Sportille voitto taistelleista forssalaisista

MESTIS / Raportti
Sarjakärjen ja sarjajumbon kohtaamisesta on normaalisti helppo odottaa melko yksipuolista näytöstä. Tällainen käsikirjoitus ei toteutunut Vaasassa, sillä FPS lähti rohkeasti haastamaan suosikkina peliin lähtenyttä Sportia. Vieraat olivat pitkään pelissä mukana, vaikka joutuivat lopulta nöyrtymään selvin lukemin 4-0 (0-0, 1-0, 3-0).

- Näitäkin pitää oppia pelaamaan ja voittamaan. Ollaan sössitty vastaavia pelejä muutama tällä kaudella, mutta kiitos tänään loppujen lopuksi joukkueelle, että pisteet jäivät kuitenkin tänne, pohti Sportin päävalmentaja Mikko Manner pelin tauottua.

- Joskus on tällaisia pelejä, että maalivahti pitää ryhmää pystyssä ja sitten pikku hiljaa kone lähtee käyntiin. Saatiin tarvittavat maalit ja kaksi pistettä, siitä olen erittäin iloinen, jatkoi Manner.

Sport oli alunperin ilmoittanut kokoonpanoon neljä täyttä kentällistä, mutta Timo Pahkalan flunssa ei sallinut vielä pelaamista, joten vaasalaiset pyörittivät neljää laituriparia kolmen keskushyökkääjän ympärillä. FPS puolestaan lähti peliin kolmella ketjulla ja viidellä puolustajalla, joten vastuuta oli luvassa vierasjoukkueen avainmiehille.

- Vajaalla jengillä oltiin liikenteessä ja tuohon tapaan kun pojat esiintyi, niin oon kyllä tosi tyytyväinen. Tietysti tosin tarvittaisiin vähän säpinää siinä, kun on läpiajoja ja muita. Jos Vaasasta haluaa pisteitä saada, niin ratkaisuissa pitää olla terävyyttä, puntaroi FPS:n päävalmentaja Karri Kivi.

Sport nukkuu alussa, mutta herää toiseen erään

Avauserä ei maaleja tai muitakaan hienouksia tarjonnut. Molemmilla tosin oli tilaisuutensa maalintekoon jo heti avausminuuteilla. Sportin päästyä ylivoimalle Vesa Myllyahon ohjaus lipui vain muutamia senttejä ohi Tuukka Poikosen vartioiman FPS-maalin. Hetkeä myöhemmin Pekka Rautio pääsi yksin läpi, kun Markku Erholtz menetti kiekon alimpana miehenä hyökkäyssinisellä. Höylä pystyi kuitenkin täpärästi estämään avausmaalin synnyn.

Lupaavan alun jälkeen erä jatkui hieman sekavana ja suhteellisen tasaisena. Vaikka Sport piti kiekkoa enemmän, ei peli missään nimessä ollut vaasalaisten hallussa. Raution lisäksi myös Veli-Matti Savinaisella oli erän puolivälissä tilaisuus viedä vieraat johtoon, mutta Höylä piti vieraat kurissa. Manner kiitteli ansaitusti maalivahtinsa merkitystä.

- Karri (Kivi) oli virittänyt joukkueensa taistelemaan niin kuin jääkiekko pelinä vaatii. Ei sieltä saa puhumalla ja selittelemällä yhtään mitään. Mä en taas onnistunut virittämään meidän joukkuetta siihen. Pelattiin katastrofaalinen ensimmäinen erä ja oltiin todella huonoja. Höylän Matti onneksi oli hereillä.

Toiseen erään Sport lähti pykälää korkeammalla työmoraalilla ja työnteko palkittiinkin nopeasti. Forssalaisten otettua kaksi päällekkäistä rangaistusta, pääsivät isännät iskemään ylivoimalla, kun Markus Jämsän laukaus siniviivalta upposi tarkasti alakulmaan ohi Poikosen.

Maalin jälkeen vaasalaiset saivat selkeästi lisävirtaa otteisiinsa ja peli pyöri lähinnä vieraiden kenttäpäädyssä. Paikkoja lisämaalien tekoon riitti, mutta ylivoimallakaan ei tulosta syntynyt. Eniten tilaisuuksia onnistui tuhlaamaan Vesa Myllyaho, joka ei tuntunut saavan kiekkoa mistään sisään hyvistä yrityksistä huolimatta. Lähellä oli myös Juho Joki-Erkkilä, joka latasi erän lopulla tolppaan.

FPS taas oli vähällä tulla tasoihin, kun Lasse Lintula pääsi Sport-puolustuksen harhasyötön seurauksena yksin läpi erän viimeisellä minuutilla. Höylä piti kuitenkin maalinsa yhä puhtaana.

Hallbäck nousee ratkaisijaksi

Forssalaisten takaa-ajo vaikeutui huomattavasti päätöserän alussa, kun Mikael Hallbäckin rannelaukaus upposi ajassa 44.11 ylivoimalla maalin yläkulmaan. Syöttöpisteet kirjattiin Jämsälle sekä Marcus Niemelle, joista jälkimmäinen sai Mannerilta kehuja ottelun jälkeen.

