Sport väänsi voiton Kiirunasta

Perinteinen Vaasa cup peruuntui, mutta silti Vaasassa pelataan viihdyttävää jääkiekkoa. Eilen Sport testasi pelaajiaan farmiseura HC Stormia vastaan. Tänään vastassa ollut, Suomessa leireilevä, Kiiruna kaatui maalein 4-1 (0-0, 3-1, 1-0).

Sport pelaa kolme ottelua kolmessa päivässä ja kun sopimuspelaajia ei riitä kuin kolmeen ketjuun oli kokoonpanoon nostettu junioripelaajista hyökkääjä Anssi Hietaharju, puolustaja Eero Ovaska ja farmiseura HC Stormista Jon-Christian Smedman. Näytille Vaasaan oli saapunut vuonna 1981 syntynyt puolustaja Mikko Rantanen Ässien junioreista. Kiirunasta ei allekirjoittaneella ole paljoa tietoa. Tuttuja pelaajia ei ollut kuin viime kaudella Hermeksessä pelannut Juho Luoma ja maalivahti Mikko Strömberg, joka ei tänään ollut torjuntavuorossa.

Maalintekopaikkoja, torjuntoja ja jäähyjä

Ensimmäinen erä lähti pirteästi käyntiin. Molemmilla joukkueilla oli muutama fiksusti rakennettu paikka, mutta maalivahdit olivat ottelun alkuhetkillä iskussa. Sport otti alkurynnistyksen jälkeen pelistä enemmän otetta ja Kiirunan maalivahti Markus Uusitalo olikin täystyöllistetty. Erän puolen välin jälkeen alkoi erotuomari Juha Venerannan pilli soida ahkerasti. Antti Hildénin ja Niklas Strängdalin painiottelun ja lukuisten muiden jäähyjen jälkeen ote siirtyi vankemmin Sportille, joka ei ylivoimistaan huolimatta saanut kiekkoa Uusitalon selän taakse. Jäähyrumban seassa myös Kiiruna sai mahdollisuutensa viidellä kolmea vastaan, mutta juuri ottelun alla sopimuksen kirjoittanut Marko Härkönen kesti Kiirunan laukaukset.

Sport aloittaa toisen erän räväkästi

Jos ensi erässä luistin liikkui rivakasti, oli Sportin toisen erän alku hirveätä menoa. Ennen erän puolta väliä oli taululla kotijoukkueen 3-0 lukemat. Sport iski ylhäältä räväkästi kiinni ja tulosta syntyi. Sportin ykkösketjun sentteri Patrik Westerback syötti maaleista kaksi. Maalientekijät Tatu Backman ja Juha Mattila saivat maalien jälkeen kumartaa Westerbackin suuntaan, sillä sen verran ilmiömäisiä Westerbackin oivallukset olivat. Yhden kolmesta maalista viimeisteli Mikko Manner alivoimalla. Erotuomari Venerannan show jatkui myös tämän erän aikana ja jokaisesta pienestä koukusta tai mailalla tökkimisestä joutui boksiin istunnolle. Kiiruna teki ainokaisensa kahdella yhtä vastaan hyökkäyksestä, jossa kiekko meni maaliin Härkösen epäonneksi hyökkääjän luistimesta. Kyse ei kuitenkaan ollut potkusta.

Jäähyjä, jäähyjä ja jäähyjä

Kolmas erä jatkui samoissa merkeissä, jäähyaition oven saranat olivat tiukoilla, molempien joukkueiden jatkuvasta käytöstä. Muuten Sport pyrki pitämään kiekkoa ja pelaamaan varmasti omalla puolustusalueella. Erän puolessa välissä Vesa Myllyaho löysi hienosti maalin eteen nousseen nuoren Anssi Hietaharjun, joka iski kiekon ylänurkkaan. Sport pyöritti ottelun lopussa vielä reilusti ylivoimaa, mutta Kiiruna hoiti tilanteet mallikkaasti.

Yhteenveto

Sportin paras oli maalivahti Marko Härkönen. Ensimmäisen erän vaaralliset hyökkäykset ja ylivoimat pidettiin nollilla hänen ansiostaan. Puolustuksessa eniten näkyvissä oli Pasi Kuusisto. Kuusisto ei varmasti koko viime kauden aikana antanut yhtä monta harhasyöttöä kuin tässä ottelussa. Harhasyötöistä tulleet vaaralliset tilanteet Kuusisto paikkasi jollakin ihmeen kaupalla kuitenkin joka kerta. Testissä ollut Rantanen oli heikko, pienikokoinen ja vielä miehen flegmaattinen olemus ei ole sitä mitä Sport puolustukseensa kaipaa. Poissa kokoonpanosta olivat Jussi Heikkinen ja Mikael Hallbäck.

Hyökkäyksen selkeä johtaja oli Patrik Westerback. Westerback oli selkeästi sähäkämmällä pelipäällä kuin aiemmissa harjoitusotteluissa. Eniten Westerbackin syötöistä pääsivät nauttimaan ketjukaverit Antti Hildén ja Vesa Myllyaho, mutta tuloksetta. Tatu Backman iski maalin, mutta yhteispeli Kristian Hjerpen kanssa ei ole vielä löytynyt. Sportin uusi sopimuspelaaja Petri Halme oli kolmas lenkki tässä koostumuksessa. Mikko Manner teki paljon töitä ja se palkittiin komealla alivoimamaalilla.

Kiirunasta jäi parhaiten mieleen maalivahti Markus Uusitalo, joka piti joukkuettaan pystyssä vaikeina hetkinä. Uusitalo oli tasaisen hyvä eikä voinut Sportin maaleille mitään. Hyökkäyksessä ahkerimmin jaksoi polkea laituri Joakim Basilius, mutta hän oli kovin yksin tasaisessa massassa. Puolustuksessa iso kolossa Dan Eriksson istui vähintään kolme kahden minuutin rangaistusta. Puolustaja Fredrik Lindmark avasi peliä esimerkillisesti.

Joukkueet kohtaavat uudelleen Vaasan jäähallissa lauantaina klo 16.30.