Tasapeli lähetti Hermeksen Suomi-sarjaan

Heinolan Kiekko rutisti karsintasarjan päätöspelissään tasapelin takkuisellakin pelillä Kokkolan Hermestä vastaan. HeKi tarjosi lukuisilla jäähyillään oljenkortta Hermekselle suorasta säilymisestä Mestiksessä, mutta tehottomuus vaivasi pohjanmaalaisia. Tasapeli tiesi kokkolalaisille matkaa sarjaporrasta alemmaksi. HeKi juhli kotikatsomonsa edessä nousua Mestikseen.

HeKi teki ottelun alusta itselleen vaikean kahdella lähes peräkkäisellä kaksiminuuttisella, mutta Hermes oli luvattoman tehoton kahden miehen ylivoimalla. Kokkolalaisten laukaukset olivat joko epätarkkoja tai tulivat ilman maskia HeKi-vahti Pekka Mäkitalon suojuksiin.

Peli aaltoili ensimmäisessä erässä päästä päähän, mutta Hermeksellä oli pieni yliote koko erän ajan. Puolivälin kieppeillä HeKikin pääsi kokeilemaan ylivoimapelaamista ja saikin hyvää mylläkkää Hermeksen maalin suulle, mutta hyvin koko ottelun pelannut Hermeksen maalivahti Eero Kilpeläinen piti maalinsa puhtaana.

Sekä HeKin Tuomo Ropon että Hermeksen Ismo Sirenin istuessa jäähypenkillä iski vieraat salakavalasti 14. minuutin kohdalla. HeKin puolustus oli unohtanut Hermeksen Henri Hietaharjun yksin maalin eteen, joka sipaisi kiekon Olli-Pekka Kopiloffin nappisyötöstä verkkoon.

HeKi lamaantui maalista silmin nähden ja Hermekselle siunaantui lisää loistavia maalipaikkoja. Kun erää oli puolitoista minuuuttia jäljellä Hermes iski toistamiseen. Ylivoimahyökkäyksestä Jukka-Pekka Koistinen muutti lukemiksi 0-2 harvinaisen äänekkään heinolalaisyleisön harmiksi.

Ilman Mäkitalon muutamaa huipputorjuntaa lukemat olisivat voineet olla erätauolle mentäessä huomattavasti rumemmat.

HeKi mukaan otteluun

HeKi luisteli toiseen erään taistelutahtoa täynnä. Erän alku lupasikin heinolalaisille parempaa, ja kun erää oli takana vasta reilut kolme minuuttia, HeKin Juhani Suomalainen avasi joukkueensa maalihanat Hermeksen siirretyn rangaistuksen aikana.

HeKin peli vapautui selvästi maalin jälkeen, mutta huippuvaaralliset maalipaikat jäivät puuttumaan.

HeKin kapteenin Miikka Töllin ottaman kaksiminuuttisen jälkeen heinolalaisten peli sekosi jälleen muutamaksi minuutiksi, kiitos parin turhan jäähyn. Hermes ei kuitenkaan pystynyt tälläkään kertaa hyödyntämään ylivoimiaan.

Niinpä Hermes-pelaajat turhautuivat, ja Matti Pesonen sai 2+10 minuuttisen. Tämä rangaistus maksoi kokkolalaisille maalin , kun pirteästi koko pelin esiintynyt HeKin Ville Kiiskinen sorkki kiekon varmasti maaliin vajaa kaksi minuuttia ennen erän päättymistä.

HeKin kannalta tasoitusmaali syntyi parhaaseen mahdolliseen paikkaan. Erätauolle oli huomattavasti mukavampaa lähteä tasapelitilanteesta kuin maalin tappioasemasta.

Päätöserä tiukkaa asemasotaa

Kolmannen erän alku oli sekavaa surffailua, jossa kummallakin oli enemmän vauhtia kuin ajatusta. HeKin paineettomassa tilassa pelaamisen aisti katsomoon asti, samoin kuin Hermeksen kasvavan tuskan.

Tampereelta kantautuneet tiedot Koo-Veen selkeästä johtoasemasta Titaaneja vastaan lisäsivät takuulla kokkolalaisten painetta.

HeKi antoi siimaa Hermekselle Ville Kiiskisen luistellessa jäähyaitioon, kun erää oli pelattu noin puolet. Tällä kertaa kokkolalaiset käyttivät vihdoinkin tilanteen hyväkseen kun puolikuntoisen Jani Uskin siniviivalta lähtenyt rannelaukaus yllätti Mäkitalon.

Tätä ennen Mäkitalo oli esittänyt muutaman todellisen paraatipelastuksen. Tilanne näytti taas hetken valoisammalta Hermeksen kannalta, sillä voitolla olisi edessä ollut uusintaottelu säilymisestä KOO-VEEtä vastaan.

Kokkolalaisten maalin jälkeen alkoi tiukka asemasota. HeKi painoi kiekkoa Hermeksen päätyyn, mutta varsinaiset maalipaikat puuttuivat. Kunnon kiekkotrillerin tapaan oli kuitenkin loppuhuipennus vielä edessä.

Hermeksen taivas romahti ajassa 55.11, kun HeKin illan tähtipelaaja Ville Kiiskinen ohjasi Dan Marklundin laukauksen ilmasta verkon perukoille.

Heinolalaiskatsomo ei ollut pysyä nahoissaan tasoitusmaalin jälkeen, ja harvinaislaatuisen villi tunnelma täytti koko hallin ottelun viimeisten minuuttien aikana. Summerin soidessa tulostaululla vilkkuivat tasalukemat 3-3 ja edessä oli - jo toisessa karsinnan kotiottelussa peräjälkeen - viiden minuutin jatkoaika.

Jatkoaika tarjosi kummallekin omat ratkaisun paikkansa, mutta maalivahdit ja huolimaton viimeistely pitivät lukemat muuttomattomina.

Ei ollut epäilystäkään kumpaa joukkuetta kaksi pistettä kiinnostivat enemmän. Hermes sortui kuitenkin hermoiluun tärkeimmillä hetkillä ja lopulta Jani Kylmämaa tuhosi Hermeksen säilymistoiveet 2+10 minuutin jäähyllään.

Ville Kiiskiselle tarjottiin kypärätemppua, mutta hän ei saanut kiekkoa tyhjänä ammottaneeseen Hermes-maaliin jatkoajan viime hetkillä.

Summerin pärähtäessä viimeisen kerran Heinolan hallissa tänä keväänä alkoivat HeKin voitonjuhlat. Kapteeni Miikka Tölli pokkasi hymyssä suin Suomi-sarjan mestaruudesta luovutettavan maljan ja esitteli sitä seisaallaan suosiota osoittavalle kotiyleisölle. Pettyneet Hermes-pelaajat istuivat päät painuksissa vaihtoaitiossa kun HeKi juhli jäällä.

Tunnelmat kuin häissä ja hautajaisissa

Ottelun jälkeiset tunnelmat HeKi- ja Hermes–leireissä olivat luonnollisesti ääripäistä. Helpottunut ja tyytyväinen HeKi-valmentaja Jarno Pikkarainen kiitti vuolaasti joukkuettaan, joka jaksoi vielä tsempata viimeiseen merkityksettömään peliin. Hän vertasi osuvasti joukkueiden tunnelmien olevan kuin häissä ja hautajaisissa.

- Joukkueella oli viikonloppu vapaata ja nousun johdosta pelaajat ovat olleet juhlatunnelmissa, Pikkarainen kertasi viimeisten päivien tapahtumia.

Pikkaraisen mukaan Hermes oli aivan eritasoinen vastustaja kuin talven muut joukkueet. Hänen mielestään Suomi-sarjan ja Mestiksen tasoero on huomattava.

- Mutta henkinen puoli kuitenkin ratkaisee lopulta tällaiset ottelut, Pikkarainen sanoo viitaten tällä Suomi-sarjan ja Mestiksen välisten joukkueiden kohtaamisiin.

Pikkarainen oli HeKin osalta tyytyväinen Mestis-karsintoihin, vaikka ensimmäisessä ottelussa KOO-VEEtä vastaan ”keppi tärisikin”. Pikkaraisen mukaan kahdeksassa karsintaottelussa on kuitenkin riittävästi aikaa parantaa peliä ja ratkaista oma sijoitus hyvissä ajoin.

- Me pelasimme varsinkin vieraissa tosi hyvin. Kotona oli vaikeampaa. Meillä oli runkosarjassa muutamia liian helppoja kotipelejä, jotka heijastuivat vielä näissä karsintapeleissäkin, Pikkarainen totesi.

Pikkarainen halusi nostaa esille mestarijoukkueestaan kaksi maalia viimeistelleen Ville Kiiskisen, aktiiviuransa viimeisen ottelun pelanneen maalivahti Pekka Mäkitalon, luottopuolustaja Aki Nurmisen ja hyökkääjistä vielä Olli Sinkkosen.

Hermestä kesken kauden valmentamaan pestattu Jarmo Jamalainen oli puolestaan synkkäilmeinen ja vähäsanainen.

- Meillä oli peli hallussa ensimmäisen erän ajan. Toisessa päästettiin HeKi peliin mukaan. Meillä on ottelussa monta paikkaa laittaa kiekko sisään, mutta kun ei niin ei, Jamalainen totesi.

Jamalainen ei löytänyt joukkueestaan ketään suurta onnistujaa. Hän oli erityisen pettynyt vanhemman kaartin pelaajiinsa, joilta odotti tärkeillä hetkillä isompaa panosta. Jani Uskia hän kuitenkin kiitti, koska tämä jaksoi pelata puolikuntoisenakin.

Jamalainen pestattiin Hermes-luotsiksi kesken kauden ja hän piti rooliaan vaikeana. Hän pahoitteli ettei saanut joukkueeseen nöyryyttä ja pelikuria koko valmennusaikanaan.

- Karsinnan SaPKo-peli kuvastaa helvetin hyvin Hermeksen toimintaa. Me johdettiin matsia Savonlinnassa pari minuuttia ennen loppua 3-1, mutta onnistuttiin sössimään loppu ja SaPKo tuli tasoihin, Jamalainen purkautui lopuksi.