Jukurit ratkaisi ylivoimalla

MESTIS / Raportti
Jukurit saivat mukaansa kaksi sarjapistettä. Sport oli ottelussa niskan päällä mutta jatkuvat alivoimat kävivät lopulta liian ylivoimaisiksi.

Ottelusta jäi päällepäin mieleen yksi asia. Käsittämättömän heikko tuomaripeli. Sport pelasi loisto-ottelun, mutta yli erän keston verran pelattu alivoima ei auttanut pistejahdissa. Tästä lisää lopussa.

I erä

Itse ottelu alkoi vauhdikkaasti. Molemmat joukkueetä lähtivät selkeästi pelaamaan omaa peliään. Jukurit pääsi iskemään heti ottelun alkuun maalin. Jukureiden painostuksen seurauksena kiekko ajautui Sport-maalin taakse josta liukas Olli Sipiläinen sen nappasi ja kiersi maalin takaa ja vanhanaikaisella livautti kiekon Danielssonin längistä maaliin, sentteri Tatu Backmanin häirinnästä huolimatta. Vajaa minuutti maalista ehti kulua kun Jukureiden Ville Kiiskinen ajoi Sportin pelaajan selästä laitaan ja Kiiskinen kakkoselle. Sport sai kiekon alueelle kun Mikki Hallbäck ajoi pakin paikalta siniselle, kiekko karkasi kulmaan josta Hallbäck sen kaivoi esiin. Kiekko jäi kaarelle josta se pelattiin takaisin Hallbäckille siniviivalle. Hallbäck ampui, Nikkilä torjui mutta irtokiekossa oli ensimmäisenä Harri Korpela ja Tatu Backman ja kiekko pelattiin läheltä maaliin.

Tämän jälkeen peli sai hieman lisää eloa. Joukkueet pelasivat liikkuvaa jääkiekkoa. Jukurit iskivät nopeasti vastaan kun taas Sport rakensi hyökkäyksensä oman maalin takaa rauhassa. Jukurit pääsi erän lopulla pelaamaan ylivoimaa kolmea Sportilaista vastaan kun Mikko Ilkka sekä Patrik Westerback istuivat kakkosella. Ylivoima kuitenkin sujui aika pitkälle kiekonsiirtelyssä ja laukaukset suuntautuivat ohi maalin tai päin heittäytyviä Sportin pelaajia. Kertaalleen Pasi Järvisen laukaus kilahti tolppaan mutta tämän lähemmäs maalia ei Jukurit päässyt. Erän lopussa kentälle paluun tehnyt Patrik Westerback näytti taitojensa nurjaa puolta ja mäjäytti aloituksessa vastaantullutta Jukuri-pelaajaa hanskalla naamaan. Oikeutettu kakkonen.

II erä

Toiseen erään Sport lähti alivoimalla. Jälleen Jukurit saivat kiekon pyörimään Sportin alueelle mutta vaaralliset vedot jäivät puuttumaan ja loput hoiti Danielsson tyylikäästi. Sportin alivoimat senkuin vaan jatkuivat, kaksi sekuntia ennen jäähyn päättymistä lähti Mikko Ilkka uudelleen boksiin. Tämänkin jäähyn Sport onnistui tappamaan ja kaksikko Myllyaho-Hilden onnistui jopa alivoimalla luomaan maalipaikan Jukuri-päätyyn.

Jäähyjen jälkeen molempien joukkueiden peli näytti sekoavan. Kiekko ei pysynyt vauhdissa mukana millään ja oletetustikaan tällaisella pelillä ei kumpikaan joukkue saanut aikaan juuri mitään. Erän puolivälin kohdalla Mikko Ilkka sai ottelussa jo kolmannen kakkosen, tällä kerralla estämisestä. Sport tappoi tämänkin jäähyn mallikkaasti. Kun Ilkka vapautui aitiosta oivalsi juuri kiekon saanut Westerback tilanteen loistavasti. Pitkä ja tarkka lättysyöttö putosi juuri aitiosta vapautuneen Ilkan lapaan. Ensin Ilkka meinasi menettää kiekon eteensä, kurotettuaan kiekkoon hän meinasi kaatua mutta pari metriä ennen maalia oli mies tasapainossa ja kiekko lavassa. Nopea siirto rystylle ja kiekko kainalosta maaliin. Varsin näppärä kikka ei-niin-pehmeäkätisenä tunnetulta Mikko Ilkalta.

Tämän jälkeen Jukurit saivat yhden kolmesta jäähystään. Westerback ja Hilden pelasivat kiekon keskelle Myllyaholle. Jukureiden pakit jäivät kakkoseksi seisovin jaloin ja muuta tehtävää ei ollut kuin vetää Myllyaho nurin. Sport ei saanut mitään suurta mainittavaa aikaan vaan kiekkoa jouduttiin liikuttamaan pienessä tilassa lähellä laitoja. Vain kerran Sport meinasi tehdä maalin. Tatu Backman löysi nappisyötöllä Jussi Heikkisen joka pääsi nokikkain maalivahdin kanssa. Laukaus kuitenkin jäi Nikkilän hanskaan.

