Kaksi erää tasan, kolmas ratkaisi

MESTIS / Raportti
Sport ja Hokki tahkosivat kaksi varsin tasaista erää, ottelun loppua kohden Sport paransi ja iski kolme maalia viimeisessä erässä.

Ottelun alussa Hokki oli selkeästi parempi joukkue kun Sportin peli oli hukassa. Sport jakeli syöttöjä laajalla skaalalla pitkin jäätä ja loputkin tilanteet Hokin tiukka keskialueen puolustus sai hoidettua. Sportin pakistossa oli jälleen pientä sekavuutta mutta selkeää parannusta FPS-ottelusta kuitenkin oli.

I erä

Ensi erän alkajaisiksi oli Ex-Sport Sami Kaartinen päästä pahantekoon. 30 sekunnin pelin jälkeen Kaartinen pääsi hyvään maalipaikkaan p-pisteinen välimaastoon ja tulinen veto livahti vain hieman ohi maalin, maalivahti Danielssonin hanskasta.

Hokki pääsi parin minuutin kohdalla pelaamaan ylivoimaa kun maalin taakse karvaamaan luistelleen Harri Korpelan maila jäi maalivahti Häkkisen luistimeen ja Häkkinen heitti lähes puolivolttia kaaduttuaan jään pintaan. Ylivoima oli kuitenkin varsin tehotonta ja vain kerran Hokki oli lähellä maalia, viivalta tulleen vedon ohjasi maalin edestä Sauli Kela vain hieman ohi maalin. Muuten Sportin alivoima oli hyvää ja kiekko saatiin helpohkosti pois omalta alueelta.

Hokki piti peliä hallussaan ja sai vyörytettyä painetta Sportin päätyyn mutta ensimmäistä Mestis-otteluaan maalilla pelannut Håkan Danielsson piti maalinsa puhtaana. Hokin maalilla Häkkinen sai olla vain kotikatsomon paineen alaisena, Sport ei saanut montaakaan kertaa pahoja tilanteita aikaiseksi.

Lähes yhdeksän minuuttia oli jo pelattu kun Hokin ykköskenttä pääsi kokeilemaan Danielssonin taitoja tosissaan. Sportin Vesa Myllyaho antoi pahan harhasyötön oman sinisen tuntumassa, Antti Karhula sai kiekon, pisti pakin kahville ja laukoi vaarallisesti viidestä metristä. Kiekko livahti Danielssonin kainalosta, paikalle ei päässyt Hokin pelaajat ja Danielsson sai itse peittää irtokiekon.

Sportin paras paikka oli aueta kymmenen minuutin jälkeen kus Janis Sprukts näytti parasta osaamistaan. Kulmasta kiekko itselle, hyvä suojaus ja ajo maalille. Juuri ennen maalipaikkaa kuitenkin Juri Kuznetsov kaatoi ison latvialaisen ja Juri kakkoselle. Ylivoima oli kuitenkin tuloksetonta. Hokki sensijaan meinasi iskeä kun sinisellä Sport menetti kiekon ja Karhula pääsi kahdestaan läpi Pesosen kanssa. Pesonen ajoi takatolpalle ja Karhulan syöttö löysi lavan, Pesonen oli kuitenkin hieman ahdistettuna eikä saanut voimaa lavan taakse ja kiekko takakulmasta ohi.

Lähes yhtä paha moka oli tapahtua Kuusisto-Jämsä pakkiparille, kiekko lipui heidän taakseen ja kumpikaan ei ottanut kiekkoa vaan ensimmäiseksi kiekkoon porhalsi Miikka Kuusela. Kuusisto ja Jämsä kuitenkin paikkasivat kommunikaatiovirheensä ja saivat kammettua Kuuselan irti kiekosta ennen maalilaukausta.

Erän loppua kohti Hokki jaksoi esittää hyviä otteita. Mikko Saavinen pelasi maalipaikan Mikko Karjalaiselle jonka laukaus kuitenkin suuntautui liiaksi kohti Danielssonia. Pari minuuttia myöhemmin Sport epäonnistui purussa omalta maalilta ja kiekko jäi viivalle. Viivalta Hokki-pakki laukoi kohti maskia. Veto nousi kuitenkin korkealle yli maalin ja veto osui Sport-pakki Mikael Hallbäckia naamaan. Onneksi kuitenkin visiiri esti isoimmat vammat ja Hallbäck olikin seuraavassa tilanteessa jo hyökkäystä tukemassa.

