Sunin unelmailta siivitti Peliitat yllätysvoittoon – Sarjakärki taipui Heinolassa

Henri Ruotsalainen iski ottelussa hattutempun. Arkistokuva
Heinolassa pelattu Veikko Kilpilammen muisto-ottelu tarjosi kotiyleisölle loistavan kiekkoillan, joka muistetaan Kilpilammen muistolaatan julkistamisen lisäksi heinolalaisen Sami Sunin loistavasta debyytistä Peliittojen maalilla

Monet hieraisivat keskiviikon lounastunnilla silmiään Peliittojen julkistaessa päivän kokoonpanon. Valmennusjohto laittoi maalille 18-vuotiaan keltanokka Sami Sunin, jolla ei vielä kokemusta miesten peleistä ollut lainkaan. Pelicansin A-nuorissa tätä nykyä pelaava Suni oli ylipäätään valovuosiin ensimmäinen heinolalaisen jääkiekkoilun kasvatti, joka on oman kaupungin edustusjoukkueen maalilla pelannut.

Sunin debyytti sattui haastavimpaan mahdolliseen paikkaan, sillä vastassa oli sarjakärki ja sarjassa eniten maaleja tehnyt SaPKo. Heinolalainen oli heti joukkueensa avainpelaaja torjumalla ottelussa 46 kutia. Pari maalia meni selän taakse vielä puhdasta kokemattomuutta, mutta tilanteita edelsi puolustuksen karkeat merkkausvirheet.

SaPKo pääsi ottelussa kaksi kertaa jauhamaan 5-3-ylivoimaa reilusti yli minuutin, mutta Peliitat kesti Sunin torjuntojen avustuksella. Nuori maalivahti sai kotiyleisön käsittämättömän kovan tuen taakseen taisteltuaan alivoimalla sarjan pelätyintä ylivoimaviisikkoa vastaan. Viimeisen erän Suni pelasi kuin hurmiossa esittäen pari todella näyttävää torjuntaa.

– Maalivahtipeli oli loistavaa. Heinolan oma poika, Sami Suni siellä viimeisenä lukkona. Iso juttu meille. Sami otti ne viimeiset pahat paikat ja sitä kautta puolustettiin voitto kotiin, ylisti kotijoukkueen päävalmentaja Marko Tuomainen suojattinsa ensiesiintymistä joukkueen maalilla.

SaPKon johto ei pitänyt

Peliittojen hyvästä alusta huolimatta ottelun ensimmäisen maalin teki SaPKon kapteeni Juuso Forsström läpiajosta. Myöhemmin Mikko Lahtela höynäytti Peliittojen kokematonta maalivahtia kieputtamalla kiekon vanhanaikaisella sisäään.

Peliitat sai takaiskuista vain lisää virtaa tekemiseensä. Peliittojen ylivoimapeli on takunnut kauden mittaan enemmän ja vähemmän, mutta nyt Henri Ruotsalainen onnistui kikkailemaan kiekon maalin edustalta ohi maalivahti Joonas Toivosen.

– Nousujohteinen peli meiltä. SaPKo tuli hyvin peliin sisään, me oltiin vähän nukuksissa siinä. Ylivoimamaalilla saatiin itsemme kuitenkin peliin takaisin. Siitä parannettiin sitten eteenpäin. Maaleja kun alkaa pitkästä aikaa tulemaan, niin tietenkin helpompi pelata ja äijät saa siitä itseluottamusta. Se kantoi tänään voittoon, Tuomainen kommentoi.

Toiseen erään lähdettiin 1-2 tilanteesta, mutta peli oli kotijoukkueelle viiden minuutin jälkeen 3-2, kun Eetu-Ville Arkiomaa ja Eetu Elo tekivät maalit mieheen. Peliittojen tekeminen oli todella vahvaa. SaPKon pelaamisesta puuttui edelleen punainen lanka. Syötöt karkasivat, eikä ajatus tuntunut olevan mukana.

– Tehtiin meidän kiekollinen pelaaminen jostain syystä vaikeaksi ja pistettiin toinen kaveri siellä aina niin sanotusti kuseen. Vähän sellaista neppailua oli meidän kiekollinen peli, joka oli kaukana siitä mitä tuo joukkue pystyy tekemään, SaPKon päävalmentaja Pasi Räsänen tuskaili.

Kasper Elo onnistui kuitenkin tuomaan vielä savonlinnalaiset tasoihin ottelun puolivälin jälkeen. Kiekko kimposi sopivasti toiseen laitaan neloskentän Elolle, joka pääsi laittamaan kiekon käytännössä tyhjään maaliin Sunin ollessa sijoittuneena maalin toiselle kulmalle.

Ruotsalainen viimeisteli hattutemppunsa

Ruotsalainen oli toinen kotijoukkueen tämän päivän sankareista. Ykköskentän keskelle nostettu Ruotsalainen pelasi väkivahvan iltapuhteen iskien kolmanteen erään kaksi maalia. Voittomaaliksi jäänyt 4-3 syntyi ajassa 44:41 ja jälkimmäinen vajaat kahdeksan minuuttia myöhemmin.

Etenkin toinen Ruotsalaisen iskemistä maaleista oli todella näyttävä yksilösuoritus. Ruotsalainen painoi väkisin laidasta SaPKo-puolustuksen läpi ja ohittaen lopuksi maalivahti Toivosen.

Jälkimmäiseen maaliin syöttöpisteen sai Valtteri Parikan lisäksi maalivahti Suni, joka huipensi näin loistavan iltapuhteensa. Peliitat painoi viimeisen erän lopun vahvasti, eikä SaPKo päässyt vetämään maalivahtiaan ulos kuin vasta 45 sekuntia ennen loppua.

– Kyllähän meidän olisi pitänyt niillä kahdella 5-3-ylivoimalla pystyä tämän tason kavereilla joka kerta pystyä maali räppäämään, mutta tällä kertaa vastustajan maalivahti oli tulikuuma ja otti tuohon loppuun melko tärkeitä koppejakin vielä, manaili Räsänen hukattuja mahdollisuuksia.

Ottelu päättyi Sunin riehakkaisiin tuuletuksiin. Suuri osa hallin yleisöstä jäi loppusummerin soitua taputtamaan seisaallaan jäällä juhlivalle kotijoukkueelle.

Peliitoille voitto oli arvokas sarjasijoituksen noustua karsintaviivan tuntumasta playoff-viivan paremmalle puolelle. SaPKon asema sarjajohdossa on tappiosta huolimatta edelleen turvattu. Joukkueet pelaavat seuraavat ottelunsa jo perjantaina. Peliitat matkustaa Turun Kupittaalle TUTO Hockeyn vieraaksi. SaPKo saa vastaansa Savonlinnan Talvisalossa Lempäälän Kisan.