämän jälkeen Sport sai unelmapaikan tehdä lisämaaleja. Jukureiden Piiroinen estämisestä kakkoselle ja hetkeä myöhemmin Vähäsalo ampui kiekon päätyverkkoon ja Sportille 5-3 ylivoima. Ylivoiman aikana todellisia maalipaikkoja syntyi vain yksi. Markus Jämsä katkaisi purkukiekon ilmasta ja löysi maalin edestä Vesa Myllyahon. Myllyaho vei maalivahdin sivuun mutta Vesa päätti syöttää takaisin tulosuuntaan Miika Jämsälle. Vähäsalo kuitenkin ehti hypätä tarpeeksi kiekon eteen estääkseen maalin synnyn.

Jäähyjen jälkeen peli tasaantui ja kiekkoa vietiin vauhdilla päästä päähän. Kovia taklauksia jaettiin ympäri kenttää ja molemmat joukkueet luistelivat paljon, karvasivat korkealta eikä paljon puhuttua kahvakiekkoa tai siniviivan sumputusta nähty juuri lainkaan.

Jukurit tasoittivat ottelun puolivälin jälkeen. Vaarattoman tuntuinen kahden miehen hyökkäys muuttui maalin arvoiseksi kun Tuomo Jormakan tarkka ranneveto pari metriä siniviivan jälkeen yllätti sivuttaisliikkeessä olleen Härkösen.

Sport ei kuitenkaan antautunut. Loisto-ottelun pelannut Antti Hilden sai syötön Jukureiden siniviivalle, pari potkua poikittain sinisen jälkeen ja pakki kahville, syöttö tolpalle Harri Korpelalle joka kaatuessaankin sai ammuttua läheltä kovaa ja ylös, etuyläkulmaan maalirautojen kautta 3-2 johtomaali. Vähäsalo ei maalillaan voinut Korpela-Hilden akselin tuhotyölle yhtään mitään. Hildenin vapautti keskialueelle Jori Kokkonen.

Jukurit oli saada erän lopulla tasoituksen onnenkantamoisella kun Antti Laakson syöttö maalille kimposi Jon-Cristian Smedmanin luistimesta maalin ristikkoon. Maalin takana seissyt fanikatsomo sai huokaista helpotuksesta. Erän lopun Jukurit saivat pelata ylivoimalla. Sportin aktiivinen alivoima kuitenkin sai pidettyä vaarallisimmat laukaukset kurissa. Erätauolle Sportin 3-2 johtoasemassa.

Kolmas erä alkoi samoista merkeistä mihin kahden erän jälkeen jäätiin. Vauhtia ja kovia taklauksia nähtiin enemmän kuin missään ottelussa tällä kaudella. Sportin Miika Jämsä sai erän alkuminuuttien jälkeen kakkosen ja Jukurit eivät tällä kerralla jääneet ilman maalia. Kun aiemmin laukomalla maaleja saatu aikaan niin tällä kerralla kiekko kuljetettiin maaliin. Sportin nelikko ilmeisesti odotti kiekon lyöntiä päätyyn tai syöttöä. Sen verran helposti Petri Lehtonen sai ujuttaa kiekon maaliin lähietäisyydeltä.

Kauaa ei tasatilanteessa pelailtu. Sport siirtyi hetimiten jälleen johtoon Tatu Backmanin maalilla. Vähäsalo lähti maalin taakse pelaamaan kiekkoa ja pyllähti nurin. Pasi Pieninkeroinen nappasi kiekon ja toimitti pelivälineen maalin eteen Kalle Mattilalle. Mattilan laukauksen kuitenkin peitti maalin eteen luistellut puolustaja. Kiekko kuitenkin putosi suoraan takatolpalle Tatu Backmanille jolla oli täysin tyhjä maali edessään ja Backman namutteli fanien hurratessa kiekon tyhjään maaliin.

Jukurit tasoittaa ottelun pari minuuttia myöhemmin. Petri Lehtosen pitkä avaus osuu Jori Kokkosen mailaan ja kiekko liukuu onnekkaasti suoraan Antti Laakson mailaan ja Jukurit 2-1 ylivoimahyökkäykseen. Laakso vie tilanteen itse loppuun asti ja pieni limutus ja kiekko Härkösen alta maaliin.

Jotta Sport ei tekisi pelistä itselleen liian helppoa, Jussi Heikkinen ja Vesa Myllyaho passitettiin minuutin välein kakkoselle. Jukurit saivatkin ylivoimansa aikana hyvää painetta aikaan ja useita laukauksia mutta Härkönen oli maalillaan kuin muuri. Hieman onneakin tarvittiin sillä Petri Lehtonen laukoi kertaalleen kiekon maalin ristikkoon. Sport selvitti kuitenkin tilanteen ja peli jatkui tasakentällisin tasatilanteessa.

