Virtasten opein ottelusarja tasoihin

MESTIS / Raportti
Antti Virtanen näytti nuoremmilleen tekemisen mallia.
Kuva © Timo Savela
Peliittojen ja TUTOn välinen neljäs puolivälieräsarjan ottelu ei juurikaan aiemmista kamppailuista poikennut. Vakuuttava maalivahtipeli ja yksilötaito ratkaisivat väännön jälleen vierasjoukkueen eduksi, kun TUTO poistui kaukalosta komea 1-5 (0-1, 0-2, 1-2) vierasvoitto taskussaan.

Ottelu alkoi dramaattisesti, kun vierasjoukkueen Janne Öfverström ajeli rajusti Peliittojen Roope Westermanin päin laitaa. Juuri kolmen ottelun pelikiellon kärsinyt rymistelijä ehti nauttia vapaudestaan ainostaan yhden vaihdon verran, kun helsinkiläistaustainen nuorukainen komennettiin ennen aikojaan suihkun puolelle 5+20 minuutin rangaistuslappu kourassaan.

Peliitat sai pitkän ylivoimansa aikana rakenneltua monta vaarallista maalintekopaikkaa. Kaksi ensimmäistä paikkaa tuhlaili Peliittojen runkosarjan paras maalintekijä Henri Manninen, kun mies pääsi yrittämään Tommi Virtasen yllättämistä kahdesti aivan maalin edestä. Lähimmillään Manninen kilautti maalirautaa.

Seuraavasta hyökkäyksestä Peliitat koetteli maalin yläraudan kestävyyttä, ja jatkotilanteesta Topi Kettunen potki kiekon maaliin. Osuma varmistettiin videon kautta hylätyksi, eikä Peliittojen näin onnistunut hyödyntää pakkopeliään kaivatulla tavalla. TUTOn Antti Virtanen sen sijaan masensi kotijoukkueen sen ylivoiman viime hetkillä iskemällä kiekon maaliin läpiajosta.

Virtasten voittomarssi

Toisen erän alkuun Peliitoilla oli oiva sauma tulla peliin mukaan, kun Risto Mattila spurttasi suoraan jäähyaitiosta läpiajoon. Tällä kertaa kiekko saatiin Virtasen selän taakse, mutta tolpan kilahdus turvasi veräjänvartijan kuparisen kestävyyden.

TUTOn toinen maali kuvasti illan ottelua mainiosti. Ottelun voittomaaliksi jäänyt osuma pomppi tuhansien luistimien ja mailojen läpi tolpalla odottaneelle Samu Pitkäselle, joka sohaisi pikkumustan toistamiseen Joonas Kuuselan vartiomaan maaliin.

Erän loppuun TUTO pääsi pelaamaan ylivoimaa Petr Stloukalin kuitattua itselleen varsin epäselvästä tilanteesta kampitusjäähyn. Pitkään näytti siltä, että erätauolle poistutaan vieraiden kahden maalin johtoasemasta, mutta kapteeni Virtanen oli toista mieltä. Ville-Vesa Vainiola ja Kalle Maalahti petasivat kultakypärälleen avopaikan Kuuselan nenän eteen, josta taituri kiepautti pelivälineen hallitusti ohi voimattoman Kuuselan.

Viimeisessä erässä pelailun makua

Päätöserään kotijoukkue vaihtoi maalille Rasmus Rinteen Kuuselan jäädessä pukukoppien suojaan. Rinne nappaili erän alkuun muutaman makoisan torjunnan, mutta puolustuksen vuotaessa maalivahdin tehtävä on varsin vaikea. Ties kuinka monennen kerran Peliittojen avaussyöttö napsahti pitkän pohdinnan jälkeen vieraan miehen lapaan, ja tämän miehen ollessa Antti Virtanen jälki on tuhoisaa. Virtanen polki ottelussa toistamiseen läpiajoon, josta kokenut laituri iski täysin identtisen maalin, kuin mitä ottelun avausosuma oli.

Peliitat sai pientä lohtua tehottomuuteensa, kun Ville-Matti Koponen iski suoraan aloituksesta kumilätkälle vauhtia, joka kimposi TUTO-puolustajan luistimen kautta maaliin. Kavennusosumasta heinolalaiset saivat otteisiinsa hieman lisää virtaa, mutta pirteitä otteita ei onnistuttu hyödyntämään maalien muotoon. Petri Karjalaisen aikalisä ja Rinteen vetäminen pois maaliltaan ei riemastuttanut kuin turkulaisia, Lauri Kärmeniemen lyödessä kiekko tyhjään maaliin.

Peli oli selkeähköistä loppulukemista huolimatta tasainen vääntö. Tommi Virtasen maagiset torjunnat ja Antti Virtasen kolme maalia riittivät tällä kertaa TUTOlle voittoon. Peliitoilla terävintä osaamista esitti toisen Mestis-ottelunsa pelannut Jaakko Kauppi, jonka miehekkäät otteet niin hyökkäys- kuin puolustuspäässä jäivät monen katsojan mieleen.

Lehdistötilaisuudessa Karjalainen oli jokseenkin tyytyväinen omiensa taisteluilmeeseen.

– Tasainen peli, paikkoja oli, ei saatu omista paikoista sisälle, ja vastustajan Virtaset näyttivät arvonsa pystymällä ratkomaan pelejä. Pienet marginaalit, mutta vajaaksi jäätiin tänään. Muutahan tässä ei varmistettu, kuin että jatketaan pelejä täällä vielä lauantaina.

Juhani Tamminen kiitteli totuttuun tapaan vastustajaansa loistavasta kiekkopelistä, mutta vihjaili samalla seuraavan kauden joukkueen rakentamista.

– Omistani totean sen, että mun mielestä meillä on täällä kolme Virtasta. Jos ensi kaudeksi rekrytoidaan lisää äijiä, niin täytyy hankkia 18 Virtasta lisää niin tuo homma toimii. Perjantaina jatketaan.

TUTOn ja Peliittojen puolivälieräsarja jatkuu ensi perjantaina Turussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle