Talvisalossa mässäiltiin ylivoimamaaleilla - "Tänään ylivoima piti meidät mukana pelissä"

MESTIS / Raportti
SaPKo piti IPK-vahti Aleksi Aution lämpimänä.
Kuva © Antti Varonen
Keskiviikkoillan ottelu SaPKon ja IPK:n välillä tarjoili runsaasti ylivoimamaaleja. Ote pelistä oli läpi ottelun kotijoukkue SaPKolla, mutta iisalmelaiset pysyttelivät kannoilla ylivoimaosumillaan.

SaPKo oli Talvisalon illassa kuskin paikalla ja tulitti kohti IPK-vahti Aleksi Autiota yhteensä 44 kertaa. Vierasjoukkue IPK sinnitteli mukana kolmella ylivoimamaalilla huolimatta alhaisista laukaisumääristä.

− Isoja virheitä tehdään meidän pelaamisessa. Tuon tasoista joukkuetta vastaan ei niitä voi tuolla lailla välttää, IPK:n päävalmentaja Janne Sinkkonen sadatteli ottelun jälkeen.

Ottelun maalihanat korkkasi kotijoukkue. Kasper Piitulainen punnersi laidasta kohti hyökkäysaluetta ja tarjoili pelivälineen Joona Montolle. SaPKo-kapteenin syötöstä Oskari Siiki pääsi laukomaan puoliksi tyhjään maaliin Aution ollessa poikittaisliikkeessä.

Pian johto-osuman jälkeen SaPKo pääsi kahdesti perättäin ylivoimalle. IPK selvitti tilanteet aktiivisella paineistuksellaan ja uhrautuvaisella pelaamisellaan, mutta toisella erikoistilanteella William Mäkinen viritti laukauksensa siniviivan tuntumasta ja ohitti Aution tarkalla yläkulmavedolla.

Avauserässä IPK asettui paineen alla puolustuskannalle. Kiekollisena se ei päässyt usein keskialueelta kohti SaPKo-maalia, ja joukkueen tehoton riistopelaaminen kiekottomana edesauttoi pelillisen otteen säilymistä pässipaidoilla.

− Oltiin ihan hyvin pelin päällä ensimmäisessä erässä ja pystyttiin koko ajan pitämään IPK siellä [paineen alla], SaPKon Pasi Räsänen kommentoi.

IPK-hyökkääjät nostivat ajoittain paineistustaan pyrkien vaikeuttamaan kotijoukkueen avauspelaamista. Erän kokonaiskuva ei kuitenkaan miellyttänyt Sinkkosta.

− Se, miten me tuo ensimmäisen erän loppu pelattiin oli myös vähän sellaista sukkasilla menoa. Ei oikein minkäännäköistä intensiteettiä saatu.

Ylivoimamaalit näkyvässä roolissa

SaPKo näytti menevän menojaan, kun Mikko Lahtela kasvatti kotijoukkueen johtoa 3−0:aan ajassa 27.41. IPK rokotti kuitenkin pässipaitojen jäähyilystä ottelun puolen välin jälkeen. Se tuli maalin päähän veljespari Aleksi Hämäläisen ja Aatu Hämäläisen ylivoimamaaleilla.

Toisessa erässä laukauksia tulitettiin ykkössektorilta runsaasti avauserää enemmän. Sekä SaPKo että IPK laukoi ensimmäisessä erässä ykkössektorilta kahdesti, mutta nyt lukuisat ylivoimat tarjosivat joukkueille mahdollisuuksia maalintekoon.

IPK laukoi sektorilta kahdeksan kertaa, mutta kotijoukkue pysyi pelin päällä ja laukoi alueelta yhteensä 15 kertaa huolimatta kahdesta alivoimatilanteesta.

− Pitkiä myllytyksiä lähinnä sitkeästi puolustettiin. Kyllä me luotiin ihan riittävä määrä maalipaikkoja, joilla olisi voinut vaikka tämä ilta voittaakin sitten sitkeyden kautta, Sinkkonen sanoi.

SaPKo ohitti Aution neljännen kerran, kun Niklas Salo kasvatti joukkueen johtoa ajassa 36.59. Kotijoukkue otti kuitenkin runsaasti jäähyjä hyökkäyspäässä.

IPK tuli jälleen maalin päähän, kun Topi Piipponen pääsi ylivoimalla purjehtimaan vapaasti alivoimaneliön keskelle ja laukomaan pelivälineen ohi Urpolahden.

− Neljä hyökkäyspään jäähyä. Ne pitää karsia pois seuraavaan peliin, että saadaan ehjin viisikoin pelata, Räsänen peräänkuulutti.

Joona Monto ja Rasmus Hämäläinen takoivat jo ottelun viidennnen ylivoimaosuman ajassa 55.19. Osuma jäi lopulta kamppailun voittomaaliksi. IPK-luotsi Sinkkonen ei täysin sulattanut ylivoimatilanteeseen johtanutta Juha Virtasen estämisjäähyä.

− Kova oli viimeinen jäähy, se on sanottava. Maalin pelissä.

Hämäläinen löi vielä 6−3-loppulukemat IPK:n pelatessa ilman maalivahtia. Samalla SaPKo nappasi kauden ensimmäisen täyden pistepottinsa.

− Tänään ylivoima piti meidät mukana pelissä, ja tulos oli tämä, Sinkkonen päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle