Taitoniekka Lahtinen ratkaisi jatkoajalla

MESTIS / Raportti
Peliittojen Henri Ruotsalainen vietti kahden maalin iltaa.
Kuva © Timo Savela
Peliittojen ja Ketterän välienselvittelyyn tarvittiin Heinolassa jatkoaika. Kummallakin oli paikkansa ratkaista ottelu jo varsinaisen peliajan suomissa puitteissa. Voittomaalin ampui yksi Mestiksen tämän kauden väriläiskistä, Severi Lahtinen.

Ennakkoon povattua maalirallattelua ei Heinolassa nähty, mutta ottelu tarjosi siihen kaikki mahdollisuudet. Peli oli kaksi ensimmäistä erää todella avointa. Avauserän 1−0 vienyt Peliitat oli jäädä virheiden myötä vierasjoukkueen jalkoihin toisessa erässä, mutta lopulta Peliitat onnistui nousemaan ottelussa 1−3-tappioasemasta 4−3-jatkoaikavoittoon.

Peliitat oli ottelussa hallitsevampi osapuoli, mutta maalipaikkojen hyödyntäminen jäi pahasti vajaaksi vetojen sinkoillessa pitkin ja poikin päätypleksejä. Ketterän hyökkäykset kohdistuivat useammin kohti Peliittojen maalilla torjunutta Sami Väliharjua, joka jäi jälleen muutamaan kertaan auttamattoman yksin kenttäpelaajien virheiden seurauksena.

Peliitat vei ensimmäisen erän Alex Lindroosin maalilla 1−0. Maali oli koko ottelun komein. Peliittojen kultakypärä Severi Lahtinen teki kulmassa sakukoivumaiset pyörähdykset ja syötti kiekon käsittämättömän hienosti suoraan maalin eteen ajaneen puolustaja Lindroosin lapaan.

Ketterän valmentaja Matias Lehtosen mieltä lämmitti paluu vanhaan kotihalliin.

− Hienoa palata tähän halliin. Ihan hyviä voittoja otettu tässä hallissa A-junnuissa aikoinaan, ja mukava hölkätä ennen peliä vanhoilla tutuilla kulmilla.

Pelaajille Lehtosen iskostamat opit eivät näyttäneet menneen perille.

− En tiedä missä oltiin ensimmäiset 20 minuuttia. Painotettiin, että sieltä tulee nopeita vastahyökkäyksiä mutta pelaajilla ei meillä ollut taas käryäkään mitä siellä tapahtuu. Fysiikka oli kyllä mukana, mutta järki ei tuossa ensimmäisellä kaksikymppisellä, Lehtonen päivitteli.

Tarkkislaisten kurittomuus kostautui

Toisessa erässä peli kääntyi Ketterälle Peliittojen virheiden seurauksena. Santeri Vuotin, Toni Jalovaaran ja Tomi Iso-Mustajärven maaleilla peli kääntyi toisen erän puoliväliin mennessä 3−1-imatralaisjohdoksi. Kolmas maali syntyi Peliittojen kardinaalimunauksen seurauksena.

Janne Seppänen menetti yksinäisenä miehenä kiekon hyökkäyspäässä. Samaan aikaan Peliittojen vaihto oli pahasti myöhässä sillä seurauksella, että Ketterä pääsi käsittämättömästi kolme vastaan nolla -hyökkäykseen. Joona Jääskeläinen antoi poikittaissyötön Iso-Mustajärvelle, eikä sivuttaisliikkeeseen joutuneella maalivahti Väliharjulla ollut mahdollisuuksia torjua laukausta.

Kotijoukkueen luotsi Santeri Heiskanen ei ollut tyytyväinen joukkueensa pelikuriin toisessa erässä.

− Tokaan erään pojat oli aika kurittomia tarkkislaisia. Tuli kiekonmenetyksiä ja lähdettiin vaihtoon, josta Ketterä iski sitten ja iski ansaitut maalit.

Iso-Mustajärven maalin alustaneelle Jääskeläiselle syöttöpiste oli laiha lohtu, sillä muutoin kultakypärä aiheutti joukkueelleen vaikeuksia kiekonmenetyksillään ja turhalla jäähyllään, joka osui joukkueen pahimpaan jäähysumaan toisen erän loppupuolella. Ketterälle tuomittiin toisen erän viimeiselle viisiminuuttisella peräti neljä kahden minuutin rangaistusta.

Peliitat tasoihin Ruotsalaisen maaleilla

Peliitoille viisi vastaan kolme -ylivoimalla tullut Henri Ruotsalaisen 2−3-kavennus tuli parhaaseen mahdolliseen paikkaan toisen erän viimeisellä minuutilla. Heti kolmannen erän alkuun Peliitat kilisytti tolppia Ketterän maalilla torjuneen Santeri Lipiäisen takana. Pelin kuva muuttui Ketterän väsyessä ja jarruttaessa peliä. Peliittojen peliajatus tuntui puolestaan harhailevan ja ratkaisuhetkillä oli hätäilyn makua ilmassa.

Ruotsalainen onnistui tasoittamaan pelin kolmannen erän puolivälin jälkeen. Syötöt kumpaankin Ruotsalaisen maalin antanut Tatu Vihavainen osoitti olevansa tärkeä palanen heinolalaisten hyökkäyspeliä. Vihavainen koki ottelun lopussa kovia, kun Joni Kallio taklasi miestä rajun näköisesti varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla. Vihavainen tokeni kuitenkin pelikuntoon Kallion marssiessa pukukoppiin 2+10 minuutin tuomio niskassaan.

Vihavaista huonompi tuuri oli Ketterän Juho Mätöllä, joka sai avauserässä rajun mailan iskun kasvoihinsa Vihavaiselta. Kotijoukkueen Eetu Elon kasvot olivat sen sijaan kuin teuraseläimellä Ketterän pelaajan luistimen osuttua epäonnekkaasti Eloa kasvoihin.

Lahtisesta Heinolan uusi matkailuvaltti

Jatkoaikaa ei Heinolassa ehditty pelaamaan 23 sekuntia pidempää. Samuel Salonen ja Valtteri Lipiäinen pelasivat kiekon maalin kulmalla vapaana olleelle Lahtiselle, joka ratkaisi ottelun.

Heiskanen oli tyytyväinen voittoon, mutta muistutti nuoren joukkueen vasta opettelevan Mestiksen tavoille.

− Tosi iso voitto pojille, mutta opintiellä on meidän nuoret taiteilijat. Hienosti ne jauhaa, mutta pääsee liian usein unohtumaan se tärkein, että maaleja pitäisi tehdä. Ne kumminkin lasketaan ja niillä niitä pisteitä tulee. Nyt tehtiin onneksi yksi enemmän.

Heiskanen ei malttanut olla hehkuttamatta ottelun ratkaissutta ja alkukaudella väläyttänyttä Mestiksen mittapuulla erittäin taitavaa Lahtista.

− Severi Lahtista kannattaa tulla pidemmänkin matkan takaa katsomaan. Sitä ei ukko mustalainenkaan tiedä mitä kaveri seuraavaksi tekee, mutta aika usein tulee vielä tapahtumaan hyviä asioita.

Lehtosen mielestä imatralaiset eivät ansainneet ottelusta enempää kuin saivat.

− Saatiin järki mukaan toiseen erään, joka oli ihan ok. Kolmannessa meiltä hieman loppui sitten jo bensa. Jouduttiin vähän pistämään jarruja kiinni ja taistelemaan se loppu. Piste oli meille ehkä ihan ansaittu. 20 minuuttia jos pelaa päin sitä itseään, niin ei välttämättä tule tästä hallista enempää noutamaan.

Ketterän pelit jatkuvat keskiviikkona Keuruulla. Peliitat pelaa seuraavan kerran vasta perjantaina, jolloin joukkue lähtee vastavierailulle Imatralle.

» Lähetä palautetta toimitukselle