FPS murjoi HeKi:n jäänrakoon jo avauserässä

Heinolan Kiekon ensimmäinen kotipeli Mestis-karsinnassa Forssan Palloseuraa vastaan näytti karulla tavalla Suomi-sarjan ja Mestiksen tasoeron. Vierasjoukkue ratkaisi ottelun jo ensimmäisessä erässä ja vei molemmat pisteet Forssaan tylyin 2-7-lukemin.

Eron Mestiksen hännänhuippujen ja Suomi-sarjan kärjen välillä ei pitäisi olla niin suuri kuin lauantain peli antoi ymmärtää. Forssalaiset liikuttivat kiekkoa kuitenkin tehokkaasti kohti heinolalaisten päätyä. Luisteluvoimassakin FPS oli koko ajan potkun ellei parikin HeKi:a edellä.

Peli oli käytännössä ohitse jo ensimmäisen erän jälkeen, ja kaksi erää vain pelailtiin ja tapettiin aikaa. HeKi ei toipunut missään vaiheessa FPS:n shokkiavauksesta. Ottelusta ei kehkeytynyt suurta kiekkonäytelmää missään vaiheessa, vaikka puitteet jännittävälle iltapäiväviihteelle olivat olemassa.

1-4 ja Mäkitalo vaihtoon

Peli lähti käyntiin hieman hermostuneesti. Harhasyötöt vaivasivat kumpaakin joukkuetta ja pelikontrolli puuttui. FPS pääsi onnekkaasti 0-1-johtoon Marko Ronkaisen ohjattua Heikki Saarisen siniviivasuupaisun HeKi:n Pekka Mäkitalon ohitse.

HeKi sai forssalaisten maalista uutta virtaa ja vyörytti muutaman vaarallisen tilanteen FPS:n maalin edustalle. HeKi:n tasoitus 1-1:een tuli ylivoimalla hienon kuvion päätteeksi Jani Kuuselan lavasta.

HeKi unohti maalinsa jälkeen yhden Juhani Tammisen prinsiipeistä, nimittäin maalin jälkeisen vaihdon tärkeyden. Heinolalaiset leijuivat vielä tasoitusmaalinsa lumoissa, kun FPS iski talulle 1-2. Kuten avausmaalissakin, Mäkitalon eteen rakennettu maski teki tehtävänsä, kun Teppo Tuomasen lyöntilaukaus painui verkon perukoille.

Vain 36 sekuntia myöhemmin maalilamppu paloi jälleen HeKi:n päädyssä. Rankaisuvuorossa oli Mika Tasala. HeKi otti maalin jälkeen aikalisän, joka ei tuottanut suurempaa tulosta. Peliote oli luisunut lopullisesti FPS:lle.

Forssalaiset käyttivät ensimmäisessä erässä huikealle prosentilla maalipaikkansa hyväkseen. Lisää kylmää vettä HeKi:n niskaan kaadettiin ajassa 11.22, kun Toni Ronkainen lisäsi ylivoimalla FPS:n johdoksi jo 1-4. Tässä vaiheessa Pekka Mäkitalo sai maalilla tarpeekseen ja tilalle luisteli Mikko Kapanen.

HeKi sortui erän loppupuolella jäähyilyyn, kun sekä Janne Sinkkonen että Jani Tossavainen kuluttivat jäähypenkkiä samanaikaisesti. FPS pääsi myllyttämään kahden miehen ylivoimalla, ja ajassa 15.47 Matti Raunio iski kiekon jo viidennen kerran HeKi:n pömpeliin.

FPS hallitsi ja kaunisteli lukemia

Toiseen erään FPS:n oli helppo lähteä pelaamaan omaa peliään. Vieraat dominoivat kenttätapahtumia, ja HeKi:n kohtaloksi jäi pelin rikkominen. Tasapaksussa erässä ei suuria hienouksia nähty kummankaan joukkueen osalta. HeKi puski FPS:n puolustusmuuriin kerta kerran jälkeen huonolla menestyksellä. Näinpä Krister Antila pääsi maalin suulla helpolla.

Kuin sinetiksi pelille FPS iski erässä kaksi kaunista maalia. Ensimmäisessä Toni Ronkainen pääsi nautiskelemaan Ossi Pellisen namusyötön jälkeen numeroiksi 1-6. Seitsemännen osuman HeKi antoi FPS:lle myöhästyneenä joululahjana, jonka forssalaiset kiittivät ja kuittasivat. Heinolalaisista Jani Kuusela jaksoi painaa toisessa erässä terrierin tavoin ja näytti muulle joukkueelle pelaamisen esimerkkiä.

Kolmas erä olikin sitten pelkkä muodollisuus. HeKi pääsi pelaamaan runsaasti ylivoimaa, mutta tehot puuttuivat. Vastuuta siirrettiin, kun olisi pitänyt tehdä omia ratkaisuja. Kaiken lisäksi HeKin kiekollinen peli oli paikoin huolimatonta. Oliko ajatukset jo kenties siirretty seuraavaan peliin, sitä sopii arvailla. Pientä lohtua heinolalaisille toi Juha Nissisen kavennus 2-7:ään FPS:n Teppo Tuomasen istuessa samanaikaisesti jäähypenkillä.

Ottelun lopussa HeKi syyllistyi pikku koiruuksiin ja jäähyaitoissa alkoi olla ahdasta. FPS:n suurin maalinälkä oli kuitenkin jo tyydytetty, eikä kahden miehen ylivoimakaan ei tuonut lisämaaleja forssalaisille.

Ottelun tuominnut Tuomas Pöyhönen selvisi urakastaan moitteettomasti. Hän antoi kummankin joukkueen pelata kovaa mutta puhtaasti, ja tuomioiden linja pysyi samalla tasolla koko pelin.

Pikkarainen kaipasi tilannekovuutta

FPS:n valmentaja Timo Tuomi kertoi pelin jälkeen, että hänen joukkueensa tuli nöyrillä mielin ja hyvin valmistautuneena Heinolaan.

- Vaikka ensimmäinen erä menikin meille 5-1, niin silti pelimme oli parhaiten uomissaan toisessa erässä, Tuomi totesi.

Tuomi halusi nostaa esille ketjun Matti Raunio-Ossi Pellinen-Toni Ronkainen, jolla olikin tehokas iltapuhde maaleissa mitattuna.

FPS-luotsi otti vielä kantaa Mestiksen ja Suomi-sarjan tasoeroihin.

- Pelin tempo on Mestiksessä kovempi, mutta taidollisesti eivät erot ole suuria.

HeKin luotsi Jarno Pikkarainen harmitteli tilannekovuuden puuttumista ensimmäisessä erässä. Tästä johtuen FPS teki maaleja Pikkaraisen mukaan hyvällä prosentilla.

- Tämän päivän vaisuutta ei voi laittaa tiuhan pelitahdin piikkiin. Sama pelitahti se on muillakin joukkueilla, Pikkarainen totesi ja sanoi illan pelin ratkenneen henkisellä puolella forssalaisten eduksi.

Pikkarainen ei juurikaan halunnut eritellä HeKi:n onnistujia tai epäonnistujia. Janne Ritamäen pirteän esityksen hän kuitenkin nosti esille muuten harmaasta massasta.

Ottelu keräsi lehtereille 749 katsojaa. HeKi pelaa seuraavan karsintapelinsä ensi keskiviikkona, jolloin Heinolassa vastaan asettuu SHT Seinäjoelta.