Luulaja oli karu vieras Sportille

Vaasan kaupungin 400v. -juhlaturnauksessa ei Sport toistamiseen juhlinut. Elitserienin kärkipään Luulaja näytti turnausyleisölle mikä ero on ammattilaisjoukkueella ja amatöörijoukkueella. Ottelussa istuttiin paljon jäähyllä, eikä tasakentällisin pelattu koko ottelussa kuin noin vajaa 10 minuuttia.

Illan ottelu turnauksessa oli pahin esimerkki siitä mitä voi tapahtua kun joukkueet vielä totuttelevat uuteen tuomarilinjaan. Tasaviisikoin pelatut hetket olivat ottelussa todella harvinaisia, ja ottelusta muodostuikin käytännössä ylivoimakilpailu. Tässä ottelussa voidaankin puhua leikkisästi siitä, että erikoistilannepelaaminen tarkoittaa viidellä viittä vastaan peliä.

Ottelun näkyvin hahmo oli päätuomari Hannu Henriksson, joka passitti pelaajia aitioon jatkuvalla syötöllä. Henrikssonia kuitenkaan ei kannata tästä syyttää, sillä oikeastaan kaikki rangaistukset olivat uuden linjan mukaisesti ansaittuja. Molemmat joukkueet istuivat 14 kahden minuutin rangaistusta, ja lisäksi molemmille lankesi yksi kymmenen minuutin rangaistus. Luulajan Pavel Skrbek suunsoitosta ja Sportin Ville Varakas automaattisesti päähän kohdistuneen taklauksen seurauksena.

Sport prässää ensimmäisen erän

Kotijoukkue piti ottelun alussa vauhtia yllä. Luulaja oli alussa hieman raskaalla jalalla liikkeellä ja sen seurauksena joutui rikkomaan paljon. Varsinkin omat viime kaudella debytoineet A-juniorit olivat kepeällä jalalla liikkeellä ja olivat alituisesti kookkaiden puolustajien kiusana. Lempinimekseen “Leetch” saanut Risto Leppiniemi jatkoi siitä mihin eilen jäi, ja teki ottelun avausmaalin jo toisella peliminuutilla. Armeijasta kaukaloon saapunut Timo Pahkala vei aloitusvoiton puhtaasti ja Leppiniemi iski pakin paikalta kiekon Luulajan verkkoon.

Sport sai kokeilla tämän jälkeen ylivoimapeliä kolmesti, mutta tuloksetta. Luulajan alivoimapeli oli tänään tiivis ja virheetön. Luulajan käytti hyödykseen Sportin ensimmäisen jäähyn, kun vain yhdeksän sekuntia oli Markus Laine saanut istua aitiossa. Kalle Kerman pisti läheltä Matti Höylän suojusten alta kiekon maaliin. Tämän jälkeen ei erässä nähtykään maaleja, mutta jäähyjä sitäkin enemmän. Sport sai kokeilla ylivoimaa vielä kahdesti, mutta taas tuloksetta.

Sport myllyttää ylivoimalla, Luulaja tekee osumat

Toisessa erässä Sportin vauhti alkoi hiipumaan, kun vastaavasti Luulaja sai itseään niskasta kiinni. Ottelun ainut tasakentällisin syntynyt maali tuli 25. minuutin kohdalla, kun Luulajan Linus Omark vei joukkueensa johtoon. Eilen tukun loistavia paikkoja Ässiä vastaan tuhlannut Martin Chabada onnistui lopultakin, kun Tsekki teki ylivoimalla joukkueelleen kolmannen osuman.

Sport sai oivan mahdollisuuden kaventaa tilannetta erän puolivälissä. Luulajalta lähti istunnolle lyhyen ajan sisään kolme pelaajaa, mutta niin vain taas kerran Sport jäi tuloksetta. Sport sai pelata erän loppupuolella lähes koko ajan yhden tai kahden miehen ylivoimalla, mutta erän ainoan maalin iski Luulaja alivoimalla. Puolustaja Jaroslav Obsut pääsi karkaamaan takatolpalle 2-1 ylivoimahyökkäyksessä, eikä kokenut Slovakki armahtanut.