Sport sai erän lopulle hieman enemmän painetta Hokki-päätyyn. Petri Halme ajoi vahvasti sisään ja Sami Siltavirta jäi kakkoseksi vauhdissa. Voimassa Siltavirta kuitenkin voitti, tosin kielletyin ottein. Siltavirta otti päästä kiinni ja Halme pysähtyi. Siltavirralle kakkonen.

Ylivoimaa ei ollut kulunut kun Sportin maalitykki Miika Jämsä nousi tutusti pakin paikalta lähemmäs aloituspistettä, Kuusiston kautta kiekko Jämsälle jonka vedon Häkkinen torjui kulmaan. Tuosta paikasta Jämsä on maaleja tehnyt useita. Kiekko kuitenkin pysyi Sportilla. Hilden pyöritti kiekkoa laidan tuntumassa, syöttöpaikkaa ei meinannut löytyä joten Antti laukoi itse. Häkkinen torjui mutta kiekko putosi kuin tarjottimella Vesa Myllyaholle joka tökkäsi kiekon tyhjään verkkoon.

Erän loppu meni kuin jäitä poltellessa ilman sen suurempaa kerrottavaa.

II erä

Toinen erä alkoi lähes täysin eri merkeissä kuin ensimmäinen. Sport oli lisännyt luisteluaan mutta Hokki pysyi hyvin mukana. Sportin vauhdin lisäys ei kuitenkaan tuonut enempää maalipaikkoja sillä Hokki taisteli hyvin ja piti keskialueen prässillä ja vastaiskuilla Sportia kurissa.

Vajaan parin minuutin kohdalla Sport oli lisätä johtoaan. Sport pääsi kolmella kahta vastaan. Janis Sprukts toi kiekon oikealta sisään, Fogström ajoi maalia kohti sitoen pakin itseensä ja toisesta aallosta tuli Juris Stals. Stals saikin kiekon ja terävä ranneveto koti takayläkulmaa. Häkkinen kuitenkin vesytti kätensä lähes uusiin mittoihin ja istahti jäälle kiekko tumpussa.

Erää käytiin pitkään tasaisissa merkeissä. Molemmilla joukkueilla oli omat paikkansa mutta vaarallisia paikkoja ei juurikaan nähty. Selkeä odottava ilmapiiri oli aistittavissa. Vasta kymmenen minuutin kohdalla voisi sanoa että maali oli lähellä. Hokki-puolustus menetti ylivoimalla kiekon Jori Kokkoselle ja Kokkonen oli yllättää mutta rystynoston hoiti Häkkinen mallikaasti. Seuraavasta Hokki-mokasta pääsi Kristian Hjerpe läpiajoon. Hjerpe lähti harhauttamaan Häkkistä ja hieman ennen laukomista ilmestyi Hokki-maila Hjerpen käsivarteen ja Hjerpe, ehkä hieman Jurkan oppeja käyttäen ja dramatiikka lisäten, kaatui jäähän ja päätuomari antoi aivan oikeutetusti rangaistuslaukauksen.

Hjerpe itse asettui ampumaan. Vauhtia reilusti ja kohti maalia hieman oikelta. Hiekohko jäänpinta kuitenkin sai kiekon hieman pomppimaan. Oletukseni on että Hjerpe yritti harhauttaa mutta pomppivasta kiekosta joutui laukomaan. Haaroja kohti suunnattu laukaus kuitenkin pysähtyi Häkkisen suojuksiin. Hjerpe löi kiekon vielä sisään irtokiekosta mutta rankkareissa ei reboundeja lasketa. Kuin vielä ylivoimaa nyöryyttäen Petri Halme karkasi laidalta puolittain läpi ja tulinen veto etuyläkulmaan päätyi päätyverkkoihin Häkkisen kilpikädestä.

Tapahtui saman jäähyn aikana vielä muutakin. Hokki sai pari sekuntia ennen rangaistuksen loppua kiekon alueelle ja laitaväännöstä Lauri Lahesalu veti poikittaisluistelusta vedon maalille. Danielsson oli hieman oman pelaajansa maskissa ja kiekko livahti etukulmasta sisään.

Hetkeä maalin jälkeen kilauteltiin maalirautoja. Sport sai paineen päätyyn ja viivalta tullut veti muutti suuntaa kahdestalin pelaajasta. Häkkinen oli ymmärrettävästi tilanteesta pihalla kuin lumiukko mutta hänen onnekseen tolppa pelasti, mutta niukasti. Kiekko palasi tolpasta lähes maaliviivaa pitkin takaisin peliin.