Erän loppua kohden Jukurit saivat painetta aikaan. Erän kaksi viimeistä minuuttia olivat kuin yhtä maalia Sportin päädyssä. Härkösen erän 13 torjunnasta puolet tuli varmasti 5-3 ylivoiman aikana ja loput viimeisen kahden minuutin aikana. Jukurit laukoivat lähes joka paikasta ja Sport kesti kuin kestikin loppuun asti. Ilman Härkösen loisto-otteita ja puolustajien uhrautuvaa peliä olisi kaksi pistettä saattanut matkata Mikkeliin.

Jatkoajalla vetopaikkoja ei nähty yhtä paljon kuin varsinaisella peliajalla. Jukurit pääsivät muutaman kerran laukomaan mutta kohtalaisen kaukaa. Sportin paras paikka syntyi kun Antti Hilden pääsi lataamaan irtokiekosta muutaman metrin päästä täyden lämärin. Kiekko kuitenkin napsahti Vähäsalon maskiin. Erän lopulla Hilden syyllistyy rikkeeseen ja Jukurit ylivoimalle. Ylivoimalla muutama paha laukaus kohti maalia ja Härkönen venyttää itsensä joka kerta kiekon tielle. Lopulta summeri pelastaa Sportin ja pelitilanteisiin nähden oikeutettu pistejako on tuloksena.

Ottelu oli kauttaaltaan erittäin viihdyttävä ja vauhdikas. Sport onnistui fyysisellä pelillä ja kovalla työnteolla häiritsemään Jukureiden liikettä. Jukureiden parhaat paikat syntyivätkin pitkillä syötöillä poikittaisluisteluun pakkien taakse. Kiekkokontrolli oli Jukureilla hieman parempi mutta Sport vei lähes kaikki päätyihin heitetyt kiekot ja kulmakamppailut nimiinsä ja sai tätä kautta runsaasti paikkoja. Molemmat joukkueet myös karvasivat aktiivisesti ja puolustuksille tuli muutamia vaarallisia kiekonmenetyksiä. Jukurit tosin liikkeellään tuhlasi lukusia paikkojaan sillä varmasti toistakymmentä kertaa Jukurit ajoivat itsensä paitsioon.

Jukureiden näkyvimmät pelaajat olivat Antti Laakso sekä kaksi maalia iskenyt Tuomo Jormakka, muutenkin koko joukkue esiintyi varsin pirteästi eikä kukaan joukkueesta suuremmin jäänyt mieleen negatiivisesti. Sportin parhaimmistoa oli kakkoskentän Kalle Mattila, joka laiturin paikaltaan kävi voittamassa lukusia tärkeitä aloituksia ja muutenkin esiintyi edukseen. Jopa kiekollisessa pelissä. Myös ykkösketjun Jämsä ja Myllyaho pelasivat hyvin yhteen ja ketjun sentteriä Patrik Westerbackia tuurannut laituri Hermanni Vidman keskittyikin enemmän puolustukseen ja kiekottomaan peliin. Hyvä suoritus oudossa roolissa pelanneelta Vidmanilta. Antti Hilden loisti jokaisella osa-alueella ja Tampereen mies tuntui viihtyvät vauhdikkaassa ja fyysisessä ottelussa mainiosti. Myös nuori puolustaja Jon-Cristian Smedman pelasi hienon ottelun. Härkönen taisteli mainiosti läpi pelin ja joutui tekemään huomattavasti enemmän vaikeita torjuntoja kuin vastapäädyn Vähäsalo. Mikko Ilkka oli ajoittain ongelmissa oltuaan useita otteluita sivussa sormivamman takia, mutta paransi otteitaan ottelun edetessä.

Sport pelasi edelleen ilman ykkössentteriään. Patrik Westerbackin polvi kestäisi pelaamisen mutta miestä säästellään tärkeämpiin koitoksiin.

Jukurit varmisti pisteellään runkosarjan voiton itselleen.

Ottelun tuomari Tero Toivola oli yksi illan näkymättömimmistä hahmoista, hyvä näin sillä tuomari on hyvä mikäli häntä ei kentällä näy. Toivola antoi pelaajien pelata ja linja säilyi läpi koko ottelun. Selkeät rikkeet otettiin pois ja puhtaista taklauksista ei rankaistu. Moni tuomari olisi varmasti lähettänyt mm. Vesa Myllyahon jäähylle kolmannen erän tyylipuhtaan avojääpommin takia. Sensijaan Pasi Pieninkeroinen voi koputtaa puuta sillä pari kertaa laidassa PP antoi hieman vaarallisesti taklauksen ojennetulla polvella. Onneksi ottelu oli vauhdikasta kiekkoa eikä kahvauksia, maalinedusnuhjailua tai huitomisia näkynyt. Erittäin onnistunut ilta Toivolalta. Tule toistekin.