Sport romahtaa ja jäähyilee

Kolmas erä oli kaikin puolin kotijoukkueen kannalta katastrofaalinen. Erän alussa Sportin takaa-ajoa vaikeutti kolme alivoimaa, jotka joukkue onnistuneesti kuitenkin tappoi. Hieman ennen erän puoliväliä oli tarjolla mahdollisuus kaventaa tilannetta ja päästä mukaan peliin, kas kummaa taas kerran ylivoimapelillä, tätä Sport ei pystynyt hyödyntämään ja sitten alkoikin näkyä turhautuminen. Sport istui erän loppupuoliskolla kuusi kakkosta ja Luulaja kiitti kahdesti.

Viidennen maalin teki Luulajan puolustaja Jan Sandström ja kuudennen osuman kuittasi nimiinsä Viktor Lindgren. Molemmilla kerroilla jäähyaitiossa istui Sportin pelaaja.

Pressissä sanottua

Sportin vastuuvalmentaja Mikko Manner oli syystäkin naama mutrulla.

- Tietysti ottaa päähän hävitä, varsinkin kun lukemat tuli aika rumiksi, mutta niistä näkyy mikä on suurin ero tällä hetkellä. Siellä oli vastassa ammattimiehiä, sellaisia jotka tätä tekee elannokseen, pelaa maajoukkueessa ja kansallisella huipulla. Se näkyi mitä pidemmälle peli meni. Eka erä oli ihan ok meiltä, mutta mitä enemmän erikoistilanteita tuli, Luulaja teki neljä ylivoimalla ja me ei yhtään. Sieltä tultiin vauhdilla sisään, kiekkoa viivalle, miestä maskiin ja vetoja. Meidän ylivoima oli taas hidasta, vaikeita hakuja, ei saatu kiekkoa syvälle ja jos saatiin niin seisottiin ja ei ammuttu vaan siirreltiin vastuuta. Ja vastustaja pelasi hyvää alivoimaa, Manner analysoi illan koitosta.

- Luisteluvauhdissa ei oltu juuri yhtään jäljessä, mutta ne saa homman näyttämään helpolta kun he osaavat pitää asiat yksinkertaisena.

Luulajan puolelta kommentteja oli antamassa kakkosvalmentaja Roger Rönnberg, jota tosin saatiin odotella paikalle tovin verran. Lehdistötilaisuus oli perjantaisen ottelun jälkeen vaihtanut paikkaa, ja Rönnberg odotteli tilaisuutta jäähallin ravintolassa. Rönnberg oli tyytyväinen kahteen asiaan, voittoon ja siitä että pääsi kerrankin pressitilaisuuteen poikkeavassa tilanteessa.

- Olen tyytyväinen kun tämä on ensimmäinen kerta voitetun ottelun jälkeen kun olen median edessä. Yleensä minut lähetetään aina tappion jälkeen, Rönnberg naureskeli.

- Olen tyytyväinen voittoon. Odotimme tästä kovaa ottelua, sillä Sport on pelannut aiemmat ottelut tällä kaudella todella vahvasti. Oli vaikea pelata kun tempo pysyi alhaisena runsaiden jäähyjen takia. Nyt kun tuomareilla on uudet ohjeet niin pelaajien on vaikea niihin alkuun sopeutua ja ymmärtää mitä saa ja mitä ei saa tehdä. Olimme alussa hieman unessa ja jos Sport olisi tehnyt alkuun toisen maalin niin meillä olisi voinut tulla pieni paniikki. Sen sijaan meidän maalivahti (Mattias Modig) pelasi loistavasti ja piti meitä mukana, sen myötä pystyimme pelaamaan rauhallisesti ja rennosti.

Yksi ottelun avaimista oli Luulajan virheetön alivoimapeli. Rönnberg ansaitusti tästä joukoilleen jakoikin kiitosta. Yleisesti Rönnberg kiitteli turnausjärjestelyitä ja turnauksen tasoa.

- Turnaus on tähän asti ollut onnistunut ja Vaasa kaupunkina on ottanut meidät hyvin vastaan. On hienoa pelata kaupungissa missä jääkiekko on tärkeässä asemassa.

Turnaus päättyy huomenna sunnuntaina kun Luulaja kohtaa Björklövenin, ja iltapelissä vastakkain ovat Sport ja Ässät.