Muutama minuutti ennen erän loppua kuitenkin Sportin taivaalle ilmestyi musta pilvi kun joukkueen ykköspakiksi noussut Miika Jämsä jäi kulmaukseen tuskissaan kierimään. Hieman jo tilanteen takana Hokki-pelaajan mailaan kaatunut Jämsä liukui päin kaukalon laitaa ja nilkka vääntyi. Epävirallinen mutta luotettava lähde kertoi nilkan murtuneen ja tämä saattaa vaarantaa koko loppukauden. Jämsähän oli sivussa pari kautta sitten lähes koko kauden polvivamman takia. Vamma joka tuli lähes samassa kohdassa kaukaloa. Jämsää siirtyi paikkaamaan Jarno Kosonen joka hoiti roolinsa kiitettävästi.

Sport kuitenkaan ei tilanteesta hämmentynyt vaan oli jo seuraavassa vaihdossa iskeä. Häkkinen purki maalin takaa kiekon ränniin, vastassa oli Sportin pakki joka oivalsi nopeasti tilanteen. Nopea jäänuoliainen maalille jossa Jori Kokkonen ohjasi kiekkoa kohti liukuvan Häkkisen jalkoväliä. Kiekko kuitenkin pysähtyi Häkkisen suojiin. Seuraavasta tilanteesta Kokkonen oli jälleen puolittain kaksistaan Häkkisen kanssa. Kokkonen kiersi maalia ja ajoi maalin eteen, veti Häkkisen jäihin ja sai laukauksen ammuttua mutta Häkkinen heittäytyi selälleen ja esitti parhaan Hasek-imitaation mitä hallissa on nähty. Ja se toimi. Tilanteen jälkeen Hokille tuli vielä jäähy mutta ylivoima oli vailla tehoja.

III erä

Kolmas erä oli täyttä Sportin hallintaa. Hokin kolmen kentän peluutus kostautui kun pelaajat olivat riittävästi enemmän väsähtäneitä.

Voittomaali syntyi kun Antti Hilden ajoi laidasta ohi Hokki-pakin, syötti rystyltä maalille ja täydestä vauhdista Juris Stals sai puolittain heittäytymälläkin mailan kiekon reitille ja kiekko livahti läheltä voimattoman Häkkisen alta maaliin.

Ei kauaakaan kestänyt kun Sport tekaisi toisenkin maalin. Jori Kokkonen laukoi ja irtokiekko putosi Kristian Hjerpelle joka iski kiekon verkkoon.

Viimeistään tässä vaiheessa Hokki oli lyöty. Sport tiivisti materiaaliaan kolmeen kenttään ja sai pidettyä Hokin täysin pihdeissä.

Jäällä nähtiin oikeastaan tämän jälkeen vain yksi joukkue. Sport. Kerta toisensa jälkeen Sport painoi kiekkoa päätyyn ja Hokki joutui ahtaalle. Hokki pääsi vain muutaman kerran kiekon kanssa yli punaviivan, harvat vedot pysähtyivät Danielssoniin tai Sportin pakkeihin.

Lopullinen niitti syntyi 52. minuutin kohdalla. Sportin ykkönen sai kiekon sisään oikealta. Hilden jätti kiekon Myllyaholle jonka syöttö löysi takatolpalta yksin olleen Tatu Backmanin joka löi suoraan syötöstä kiekon maaliin.

Hokki sai ainoastaan yhden vaarallisen maalipaikan erän lopulla, Jussi Heikkinen ajoi hieman ohi taklauksessaan ja Hokin pelaaja (jota en valitettavasti tunnistanut eikä numeroakaan näkynyt) ajoi maalille ja Danielsson vaivoin torjui lähentelyt. Paria minuuttia myöhemmin Hokin Pesonen pääsi yllättämään pakit ja keskelle toimitettu kiekko lähti lavasta liukkaasti liikkeelle, veto hieman ohi takakulmasta.

Erän lopulla Hokin maalinedusruuhkassa Häkkinen peitti kiekkoa ja sai hieman näpeilleen ja pieni nuhjaus oli valmiina. Mitään suurta showta ei saatu aikaan vaan pelaajat tyytyivät niistämään toisiltaan nenät. Muutamia kakkosia jaettiin mutta kukaan ei lepää seuraavaa ottelua.

Kentälliset

Sport:

Hilden - Backman - Myllyaho

Hjerpe - Kokkonen - Korpela

Pieninkeroinen - Manner - Halme

Sprukts - Fogström - Stals

Heikkinen - Hallbäck

Ilkka - Mattila

Kuusisto - Jämsä (Kosonen)

Smedman

Danielsson

Hokki:

Kaartinen - Karhula - Happo

Pesonen - Kela - Silvander

Tenhunen - Kuusela - Karjalainen

Lahesalu - Saavinen

Siltavirta - Halonen

Puustinen - Kuznetsov

Häkkinen

» Lähetä palautetta toimitukselle