SHT selätti hengettömän HeKi:n

Heinolan Kiekko sai Mestis-karsinnassa vieraita Pohjanmaalta, kun Seinäjoen Hockey-Team, tuttavallisemmin SHT, saapui Heinolaan. HeKi:n pistesarake näytti vielä nollaa ennen keskiviikkoiltaa, joten tärkeästä pelistä oli kotijoukkueella kysymys. SHT luisteli kaukaloon hyvällä tsempillä, olihan Jokipojat kaatunut edellisessä ottelussa Seinäjoella 3-2.

Seinäjoen yritteliäs ja periksi antamaton taistelu kantoi keskiviikkona makoisan hedelmän. HeKi oli kaksi erää hermostunut, ja otteista puuttui normaali rentous, jota on totuttu kauden aikana näkemään.

Varsinkin toinen erä oli ehkä kauden huonoin HeKi:ltä. Pelin mikään osa-alue ei toiminut kuten Suomi-sarjan lohkovoittajan arvolle olisi kuulunut. SHT pelasi omaa peruspeliään ja niittasi erässä kolme tyylikästä maalia jälleen epävarman HeKi-vahti Pekka Mäkitalon taakse.

Kolmanteen erään tuli uudestisyntynyt HeKi, mutta kiri ei riittänyt aivan loppuun asti, vaan SHT lähti kotimatkalle 3-5-voitto takataskussaan. HeKi:n unelma Mestis-paikasta murenee pala palalta.

Sekavaa kiekkoa molemmin puolin

Ottelun tärkeys näkyi HeKi:n otteista heti aloituskiekon pudottua jäähän. Kiekko poltti lavassa ja pelinrakentelu ontui pahemman kerran. Tilanteet aaltoilivat ensimmäisessä erässä päädystä toiseen, mutta huippuvaarallisia paikkoja ei kumpikaan joukkue pystynyt luomaan.

Erän puolivälissä HeKi pääsi pelaamaan reilu puoli minuuttia 5-3-ylivoimaa, mutta jälleen kerran tehot puuttuivat. Muutama epätarkka laukaus lähti kohti SHT:n maalia, jonne HeKi ei onnistunut tekemään kunnon maskia SHT:n hyvin torjuneen maalivahdin Matti Höylän eteen.

SHT:n avausmaali lähti alulle HeKi:n puolustuksen toheloidessa omalla hyökkäyssiniviivalla kiekon SHT:n nopealle Jaakko Kolarille. Kolari kiitti lahjakiekosta, purjehti HeKi:n maalille ja vispasi kiekon tarkasti ylänurkkaan.

Aivan erän lopussa HeKi pääsi näennäisesti niskan päälle ja loi muutaman vaarallisen maalipaikan, mutta ilman tulosta.

Höylä SHT:n tuki ja turva

Toisen erän alkuun HeKi sai jälleen pienen painostuksen poikasen, mutta epätarkat laukaukset ja Matti Höylän muutama huippukoppi pitivät HeKi:n maalisaldon nollassa.

Erän lähestyessä puoltaväliään HeKi:n Jani Tossavaisen maila raapaisi SHT:n pelaajan naamaan ventin. Tästä puolivahingossa tapahtuneesta rikkeestä sai Tossavainen 5+20 minuutin tuomion ja oli pihalla ottelun lopun. HeKi:n peli sekosi tämän jälkeen entisestään.

Vain reilu puoli minuuttia tästä, ja SHT iski taululle 0-2-lukemat tasavajaalla, kun Jussi Pernaa iski kiekon ohi Mäkitalon. Pientä valonpilkahdusta heinolalaisleiriin toi ottelun puolivälissä Olli Sinkkonen, joka punnersi kiekon väkisin maalin edestä verkon perukoille. HeKi ei kuitenkaan saanut otetta peliinsä edes kavennusmaalista vaan silmitön kiekon roiskiminen jatkui.

HeKi:n kannalta peli ratkesi lopullisesti vajaaseen kaksiminuuttiseen, joka katkaisi lopulta heinolalaisten selkärangan. Ensin Tomi Haapala siirsi kiekon hallitusti HeKi-maaliin, ja hetken päästä saman tempun toisti Jesper Söderholm pitkään kestäneen pyörityksen päätteeksi.

HeKi oli erässä paikoitellen aivan eksyksissä ja lukemat olisivat voineet olla 1-4:ää rumemmatkin, jos SHT olisi hyödyntänyt kaikki maalipaikkansa.