Maalin sijasta Sport sai ison rangaistuksen. Pelitilanteen ulkopuolella Jarno Kosonen ja Niko Kantelinen pitivät pienen mailamittelön. Kantelinen löi ensin Kososta ja Kososen napautuksen näki päätuomari Salminen. Kantelinen ilmeisesti dramatisoi tilannetta ja jäi jäälle kilpikonna-asentoon kunnes tuomari puhalsi pelin poikki. Tästä tempusta suivaantuneena Kosonen kävi tuuppaamassa Kantelista mailalla selästä ja Salminen passitti Kososen suihkuun. Tämän jälkeen Kantelinen nousi jäästä kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Oliko kyseessä onnistunut filmaus? Sen tietää vain Kantelinen itse. Kosonen on fyysinen pelaaja mutta hän pelaa kuitenkin puhtaasti ja eilinen Kosonen jälkivihanpito on kyllä merkki siitä että aivan kaikki tilanteessa ei kohdallaan ollut. Kosonen kuitenkin vitoselle.

Sport taisteli jälleen kynsin ja hampain alivoimalla ja onnistui tappamaan erän loppuun asti rangaistuksen.

III erä

Kolmannen erän alussa on Sportinkin pakko taipua jatkuvan ylivoiman edessä. Esän alussa iskee Jukurit kahdesti Kososen vitosen aikana. Ensin Miro Laitinen ja sitten J-P Hytönen. Molemmat maalit maalivahdin edestä irtokiekosta. Tähän tuntui ratkeavan ottelu. Sport kuitenkin taisteli, pitkästä aikaa tasakentällisin, ja hallitsi peliä ja loi maalipaikkoja Jukureita enemmän.

48 minuutin kohdalla kuitenkin alkoi päätuomari Teemu Salminen Show. Janis Sprukts taklasi avojäällä taatusti kauden hienoimman ja puhtaimman taklauksen. Salminen kuitenkin tilanteesta löysi kuin löysikin kakkosen polvitaklauksesta. Ehkä Latviassa polvet ovat rintakehän tasolla... Sportin hyvä vire katkesi ja joukkue joutui jälleen kerran uurastamaan olan takaa alivoimalla. Jäähy saatiin jälleen kerran tapettua kunniakkaasti. Jukureiden paljon kehuttu ylivoima ei saanut pientä pyöritystä ja paria viivalaukausta lukuunottamatta aikaan sen suurempaa vaaran paikkaa.

Jäähyn jälkeen Sport sai jälleen peliä haltuunsa. Jukurit kuitenkin onnistui johtoasemassa jäädyttämään Sportin peliä, osin taidolla mutta pari kertaa täytyi kyllä ihmetellä miksei pilli soinut Jukureille. Sportille se kuitenkin soi muutama minuutti ennen ottelun loppua. Jukureiden pelaaja pääsi puolittain läpi ja Jussi Heikkinen heittäytyi kiekkoon. Heikkinen löi kiekon puhtaasti lavasta kaukalon kulmaan, Heikkinen liukui tilanteen jälkeen Jukuripelaajan luistelulinjalle, hyökkääjä nurin ja jostakin käsittämättömästä sääntökirjasta Salminen löysi Heikkiselle kakkosen. Vaikken sääntöjä täysin osaakaan niin mitään kampituksen tunnusmerkkejä tilanne ei täyttänyt. Saman totesi Tatu Backman joka kävi neuvottelemassa itselleen kymmenen minuutin käytösrangaistuksen. Erän lopussa jälleen Sport tappamaan alivoimaa ja sen se onnistuikin tekemään.

Erän lopussa Sport yritti vielä ilman maalivahtia mutta Jukurit kesti lopun rynnistyksen ja voitti ottelun, ei mitenkään ansaitusti mutta kahden pisteen arvoisesti kuitenkin. Ottelun loputtua Jussi Heikkinen kävi kommentoimassa kokemaansa oikeusmurhaa ja puhui itselleen tilastoihin kympin käytösrangaistuksen.

Koskaan en ole julkisesti tuomaria arvostellut. Itse tiedän kuinka vaativa tehtävä se on. Mutta eilisen pelin tuomaroinnin perusteella sellainen kyllä on nyt pakko tehdä. Päätuomari Salmista ei todellakaan voi kiittää onnistuneesta ottelusta. Kotiinpäin vetämisestä ei voi puhua sillä Sport istui jäähyllä 21 minuuttia pieniä rangaistuksia + yksi suihkukomennus ja kaksi käytöskymppiä. Jukurit sai kolme kakkosta vaikkakin joukkueet pelasivat puolin ja toisin siistiä peliä. Muutama Salmisen tuomio oli täysin hämmästyttävä. Tuomarithan eivät voi millään nähdä kaikkea mutta tuntuu varsin mystiseltä että tuomari näkee vain toisen joukkueen rikkeet, vaikkei sellaisia oikeasti kaukalossa nähtykään. Kaksi käytöskymppiä kertoo myös siitä että aivan nappiin ei viheltäminen mennyt. 1227 lumimyrskyn keskeltä halliin saapunutta katsojaa varmasti toivoo ettei Salminen saavu Vaasaan enää koskaan tuomaritehtävissä. Vaasassa on ennenkin tuomarit poistuneet poliisisaattueessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle