Espoo United tiukoilla Heinolassa

Espoo United voitti Peliitat kaikissa neljässä runkosarjapelissä. (Arkistokuva)
Kuva © Petteri Äikäs petteri.aikas@jatkoaika.com
Espoo United onnistui ottamaan tärkeän vierasvoiton Heinolasta. Vailla paineita pelannut kotijoukkue oli onnistua pilaamaan espoolaisten juhlat nousemalla lopussa kolmen maalin takaa 4−5-numeroihin.

Heinolan Peliittojen ja Espoo Unitedin välinen Mestis-kamppailu ei jättänyt ketään kylmäksi. Ensimmäinen erä oli vasta lämmittelyä kahdelle seuraavalle. Peliä sahattiin aika ajoin päästä päähän. United pystyi luomaan ajoittain paikkoja kuin liukuhihnalta, mutta Peliittojen maalilla urakoinut Sami Väliharju kesti.

Ensimmäisessä erässä sukkasillaan hiipinyt Peliitat rymisteli toiseen erään aivan eri ilmeellä jatkaen samalla ryminällä loppuun asti. Toiselle erätauolle poistuttiin 2−3-lukemista. Vierasjoukkue ratkaisi pelin kolmannessa erässä iskemällä kaksi maalia peräkkäin juuri ennen erän puoltaväliä.

Peli näytti jo pelatulta kunnes Peliitat onnistui kaventamaan lukemiksi 3-5 viitisen minuuttia ennen täyttä aikaa. Kotijoukkue pääsi vielä maalin päähän pyörittäessään peliä ylivoimalla ja iskiessä 4−5-kavennuksen pelatessaan ilman maalivahtia pari minuuttia ennen loppua. Unitedin valmentaja Niko Marttila oli ottelun jälkeen huojentunut mies.

− Kolme pistettä tuli kovan työn ja tuskan kautta. Peliin tulo oli meiltä pikkuisen hermostunut ja tottakai sarjatilannekin sen aiheuttaa, kun taistellaan tärkeistä pisteistä.

Aikalisän aikana puiduilla kuvioilla Peliitat sai vielä luotua loistavan maalipaikan, mutta laukaus hyvältä paikalta maalinedustalta ei löytänyt tietään maalipuiden väliin.

Maalien makuun päästiin jo avauserässä

Maalien makuun päästiin jo ottelun ensimmäisessä erässä Joonas Toivasen viedessä lujalla rannevedolla vierasjoukkueen 0−1-johtoon viiden minuutin pelin jälkeen. Peliitat vastasi pelipäällä olleen Ville Niemisen kovalla takanurkkalaukauksella erän puolivälissä.

Toisessa erässä United karkasi 1−3-johtoon. Pääosassa oli puolustaja Kai Lehtinen, joka alusti ensin Joona Puhakan maalin onnistuen laukomaan myöhemmin itse espoolaisten kolmannen maalin. Vieraille tarjoutui mahdollisuus maalintekoon myös rangaistuslaukauksen muodossa, mutta 17-vuotiaan Lenni Killisen yritys kilpistyi Väliharjun varmaan torjuntaan.

− Saatiin vahva alku toiseen erään ja pelattiin hyvin meidän jäähyyn asti. Meillä oli monta paikkaa tehdä maali. Sitten ylivoimalla kaverilta kauhea pommi yläpesään ja peli olikin 2−3, kertasi Marttila toisen erän tapahtumia.

Kotijoukkueen Tatu Vihavaisen ylärimaa hiponut tykinlaukaus kavensi lukemiksi 2−3. Espoolaisten maalilla pelanneella Nico Viksténillä ei ollut mitään mahdollisuuksia torjua tulista kutia. Vihavaisen ylivoimamaali nosti ajoittain köysissä käväisseen kotijoukkueen takaisin tolpilleen.

Isännät jahtasi karkuun pyrkinyttä vierasta

Kolmannessa erässä United onnistui rokottamaan kotijoukkueen virheistä kahdesti peräkkäin Vili Laitisen ja Jesse Ylösen toimesta. Ylösen 2-5-maali näytti olevan viimeinen kuula lihoiksi menevän jouluporsaan kalloon.

− Johdettiin turvallisen tuntuisesti 2−5, mutta en ole kertaakaan tällä kaudella nähnyt Peliittojen lopettavan peliä kesken. Peliitat tuli vahvasti loppuun ja jouduttiin kainalot märkinä tekemään töitä loppuun asti. Peli meni jännäksi, mutta heittäydyttiin ja uhrauduttiin ja ansaittiin kolme pistettä, kehui Marttila omiensa taistelua loppuhetkillä.

Peliittojen toimitsijakiellossa olevaa päävalmentaja Santeri Heiskasta tuurannut Jani Keinänen ei silitellyt omiensa päitä ratkaiseviin takaiskuihin johtaneista virheistä.

− Ei tälle tasolle sopiva merkkausvirhe, että kaveri luistelee takaa takatolpalle yksin ja tekee sieltä maalin. Sitten avaus suoraan mailanvarteen ja siitä toinen maali. Vähän liian kovia virheitä tälle tasolle mielestäni.

Peliitat taisteli kuitenkin villisian lailla. Eetu Elon 3−5-kavennus loi uskoa joukkueeseen ja kotiyleisöön, joka siivitti punapaidat raivoisaan takaa-ajoon.

Vierasjoukkueen väärästä vaihdosta tullut joukkuerangaistus kostautui, kun kuudella kenttäpelaajalla ylivoimaa pyörittänyt Peliitat kavensi Roope Mäkitalon toimesta lukemiksi 4−5 ajassa 58:12. Hyvästä loppurynnistyksestä huolimatta lukemat taululla eivät enää muuttuneet.

− Loppuun hyvä pyristely. Olisi kaivannut ehkä enemmän laukaushalukkuutta alettiin ehkä hieroa liikaa siinä. Mutta parempi joukkue voitti, Keinänen tunnusti.