12 maalia ja yli sata jäähyminuuttia - SaPKon ilotulitus oli muuttua yllättäen Peliittojen takaa-ajoksi

MESTIS / Raportti
SaPKo teki kahdeksan maalia sarjajumbo Peliittojen verkkoon. (Arkistokuva)
Kuva © Antti Varonen
SaPKon ja Peliittojen välinen kamppailu oli jäädä kotijoukkueen yksipuoliseksi näytökseksi, mutta Peliitat hiipi päätöserässä peräti kahden maalin päähän. Yksi ottelun näkyvimmistä hahmoista oli hyökkääjä Matias Lainio, joka teki toisessa erässä kypärätempun alle kymmenessä minuutissa.

SaPKo johti ottelua toisessa erässä jo 6−1, mutta sen jälkeen ottelu otti yllättäen uuden suunnan. Peliitat kavensi lukemat ennen toista erätaukoa 2−6:een ja tuli päätöserän alun kahdella nopealla maalillaan jo 4−6:een. Vierasjoukkue sai SaPKon ajoittain vaikeuksiin, mutta isännät eivät päästäneet sarjajumboa enää lähemmäksi ja veivät täydet pisteet lukemin 8−4.

Maalien lisäksi ottelua sävyttivät lukuisat jäähyt, kolme käytösrangaistusta sekä kaksi ulosajoa. Lauantai-illan kokonaisjäähymäärä kohosi peräti 109:ään. Peliitat-luotsi Santeri Heiskanen antoi ottelun jälkeen kovaa kritiikkiä ottelun tuomaristolle.

Illan tuomaroinnista vastasivat päätuomarit Mikael Vihriälä ja Ari Kovanen sekä linjatuomarit Miro Pussinen ja Henrik Heino.

− En ole nähnyt koskaan noin paskoja tuomareita. Koko nelikko oli niin järkyttävän surkea kuin olla ja saattaa. Viikonloppupeli, ja peli loppuu samaan aikaan kuin arki-iltoina. Kumminkin tuli maaleja ja yleisölle viihdettä, niin nelikko otti show'n haltuun ihan vimosen päälle.

− Olen sitä mieltä, että noin paskat tuomarit pitäisi saada pois tästä sarjasta. Kiitos.

SaPKon päävalmentaja Pasi Räsänen jatkoi omalla puheenvuorollaan hieman Heiskasta maltillisemmalla linjalla.

− Kyllähän se sellaista show'ta oli. En ymmärrä, miten pelit kestävät oikeasti näin pitkään. Olihan siellä kaikennäköisiä tapahtumaa.

Avauserässä pelivälineen hallinnasta vastasi lähes yksinomaan kotijoukkue SaPKo. Pässipaidat veivät peliä järjestelmällisesti Peliitat-päätyyn ja pakottivat vierasjoukkueen puolustuskannalle vaihto toisensa jälkeen.

SaPKo laukoi ykkössektorilta erän aikana kymmenen kertaa. Peliittojen hyökkäyspeli oli puolestaan lähes olematonta, ja heinolalaiset laukoivat erässä ykkössektorilta vain kerran. Peliitat joutui puolustusalueellaan turvautumaan roiskaisuihin, jolloin ote pelivälineestä säilyi usein SaPKolla.

Kotijoukkue vastasi illan avausmaalista ajassa 07.01. Johtolukemat laukoi Mikko Lahtela, joka sai nauttia Henri Keskilohkon ja Jarno Pavénin tarjoilusta suoran hyökkäyksen päätteeksi.

2−0-lukemista vastasi Toni Henttonen, joka päätti SaPKon useita minuutteja ja useita vaihtoja kestäneen pitkän hyökkäyksen nousemalla maalin edustalle ja nostamalla pelivälineen rystypuolelta ohi Sami Väliharjun.

Ottelu otti SaPKon ilotulituksen jälkeen uuden suunnan

Toisen erän alussa kotijoukkue karkasi jo Peliittojen ulottumattomiin, kun Niklas Salo ja Matias Lainio tekivät maalit ajassa 22.37 ja 23.43. Peliitat-vahti Väliharjun ilta päättyi Lainion 0−4-osumaan, kun Anton Ignatius luisteli maalivahdin vaihdon myötä joukkueen maalille.

− Ihan kohtalaisesti puolustimme pelin sisällä. Pari nukahdusta ja niistä SaPKo sitten rokotti. Toisen erän ylivoiman alku viidellä kolmea vastaan oli sysipaska, ja sen jälkeen SaPKo rokotti pari kertaa uudestaan, Heiskanen kertoi.

− Sitten olikin peli taputeltu.

Neljän maalin tappioasemassa ollut vierasjoukkue piristyi kuitenkin ensimmäistä kertaa ottelun aikana ja loi takaiskujen jälkeen painetta SaPKo-alueelle. Joukkue nosti paineistustaan ja sai kiekottomana SaPKo-puolustajat ajoittain hankaluuksiin.

Heinolalaisten 1−4-kavennus näki päivänvalon, kun kultakypärä Valtteri Lipiäinen laukoi Roope Mäkitalon kääntösyötöstä kiekon ohi Joonas Toivosen terävän suoran hyökkäyksen päätteeksi.

Peliittojen hyvä vaihe jäi kuitenkin ohikiitäväksi hetkeksi, kun Matias Lainio teki lukemiksi 5−1 alle minuuttia myöhemmin. Illan kolmatta osumaa hyökkääjän ei tarvinnut hakea kauaa, sillä kypärätemppu syntyi ajassa 32.09.

SaPKon 6−1-maalin jälkeen ottelun toisesta erästä muodostui jäähyjen ja ulosajojen sävyttämä. Isoista ovista poistui ensin SaPKon Ville Väinölä, ja vain muutamia minuutteja myöhemmin Peliittojen Ilari Metsola.

Toiselle erätauolle lähdettiin lopulta kotijoukkueen 6−2-johtolukemista, kun omasta päästä vauhdin hakenut Peliitat-hyökkääjä Niko Kivelä yllätti Toivosen tarkalla yläkulmalaukauksellaan.

Toivottomalta vaikuttaneesta takaa-ajoasemasta huolimatta Peliitat hiipi päätöserässä jo kahden maalin päähän, kun Roope Mäkitalo ja Samuel Salonen kavensivat maaleillaan lukemat 4−6:een. 

SaPKo oli sortua neljännen takaiskumaalin jälkeen lepsuihin kiekollisisiin ratkaisuihin ja päästää Peliitat entistäkin lähemmäksi. Rasmus Hämäläinen ja Jimi Kuronen vastasivat kuitenkin illan kahdesta viimeisestä osumasta ja sinetöivät loppulukemat 8−4:ään.

SaPKo-luotsi Räsänen oli tyytyväinen kolmeen pisteeseen ja kahdeksaan tehtyyn maaliin, mutta näki joukkueen otteissa parannettavaa.

− Kahdeksan tehtyä maalia, siihen tyytyväinen, mutta kokonaisuudessaan esitykseen en ole tyytyväinen, Räsänen kommentoi.

− Paljon pitää parantaa ja ennen kaikkea johtoasemassa − edelleen. Omilla virheillä lasketaan kaveri iholle. Pitäisi pystyä olemaan vahvempi kiekolla.

Lisäys klo 23.45: Lisätty ottelun tuomariston nimet.

» Lähetä palautetta toimitukselle