- Marcus Niemi, nuori kaveri, pelasi erittäin hyvän ja vahvan ottelun, läpi koko 60 minuuttia. Hallbäck tietysti, kaksi maalia tärkeään paikkaan ja Höylän Masa torjunnoillaan, siinä oli meidän onnistujia.

Listaan voi huoletta lisätä ainakin Markus Jämsän, joka tehojen 1+1 lisäksi oli alusta asti taistelevalla ilmeellä liikkeessä. Puolustajista onnistujia olivat Hallbäckin lisäksi myös hyvin hyökkäyksiä tukenut Jussi Pernaa sekä viihdyttävyyden osalta Ville Varakas, jonka kovat taklaukset saivat yleisöltä useammatkin taputukset.

Toisaalta esimerkiksi Filip Riska oli kaukana siitä tasosta, missä hän oli parhaimmillaan alkukaudella. Mies myönsi itsekin, ettei luistin kulkenut toivotulla tavalla.

- Kyllä jaloissa painaa tällä hetkellä. Ottelu oli aika vaikea, mutta lopussa näki että me olemme treenanneet kovaa ja hyvin yhdessä. Siinä oli yksi ero tänään.

Hallbäckin maaleista toinen nähtiin erän puolivälin jälkeen. Mies sai kiekon oman vaihtoaition edessä, nousi vauhdilla hyökkäysalueelle ja päätti hyökkäyksen hienoon rannelaukaukseen aivan maalin yläkulmaan.

Viimeistään Hallbäckin toinen osuma sinetöi käytännössä ottelun voittajan. Kotijoukkue kaunisteli vielä loppunumeroiksi 4-0, kun Ilpo Salmivirta pääsi läpi ja ohitti Poikosen mailakäden puolelta ajassa 56.24. Oskar Essenillä oli vielä lopussa tilaisuus pilata Höylän nollapeli, mutta miehestä tuli illan kolmas läpiajossa epäonnistunut forssalainen. Onnistuminen ei toki olisi ollut suuri vääryys, sillä Essen ketjukavereineen teki hyvin töitä läpi ottelun. Essen itse tosin kävi välillä turhaan ylikierroksilla ja pääsi tästä hyvästä ottelun lopussa Sportin fanikatsomon silmätikuksi.

- Ei ollut sellaisia pelaajia, joihin olisin ollut pettynyt. Rautio – Essen – Savinainen, tämä nuorisovitja, se on ollut hyvä ja ratkaissut aiemmin monta peliä. Kyllä pojat hyvin yrittää, jakoi Kivi tunnustusta nuorilleen.

- Kyllä tämä oli varmaan FPS-historian tasaisimpia esityksiä täällä Vaasassa. Ekat 50 minuuttia kun peli oli 2-0, niin oltiin koko ajan säpinässä mukana. Ei kuitenkaan ihan riittänyt. Tuohon loppuun tuli sitten vielä päälle nuo kaksi vähän kosmeettista maalia. Hienoja maaleja toki olivat, ei sillä tavalla mitään Sportilta pois, jatkoi Kivi.

Yksilötasolla mielenkiinto Sportin puolella kohdistui ennakkoon lähinnä Aniket Dhadphaleen. Ei voi sanoa, että miehen debyytti olisi ollut erityisen hyvä, mutta ei myöskään suoranainen pettymys. Parempaan Dhadphaleen tulee kuitenkin pystyä, mikäli mies aikoo nousta loukkaantuneen Pete Suonpään korvaajaksi. Mies itse näki ottelun seuraavasti.

- Oma peli oli ihan okei, vähän kesti totutella menoon. Muutenkin tuntui että joukkue on loukkaantumisten ja tiukan otteluryppään takia vähän väsynyt, mutta onneksi Höylä oli maalissa tänään hyvässä vireessä.

- Ranskassa oma joukkue oli todella surkea. Oli senkin takia mukava pelata täällä kun ketjukaverit osasivat tehdä jotakin kaukalossa. Ja fanit ovat täällä aivan loistavat, sekin on iso syy miksi tykkäsin tulla takaisin Vaasaan, jakoi Dhadphale kehuja.

Kaikkinensa ottelu oli kaksijakoinen molemmille joukkueille. Sport puolusti nollan ja korjasi sarjapisteet, mutta joukkue ei pelannut koko 60 minuutin aikaa tasollaan. FPS puolestaan taisteli ja yritti, mutta joukkueelle jäi lopulta luu kouraan eikä konkreettisia onnistumisia nähty. Hyvä merkki kotijoukkueen vaatimustasosta oli Mannerin viimeinen kommentti saavutetusta voitosta huolimatta.

- Henkinen puoli on tärkeä, pelataan sitten Kajaanissa Hokkia vastaan tai täällä FPS:ää vastaan, niin samaa sarjaa pelataan ja yhtä paljon pisteitä on jaossa. Tänään ei oltu siihen valmiina, mutta onneksi saatiin se kaksi pistettä sieltä väännettyä. Varmasti ensi viikolla kun Sport hyppää Heinolassa kentälle, niin siellä on taas ihan eri tyylinen meno joukkueella.

» Lähetä palautetta toimitukselle