HeKi heräsi taistelemaan

Kolmannen erän alku lupasi jo vähän parempaa HeKi:n vinkkelistä katsottuna. Tilanteita luotiin SHT:n maalille, mutta Höylä piti edelleen joukkuettaan pystyssä.

Pallopeleissä käy yleensä niin, että vastustaja iskee, jos omia maalipaikkoja ei osata käyttää hyväksi. Näin kävi nytkin. Reilun kuuden minuutin jälkeen Tomi Jaakkola pääsi yksin läpi, kun Anssi Silfver kompuroi hyökkäyssiniviivalla. Läpiajonsa päätteeksi Jaakkola siirsi kiekon kylmän rauhallisesti Mäkitalon längistä verkkoon.

SHT tarjosi vielä siimaa HeKi:lle heti maalin jälkeen ottamalla kahden minuutin jäähyn. Tämän ylivoiman HeKi käytti hyväkseen, ja Petri Siitonen ohjasi kiekon maalin edestä ohi hölmistyneen Höylän muuttaen tilanteen 2-5:een.

Vain vajaa kaksi minuuttia, ja pikkumusta oli jälleen seinäjokisten maalissa. Työmyyrä Jani Kuusela runnoi kiekon SHT:n maaliin, ja loppukiri oli valmis alkamaan.

Kiri kuitenkin tyssäsi viitisen minuuttia ennen ottelun loppua Kuuselan saatua jäähykomennuksen, jota mies ei meinannut sulattaa. SHT:llä ei ollut mitään paniikkia, ja sen huomasi heidän otteistaan. Ylivoimaan ei tuhlattu enää kaikkea energiaa, vaan mielessä taisi siintää jo seuraava ottelu.

Ottelun lopussa HeKi sai vielä luotua muutaman läheltä piti -paikan, mutta tänään ei edes onni hymyillyt heinolalaisille.

Forssasta uskoa omaan pelaamiseen

SHT:n käskyttäjä Nicklas Hudd oli taiston tauottua silminnähden tyytyväinen omiensa esitykseen.

- Tulimme Heinolaan voitto mielessä, vaikka tiesimme vastaan tulevan etelälohkon voittajan. Kestimme hyvin HeKi:n alkurynnistyksen, Hudd myhäili.

Hudd totesi joukkueensa saaneen rutkasi lisää itseluottamusta taannoisesta tasapelistä FPS:aa vastaan. Kolmannen erän pelistä Hudd herutti kiitoksia vastustajilleen.

- Heinolaiset painoivat kuin hullut päälle erän alussa, Hudd totesi.

SHT on lähtenyt haastajan roolissa kiusaamaan vastustajiaan Mestis-karsinnoissa, joka on sopinut Huddin mukaan heille sangen hyvin. Jotain parannettavaakin Hudd joukkueensa pelistä löysi.

- Ylivoimapelimme oli kohtuullisen huonoa, mutta toisaalta alivoimalla pelimme kulki. Sitä onkin paljon harjoiteltu.

Voittaneesta joukkueesta on yleensä helppo löytää tukku onnistujia. Niinpä Hudd listasi illan todellisiksi helmiksi Matti Höylän, Jesper Söderholmin, Jaakko Kolarin ja Mikko Nevalan.

HeKi:n Jarno Pikkarainen oli ottelun jälkeen ymmärrettävästi vähäsanainen. Tappio veti miehen mietteliääksi.

-Tänäänkin hallittiin peliä näennäisesti, mutta koko sydän ei ollut hommassa mukana, Pikkarainen harmitteli.

Ylivoimapelin tehottomuutta Pikkarainen perusteli SHT:n tavasta ottaa heidän pelistään vauhti pois.

-Tässä vaiheessa kautta on turha enää treenata ylivoimapeliä. Sen pitäisi jo kulkea, Pikkarainen kertoi.

Kaksi edellistä peliä selvästi alle kykyjensä pelannut HeKi-vahti Pekka Mäkitalo ei Pikkaraisen mukaan luistele maalin suulle joukkueen toisessa kohtaamisessa Seinäjoella. Näin siis Mikko Kapanen saa tilaisuuden esitellä torjuntataitojaan.

HeKi saa siis mahdollisuuden pikarevanssiin jo perjantaina, kun heinolalaiset matkaavat Pohjanmaan lakeuksille hakemaan karsinnan avauspisteitään. Samalla ratkeaa, kumpi joukkueista pokkaa Suomi-sarjan mestaruuden.