Mäkitalo masensi puoli Turkua – Tuomaripeli kuumensi yleisön

Peliitat on ollut vuonna 2018 kotijäällään voittamaton. (Arkistokuva)
Kuva © Arno Hämäläinen
Kotikirouksensa viime ottelussa murtanut Peliitat otti toisen peräkkäisen voiton Heinolassa kaatamalla TUTO Hockeyn maalein 6-4. Ottelun hahmo oli mörkömäiset 3+2 tehopisteet takonut Roope Mäkitalo.

Kaikki joukkueiden kolme keskinäistä koitosta vienyt TUTO tuli tyrmätyksi sarjajumbon toimesta jo ensimmäisessä erässä Peliittojen iskiessä taululle tylyt 3−0-lukemat.

Turkulaiset pääsivät kirimään toisessa erässä kahteen otteeseen maalin päähän kotijoukkueesta, mutta Peliitat piti pintansa iskien kolmannessa erässä tarvittavat voiton varmistaneet osumat. Illan kapellimestarista ei ollut epäselvyyttä.

Hurjassa pelivireessä ollut Peliittojen Roope Mäkitalo löi alkutahdit ottelulle kahdella maalillaan ja syöttäen myös hirmu iskussa olleen Tatu Vihavaisen 3−0-maalin, joka pakotti vierasjoukkueen ottamaan aikalisän ja vaihtamaan Markus Ruusun pois maalilta.

– Aikalisä, veskarin vaihto ja pieni puhuttelu. Jos tähän lajiin tulee ja siellä on muutama pelaaja, jotka eivät ole henkisesti valmiina, niin tämä laji ei anna anteeksi. Sä voit hävitä jääkiekkopelin yhdessä vaihdossa, mutta et sä koskaan voita yhdessä vaihdossa, kävi TUTO-luotsi Miika Elomo läpi aikalisällä puituja asioita.

Jäähyt ottelussa jakaantuivat silminnähden epätasaisesti. Varsin siistin oloisessa ottelussa 26 minuuttia jäähyjä, joista peräti 24 kotijoukkueelle. Yksipuolinen viheltely sai yleisön raivon partaalle saaden nyrkkiä heristävän katsomon huutamaan yhteen ääneen perinteisiä "nuija"-huutoja tuomariston suuntaan.

Viimeksi yhtä kiivas tunnelma hallissa oli 90-luvulla, jolloin heinolalaisfanit yrittivät ottelun jälkeen kaataa erotuomarina toimineen Juha Pajusen auton ympäri ottelun jälkeen.

TUTO pääsi otteluun mukaan juuri ylivoimalla Aki Juuselan paukutettua kiekon verkkoon toisen erän alussa Niclas Luceniuksen huippupassista maalin takaa. Paluun Turkuun tehnyt Jarmo Jokila pääsi tehopisteille toimiessa maalin toisena syöttäjänä.

TUTOn muut ylivoimaviritelmät jäivät vajavaiseksi tyssähtäen Peliittojen hyvin toimivaan alivoimaan.

TUTO onnistui väsäämään kolmannessa erässä toisenkin ylivoimamaalin, mutta Niko Ahoniemen 6−4-kavennus oli laiha lohtu Peliittojen Henri Ruotsalaisen karattua hetkeä aikaisemmin alivoimalla maalintekoon.

Ottelun ratkesi liekehtineen Mäkitalon kolmanteen maaliin kolmannen erän alkuminuuteilla. Mäkitalo oli mukana Peliittojen kaikissa viidessä ensimmäisessä maalissa. Mäkitalon vierellä viilettänyt Vihavainen ylsi myös komeaan pistesaldoon 1+3-tehoillaan.

Turkulaisjoukkueen Niclas Lucenius oli näkyvästi esillä kaapien 1+2-tehopisteet. Lucenius vastasi tärkeästä 4-3-kavennuksesta toisen erän viimeisellä vitosella, mutta sen lähemmäksi TUTO ei tänään Heinolassa päässyt.

Peliittojen maalilla 33 vetoa torjunut Pelicans-laina Joona Voutilainen pelasi neljästä takaiskusta huolimatta jälleen hyvän ottelun. Ruusun tilalle vaihdettu Julius Pohjanoksa joutui antautumaan Ruusun tavoin kolmesti.

– Hyvin ansaittu voitto Peliitoille. On ollut varmasti raskas kausi ja viime aikoina ollut piristymisen merkkejä. Ensimmäinen takaisku sörtsittiin ylivoimalla, sitten aloitustappio ja kiekko suoraan lapaan ja sitten peli oli jo 3-0. Hyvä muistutus meille. Tänään kovalla kädellä rankaistiin, Elomo päivitteli.

Joukkueet jatkavat pelejään perjantaina. Peliitat aloittaa pohjoisen kiertueensa Rovaniemeltä. TUTO palaa puolestaan kotijäälleen Kupittaalle, jossa se on esiintynyt viime peleissä hyvin.

– Kova jengi voitettiin. Ollaan tyytyväisiä. Huomenna lähdetään kohti pohjoista ja kairaamaan sieltä lisää pisteitä, tuumasi vähäsanainen, mutta tyytyväinen kotijoukkueen päävalmentaja Santeri Heiskanen.