Mikko Lahtelan hurja pudotuspelivire jatkui - SaPKo työnsi IPK:n pakkovoiton eteen vahvan toisen erän turvin

MESTIS / Raportti
Mikko Lahtela (kesk.) on ollut lähes pysäyttämätön.
Kuva © Antti Varonen
Kotivoitot jatkuivat SaPKon ja IPK:n välisessä puolivälieräsarjassa, kun pässipaidat kukistivat vahvan toisen erän myötä iisalmelaiset 6−3. Ottelun hahmoksi nousi Mikko Lahtela, joka takoi tehopisteet 2+2. Topi Piipponen, joka vastasi kahdesta IPK:n maalista, nousi myös esiin.

Otteluun lähdettäessä joukkueilla oli allaan eriskummallinen, IPK:n 7−6-voittoon päättynyt kohtaaminen Iisalmessa. Perjantaina Roope Urpolahti vaihdettiin murheellisen avauserän jälkeen pois maalilta, mutta torjuntavastuun Urpolahti sai myös lauantaina. IPK oli puolestaan vaihtanut aloittavaa maalivahtia Aleksi Autiosta Tuomas Toloseen.

SaPKon laukaisupaikat avauserässä olivat todella vähissä, sillä IPK ei jättänyt joukkueelle tilaa hyökätä ja hallita kiekkoa. Kotijoukkue ajautui myös puolustusalueellaan vaikeuksiin. Ensimmäisen 14 minuutin aikana pässipaidat ottivat neljä kaksiminuuttista, jotka käänsivät ottelun hallintaa IPK:lle.

Ottelun avausmaali oli kuitenkin SaPKon hyökkääjäkaksikko Teemu LämsäToni Henttonen käsialaa. Alivoimaa pelanneet hyökkääjät veivät hyökkäyksensä loppuun asti, ja lopulta Lämsä vei kotijoukkueen 1−0-johtoon.

Takaiskusta toipuminen oli IPK:lta salamannopeaa, kun Topi Piipponen laukoi tasoituksen SaPKo-viisikon keskeltä Aleksi Hämäläisen ja Pasi Kouvalaisen alustuksesta. Kolmikko käytti maalissa hyväkseen kotijoukkueen ajoittaiset merkkausvirheet.

Myöhemmin SaPKo meni toisella alivoimamaalillaan jälleen johtoon. IPK sähläsi omalla puolustusalueellaan sillä seurauksella, että Mikko Lahtela pääsi tökkäämään maalin edestä kiekon maaliin ja heittämään kylmää vettä IPK:n niskaan.

− Harmittaa, kun se ensimmäinen erä oli täysin meidän ja tultiin peliin todella hyvin. Harmittaa, että teimme isot virheet siinä. Kaveri rankaisi meidän ylivoiman hölmöilyn, Janne Sinkkonen kertasi.

Runsaiden kaksiminuuttisten myötä joukkueet eivät päässeet kunnolla mittelemään osaamistaan tasaviisikoin. Kiekottomana IPK paineisti aktiivisesti − ajoittain useammallakin pelaajalla − SaPKo-puolustajia ja pyrki horjuttamaan joukkueen avauspelaamista.

Vahva toinen erä käänsi ottelun SaPKolle

Puolustusalueen kiekonmenetykset avasivat joukkueille nopeasti laukaisupaikkoja, ja SaPKon 3−1-osuma olikin seurausta IPK:n kiekonmenetyksestä. SaPKon ykkösketju käytti riiston tehokkaasti hyväkseen: peliväline kävi nopeilla, lyhyillä syötöillä usean pelaajan lavassa ennen Tolosen pudottamaa irtokiekkoa Kasper Elolle.

− Siinä nähdään, mikä se itseluottamuksen merkitys tässä pelissä on. Eilen kaverilla rapisi itseluottamus ja pääsimme tänään ryöstö mielessä erittäin hyvin valmistautuneena otteluun. Sitten kun annat toiselle puolelle itseluottamuksen ja itse saat sen kolauksen, niin silloin peli kääntyy, Sinkkonen mietti.

IPK vaihtoi samalla maalivahtiaan toisessa ottelussa peräjälkeen, kun Tolosen iltapuhde päättyi 16 torjunnan ja kolmen päästetyn maalin jälkeen. Hetkeä myöhemmin Matias Lainio kirmasi läpiajoon, mutta vasta maalille vaihdettu Aleksi Autio otti varman torjunnan räpylällään.

Kotijoukkueen vahva toinen erä sai jatkoa, vaikka ylivoimamaalia ei vielä nähty. IPK:n toisen kaksiminuuttisen jälkeen Mikko Lahtela haastoi yksin montaa IPK-pelaajaa, ja kun kiekko ajautui Ville Väinölälle, puolustaja täräytti kiekon ohi Aution.

Lahtela johti SaPKoa edestä tekemällä jo illan neljännen tehopisteensä laukomalla lukemiksi 5−1 Niklas Salon alustuksesta. Ylivoimamaali oli Lahtelalle pudotuspelikevään kahdeksas osuma.

− Toinen erä oli meiltä erittäin hyvä. Hyvää tekemistä, Pasi Räsänen sanaili.

Sarja ensimmäistä kertaa katkolla

IPK:n kavennus syntyi kolmannen erän alussa. Topi Piipponen sai kiekon Samu Pyykköseltä, hyökkäsi kahta SaPKo-pelaajaa vastaan ja hassutteli lopulta myös Urpolahden pois torjuntavalmiudesta. 

Takaiskun jälkeen SaPKo pyrki pelaamaan riskittömästi, ja ottelu eteni aina viimeiselle viisiminuuttiselle ennen kuin vieraat saivat kirivaihteensa polkaistua käyntiin. IPK käytti viimeisiä oljenkorsiaan ottamalla maalivahdin pois, ja Samu Pyykkönen toi joukkueensa vielä kahden maalin päähän ajassa 56.45.

Perjantain tapaista näytöstä ei kuitenkaan nähty, sillä Rasmus Hämäläinen laukoi tyhjään maaliin loppulukemiksi 6−3.

− Ylpeä ensinnäkin omasta joukkueesta, miten se raapii loppuun asti. Ei ne jätä mitään kiveä kääntämättä, Sinkkonen jakoi omilleen tunnustusta.

− Yksi kiinnitys, yksi kiinnitys. Kova vääntö. Nämä ovat hienoja pelejä, näistä pitää nauttia. Mielestäni tänään nautimme ihan hyvin ja pelasimme ihan hyvän pelin. Ansaittiin kyllä voitto, Räsänen totesi.

SaPKo johtaa ottelusarjaa nyt 3−2. Joukkueella on mahdollisuus katkaista sarja maanantaina Iisalmessa.

− Pyritään tankkaamaan energiat mahdollisimman kovaksi. Vähän jumppaillaan ja ollaan valmiita taas Iisalmessa. Ollaan oltu kaksi kertaa todella lähellä siellä sitä kiinnitystä, ja nyt lähdetään kolmannella kerralla ottamaan se sieltä, Räsänen päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle