Ilotulitus jatkui Heinolassa

Rasmus Rinne torjui Peliitoille jo toisen voiton tällä viikolla.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - miikka.jaaskelainen@jatkoaika.com
Oivaan vireeseen päässyt Heinolan Peliitat jatkoi loistavaa kotiotteluiden sarjaansa, kun perjantaina vieraaksi saapunut Vaasan Sport sai poistua kaukalosta tappio niskassaan. Yksinkertainen resepti kotivoittoon oli perjantai-iltana loistava maalivahtipeli, tehokas viimeistely ja uhrautuva puolustuspeli. Lukemat viihdyttävän kiekkoillan päätteksi 5-1 (0-1) (3-0 )(2-0).

Peliitat osoitti toistamiseen tällä viikolla taistelutahtonsa kukistamalla pitkän matkan vieraansa Vaasasta. Jo toinen ennakkoon kolmesta vaikeasta kotiottelusta sai heinolalaisittain onnellisen lopun, kun Peliitat kolasi jäätä vaasalaisilla vieraillaan. Onnistumisia tuli laajalla rintamalla, eikä Sportille jätetty varaa jossitteluun.

Monet varmasti odottivat näkevänsä jäällä varsin yksipuolisen näytöksen, kun Mestiksen mestaruuksia kiitettävällä tahdilla napsinut Sport saapui Heinolaan. Kentällä nähtiin kuitenkin kaksi varsin tasaväkistä joukkuetta, jotka tarjosivat katsojilleen viihdyttävän perjantai-illan näytöksen. Pikku hiljaa hiljaiselostaan heräilevä heinolalaisyleisökin löysi tiensä hallille, kun vaasalaiset houkuttelivat Heinolan betonihalliin tämän kauden yleisöennätyksen.

Ottelun tuomarilinja oli varsin kyseenalainen. Tuomarikaksikko Tuomas Pyöhönen- Jari Suorsa vihelsi kaikki tilanteet, jotka hivenenkään liikkuivat rikkeen rajamailla. Vaikka tuomarilinjaan ottelu ei ratkennut, jätti raitapaitakaksikko paljon toivomisen varaan.

Tasaväkinen ensimmäinen erä

Vahvasti ottelun aloittanut Sport loi painetta alusta lähtien kotijoukkueen kenttäpäätyyn. Jonathan Iilahti saikin seisoskella maalillaan lähes työttömänä ensimmäiset kymmenen minuuttia. Vierailijat onnistuivatkin maalinteossa erän ylitettyä puolivalinsä italiaano Roland Hoferin istuessa jäähyaitiossa. Markus Piispanen tulitti kohti Rasmus Rinteen vartioimaa maalia, ja haaskalla oli ensimmäisenä Sportin kolmanneksi tehokkain pelaaja Tommi Laine.

Maalin jälkeen kotijoukkuetta alkoi todenteolla kiinnostaa tarjolla olleet kolme sarjapistettä. Peliitat olikin lähellä maalia lahtelaishyökkääjä Topi Kettusen kilauttaessa tolppaan. Kettusen sihti on ollut kadoksissa alkukaudesta, vaikka nuorukainen näpäytti tolppaan viimeksi keskiviikkona. Melko nopeasti Kettusen tilanteen jälkeen Peliitat sai jo kiekon Iilahden ohi, mutta ennen kuin kiekko oli ehtinyt maaliviivan yli, oli maali pois paikoiltaan. Erätauolle lähdettiin siis vieraiden johtaessa peliä.

Peliitat löysi sytytyslangan

Toisen erän alussa Henri Manninen antoi kotiyleisölleen aihetta riemuun miehen iskiessä pelin tasoihin. Mannisella oli helppo työ kaunistella omaa maalisarakettaan, kun Helsingin IFK:n lainapeluri Christian Silfver antoi namupassin maalin kulmalle ylivoimahyökkäyksen päätteeksi. Tilannetta edelsi Marko Rairaman upea kiekonriisto hyökkäyssiniviivalla.

