Peliitoista ei SaPKon pysäyttäjäksi

Saku Martikaisen pelitapa on alkanut tuottaa hedelmää.
Kuva © Joona-Pekka Hirvonen
SaPKo venytti keskiviikkona Savonlinnassa voittoputkensa jo viiden ottelun mittaiseksi Heinolan Peliittojen kustannuksella. Terävästi liikkuneella kotijoukkueella ei ollut missään vaiheessa hädän päivää ja se lähetti pettyneet heinolalaiset kotimatkalle selkeä 4-1 (1-0, 1-1, 2-0) -vierastappio niskassaan.

Kotijoukkue SaPKo tuli ensimmäisen erän alkuun kotipeleihinsä tyypillisellä rytinällä, mutta maalia se ei kuitenkaan saanut aikaan minuutin pelin jälkeen tulleesta ylivoimasta huolimatta.

Avauserässä nähtiin selkeästi elementtejä, jotka yleensä yhdistetään kevääseen ja playoff-kiekkoon. Pelistä oli karsittu molemmin puolin turhat hienoudet pois ja ratkaisuja haettiin suoraviivaisesti.

Maalipaikoilla ei kumpikaan joukkue päässyt juhlimaan, mutta parhaat mahdollisuudet siunaantuivat kotijoukkueen Oskar Essénille joka laukoi erän alkupuolella kiekon yläriman kautta päätyverkkoihin. Kuusi minuuttia ennen erän päättymistä Essén puolestaan Tuomas Muhosen nappisyötön napsahdettua miehen lapaan, mutta Janne Juvonen teki Peliittojen maalilla Essénin maalintekoaikeet tyhjiksi.

Maalikin erän lopussa nähtiin, kun SaPKon Joonas Toivanen ja Teemu Tallberg karkasivat kahdella yhtä vastaan ylivoimahyökkäykseen kotijoukkueen Ville Hyvärisen istuessa 2+2-minuuttistaan korkeasta mailasta. Toivasen erinomainen poikittaissyöttö napsahti Tallbergin lapaan ja laituri vei SaPKon 1-0-johtoon alivoimalla.

SaPKo potkun edellä

Toisessa erässä niskan päällä oli selkeästi kotijoukkue, joka oli koko ajan potkun tai pari edellä vastustajaansa. 2-0-osumaa pääsi neljän peliminuutin jälkeen tuulettamaan jälleen Tallberg, joka ohjasi taidokkaasti Teemu Suhosen viivavedon ilmasta yläkulmaan.

Isäntien Niko Kallelalla oli toisessa erässä kaksi avopaikkaa, mutta ensimmäisellä kerralla Kallela laukoi ohi maalista, toisella kiekosta.

Kun SaPKo ei omia paikkojaan käyttänyt, loi Peliittojen Petr Stloukal kolmanteen erään aivan uudeenlaiset asetelmat todellisella pukukoppimaalillaan SaPKon pelaajien törmäiltyä keskenään. Kun Stloukal ujutti Sami Holapan päädystä maalindustalle kimmonneen laukauksen maaliin, oli SaPKon maalin sisällä maalivahti Antti Leskisen lisäksi kaksi savonlinnalaispuolustajaa.

Peliittojen kiri sai kuitenkin kolmannessa erässä kovan kolauksen, kun Janne Ritamäki lähti heti alussa kaksiminuuttiselle pelattuaan kiekon katsomoon. SaPKo ehti pelata ylivoimaansa vajaan minuutin, kun Niklas Stenroos ampui kovaa viivasta ja Tallberg oli jälleen mailoineen välissä ohjaten illan kolmannen täysosumansa tolpan kautta sisään.

Kolmannessa erässä Peliitat oli hallitsevampi osapuoli, mutta välillä hyvätkin maalipaikat pysähtyivät joko loistavan pelin SaPKon maalilla pelanneeseen Leskiseen tai ohilaukaukseen. Erän alussa heinolalaisilla oli kaksi peräkkäistä ylivoimaa, mutta niidenkään aikana ei maalinteko onnistunut. SaPKokin tuhlasi erän pulivälissä puolitoista minuuttia kahden miehen ylivoimaa.

Lopussa Peliitat haki tasoitusta aikalisän ja kuudennen kenttäpelaajan avulla, mutta hyvästä yrityksestä huolimatta se ei saanut maalia aikaan. Isäntien Essén kaunisteli vielä 4-1-loppulukemat tyhjään maaliin.

– Hyvä esitys, emme antaneet hirveästi tilaa vastustajalle. Katsottiin aamulla vastustajan kokoonpanoja läpi ja huomattiin, että hyökkäys on kova ja puolustukseen pitää iskeä ja paineistaa "keuhkot tyhjiksi", kertoi tyytyväinen SaPKon päävalmentaja Saku Martikainen lehdistötilaisuudessa.

– SaPKo ansaitsi pisteet. Me olimme rehellisesti sanottuna erittäin huonoja tänään, vaikken mitään otakaan pois SaPKolta. Juvonen oli ainoa, joka pelasi hyvin. Nyt täytyy vain lähteä kotiin nuolemaan haavoja ja perjantaina jatketaan, kertoi lyhytsanainen Peliittojen päävalmentaja Petri Karjalainen.

Joukkueet jatkavat pelejään viikonloppuna, kun Mestiksen revanssiviikonloppu pyörähtää käyntiin. SaPKo kohtaa Jokipojat perjantaina kotiareenallaan ja lauantaina Joensuussa, kun taas Peliitat pelaa samoina päivinä JYP-Akatemiaa vastaan ensin Jyväskylässä, sitten Heinolassa.