Hermes rikkonaisella pelillä voittoon rikkinäisestä RoKista - "Jukuri oli tänään huikea"

MESTIS / Raportti
Joonas Sammalmaa vastasi Hermeksen avausmaalista. (Arkistokuva)
Rovaniemellä joulutauolta palattiin kotijoukkueen osalta alavireisesti, kun Hermes saapui Kokkolasta voitontahtoa puhkuen ja nappasi täydet pisteet hyvällä erikoistilannepelaamisella. Rikkonainen ottelu päättyi kokkolalaisten 4−1-voittoon.

Kotijoukkue RoKi on viime ajat kärsinyt useista loukkaantumisista, mikä on näkynyt väistämättä myös tuloksessa. Joulutauko ei tuonut muutosta tilanteeseen, vaan päinvastoin: rovaniemeläiset lähtivät illan otteluun sarjan häntäpäässä roikkuvaa Kokkolan Hermestä vastaan vielä harvemmilla rivistöillä.

Hermeksen kausi ei ole ollut mikään sensaatio, ei edes kohtuullinen. Rovaniemen perjantai-illassa kokkolalaiset esittivät hyvää alivoimaa ja uhrautuvaa pelaamista. Hermeksen voiton avaimena oli iskeminen niissä paikoissa, joita se sai. RoKi ei puolestaan onnistunut lukuisissa paikoissaan. 

− Koko joukkueelle tärkeät pisteet. Pelilliseti oltiin alakynnessä, ja ensimmäinen viisi minuuttia näytti, että jätkiä jännitti, jolloin tuli kiekonmenetyksiä. Viisikkona on vielä paljon töitä tehtävänä, Hermeksen tuore päävalmentaja Ari-Pekka Pajuluoma summasi ottelun jälkeen.

− Hermes pelasi meidät hyvin pois voiton syrjästä. Varmaan molemmilla oli kiekollinen huolellisuus hetkittäin kadoksissa tauon jälkeen. Maalin tekeminen on meillä vaikeaa, ja nyt näkyi selvästi, että tuskan kasvaessa tuli huonoja pelillisiä ratkaisuja. Ei pysytty kiinni siinä, mitä oltiin sovittu ja mitä pyritään toteuttamaan, RoKi-luotsi Petri Karjalainen harmitteli.

Aloituskiekosta ehti kulua vain 11 sekuntia, kun RoKin hyökkäyspään kiekonriistosta avautui Aatu Luusuanniemelle avoin paikka, mutta veto osui suoraan Hermes-vahti Samuel Jukuriin. Ensimmäinen erä mentiin lähes tasaisesti kiekosta taistellen ja paikkoja hakien isäntien hallitessa alkuun hienoisesti peliä.

Ylivoimamaali avasi vieraiden pelin

Vierasjoukkue Hermes kuitenkin aloitti maalinteon ylivoimalla, kun RoKin Tuomas Salmela istui kaksiminuuttista estämisestä. Joonas Sammalmaan upea veto suoraan Mikko Virtasen syötöstä lähetti Rasmus Reijolan juomapullon yläilmoihin siirtäen kokkolalaiset 1−0-johtoon.

− Yritetiin olla positiivisia, ja tehtiin hieno ylivoimamaali, joka antoi sauman meille tähän peliin, Pajuluoma kertasi.

Kolme minuuttia myöhemmin kotijoukkue tasoitti 1−1:een Olli-Matti Järvelän maalilla. Jukuri torjui ensin Tino Metsävainion vedon, josta Järvelä napautti irtokiekon maalin perälle. Muutama minuuttia myöhemmin Atte Antinaho oli lähellä siirtää kotijoukkueen johtoon ylivoimalla, mutta veto kilahti maaliristikkoon.

Kokkolalaisten toinen ylivoima ei tuottanut vielä lisämaaleja, mutta hetki RoKi-jäähyn päätyttyä vieraiden ylivoimalla alkanut pyöritys toi tulosta, kun Eetu Andersson pääsi vapaasti vetämään keskisektorilta kiekon maalin alakulmaan. Erätauolle mentiin vierasjoukkueen 2−1-johdossa.

Toisen erän Hermes pääsi aloittamaan ylivoimalla, mutta vajaa minuutti ei riittänyt kunnollisen ylivoiman rakentamiseen. Erän ensimmäisellä puolikkaalla rovaniemeläiset saivat jälleen luotua painetta hyökkäyspäähän vieraita enemmän, mutta tulosta ei tullut edes ylivoimilla.

Toinen puolisko mentiin ajoittain kovalla vauhdilla, joka muistutti enemmän päätöntä koohotusta kuin järkevää hyökkäysten rakentamista. Vierasjoukkueen runsaasta jäähyilystä huolimatta ottelun neljännen maalin teki Hermes, ja vielä alivoimalla. Hermeksen 3−1-johtomaalista vastasi Henri Limma Jesse Huhtalan vahvasta esityöstä.

Maalivahti voiton takeena

Varsinaisia loistopaikkoja ei erässä nähty kummassakaan päässä, mutta erän hahmoksi nousi vieraiden Jukuri, joka otti 17 torjuntaa estäen tehokkaasti RoKin tasoitus- ja kavennusyritykset.

− Jukuri oli tänään huikea ja käytännössä voitti meille tämän pelin, Pajuluoma kehui ottelussa 43 torjuntaa tehnyttä Hermes-vahtia.

Viimeiseen erään Hermes tuli vahvemmin, mutta vahva alku kääntyi nopeasti alivoimapelaamiseksi. Edelleen kokkolalaisten alivoima toimi, eivätkä rovaniemeläiset päässeet kunnon maalipaikoille edes viidellä kolmea vastaan.

Hermeksen selvittyä omista rangaistuksistaan otti RoKi vuorostaan kaksi peräkkäin. Toinen kaksiminuuttinen toi vieraille toisen ylivoimamaalin, kun Aku Kestilän veto kimposi Reijolan patjatorjunnasta Niko Kuirille, jolla ei ollut vaikeuksia lyödä taululle jo 4−1.

Lisämaaleja erässä ei enää nähty, vaikka joitakin hyväkin yrityksiä oli molemmin puolin. Näin Hermes vei täydet pisteet tehokkaalla pelillä, kun taas RoKi jatkoi tappioiden tiellä.

− Laatu oli huonoa, ja annettiin sen mennä henkiselle puolelle, kun on vaikeaa eikä paikoista uppoa. Paikkoja oli riittävästi, mutta se oli meidän huonoutta ja vastustajan maalivahdin hyvyyttä, ettei niistä saatu tehoja. Peli meni väkisin puskemiseksi ja tehtiin huonoja valintoja. Siinä on iso työstäminen huomista varten, Karjalainen päätti kääntäen katseen jo huomiseen IPK-otteluun Iisalmessa. 

Hermes pelaa lauantaina kotonaan, kun TUTO saapuu kokkolalaisten vieraaksi allaan kotitappio Espoo Unitedille perjantailta.

» Lähetä palautetta toimitukselle