Sportin peli heitti kuperkeikkaa tasoitusmaalin jälkeen. Lukuisat jäähyt väsyttivät vieraita, kun silminnähden kohentunut Peliitta-ylivoima jauhoi jauhamistaan vieraiden kenttäpäädyssä. Pitkän pyörityksen päätteeksi Lempäälästä Heinolaan hankittu Risto Mattila osoitti tarpeellisuutensa laukomalla kotijoukkueen johtoon Ville Järveläisen loistavan esityön jäljiltä. Järveläinen pyöritti tuttuun tapaan vierailijat solmuun, ja pelasi näin Mattilalle aikaa ladata asettaan toimintavalmiuteen.

Toisen erän lopulla Järveläinen oli itse pahanteossa. Näyttävän, kokokentän mittaisen kieputuksen päätteeksi hämeenlinnalainen niittasi kiekon jo kolmannen kerran vaasalaisten verkkoon. Tuomarikaksikko tarkisti tilanteen vielä jälkikäteen videokasetilta, mutta kun mitään kyseenalaista ei tilanteesta löytynyt, kirjattiin maali pöytäkirjaan. Erätauolle lähdettiin siis kotijoukkueen yllättävässä kahden maalin johdossa.

Kolmas erä vain kosmetiikkaa

Kolmannessa erässä Sportin peli passivoitui, eikä vieralijat enää aktiivisesti hakenut kavennusosumaa. Ylivoimillaan vieraat pääasiassa vain siirtelivät kiekkoa hyviltäkin maalipaikoilta. Alivoimalla vaasalaisten nelikko oli passiivinen antaen näin kotijoukkueelle lisätilaa hyökkäysalueella. Iilahti maalillaan teki kaikkensa, eikä vieraat tappiosta maalivahtia voikaan syyttää. Iilahden kohdalle voikin kirjata vaasalaisten papereihin ainoat plussat.

Ottelun lopullinen niitti oli jälleen Henri Mannisen käsialaa. Ex-Sport Manninen riisti kiekon Joonas Liimataisen lavasta Sportin hyökkäyssiniviivalla päästen näin läpiajoon. Napakka laukaus kilven alle yllätti Iilahden, ja ottelu oli käytännössä selvä.

Vaasalaisten pääkäskyttäjä Pasi Räsänen nappasi maalivahtinsa pois jo ennen erän puoliväliä Joni Kainulaisen istuessa jäähyaitiossa. Kahden miehen ylivoimakaan ei tuonut vieralijoille helpotusta, vaan Peliittapuolustus kesti. Kotijoukkueen puolustajat pelasivat läpi ottelun hienosti katkoen vaasalaisten poikittaissyöttöjä ja blokaten vetoja. Suurimpana suunnannäyttäjänä mainittakoon hienon ottelun pelannut Ville-Veikko Väkeväinen. Räsäsen uhkapeli kostautui lopulta maalin muodossa, kun Sami Holappa pääsi laukomaan kauden toisen maalinsa Kainulaisen anteliaasta syötöstä.

- Yhdellä erällä ei voita peliä. Tällä hetkellä täällä on semmoinen kotijoukkue, mitä ei tässä sarjassa ole. Loistavaa jääkiekkoa kahdessa viimeisessä erässä, meillä ei ollut mitään palaa voittaa tätä ottelua. Pelissä oli hieno katsoa nuorten jätkien suorittamista, tuumi vähäsanainen Pasi Räsänen.

- Me pelattiin hyvät 60 minuuttia. Meidän ei ollut vaikea syttyä Sportia vastaan. Ennen kaikkea olen tyytyväinen siihen, että oltiin tänään 60 min se joukkue, joka me tahdotaan olla, myhäili Petri Karjalainen.

Molemmat joukkueet jatkavat urakkaansa jo huomenna 6.10. Peliitat kohtaa JYP-Akatemian Jyväskylässä, ja Sport kohtaa kotonaan Kouvolan KooKoon.