30 jäähyminuuttia ei kaatanut SaPKoa finaalisarjan avausottelussa

Juuso Forsstöm onnistui maalin teossa keskiviikon pelissä Kiekko-Vantaata vastaan.
Kuva © Antti Varonen
Finaalisarjan ensimmäinen ottelu pelattiin keskiviikkona Savonlinnassa. Useatkaan jäähyminuutit eivät SaPKon peliä horjuttaneet, vaan pässipaidat ottivat ensimmäisen voiton lukemin 4-1.

Ensimmäisen erän alku oli tasaista vääntöä, ja peli pyöri päästä toiseen hienoisesti kotijoukkueen hallinnassa. Pässipaidat eivät kuitenkaan saaneet pidettyä kiekkoa hallussa vantaalaisten päädyssä.

Lohipaitojen puolustus oli tehokasta ja vastahyökkäykset vaarallisia. Pässimaalivahti Juhana Aho piti kuitenkin maalinsa puhtaana samoin kuin virkaveli Jani Kautto kentän toisessa päädyssä.

Pelissä oli kovaa tunnetta, ja vihellysten jälkeistä nokkopokkaa oli yhdellä jos toisellakin. Erän loppupuolella kotijoukkue sai pitkän kontrolloidun hyökkäyksen, joka kariutui pelin ensimmäiseen erikoistilanteeseen, kun Kiekko-Vantaa pääsi ylivoimalle.

Ylivoimalla vierasjoukkueella oli hyviä maalipaikkoja, mutta Aho sai pidettyä maalinsa puhtaana. Pässipelaajat kyllä laittoivat rohkeasti kroppaansa likoon ja blokkasivat laukauksia.

SaPKo sortui jäähyilyyn

Jos ensimmäinen erä oli tavallinen, toinen erä oli kaukana siitä. Erä alkoi kotijoukkueen alivoimalla, ja peliä oli pelattu minuutti, kun SaPKo joutui kolmella viittä -vastaan alivoimalle. Tästä vain 44 sekuntia myöhemmin otti puolestaan vierasjoukkue jäähyn.

Erää oli pelattu viitisen minuuttia kun SaPKon Kasper Elo sai 2+10 minuuttia päähän kohdistuneesta taklauksesta. Tätä rangaistusta ei ollut ehtinyt kulua minuuttiakaan, kun kotijoukkueelle vihellettiin toinen 2+10 samasta syystä.

Kotiyleisön vihellyskonsertti oli korvia huumaava. Samoin myös kannustus joka kerran Ahon ottaessa pelin kannalta erittäin tärkeitä torjuntoja, oli huipussaan. Tätä vankkumatonta muuria päässipaitojen maalilla ei saatu murrettua näiden kaksiminuuttisten aikana.

Kotiyleisöä huudatettiin taas, kun peliä oli pelattu puolet toisesta erästä. Vierasjoukkueen maaililla oli hirmuinen hässäkkä, eikä Kautto ollut saanut napattua kiekkoa haltuunsa. Savonlinnalaisista kiekon maaliin sohi Ville Paalanen.

Vierasjoukkueen tasoituksen latasi Pekka Niemimaa. Tasoituksesta vantaalaiset saivat nauttia minuutin ja kahdeksan sekuntia. Kotijoukkue latasi seuraavan maalin hetkeä myöhemmin, maalintekijänä Niklas Salo.

− Näen kyllä pitkälti, että toinen erä oli se ottelun ratkaisu. Olisi pitänyt tehdä se 2-3 maalia siihen toiseen erään, ei tehty kuin yksi, vantaalaisluotsi Simo Mälkiä kertasi.

Ensimmäisestä erästä tuttu tarina jatkui, ja pässipaidat joutuivat aloittamaan kolmannen erän alivoimalla.

Kiekko-Vantaan kontrolli petti

Peli jatkui kovakontaktisena, ja lähes poikkeuksetta maalivahdin sulkiessa kiekon hanskaansa oli vihellyksen jälkeen maalilla kahinointia. SaPKo otti vielä yhden jäähyn, mutta silläkään hetkellä vantaalaiset eivät onnistuneet tasoittamaan peliä.

Sitten alkoikin savonlinnalaisten näytös. Kun erää oli pelattu noin kahdeksan minuuttia, teki pässikapteeni Juuso Forsström maalin Matias Pullin pelattua Kauton pois pelistä. Forsström sai viimeistellä kiekon tyhjään häkkiin.

− Jäähyt kun saatiin pois viimeiseen erään, niin peli oli kyllä laadukas. Pelattiin laadukas viimeinen erä, tuumaili SaPKo-käskijä Pasi Räsänen.

12 sekuntia tämän jälkeen soi lohipaitojen verkko jälleen kerran. SaPKon varakapteeni Casimir Jürgens viimeisteli taululle lukemat 4-1. Ennen kolmatta erää SaPKolle oli vihelletty 30 jäähyminuuttia ja Kiekko-Vantaalle puolestaan kaksi.

− SaPKo kävi kuittaamassa kaksi vähän halpaa maalia meidän päähän, Mälkiä kommentoi.

Jos runkosarjassa savonlinnalaiset olivat monen maalin johtoasemassa pelaamisen sijasta alkaneet pelailla, siitä ei näkynyt enää pilkahdustakaan. Koko joukkue puolusti tiukasti, ja kiekollinen pelaaja otettiin kiinni jo siniviivalla ja omassa päädyssä kiekkoa pyöritettiinn kulmissa.

− Sitä kautta otettiin ensimmäinen kiinnitys. Matka jatkuu, se on vasta yksi kiinnitys. Kova on sarja, kovaa vääntöä molemmilta joukkuelta. Hienoja pelejä varmasti edessäpäin, Räsänen päätti.